Kadajo 9 794 Opublikowano 3 Marca Opublikowano 3 Marca Tak w grze jest tyle samo chyba że jakiś limit dobija. W idle mam 0.890 1
maxmaster027 1 342 Opublikowano 3 Marca Opublikowano 3 Marca 7 godzin temu, Paw79 napisał(a): @maxmaster027- ale od czasu 576.88 sterowniki są cały czas optymalizowane- stąd prawdopodobnie lepsza wydajność nowych (pomijając anomalie typu RE9). Porównaj 595.71 do np. 591.44. Jeżeli wydajność nadal będzie wyższa mimo -100MHz na rdzeniu, to dopiero wówczas można mówić o progresie. Sprawdzalem 591.44 bardzo dobre stery. No ale w RDR2 cyberpunku, lub horizon zero dawn . sa wolniejsze. Szybsze sa w starfieldzie. 1
Kadajo 9 794 Opublikowano 3 Marca Opublikowano 3 Marca To do każdej gry instaluj inne sterowniki. Najlepiej jakby Nvidia dla każdego robiła osobne żeby u wszystkich zawsze było szybciej 1
sideband 3 012 Opublikowano 3 Marca Opublikowano 3 Marca Spokojnie to się wyklepie za msc zrobią prawdziwe stery GR pod RE9
maxmaster027 1 342 Opublikowano 3 Marca Opublikowano 3 Marca Różne batche, różna wydajnosc. Ogólem nie ma co narzekac. 75Mhz mniej i rapte pół FPS mniej. a pobiera 365-400W, gdzie wczesniej to bylo bardziej 390-420W
maxmaster027 1 342 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca 20 godzin temu, Paw79 napisał(a): @maxmaster027- ale od czasu 576.88 sterowniki są cały czas optymalizowane- stąd prawdopodobnie lepsza wydajność nowych (pomijając anomalie typu RE9). Porównaj 595.71 do np. 591.44. Jeżeli wydajność nadal będzie wyższa mimo -100MHz na rdzeniu, to dopiero wówczas można mówić o progresie. Prosze 10-15% mniej energii i 1fps wiecej. Na 595.71 w tym benchu 300W srednio w 4k natywnej. 1 1
Kadajo 9 794 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca Przestań już zaśmiecać ten watek tymi bzdurami, proszę. 1
leven 963 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca A co z DX ? W artykuł piszę, że nowe sterowniki 595.xx mają shader 6.9: https://ithardware.pl/aktualnosci/directx_zmiana_ray_tracing_aktualizacja-49114.html U mnie dalej jest 6.8 GPU-Z potrafi sprawdzić shader model: https://www.google.com/search?q=gpu-z+sprawdza+czy+mamy+juz+dx+shader+model+6.9&client=firefox-b-d&hs=lSSp&sca_esv=b99d1670b8afc25c&sxsrf=ANbL-n4cOsXyrLqJA3GlFHjP8aKm3-Zolg%3A1772613815699&ei=t_Cnae2oKtuHwPAP94ze6A0&biw=1728&bih=810&ved=0ahUKEwit4LuG7YWTAxXbAxAIHXeGF90Q4dUDCBE&oq=gpu-z+sprawdza+czy+mamy+juz+dx+shader+model+6.9&gs_lp=Egxnd3Mtd2l6LXNlcnAiL2dwdS16IHNwcmF3ZHphIGN6eSBtYW15IGp1eiBkeCBzaGFkZXIgbW9kZWwgNi45MgUQABjvBTIFEAAY7wUyBRAAGO8FMgUQABjvBTIIEAAYgAQYogRIt3lQuAlYx2RwBngAkAEAmAG7AaABsRCqAQQxNS42uAEMyAEA-AEBmAIboALkEMICCBAAGLADGO8FwgILEAAYgAQYsAMYogSYAwCIBgGQBgWSBwQxOS44oAfQULIHBDEzLji4B9cQwgcGMi4yNC4xyAcegAgA&sclient=gws-wiz-serp U mnie dalej 6.8 a sterownik 595.71. System w kompilacji:
sideband 3 012 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca Win12 Dziadek Edition jest potrzebny do SM 6.9 w tym wypadku W pozostałych przypadkach do SM6.9 wystarczy stary Win10 20H1 Poza tobą to nikogo nie interesuje co pokazuje GPU-Z
Nikelajer 6 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca Przy ostatnich sterach (595.71) przestaje mi działać rozdzielczość niestandardowa dla AW3423DWF (miałem ustawione 10 bit przy odświeżaniu 165hz/157hz) Ba. nie idzie w ogóle przywrócić 165hz przy 8 bitach nawet, bo po prostu ani nvidia app ani stary control panel nie pokazuje tej wartosci. Wygląda na to, że stery blokują mi ustawienie tej częstotliwości, pokazując max 100hz. chyba trzeba wrócić do poprzednich...
