Send1N 5 519 Opublikowano 6 Lutego Opublikowano 6 Lutego Jak mają być wolne obroty to tym bardziej TL-S12 bym odpuścił bo słychać w nich pracę łożyska nieco wyższe obroty potrafią dopiero to zagłuszyć, jak chcesz coś bezproblemowego z podświetleniem "Ring" to zerknij na BQ light wings, są bardzo drogie ale tutaj https://allegrolokalnie.pl/oferta/wentylator-be-quiet-light-wings-120-pwm-argb-triple-pack-3x120-mm-black?rep=1089484786 masz aukcje 3pack'a za 140zł czyli mieścisz się w budżecie który miałeś na dwa kupując trzy 4
Arano87 0 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego Dzięki, zamówiłem jednak dwa trochę wyższe modele tl-k12 za 94zł z Amazonu. Zobaczymy co z tego będzie 😀
musichunter1x 1 453 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego Recenzenci mogliby porównywać głośność wentylatorów mierząc lub oceniając hałas po przykręceniu do odpowiednika tyłu obudowy - Hexagonalny wzór otworów. Byłby to jakiś punkt odniesienia. Obecnie przeszkadza mi tylko wentylator na tyle - P12, bo powyżej 1000RPM szum robi swoje. Może pokombinuje ze zrobieniem odstępu ramką wyciętego wentylatora i przykręce to na zewnątrz obudowy, ponieważ wycięcie tej "siatki" zbyt mocno naruszy konstrukcję obudowy. Ponoć taki wzór ogranicza przepływ o 15-25% na wentylatorach które radzą sobie z oporem... Dystans 25mm nadrabia połowę strat względem braku przeszkód. Na razie zrobię taką prowizorkę, aby zobaczyć czy w ogóle coś sensownego zmieni w Rajintek Metis Plus.
Send1N 5 519 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego 10 godzin temu, musichunter1x napisał(a): ponieważ wycięcie tej "siatki" zbyt mocno naruszy konstrukcję obudowy. Ja w poprzedniej budzie robiłem sporo modyfikacji (Aquarius X70T) i między innymi miałem też wyciętą tylną kratkę, jak wentylator nie ma tego typu przeszkody przed sobą to kultura pracy na tych samych obrotach jest nieporównywalnie lepsza Pózniej postanowiłem wstawić w to puste miejsce grill tego typu: i okazało się że z takim grillem kultura pracy jest taka sama jak by go tam nie było nie to co z klasyczną kratką... producenci mogli by w końcu przestać stosować kratkę na tyle i dawać fabrycznie taki grill, kratka stawia za duży opór i pojawia się dodatkowo niepotrzebny szum widziałem budę z czymś takim fabrycznie na tyle ale zapomniałem nazwy Tego typu też zdają egazmin:
musichunter1x 1 453 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego (edytowane) 10 godzin temu, Send1N napisał(a): i okazało się że z takim grillem kultura pracy jest taka sama jak by go tam nie było nie to co z klasyczną kratką... producenci mogli by w końcu przestać stosować kratkę na tyle I dlatego właśnie dziwi mnie że prawie nie ma takich produktów... Grill ponoć ogranicza przypływ tylko o ~5%. Pewnie przy wysyłce itp. jest to bezpieczniejsze, a grill wymagałby jednego, dodatkowego kroku na produkcji... Już dawno powinni robić inne wzory, nawet nie wiedziałem że jest taka obudowa z twojego przykładu, ale to kolejne akwarium. Edytowane 8 Lutego przez musichunter1x 1
AudRob 254 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego W dniu 6.02.2026 o 19:42, Send1N napisał(a): BQ light wings be quiet wentyle to klasa sama w sobie, parę lat ich używam i jest cisza. 1
Send1N 5 519 Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego 10 godzin temu, musichunter1x napisał(a): I dlatego właśnie dziwi mnie że prawie nie ma takich produktów... Grill ponoć ogranicza przypływ tylko o ~5%. Pewnie przy wysyłce itp. jest to bezpieczniejsze, a grill wymagałby jednego, dodatkowego kroku na produkcji... Już dawno powinni robić inne wzory, nawet nie wiedziałem że jest taka obudowa z twojego przykładu, ale to kolejne akwarium. Przede wszystkim nie nie robi efektu dodatkowego szumu, jakiś czas temu po zmianie budy też chciałem poprawiać fabrykę ale jednak szkoda mi było ciąć nowej skrzynki aquariusa miałem już 6 lat jak wyciąłem kratkę
Lameismyname 2 926 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Ech, Noctua taka premium, a Redux przy ~17000 RPM się rozpada... Dobrze, że swojego nie wkręciłem na takie obroty. Co sądzisz @Kadajo? REDUX.mp4 1 1
boban666 104 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Dzień dobry. Kupilem sobie wierzowca do 9800x3d od firmy Thermalright , dokladnie to Assassyn Perless 120 z wyświetlaczem i mam wrażenie że te oryginalne wentyle strasznie wyją. Zostały mi jeszcze po Fera 5 dwa Fluctusy i się tak zastanawiam czy nie będą one lepszym rozwiązaniem ?
