Skocz do zawartości

Sterowniki GeForce & NVIDIA App - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, tomcug napisał(a):

On chyba gra głównie w jakieś łowienie ryb, gdzie pewnie jest więcej jak te 50 FPS ;) I fakt, 10% przy tym klatkażu zrobi różnicę, ale można zapomnieć o takich zyskach ze sterowników szukając optymalnego w każdej grze. Tytuły, gdzie są spore różnice, się trafiają, ale to pojedyncze produkcje.

On gra w łowienie ryb jak narobi bajzlu na forum to potem daje screena ze i tak to mu zwisa bo on łowi ryby. 

A pisze, ze chcialby miec tam 5080 czy 4090, to po co mu takie karty do łowienia ryb. No i przede wszystkim, po co mu te cholerne 16GB? Co na 12GB szczupaka nie da sie złowic czy co. Teksury mu wywala i wyglada pewnie jak płotka

Opublikowano

@maxmaster027 jak lubisz to testuj, w sumie nawet dziel się swoimi spostrzeżeniami ale wiesz takie bujanie się "+/-" 5 klatek na 150 FPS to nie jest nic nadzwyczajnego.

Szczególnie ze w jakiś innych grach pewnie i tak będzie inaczej a w jeszcze innych nic się nie zmieni.

To tak jak robienie benchamrkow po zmianie sterowników... Raz masz więcej punktów raz mniej, a potem i tak się okazuje ze tam gdzie miałeś więcej punktów to jakaś gra chodzi "gorzej".

Dopóki nie ma jakieś masywnej wtopy gdzie stracimy 10-20% wydajności to po prostu jest sztuka dla sztuki.

Ja osobiście nigdy nie doświadczyłem takiego problemu ze sterownikami, a przynajmniej sobie nie przypominam.

3 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Przetestowac, czasami mozna, przynajmniej wiesz mniej wiecej jaka twoj komputer ma wydajnosc na tle innych

Wiem o co ci chodzi i kiedyś też tak testowałem co jakiś czas.

Dzis już szkoda mi na to czasu bo wiem jaka jest wydajnosc mojego komputera i nie muszę tego sprawdzać co chwile.

Chyba ze w nowej grze albo jakimś nowym benchmarku.

A jakby było coś nie tak w sterownikach to się o tym dowiemy bardzo szybko.

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, Kadajo napisał(a):

Gdyby Nvidia czy ktokolwiek inny wydala sterowniki które faktycznie powodowałby jakieś problemy to nie trzeba by nawet tego testować bo gównoburza w internecie wybuchła by błyskawicznie.

To, że spadnie czy wzrośnie wydajność, to większość tego i tak nie widzi %-)

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Gdyby Nvidia czy ktokolwiek inny wydala sterowniki które faktycznie powodowałby jakieś problemy to nie trzeba by nawet tego testować bo gównoburza w internecie wybuchła by błyskawicznie.

Nawet specjalnie nie musza wydawac, wystarczy, ze HUB napisze że oni maja +10% i juz jest. Tak jak bylo z tym windowsem (rzekomo), sam sie podjaralem, az zainstalowalem, a mialem fajnego builda. No i ku mojemu zdumieniu -10% FPS. Takze ten...

Co zabawne, ten mordeczka ktorego nie lubisz, wtedy napisal, "jezeli twoj ojciec lub matka Cie nie kocha, zainstaluj sobie nowego windowsa" na opowiesc HUB wlasnie o tych rzekomych 10%.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Ale co mam testować.

W jednej grze może być spadek a w innej przyrost, no i co.

A może do każdej gry trzeba osobny sterownik instalować LOL

Pomijając jakiś babole które i tak każdy ma w pupie to szkoda na to czasu marnować.

Nie widzę żeby ktokolwiek zajmował się testowaniem sterowników. W sensie żeby to miało większy sens bo są jakieś anomalie.

Co jak czas tylko wypływa "uwalanie generacji" i za każdym razem się okazuje ze to uwno prawda.

