Skocz do zawartości

DDR5 do AM5

Ali

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

Jak umiesz albo chcesz się nauczyć bierz 6400cl32:) bezpieczniejsze ale nie gwarantowane będą 6000cl30

To mi teraz zagwozdkę dałeś. OC robiłem ale na intelu i musiałem sięgać po pomoc pclab bo mobo było wybredne przez lekko wygięte piny. A jakie A-die 6000cl30 polecisz?

Coś się tak uparł na to a-die przy takich samych timingach/Expo nie będzie różnicy czy a-die czy m-die.

Nie mam pojęcia gdzie mogą siedzieć a-die ale raczej przy wyższych taktowaniach. Weź najwtzej te daty zawsze masz 14 dni na zwrot jak nie pójdą/nie poradzisz sobie z ręcznym ustawieniem.

Od kiedy amd wymyśliło sobie własne xmp (expo) to ludzie zaczęli być przewrażliwieni widzę że te bez dopisku nie odpalają się normalnie :E jedynie w czym może być problem to kupując zestaw ze zbyt wysokim taktowaniem na profilu/profilach niż imc jest wstanie ogarnąć, lub jak ktoś obsadza moduły w nieodpowiednie sloty ;) 

8 godzin temu, hopes napisał(a):

Inaczej jest jakiś 6000cl30 co ma dużą szansę na a-die ?

jak ci piszą , jak masz tylko profil expo włączyć to nie patrz na to...

mam goodramy z maja, wtedy wg śledztwa lamy były jeszcze na m-die, kupując komuś np adaty czy kingstony zależnie co jest na promkach wsadzałem z ciekawości do siebie, zastanawiając się czy nie podmienić bo jest okazja, nie zauważyłem żadnych, co zrozumiałe różnic, musiałbym dłubać...

mało tego na moim msi adaty świrowały/były niestabilne przy trybie high efficiency .. gdzie goodramy nei robią żadnego problemu

kupuje się to co akurat jest najtańsze i tyle, wszystko jedno i to samo

Pomijając kwestie A-die, M-die etc. Czy łatwiej jest ustawić np. 6400/ cl 30-28 na pamięciach 6400/cl 32, czy 6000/cl30, a może to jeden pies i te same pamięci z różnych kości będą się ustawiać tak samo?

Jestem w trakcie wyboru i nie do końca wiem, na jakie pamięci się zdecydować :)

Pozdrawiam

14 minut temu, Wuadator napisał(a):

Pomijając kwestie A-die, M-die etc. Czy łatwiej jest ustawić np. 6400/ cl 30-28 na pamięciach 6400/cl 32, czy 6000/cl30, a może to jeden pies i te same pamięci z różnych kości będą się ustawiać tak samo?

6000-6400 zrobi wszystko na kościach Hynix bez kombinowania i dłubania, to nie są takie taktowania, żeby miały być jakieś problemy. To bardziej od strony CPU możesz się zastanawiać, czy kontroler uciągnie 6400 1:1.