Skocz do zawartości

Sterowniki GeForce & NVIDIA App - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wiem i dlatego mną rzuca. @galakty używa Smooth Motion w Armie i tam ponoć działa normalnie. W Tarkovie muszę korzystać ze starych 581.80 by można było normalnie z tym grać. Każda nowsza wersja sterownika powoduje problemy ze Smooth Motion - jako workaround trzeba kisić ogóra na 581.80 lub manualnie wyciąć sobie plik nvpresent64.dll z 581.80 i używać go z nowszymi sterownikami podmieniając mniejszą wersją na większą starszą - starsza ma ~80MB, nowa ~8MB - oczywiście, że to wina Nvidii.

Myślałem, że ten nowy hotfix coś rzeczywiście pomoże a tutaj poprawili ale tylko i wyłącznie crashe gry na starcie kiedy Smooth Motion jest włączone. Nawet nie chciało mi się tego instalować na próbę.

Edytowane przez caleb59
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, caleb59 napisał(a):

A co to za komunistyczne podejście? Dlaczego nie dla 4xxx?

Bo to stara wersja kompatybilna tylko z 5xxx.

SM i tak działa wyraźnie lepiej na na 5xxx o czym nikt nie mówi ;)

Tylko to bardziej chodzi o kwestie sprzętowe niż programowe.

Edytowane przez sideband
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, szafir00 napisał(a):

@caleb59 nie denerwuj się, sm dalej zwalone w tarkof - 5080

Widziałem na forum Nvidii Twój post i jedno muszę napisać - to nie wina dwóch monitorów, u mnie (i nie tylko u mnie - reddit swego czasu puchł od tego problemu) na jednym jest ten sam problem. Coś czuję, że Nvidia sama z siebie nic z tym nie zrobi, a BSG ma to w dupie i jedyne co potrafią poradzić to wyłączyć Smooth Motion bo jest niewspierane. :E 

Śmieszy mnie to 2x bo niedługo po premierze Tarkova 1.0 na ich oficjalnym koncie na X było napisane, że wiedzą o problemach ze Smooth Motion w ich grze i zobacz ile czasu minęło i nic z tym nie zrobili. Po prostu są leniwi i niekompetentni na tyle, by skontaktować się z Nvidią w tej sprawie i razem rozwiązać ten problem.

Edytowane przez caleb59
Opublikowano

O ile problemy z DX12/VK czasem mogą być nie do ogarnięcia przez NV bo to niskopoziomowe API to Tarkov to DX11.

Problem z SM to wina NV w tej grze. Brak możliwości włączenia SM w grach z OpenGL w nowszych SM to też wina NV nikogo innego.

Nawet jeżeli naprawią SM potrwa to kilka msc to nie będzie żaden prosty fix ;)

• Upvote 2
Opublikowano
52 minuty temu, caleb59 napisał(a):

Widziałem na forum Nvidii Twój post i jedno muszę napisać - to nie wina dwóch monitorów, u mnie (i nie tylko u mnie - reddit swego czasu puchł od tego problemu) na jednym jest ten sam problem. Coś czuję, że Nvidia sama z siebie nic z tym nie zrobi, a BSG ma to w dupie i jedyne co potrafią poradzić to wyłączyć Smooth Motion bo jest niewspierane. :E 

Śmieszy mnie to 2x bo niedługo po premierze Tarkova 1.0 na ich oficjalnym koncie na X było napisane, że wiedzą o problemach ze Smooth Motion w ich grze i zobacz ile czasu minęło i nic z tym nie zrobili. Po prostu są leniwi i niekompetentni na tyle, by skontaktować się z Nvidią w tej sprawie i razem rozwiązać ten problem.

wspomniałem o monitorach bo wczoraj po długim czasie odpaliłem tą ruską myśl techniczną i z pupy odpaliła mi na bocznym monitorze i pierwszy crash poszedł gdy starałem się ją przywrócić na główny, chciałem przekazać w miarę dużo danych przydatnych w reprodukowaniu błędu.

btw. ,,na wschodzie bez zmian,,  ~50% wykorzystania karty i ~60 fps na stritkach

• Upvote 1
Opublikowano

Ciekawostka dotycząca Smooth Motion - jeden ziomek z guru3d zrobił analizę pod kątem Tarkova i wyszło mu, że G-Sync Compatible ma konflikt ze Smooth Motion w nowych sterownikach Nvidii. Rzeczywiście chyba coś jest na rzeczy bo dla profilu Tarkova w Nvidia App wyłączyłem G-Sync Compatible i włączyłem w te miejsce Fixed Refresh i póki co Smooth Motion nie robi problemów w grze.