Skocz do zawartości

Handheldy PC (SteamDeck/RogAlly/LegionGO i inne) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mi dalej co jakis czas kraszuje TEW2. Pochłaniaczka ramu zaproponowala zeby wylaczyc blur object i szadoły dac na medium ale dzis w autobusie znow sie wywalila. Najczesciej po uspieniu dluzszym. Znalazlem info zeby swap zwiekszyc wiec jeszcze to sprobuje. 

Opublikowano

Myślicie, ze 70C na gpu i Cpu jest ok. Baterie wcina ale jak ustawiam gpu na 1600mhz to sporo klatek przybywa. W Enderal na ustawieniach high i z LS mam 90fps i wyglada bardzo dobrze ale temp podchodzi pod 72C... 

Inna sprawa to te glosniczki naprawde biedne sa. Moja s23u ma lepsze i lepiej dzialajacy Atmos (jak siedzi sie wprost telefonu). Tutaj to taki pudelkowy jest. Po wybidzeniu czesto nie laczy z sluchawkami bluetooth i trzeba recznie dac polacz. Mam nadzieje, ze w SD2 to poprawia wszystko bo fajna zabawka. 

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

"W momencie prezentacji Steam Decka OLED Valve oferowało model 512 GB za 2599 zł, a wersję 1 TB za 3099 zł. Oznacza to, że sprzęt podrożał odpowiednio o 680 zł oraz 780 zł, co dla wielu graczy może być już naprawdę poważną barierą wejścia."

Opublikowano

Akurat Steam Deck to potentat rynku handheld PC, choć oczywiście nadal płotka przy Nintendo, sprzedano około 4-5 milionów egzemplarzy. Takie ceny, chociażby absurdalna kwota jaką Lenovo rzuciło za Legiona Go 2, jeszcze mocniej zepchną ten sprzęt na margines. 

Opublikowano

No w sumie za każdym razem jak biorę do ręki Steam Decka to jestem pod wrażeniem ergonomii bo jest po prostu wygodny. Nie ma się do czego przyczepić w nim a OLED do tego jest praktycznie niesłyszalny podczas grania chociaż oczywiście nie aż tak jak Switch OLED. Dobry sprzęt.

A czy taki Legion Go 2 po instalacji Steam OS ma identyczny support jak Steam Deck i wszystkie gry działają identycznie i dostają równie dobre paczki z precompilowanymi shaderami i pachami itd? Bo właśnie Steam Deck ma to do siebie że wszystko just works. 

Opublikowano
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Po pierwsze Xbox to rak na konsoli, po drugie tam wciąż jest IPS. 

Co za problem zapuścić sobie SteamOSa, Bazzite'a czy CachyOS. A najlepiej zrobić sobie dualboota i mieć i Linuxa i Windowsa. Jak mnie pamięć nie myli to Winda na Steamdecka to było nieporozumienie. Nie wiem jak teraz bo nie śledziłem tematu ostatnio.

IPSy w rogalikach są dobrej jakości. Do tego obsługują natywnie VRR. Osobiście wolę mieć ekran z VRR niż trochę lepszej jakości kolory.  

Opublikowano

No można ale to zawsze grzebanie którego nie każdy ogarnia, SteamOS ma najlepszą wydajność i wsparcie na lata. Potem Windows/Xbox wycofa jak Z1E i klops.

Dobry IPS to wciąż IPS, fakt VRR jest mocnym plusem ale jednak czernie trudno przezwyciężyć.

I żeby nie było, sam mam IPS ale jednak za prawie połowę ceny.

Opublikowano (edytowane)

Z ceną ładnie odlecieli jak na tą ilość pamięci i najzwyklejszy nieduży nvme. 