Nie ma żadnego uwalania tylko bambole. Ty nic nie musisz Ty możesz robić co chcesz :hihot:

Tylko ostatnio NV przykładowo popsuła Starfielda od strony CPU i spadek wydajności o 30% :hihot:

DL Beast wahania na poziomie sterowników powyżej 10% ;) Podobne wahania NV uskutecznia też w RDR2 z VK. Mnie różnice na poziomie 1-2% między sterami nie interesują.

A testuje sterowniki extremalnie pobieżnie.  A takie rzeczy w sterach NV lata wstecz też miały miejsce.

Nie zachowuj jak kolejny dziadek, który gra tylko w rybki i  W3, który nic nie widzi dosłownie :hihot:

610.47 cały czas mają bambola z taktami pamięci w niektórych grach ;)

Edytowane przez sideband
Opublikowano
W dniu 24.05.2026 o 16:29, wamak napisał(a):

Edit

Teraz normalnie działa G-Sync bez używania Scanline.

Zacytuję sam siebie, bo mam coś do dodania w sprawie G-Sync w Panzer Corps 2.

Po zmianie karty czyściłem sterowniki za pomocą DDU, wgrałem od nowa i potem znowu G-Sync nie działał. Włączyłem V-Sync "szybki" w Control Panel, odpaliłem grę (tearingu brak), wyłączyłem grę, wyłączyłem V-Sync w Control Panel, odpaliłem grę i G-Sync działa. Po restarcie systemu nadal G-Sync działa. Teraz już wiem na przyszłość, że należy raz odpalić grę z V-Sync, a potem to wyłączyć, aby G-Sync zatrybił.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

On gra w łowienie ryb jak narobi bajzlu na forum to potem daje screena ze i tak to mu zwisa bo on łowi ryby. 

A pisze, ze chcialby miec tam 5080 czy 4090, to po co mu takie karty do łowienia ryb. No i przede wszystkim, po co mu te cholerne 16GB? Co na 12GB szczupaka nie da sie złowic czy co. Teksury mu wywala i wyglada pewnie jak płotka

Ryby łowię sobie dla funu i wystarczy w 4K 5060ti 16GB Vram:

1.jpg

Akurat jestem na oceanie, ale jak jest sporo innych graficznych do obrobienia symulacji, to karta ma w tyłek :P 

No i nie jestem ON, tylko leven :) 

A, jak bym miał 5080, to bym nie spał z tydzień :E 

1 godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

To co moge powiedziec to 610.47 przy benchmarku siege w DOOM The Dark Ages, dziwnie przyśpieszaja i zwalniaja, brak takiej plynnosci jak w 596.49. No FPS to 610 maja podobny, ale ta nierowna plynnosc, no cos z nimi nie tak.

Może NIS coś miesza ?

2.jpg

Edytowane przez leven
Opublikowano
1 godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

To co moge powiedziec to 610.47 przy benchmarku siege w DOOM The Dark Ages, dziwnie przyśpieszaja i zwalniaja, brak takiej plynnosci jak w 596.49. No FPS to 610 maja podobny, ale ta nierowna plynnosc, no cos z nimi nie tak.

U mnie nie ma takich problemów nawet z PT.

Ale inne platformy to mogą być różnice.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

Jeszcze napisz, że ma 16GB vram. 

Wiem, ze to tak nie działa i to jest % towy wzrost lub spadek. Ale napisalem, ze przy jego wydajnosci to by bylo 50fps i tutaj roznica 5 w gore czy w dol juz ma znaczenie. 

Wtedy prąciem pana włącza się DLSS :) 

Edytowane przez leven
Opublikowano
3 minuty temu, sideband napisał(a):

Namieszałeś u siebie wszystko działa na 3 ostatnich sterownikach ;)

Też tak myślałem, ale sprawdziłem na dwóch instalacjach w11 i na każdej był problem. Po zmianie na fabryczne gra ruszyła, również weryfikowane na dwóch osobnych w11. Nigdy wcześniej nie było żadnych problemów. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, sideband napisał(a):

Dobra już mam wiem gdzie jest problem :E

Ps. ta gra ma jakąś lewą implementacje DLSS i stąd problem. Jak brakuje jednej biblioteki to nie odpali.

Czyli przypadkiem zostałem betatesterem ;)

Edytowane przez Kadajo
Spam...