Skocz do zawartości

Handheldy PC (SteamDeck/RogAlly/LegionGO i inne) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, aureumchaos napisał(a):

funkcja sleep gdzie czytałem SD bije innych na głowę tym. I używam tej funkcji non stop, gry się nie wywalają a wygoda jest jak z wybudzaniem telefon. Pyk przycisk i 5s i grasz... Pyk przycisk i śpi. Na 9h spania leci 8% baterii. Rewelacja i w takim użyciu sprzęt jest mega mobilny. U innych producentów czytałem słabo z tym usypianiem jest. 

Mam Legiona i gry usypiałem codziennie przez 2-3 tygodnie, po tym czasie potrafiło wywalić. Także bzdury jakieś pleciesz :E 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, galakty napisał(a):

Mam Legiona i gry usypiałem codziennie przez 2-3 tygodnie, po tym czasie potrafiło wywalić. Także bzdury jakieś pleciesz :E 

sraty taty dupa w kraty, tak sobie tłumacz

https://www.xda-developers.com/valves-steam-deck-sleep-mode-needs-to-come-to-windows-linux/

image.png.5580cf843af943de6ee9f26d9b687b8a.png

Na te chwile ani razu mi zadnej gry po sleep nie wywalilo. (the evil within 2 wywalalo obijetnie kiedy). Teraz gram w Atomfall, dziennie po kilka wybudzen ponad 3 tyg i dziala bez zajkaniecia. Zanim kupilem SDO czytalem wrazenia innych  innymi handheldami i za kazdym razem jak ktos mial obie maszyny to steamos i SD wygrywal. 

Edytowane przez aureumchaos
Opublikowano (edytowane)

Pierwszy lepszy post z przed kilkunastu godzin i nie jeden z wielu.... Ładny też opis, że no coz kompromis Steam Os na legion S...  No to chyba baby age jeszcze troszeczkę... 

Screenshot_20260529_104710_Opera.thumb.jpg.dd3765e57d608e5333bc99ced511b7b3.jpg

Common issue %-)

Edytowane przez aureumchaos
Opublikowano
25 minut temu, aureumchaos napisał(a):

Pierwszy lepszy post z przed kilkunastu godzin i nie jeden z wielu.... Ładny też opis, że no coz kompromis Steam Os na legion S...  No to chyba baby age jeszcze troszeczkę... 

Ty kiedyś zaczniesz sprawdzać rzetelnie informacje? 3.9 to wersja beta czy preview, wgrał nieoficjalnie na własną rękę i marudzi że są problemy.

image.png.b25a77fe7a99d291f56ea7d500a4d073.png

• Haha 1
Opublikowano

A Ty moze zaczniesz sam sobie robic research, to był piewrszy lepszy post z brzegu z wielu.... :P Nie bede dla Ciebie gadajka i Ci w necie wyszukiwal. Nie dziala to tak jak na natywnym sprzecie i tyle, mozesz zaklinac rzeczywistosc ale jest inaczej. Dla mnie koniec tematu. 

image.thumb.png.925009a90e1206c85799f6deb387da36.png

Opublikowano

Problemy były, są i będą na obu sprzętach. Steam Deck jest bardziej zoptymalizowany pod SteamOS, bo natywnie był tworzony z myślą o nim, co na pewno pomaga w zachowaniu stabilności. Równocześnie większość bolączek tego systemu na innych handheldach została już wyeliminowana, więc powinno to pracować i chociażby i mnie pracuje bez zarzutu. Nie ma co się spinać.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, aureumchaos napisał(a):

image.thumb.png.3dbe1788bc15be73f919410776bf2087.png

xD

Z czego nic mi się nie przytrafiło na niewspieranym Go nigdy. Podobnie na ROGu ALLY, który był stabilny jak skała na SteamOS do momentu sprzedaży (a i teraz pewnie też jest). 

Instalacja 15 minut, dorzucenie Decky i tyle. Reszta poszła z automatu.

Działa usypianie, parowanie kontrolerów, zmiana LEDów, funkcja drążka, dźwięk, obraz, obraz interlaced etc etc etc.

Bezproblemowy sprzęt który po zmianie baterii trzyma mi teraz ponad 3h w grach AAA.

Dodam, że przerzucałem instalki między różnymi dyskami - również 0 problemów.

Taki jestem dobry czy takiego miałem farta że od 1,5 roku nie ma żadnych problemów z SteamOS na tych platformach?

Edytowane przez Qrdello
  • Upvote 1
Opublikowano

Jak pisalem powyzej, nie tylko slpeep byl dla mnie wyznacznikiem ale tez trackpady bez ktorych w ogole nie kupilbym handhelda. Poswiecilem troche czasu i czytalem i na reddit i na grupach i w wiekszosci najlepszym roziwazeniem stabilnego oprogranowania byl steamos na steam deck. Owszem, ludzue ktorym dziala razdziej oisza niz Ci co maja problemy. Ale nie dla wszystkich konczylo sie steam os na nie natywnyms pzrecie jak u Ciebie. Dla mnie i tak wyznacznikiem byly trackpady a o sleep czytalem jako temat drugi bo ccialem uzywac handhelda jak telefonu czyli wybidzac go bez problemu tysiac razy dziennie i tak tez SD dziala bez zaakniecia poki co w kazdej grze. Calgo bioshocka tak przeszedlem a teraz jestem w polowie Atmofall, czyli jedno uruchomienie gry i dziala az do konca tylko wybudzajac. Na innych hanheldach jak czytalem nie bylo tak az dobrze. 

