Skocz do zawartości

Sterowniki GeForce & NVIDIA App - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

A na jakim Ty obecnie sprzecie grasz?

31 minut temu, Kadajo napisał(a):

To może kup wreszcie kartę, monitor i przetestuj. :thumbup:

Znowu to...

Wiem czemu pojawiło się to pytanie, ale nie, nie "złapałeś mnie". 

Ledwo widzę ekran w tej chwili ze zmęczenia, więc pewnie dałoby się to napisać w 2x krótszym tekście, ale trudno. 

Mogę zwinąć w spojler, jeśli ktoś od długich tekstów dostaje koszmarów sennych, albo mu przeszkadza taki offtop. 

Spoiler

Na czym gram?

W tym roku nie gram w nic, jedynie w VR, ale jak gram poza VR to tylko na ekranach radzących sobie z ruchem nie gorzej niż kineskopowce. Gram też tak, że potrafię cieszyć się tym, co przynosi dobry obraz w ruchu. Nie potrzebuję wtedy żadnych stop klatek, żeby widzieć wady obrazu ruchomego, nie muszę szukać dziury w całym szukając problemów z obrazem na siłę, bo to wyłazi jak na dłoni od razu, po prostu. 

W ułamku sekundy widać bez szukania, no chyba, że się nie patrzy na ruchomy obiekt w grze, bo tak też masa ludzi wychowanych na LCD 60Hz przyzwyczaiła i potem widać w necie opinie typu "niby w FG są artefakty, ale jak normalnie gram to ich nie widzę".

i nie ma co zakłamywać rzeczywistości, że FG nie kaleczy obrazu lub  że nie wymaga dużej liczby fps, żeby nie walić naprawdę okropnymi artefaktami/glitchami/ghostingiem/rozmyciem. 

Niestety mojego monitora nie podepnę do mocarnego kompa kolegi (zresztą nie ma on 360+Hz) a u niego trzeba by było grać na badziewnym LCDiku, więc mogę tylko wyciągać wnioski z tego co widzę w testach, ale nie ma takich czarów, żebym tego co na slow motion i stop klatkach widać w prostym i nawet nie jakoś bardzo szybkim ruchu, nie dostrzegł od razu gołym okiem przy graniu, o ile tylko monitor nie dodaje od siebie wad, więc gadanie "nie gra a się wypowiada" jest kompletną bzdurą w tej akurat kwestii.

Wiem wystarczająco dużo o tematyce obrazu w ruchu, żeby dokładnie wiedzieć czego się mogę spodziewać. Zresztą dużo mniej wymagający youtuber z kanału ZwormZ testuje te FG i omawia jak to widzi. I też jest zdania, że FG poniżej 60fps za bardzo wali artefaktami. Tylko, że on testuje dość wolno ruszając kamerą. I tu wchodzi prosta logika: tak samo wylezą artefakty przy 60fps i obrocie kamery o prędkości x°/s, jak przy 120fps i ruchu o prędkości 2°/s.

( Ruch kamery to też akurat nie do końca dobry przykład. )

No i skoro słyszałem co mówi przy okazji testów 10 różnych gier, to można wyciągnąć wnioski. Wtedy połączyć z wnioskami z obszernych testów i porównań FG (nawet choćby tych z Digital Foundry i Gamer Nexus) - no i najważniejsze - trzeba wiedzieć kogo słuchać. Ja wolę tych z forum blurbusters, których tam znam z tego, że grają w low persistence (zero blura w ruchu) 

Wychodzi, że do ideału daleeeeko, niestety, a cudów nie ma.

Szczególnie, że ja lubię patrzeć na obiekty w grze poruszające się dość szybko lub bardzo szybko. Jakby zrobić nagrania eye trackingu pokazującego na co się patrzymy w grach, to by niektórzy nie mogli uwierzyć jak bardzo się różnimy w sposobie patrzenia. I z samego tego faktu możemy się różnić w opiniach. 

Jasne, lepiej mieć fejkowe 250fps niż 60fps, ale ja po prostu w gry, w których nie wyjdę powyżej 60fps nie zagram. Jest tyle gier, że to żaden problem. Dlatego mi tam te FGx6 zwisa póki co.

Bardziej mnie interesuje wydajność (i fajnie, że DLSS 4.5 sobie radzi lepiej, ale szkoda że kosztem wydajności) i poprawa samego FG. 

W każdym razie ja FG poniżej 90fps nie załączę raczej nigdy i w niczym z kamerą FPP/TPP. A gdzie będzie dla mnie konkretnie  granica to się wypowiem po miesiącu testowania jakiegoś monitorka 480+Hz, ale nie będzie to granica "nie widzę" a "tyle wad mi nie przeszkadza w takiej a takiej grze, o takim a takim gatunku, z taką a nie inną kamerą itp.)

PS. Tak. Mam 5070ti. Tylko reszty kompa do niej mi brakuje. :E

28 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Czyli przelaczajac sie z x3 na x5 dostajemy 50% FPS wiecej, ale ten bazowy FPS jest o 11% nizszy, wiec input lag rosnie o okolo 11%

Nie. O te 11% (też nie, ale dla uproszczednia) + czas liczenia FG.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
6 minut temu, znaFca napisał(a):

A jest jakaś sensowna skala ustawień czy 100% i 50%?

No i sprawdzałeś czy to faktycznie coś daje? Mi najbardziej o UI chodzi. Bo to się sypie w grach jak głupie.

Ale to jakieś stare gry? Bo wiesz da się podmienić wszystkie biblioteki w grze również te od FG i potrafi być konkretna różnica.