Send1N 5 519 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Fluctusy też do najcichszych nie należą szczególnie na ssaniu czyli w takiej pozycji jak jest zamontowany środkowy na tym assassynie, co masz na myśli "wyją" ? słychać jakieś buczenie, pracę łożyska czy po prostu nadmierny szum? może wystarczy odpowiednio wyregulować obroty?
boban666 104 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Bawilem się krzywą. To jest taki specyficzny dzwięk , taki jak by piszczenie cewek , połączone z przepływem powietrza , i dzieje się to tylko jak gram w CB23 , choć mam pare gier które na starcie potrafia szarpnąc do 75 stopni , szczególnie gry na UE5. Na Fera 5 tego nie było Edytowane 2 godziny temu przez boban666
ShaDow_Pro 758 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Jak masz Fluctusy to załóż i sprawdź, jak będzie głośno to podłącz dwa oddzielnie i ten pomiędzy wieżami ustaw ~100rpm niżej niż przedni, jak Send wspominał, Fluctus jako pull jest dość nieprzyjemny. 1
Send1N 5 519 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 34 minuty temu, boban666 napisał(a): To jest taki specyficzny dzwięk , taki jak by piszczenie cewek , połączone z przepływem powietrza A to wiem o co chodzi, czyli zmiana krzywej w tym przypadku odpada, sprawdź na początek te fluctusy i ewentualnie zrób różnicę w obrotach o te 100rpm na środkowym wentylatorze względem tego na pierwszej wieży o czym wspomniał Shadow taka odchyłka pomaga zmniejszyć buczenie spowodowane sporym ciśnieniem w trybach push-pull, noctua nawet zaczęła fabrycznie stosować takie rozwiązanie i np w nh-d15 g2 po wyjęciu z pudełka masz wentylatory minimalnie różnią się obrotami. Jak nadal będziesz nie zadowolony to już trzeba będzie myśleć nad arcticami p12 w wersji z połączonymi łopatkami czyli argb lub max Edytowane 2 godziny temu przez Send1N 1
boban666 104 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) To jeszcze zapytam , jak juz jestesmy w temacie Thermala , bo kupilem tego Assasyna z tym wyswietlaczem , tylko ze on mi nie dziala , mimo iz mam go podpiety po USB 2.0 na płycie , tzn. dziala jak wyciagne wtyczke i wsadze z powrotem. Aplikacja od Thermala zainstalowana i uruchamia sie razemnz W11 Edytowane 1 godzinę temu przez boban666
Send1N 5 519 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Działa do momentu aż nie wyłączysz i włączysz PC? a jak zamiast zamknij system klikniesz uruchom ponownie to też przestaje działać?
boban666 104 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Zmienilem teraz te gniazdo na płycie , z otwarta buda zrorbilem 3 resety kompa i za każdym razem wyświetlacz się uruchomił , zamknąłem bude , odpaliłem kompa i nie świeci Ruszam tym przewodem USB , ale nic sie nie dzieje , dopiero jak go wyciągne i wsadze to się załacza 🤣 Edytowane 1 godzinę temu przez boban666
Rekomendowane odpowiedzi