Skocz do zawartości

Handheldy PC (SteamDeck/RogAlly/LegionGO i inne) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprzedałem za 2700, kupując wcześniej za 2599 u valve:E, gościu odebrał zadowolony, że na miejscu i na gwarancji, bo "nie ufa" przesyłkom, tylko u mnie w niedużym mieście nie ma takich sprzętów za często.

Co do nowych, to owszem, kupują za 3300, gruba przesada, ale cóż.

• Thanks 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Temat ze Steam Machine gorący, ale chciałbym wrócić na chwilę do handheldów PC.

Naczytałem się sporo opinii, że SteamOS oferuje niemalże konsolową prostotę i skusiłem się na Legiona Go S. Mimo że sprzęt jest klocem, to pierwsze wrażenia są pozytywne - jedyny problem to kompatybilność (a właściwie jej losowość przez Linuksa). Mocno rozważam przejście na Windowsa, ale on też nie cieszy się zbyt dobrą opinią (choć w ostatnim czasie wydaje się, że jest mocno aktualizowany).

Czy ktoś na forum zmieniał system? Jak wrażenia?

Opublikowano

Każdy zmienia z Windowsa na SteamOS, a Ty odwrotnie? xD 

Poza apką Xbox i instalacją gier z game passa to ja nie widze powodu do Windowsa. Stracisz wydajność, baterię, genialne zarządzanie energią, usypianie, jak tam wolisz. 

Opublikowano

System zmienia się tylko z Windowsa na SteamOS. Zostawiłem sobie Windowsa na Legionie Go w ramach dual boot i mówiąc szczerze ani razu do niego nie wracałem. Jak ktoś nie ma jakichś specyficznych gier Windows only, SteamOS - that's the way. 

Opublikowano

To jest moja pierwsza styczność z systemem innym niż Windows na PC. Pierwsze godziny nie były łatwe, bo nawet nie wiem dlaczego domyślnie w trybie Desktop nie ma wirtualnej klawiatury (jak już ją znalazłem, to okazało się, że nie ma polskich znaków :E). UI za małe, tak samo trzeba od razu grzebać w opcjach. Wprowadzenie nowego użytkownika na poziomie 2/10.

No i jeszcze chciałem sprawdzić gry, które okazały się nie być normalnie obsługiwane m. in. Catherine Classic.

Opublikowano

Przecież trybu desktop używa się tylko do grzebania, instalacji pluginów itp... 99% czasu to tryb konsolowy. Sam sobie problemy tworzysz, chcesz to instaluj Windę i się ciesz :E 

33 minuty temu, Vulc napisał(a):

Jak ktoś nie ma jakichś specyficznych gier Windows only

Ja tam ograłem sobie stare NFSy w trybie konsolowym, działa idealnie z DX. 

Opublikowano

Tryb Desktop odróżnia ten sprzęt od typowej konsoli i w teorii pozwala na wykonywanie jakichś prostych operacji jak na zwykłym PC.

Za niedługo zadebiutuje Steam Machine, Valve na prawo i lewo podkreśla, że to PC i obstawiam, że spora część kupujących będzie oczekiwała lepszej funkcjonalności od SteamOS.

Opublikowano
32 minuty temu, galakty napisał(a):

Miałem The Crew w sklepie ubi i się nie dało zainstalować.

Które? Dwója ma status unsupported, nawet kupując na Steam. Motorfest niby Deck Verified.

image.png.efd4f569984384a0eebb3103cc28af0d.png

Inne gry mi działały. 

2 minuty temu, Dudzio napisał(a):

No właśnie, jak instalować Ubisoft Connect na SD?

W skrócie ściągasz windowsowy instalator (exe), podpinasz pod steam jako grę i uruchamiasz poprzez steam, launcher instaluje się, na koniec przestawiasz skrót w steam z instalatora na exe launchera. W internecie znajdziesz dokładniejsze instrukcje.

Opublikowano
10 godzin temu, galakty napisał(a):

A i tak komfortowo w duże AAA na tym nie zagrasz, bo SteamOS nie wspiera sklepu Ubi i Xbox, a Windows na takim urządzeniu to rak :E 

9 godzin temu, Dudzio napisał(a):

No właśnie, jak instalować Ubisoft Connect na SD?

Ja do Eapp użyłem tej instrukcji 

Działa bez problemu. Natrzaskane mam już 60h na decku w mass effect andromeda. Ani jednego crasha.

Opublikowano
19 godzin temu, aureumchaos napisał(a):

Ja do Eapp użyłem tej instrukcji

A kiedy instalowałeś? U mnie nie działa i sprawdzając komentarze na yt nie jestem jedyny.

Utworzył mi się folder EA Desktop z ?. Finalnie launcher wymusza sprawdzenie aktualizacji i się wyłącza :E

Z pozytywów - po wgraniu GE Proton 11-1 Catherine Classic działa bez żadnych problemów.

Opublikowano

Elo Handheldowcy

Posiadam w tej chwili MSI Claw A1M 7 na Win11 i wk.. mnie dropy podczaj grania .. Czy wszyscy używają go z Bazzlite ? 

Sprzedam go na bank ale zastanawiam czy kupić wersję 8 AI+ czy odpuścić bo i tak wydajnościowo to jest padaka ... Jako że mam też Retroid Pocket Flip2 to tam sobie bede retro ogrywał :)