Opublikowano
6 minut temu, sideband napisał(a):

Ale to jakieś stare gry?

Wukong. Jak wciśniesz mu przycisk i pojawiają się na cały ekran do wyboru techniki i tak dalej, to to wszystko się totalnie wysryws. I tak jest już lepiej niż przy premierze gry, ale do ideału daleka droga :)

Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

I pisałem o artefaktach interpolacji klatek.

Piszesz o rozrywaniu?

To tutaj trzeba odpowiednio zblokować klatki.

1 minutę temu, znaFca napisał(a):

Wukong. Jak wciśniesz mu przycisk i pojawiają się na cały ekran do wyboru techniki i tak dalej, to to wszystko się totalnie wysryws. I tak jest już lepiej niż przy premierze gry, ale do ideału daleka droga :)

To sobie sprawdź wersje bibliotek jaka jest ;)

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, znaFca napisał(a):

35 i samo FG? Wszystko okej u CIebie? :)

Ja tak przeszedłem Wukonga na RTX 4090 - "męczyłem się" jakieś ~100h i to nie był max w ustawieniach, bo zdjąłem cienie o oczko w dół. Przy walce z Supreme Inspector gdzie nawarstwiło się ognistych combosów moich i bossa to 4090 przyklęknęła jak babcia w konfesjonale przed księdzem.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, DżonyBi napisał(a):
14 godzin temu, znaFca napisał(a):

35 i samo FG? Wszystko okej u CIebie? :)

Ja tak przeszedłem Wukonga na RTX 4090 - "męczyłem się" jakieś ~100h i to nie był max w ustawieniach, bo zdjąłem cienie o oczko w dół.

Czyli grałeś na 4090 z 35 FPS z włączonym FG czyli gdzieś z bazowymi klatkami w okolicach 18 FPS. Brawo TY :clap:

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Kabor napisał(a):

Czyli grałeś na 4090 z 35 FPS z włączonym FG czyli gdzieś z bazowymi klatkami w okolicach 18 FPS. Brawo TY :clap:

Nie, z 20fps bazowych (prawdziwych) to miałem w walce z tym bossem (40fps z FG). Bazowe 35fps już po włączeniu FGx2, czyli pokazywało ~70fps w grze. Czasem trochę więcej jak nic na ekranie się nie działo.

35fps w sumie (17 prawdziwych + 17 fake'owych) to niegrywalne byłoby w ogóle. Przez myśl mi nie przechodzi, że mógłby ktoś tak grać.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
2 godziny temu, znaFca napisał(a):

Mógłbyś pokazać która konkretnie opcję mam zmienić?

Streamline 2.11.rar sciagasz ten caly plik, i przekopiowujesz do folderu z gra w ktorej chcesz to sprawdzic w miejsce starych plikow

Odpalasz nv inspector i zmieniasz tylko te 2 opcje, indywidualnie dla danej gry lub globalnie

image.thumb.png.7e82681f36cb8494b65e41859fe6881a.png
to jest dla MFGx6

image.thumb.png.eb573751c44bc2f829c327fe7314cfb9.png
Tu masz dla MFGx5 

W grze wystarczy, ze masz FG wlaczone, dla przykladu nawet jak masz starsza gre gdzie tylko zwykle FG x2 jest dostepne to dalej bedzie to oczywiscie dzialac dla przykladu z MFGx5

Opublikowano

To jest wersja biblikotek na nie wersja DLSS ;)

Inaczej masz tam niezle bzdury, jakim cudem Preset B jest 3.1 ;) Jak to jest 2.0 czy nawet jeszcze 1.0

Albo jaki preset A czy B dla RR takiego presetu nigdy nie bylo :)

I jaki preset J dla RR, przecież taki preset nie istnieje.

Nie bylo przeciez nigdy DLSS 3.1 czy 3.7 albo jakiegoś 3.5+

RR ma tylko presety D i E. I obydwa używają Transformera.

Opublikowano

To numer bibliotek a nie DLSS LOL

Zresztą to nawet nie tyle że ja to mówiłem tylko tak ci pokazuje chociażby Nvidia Inspector. 

Domyślnym presetem RR jest D więc jak by to nie mógł być transformer.

Już o tym pisaliśmy. Proponuję ci przejrzeć jeszcze raz dokumenty techniczne od Nvidii.

Opublikowano

No ok. A jak to było przed DLSS 4 jeszcze, w cyberpunku był ray reconstruction. Jaki to był wtedy preset?

image.thumb.png.b94ff761c0993fab93e768237a6400f5.png
Tak wygladalo wtedy menu dla przykladu w cyberze, nie bylo do wyboru CNN czy Transformer, to na jakim presecie rr działało wtedy DLSS

Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Albo jaki preset A czy B dla RR takiego presetu nigdy nie bylo :)

To proponuje ustawic CNN model w Cyberpunku z ray reconstruction

Screenshot(2362).thumb.png.5c449042a04f52902e3bea7dde627227.png

I potem masz defaultowo preset A, ten który twierdzisz że go nigdy nie bylo
Screenshot(2363).thumb.png.2f4efaf8259362cf70e8708b32e8fcf4.png

image.thumb.png.c87d26cf9b64c4376d75ef7ac5e77f74.png

Preset D to moze i jest najsłabszy defaultowy transformer tak jak dla przykladu Preset A z CNN, natomiast czesto jest zaznaczany jako 3.5. Preset E jest nieco ostrzejszy i robi wiecej kalkulacji potencjalnie tez moga wystepowac artefakty. 
Nv ogolnie nie dzieli sie tak tym publicznie wiec wiele informacji trzeba gdzies wyszukiwac