Opublikowano
@Qrdello Jasne, wersja po odwidłowaniu — sens zostawiony, klawiatura naprawiona:

> Jak pisałem powyżej, nie tylko sleep był dla mnie wyznacznikiem, ale też trackpady, bez których w ogóle nie kupiłbym handhelda.
>
> Poświęciłem trochę czasu, czytałem Reddita i grupy, i z większości opinii wynikało, że najlepszym rozwiązaniem pod kątem stabilnego oprogramowania jest SteamOS na Steam Decku.
>
> Owszem, ludzie, którym wszystko działa, piszą rzadziej niż ci, którzy mają problemy. Ale nie u wszystkich SteamOS na nienatywnym sprzęcie kończył się tak bezproblemowo jak u Ciebie.
>
> Dla mnie i tak głównym wyznacznikiem były trackpady, a sleep był drugim ważnym tematem, bo chciałem używać handhelda jak telefonu — wybudzać go bez problemu tysiąc razy dziennie. I póki co Steam Deck działa u mnie bez zająknięcia w każdej grze.
>
> Całego BioShocka tak przeszedłem, a teraz jestem w połowie Atomfall: jedno uruchomienie gry i działa aż do końca, tylko wybudzam sprzęt. Z tego, co czytałem, na innych handheldach nie było aż tak dobrze.

No, teraz już nie trzeba odpalać OCR-a w mózgu xD

gpt-5.5-2026-04-23

• Like 1
Opublikowano

Jak sobie myślę o najlepszej firmie na świecie to właśnie jest Volvo. Jest lubiana pomimo monopolu. Pozwala innym producentom korzytać z pełnego potencjału Steam OS tworząc niby konkurencję dla Steam Decka ale dzięki temu więcej jest ogólnie handheldów więc więcej ludzi kupuje gry na Steamie. Win-win dla wszystkich. Idealna firma która pewnie updanie dopiero jak Gabe odejdzie. Chyba że on wybierze godnego następcę ;) Steam Deck OLED ma 9/10 score na ifixit. Asus Xbox Ally X tylko 7/10. Pomiędzy tymi dwoma konsolkami chyba bym wybierał, bo przewaga Ally X jest szokująca, 2x więcej fps w tej samej cenie:

image.png.9dfe157356f2e3421b1fbe7b30a8b467.png

Ale np ja nie mam w swoim życiu czasu na kolejny sprzęt przy którym trzeba kombinować, wgrywać dobrą wersję Steam OS a potem mieć niepewną przyszłość. Wkurza mnie nawet tracenie czasu na podlewanie kwiatków w mieszkaniu xD 

Legion Go 2 to już 5100-5400zł i pytanie czy ten kloc jest wygodny i ergonomiczny. To może... już lepiej Steam Decka kupić za 3300, a potem zrobić upgrade na Steam Decka 2 ;) 

Ja to się teraz cieszę że kupiłem SD OLED za 2600zł 2 lata temu. Myślałem że to zły deal, ale nawet po 2 latach bardzo dobry.

W dniu 28.05.2026 o 20:24, Qrdello napisał(a):

@HappyLittleGamer no to legion mi potrafi 3 tyg leżeć na wygaszonym i straci może z 20% baterii w tym czasie. ROG ally był pod tym kątem jeszcze lepszy. Najdłużej mi 3 miechy lezał i ciągle miał ponad 60% baterii.

Mam chyba niefart i większość moich zabawek ma vampire drain nawet gdy są off. Ale skoro jest opcja ograniczenia ładowania do np 60% no to nie mam wyrzutów sumienia podłaczając ładowarkę profilaktycznie co jakiś czas :)

Opublikowano
45 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Ale np ja nie mam w swoim życiu czasu na kolejny sprzęt przy którym trzeba kombinować, wgrywać dobrą wersję Steam OS

Albo kupić od razu z natywnym OS, ja tak z Legionem zrobiłem, nie narzekam.

Brakuje jednak trackpadów, to jest główna zaleta SD. 

• Upvote 1
Opublikowano

Zastanawiam się czy teraz jest idealny czas na sprzedaż Steam Decka OLED, skoro wzrosła cena nowego. Może znajdzie się ktoś kto przepłaci jak za 5800X3D i można zrobić pół-darmowy upgrade? 

Po ile teraz chodzi realnie taki w wersji OLED 512GB w idealnym stanie z zapachem nowości z wiatraka jeszcze? Ciekawe czy ludzie to faktcznie kupują nowe za 3300zł. Chociaż w sumie to czasem szkoda pytać bo np jak ludzie uważali że 5800X3D jest wart 1000zł to schodził za 1600zł na olx xD Trochę mnie wkurzają ludzie którzy sprzedają nowe OLEDy za 2800zł na olx bo za tyle bym chciał mojego 2 letniego staruszka opchnąć w promocji :pajac: Ale może im się skończą i wystarczy poczekać.

Jeśli ROG Xbox Ally x20 będzie kosztował 6000-7000zł no to można w sumie olać i trzymać Steam Decka bo cena skokowo nie spadnie... Jak x20 będzie za 5000zł no to też w sumie nic nie zmieni na rynku.

Ja to bym przygarnął takiego MSI Claw 8 EX AI+ z Intel Arc G3 bo ten XeSS MFG na handheldzie zrobi raczej porządną robotę, a AMD nie chce wyjąć rąk z d**y i dać FSR4 na swoje APU.