Ale jeśli to faktycznie jest uwarunkowane tak drastycznie rosnącymi kosztami produkcji to tylko czekać, aż lapki, konsole itd. po kolei będą wywalać to the moon :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

No ja kupowałem swojego oleda Steam deck 1tb jak nie było stocku w steam I zapłaciłem za niego 3650 zl. Nowy ze sklepu empik. To była połowa kwietnia. W mediaexpert.pl tyle chcieli za 512.... Czy steam odleciał? Ciężko powiedzieć przez ceny ram i ssd. Natomiast dla mnie  najważniejsze były trackpady i funkcja sleep gdzie czytałem SD bije innych na głowę tym. I używam tej funkcji non stop, gry się nie wywalają a wygoda jest jak z wybudzaniem telefon. Pyk przycisk i 5s i grasz... Pyk przycisk i śpi. Na 9h spania leci 8% baterii. Rewelacja i w takim użyciu sprzęt jest mega mobilny. U innych producentów czytałem słabo z tym usypianiem jest. 

Edytowane przez aureumchaos
Opublikowano

To jest rzeczywiście fajna opcja, przydatna zwłaszcza w handheldzie. Natomiast czy jest słabo u innych? Na moim Legionie Go z wrzuconym SteamOS, działa tak samo jak u Ciebie, w zasadzie to nawet nie 5 sekund, a bardziej 3-4 sekundy po wciśnięciu przycisku wybudzania już mogę grać. Kwestia nie tyle sprzętu co samego systemu, na każdej platformie ze SteamOS powinno to wyglądać podobnie. Steam Deck jest generalnie nieco bardziej doszlifowany jako sprzęt, ergonomia stoi na wyższym poziomie, jest też lżejszy od Legiona Go, ale ten ostatni ma naprawdę bardzo fajny, duży ekran. Początkowo chciałem kupić Steam Decka, ale że nie wiedziałem czy takie granie u mnie "zaskoczy", wybrałem tańszą opcję. Nie żałuję, to przyzwoity sprzęt, który sprawdza się w moich zastosowaniach (głównie mniejsze gierki steamowe, czasem jakiś YouTube). Zwłaszcza teraz, przy tych absurdalnych cenach 1500 zł za praktycznie nowego handhelda, wydaje się niezłym dealem.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, HappyLittleGamer napisał(a):

No w sumie za każdym razem jak biorę do ręki Steam Decka to jestem pod wrażeniem ergonomii bo jest po prostu wygodny. Nie ma się do czego przyczepić w nim a OLED do tego jest praktycznie niesłyszalny podczas grania chociaż oczywiście nie aż tak jak Switch OLED. Dobry sprzęt.

A czy taki Legion Go 2 po instalacji Steam OS ma identyczny support jak Steam Deck i wszystkie gry działają identycznie i dostają równie dobre paczki z precompilowanymi shaderami i pachami itd? Bo właśnie Steam Deck ma to do siebie że wszystko just works. 

No u mnie i na ROG ally i teraz na Legionie tak to działa własnie. Co kilka dni wychodzą łatki do protonów, gry prekompilują się błyskawicznie, nakładki działają, konsola się usypia jak powinna. Jak to okresliłeś, just works. W dodatku uwielbiam korzystać z Linuxa pod spodem. Leciutki, bardzo szybki, wszystko na nim działa jak złoto - do pracy, na szybko, czy do przeglądania netu czy pisania dokumentów miód. No i wygląda bardzo zacnie.

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano

@Qrdello, no to faktycznie warto się zastanowić nad czymś nowszym i szybszym. Jak ja kupowałem to nie było Steam OS na innych konsolkach. 

W Steam Decku wkurzające jest to że jak leży ze 2 tygodnie wyłączony to i tak ma padniętą baterię po takim czasie. No może 3 tyg, ciężko powiedzieć. Ale Nintendo Switch tak samo nawet jak zrobię full shut down. Więc tak czy siak raz na tydzień trzeba te konsolki ładować nawet jak są off (nie uśpione).

Opublikowano

Cena kosmiczna, choć lubię SD, to stary i słaby sprzęt. Też legiona kupiłem niedawno, wrzuciłem steamosa i elegancko lata. 

A SD ze względu na braki mocy pójdzie na sprzedaż i wygląda teraz, że pewnie wyjdę na tym dobrze na plus:D

• Upvote 1