Legtom 3 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca 7 minut temu, Nikelajer napisał(a): Przy ostatnich sterach (595.71) przestaje mi działać rozdzielczość niestandardowa dla AW3423DWF (miałem ustawione 10 bit przy odświeżaniu 165hz/157hz) Ba. nie idzie w ogóle przywrócić 165hz przy 8 bitach nawet, bo po prostu ani nvidia app ani stary control panel nie pokazuje tej wartosci. Wygląda na to, że stery blokują mi ustawienie tej częstotliwości, pokazując max 100hz. chyba trzeba wrócić do poprzednich... Problem występuje co jakiś czas, naprawią za 2-3 kompilacje.
sideband 3 012 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca (edytowane) 41 minut temu, Nikelajer napisał(a): Przy ostatnich sterach (595.71) przestaje mi działać rozdzielczość niestandardowa dla AW3423DWF (miałem ustawione 10 bit przy odświeżaniu 165hz/157hz) Ba. nie idzie w ogóle przywrócić 165hz przy 8 bitach nawet, bo po prostu ani nvidia app ani stary control panel nie pokazuje tej wartosci. Wygląda na to, że stery blokują mi ustawienie tej częstotliwości, pokazując max 100hz. chyba trzeba wrócić do poprzednich... A nie lepiej zrobić to przez CRU Poza tym tego typu problemy występuje jak się nie czyści wszystkich wpisów z rejestru i instaluje się sterownik na sterownik. Poza tym NV już od jakiegoś czasu zjebała coś i jak tworzy się niestandardową rozdzielczość to później nie da się jej usunąć z listy Edytowane 4 Marca przez sideband
Nikelajer 6 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca Zrobiłem cofkę do poprzednich które miałem (591.86) i problem od razu zniknął. No tak, kilka ostatnich aktualizacji bez DDU robiłem, niemniej pierwszy raz mi ten problem wyskoczył.
sideband 3 012 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca (edytowane) W tym temacie akurat od lat są jakieś problemy. Jak nie da się usunąć niestandardowej rozdziałki to wywala czarny ekran przy próbie wrzucenia taki samych ustawień co zawsze CRU zawsze działa poza tym NV do dnia dzisiejszego nie wspiera kręcenia z włączonym DSC, a szkoda. Edytowane 4 Marca przez sideband
Kadajo 9 794 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca U mnie o dziwo poza tym babolem na jednej mapie w BF2042 nowe sterowniki działają poprawnie. Nawet takie chwilowe mignięcia obrazu po przechodzeniu w tryb 3D zniknęły. Znowu mi działa program do przycinania kolorków do sRGB (chociaż to nie zasługa sterowników).
caleb59 2 334 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca Kompletnie niczego to nie zmieniło, gra dalej stutteruje jak szalona w Racoon City miejscami.
sideband 3 012 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca To nie ma nic wspólnego ze sterownikami. Jeżeli miało cokolwiek poprawić to wydajność z PT zwłaszcza z początku gry. Sprawdzę później czy nowy profil cokolwiek zmienił.
maxmaster027 1 342 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca 4 godziny temu, Nikelajer napisał(a): Zrobiłem cofkę do poprzednich które miałem (591.86) i problem od razu zniknął. No tak, kilka ostatnich aktualizacji bez DDU robiłem, niemniej pierwszy raz mi ten problem wyskoczył. Zrób restart z DDU, w twoim przypadku najlepiej z trybu awaryjnego. Mam u siebie normlanie mozliwosc 8-12 bit, z HDR lub bez. Takze raczej wszystko dziala
Paw79 256 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca (edytowane) 12 godzin temu, maxmaster027 napisał(a): Prosze 10-15% mniej energii i 1fps wiecej. Na 595.71 w tym benchu 300W srednio w 4k natywnej. Czyli coś tam poprawili w kwestii wydajności. Ale jednak wstrzymam się z aktualizacją, bo patrząc na zachowanie napięć po OC to nie mam pewności czy Nvidia na pewno ogarnia swoje sterowniki i czy nie ma tam jeszcze jakichś nieposprzątanych "niespodzianek". A jak będę potrzebował UV zamiast max. OC to sam se zrobię. Edytowane 4 Marca przez Paw79
X360 103 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca https://nvidia.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/5812/kw/hotfix Trzeci sterownik w ciągu kilku dni,i nadal jest źle. Sprawdzałem. Nv przechodzi sama siebie. 1
Kadajo 9 794 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca Sprawdzę, może mapa w 2042 znowu będzie normalnie wygadać... taaa na pewno. A GeForce driver is an incredibly complex piece of software, We have an army of software engineers constantly adding features and fixing bugs. These changes are checked into the main driver branches, which are eventually run through a massive QA process and released.
X360 103 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca 2 minuty temu, Kadajo napisał(a): We have an army of software engineers Wszystko się zgadza. To są „inżynierowie”, którzy do tej pory widzieli głównie kozy, a teraz nagle zobaczyli komputery, i już mają rewolucjonizować branżę.
Rekomendowane odpowiedzi