Skocz do zawartości

Sterowniki GeForce & NVIDIA App - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Paw79 napisał(a):

@maxmaster027- ale od czasu 576.88 sterowniki są cały czas optymalizowane- stąd prawdopodobnie lepsza wydajność nowych (pomijając anomalie typu RE9).

Porównaj 595.71 do np. 591.44.

Jeżeli wydajność nadal będzie wyższa mimo -100MHz na rdzeniu, to dopiero wówczas można mówić o progresie.

Sprawdzalem 591.44 bardzo dobre stery. No ale w RDR2 cyberpunku, lub horizon zero dawn . sa wolniejsze. Szybsze sa w starfieldzie. 

Opublikowano

59144.thumb.jpg.8da50e4fa254f241a493a18f2199df9c.jpg59571.thumb.jpg.989f0828a4d8e03e3f4b362af62d08aa.jpg

20 godzin temu, Paw79 napisał(a):

@maxmaster027- ale od czasu 576.88 sterowniki są cały czas optymalizowane- stąd prawdopodobnie lepsza wydajność nowych (pomijając anomalie typu RE9).

Porównaj 595.71 do np. 591.44.

Jeżeli wydajność nadal będzie wyższa mimo -100MHz na rdzeniu, to dopiero wówczas można mówić o progresie.

Prosze ;) 10-15% mniej energii i 1fps wiecej. 

Na 595.71 w tym benchu 300W srednio w 4k natywnej. 

• Haha 1
Opublikowano

Przy ostatnich sterach (595.71) przestaje mi działać rozdzielczość niestandardowa dla AW3423DWF (miałem ustawione 10 bit przy odświeżaniu 165hz/157hz)
Ba. nie idzie w ogóle przywrócić 165hz przy 8 bitach nawet, bo po prostu ani nvidia app ani stary control panel nie pokazuje tej wartosci. Wygląda na to, że stery blokują mi ustawienie tej częstotliwości, pokazując max 100hz.

chyba trzeba wrócić do poprzednich...

Opublikowano
7 minut temu, Nikelajer napisał(a):

Przy ostatnich sterach (595.71) przestaje mi działać rozdzielczość niestandardowa dla AW3423DWF (miałem ustawione 10 bit przy odświeżaniu 165hz/157hz)
Ba. nie idzie w ogóle przywrócić 165hz przy 8 bitach nawet, bo po prostu ani nvidia app ani stary control panel nie pokazuje tej wartosci. Wygląda na to, że stery blokują mi ustawienie tej częstotliwości, pokazując max 100hz.

Problem występuje co jakiś czas,  naprawią za 2-3 kompilacje.

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Nikelajer napisał(a):

A nie lepiej zrobić to przez CRU ;)

Poza tym tego typu problemy występuje jak się nie czyści wszystkich wpisów z rejestru i instaluje się sterownik na sterownik.

Poza tym NV już od jakiegoś czasu zjebała coś i jak tworzy się niestandardową rozdzielczość to później nie da się jej usunąć z listy ;)

Edytowane przez sideband
Opublikowano

Zrobiłem cofkę do poprzednich które miałem (591.86) i problem od razu zniknął. 
No tak, kilka ostatnich aktualizacji bez DDU robiłem, niemniej pierwszy raz mi ten problem wyskoczył. 

Opublikowano (edytowane)

W tym temacie akurat od lat są jakieś problemy.

Jak nie da się usunąć niestandardowej rozdziałki to wywala czarny ekran przy próbie wrzucenia taki samych ustawień co zawsze ;)

CRU zawsze działa poza tym NV do dnia dzisiejszego nie wspiera kręcenia z włączonym DSC, a szkoda.

Edytowane przez sideband
Opublikowano

U mnie o dziwo poza tym babolem na jednej mapie w BF2042 nowe sterowniki działają poprawnie. Nawet takie chwilowe mignięcia obrazu po przechodzeniu w tryb 3D zniknęły.

Znowu mi działa program do przycinania kolorków do sRGB (chociaż to nie zasługa sterowników).