Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

Negatywnie to się wszystkie produkty od grizzly ocenia i prawidłowo :E z kryonautem jakie jaja były jak ludziom rysował podstawy chłodzeń lub robił "wżery" przy cenie za którą można było kupić 4 tubki innej dobrej pasty albo i więcej ;) ja tej marki już od dawna unikam, nie ma co przepłacać za ich logo :thumbup:

Kryosheet jest IDEALNY. Za 50 dyszek: https://www.morele.net/thermal-grizzly-kryosheet-50-x-50-mm-x-0-2-mm-tg-ks-50-50-13044736/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=22911781098&gad_source=1&gad_campaignid=22917537029&gclid=Cj0KCQjw8KrFBhDUARIsAMvIApaNCSpjFoVraaSqVm46mQEZlZkIHfxy72BQss0QEvqx8NA_jD2kpUMaAtmmEALw_wcB

Edytowane przez Grolshek
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Send1N napisał(a):

No to akurat w ich przypadku jest okazją, aż dziwne że dali 50 zamiast 150 :E może jakiś praktykant źle ustalił cenę xD 

Nie wiem. Kupiłem. Na Ryzena 2600 za 0 pln to dobry deal :pozdro:

edit: zamówienie zatwierdzone tak że czekamy.

Edytowane przez Grolshek
  • Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

Negatywnie to się wszystkie produkty od grizzly ocenia i prawidłowo :E z kryonautem jakie jaja były jak ludziom rysował podstawy chłodzeń lub robił "wżery" przy cenie za którą można było kupić 4 tubki innej dobrej pasty albo i więcej ;) ja tej marki już od dawna unikam, nie ma co przepłacać za ich logo :thumbup:

Tylko pytam nie bronie w żaden sposób Grizzly.

- Rysowanie oceniasz, po odrębnych kilku...lub nastu przypadkach, czy masowych, które zostały potwierdzone oficjalnie na oryginalnych pastach? 

- Wżery jak wyżej, czy też to było niedostosowanie użytkownika do instrukcji danej pasty do zastosowania na danym materiale?

- Czy to była taka zwana wtopa producenta i pasta została poprawiona? bo nadal kryonaut jest na rynku.

Nie wierzę oczywiście, że negatywne są wszystkie produkty, bo inaczej marka ta nie byłaby topką na Świecie od lat, a używałem nie jednego już produktu Grizzly.

Jestem ostrożny w skreślaniu danej marki, ponieważ bardzo często się spotkałem i nadal spotykam z niewłaściwą oceną użytkownika, jak i zastosowania, a szczególnie stosowania nieświadomie podróbek. Ludzie masowo kupują, gdzie taniej i wygodnie i często jest co jest. 

Nawet zakup u oficjalnego partnera sklepu nie gwarantuje 100% zakupu oryginalnej pasty, a jest tylko bardziej pewnym zakupem oryginału.

Opublikowano

Kryoshit za 50zł, gdzie za 20zł jest PTM? No nie wiem.
Argument wielorazowego użycia do mnie nie trafia - sam producent odradza i argumentuje to pęknięciami, traceniem właściwości itd.

Z resztą chyba lepiej kupić przyzwoite prezerwatywy, użyć raz i wyrzucić jak kupić jakieś rzadkie/ekskluzywne i co użycie myć oraz wielokrotnie używać, mimo, że producent wręcz do tego zniechęca.

• Haha 1
Opublikowano
7 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Kryoshit za 50zł, gdzie za 20zł jest PTM? No nie wiem.
Argument wielorazowego użycia do mnie nie trafia - sam producent odradza i argumentuje to pęknięciami, traceniem właściwości itd.

Z resztą chyba lepiej kupić przyzwoite prezerwatywy, użyć raz i wyrzucić jak kupić jakieś rzadkie/ekskluzywne i co użycie myć oraz wielokrotnie używać, mimo, że producent wręcz do tego zniechęca.

Już wielokrotnie dyskutowaliśmy na ten temat. Kryosheet jest do procków, PTM do grafik i laptopów, pasta jest do zębów. Zdania nie zmienię ale nikomu nie zabraniam babrać się w paście, paćkać procka i okolice. Fuj.. Wasza piaskownica, wasze zabawki.

Opublikowano

@Grolshek Za 50zł może być. Co do PTM - on w stanie "spoczynku" już użyty jest jak... hmm... plastik? Schodzi dużymi płatami, nie maże się, dużo łatwiej go usunąć od pasty. W fortisie 3 miałem takie zakamarki między rurkami co było upierdliwe do doczyszczenia z pasty, PTM tylko raz przejedziesz palcem. To samo z ząbkami w ryzenie. Jak ktoś planuje mieć procka na stałe/długi czas PTMa polecę.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Mam zamiar wymienić pastę na rdzeniu gdzie pójdzie Noctua NT-H2, a w miejsce termopadów sekcji VRM, VRAM zamierzam zastosować Gelid GN-Ultimate 6W albo 10W.

Któryś z Was dotykał tego wynalazku ?? warto dopłacić do bardziej wydajnej 10W ?? 

https://allegro.pl/oferta/kit-pasta-termoprzewodzaca-gelid-gn-ultimate-6w-50g-thermal-putty-17703212548

https://allegro.pl/oferta/gelid-gn-ultimate-10w-50g-thermal-putty-kit-termiczny-termoprzewodzacy-17703808649

Opublikowano

Dlaczego jak już rozbierasz kartę chcesz wymienić zwykłą pastę na zwykłą skoro już tyle czasu o tym było pisane na tym forum że to nie ma sensu? ;) na rdzeń ten "ptm" https://allegro.pl/oferta/thermopad-pasta-na-cpu-gelid-heatphase-ultra-intel-ph-gc-02-i-15220864003 z thermal putty masz tańsze z wyższą przewodnością https://allegro.pl/oferta/zt-py6-kit-termiczny-szpachlowka-13w-mk-20g-13934782153 lub https://allegro.pl/oferta/fehonda-plynny-termopad-ltp65-16-w-mk-12g-podkladka-termiczna-17334175210 tylko że fohenda bodajże przewodzi prąd (obie aukcje są od sideban'a z forum) ewentualnie weź od niego putty i zwykłego ptm'a ale wyjdzie i tak drożej niż gelid heatphase ultra z opłatą za przysyłkę :E 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

A gamoń ze mnie :boink: 

Dzięki kolego @Send1N :thumbup: 

W miarę akceptowalna cena przy 50 gramach :woot: też dobry wybór :hmm:

https://allegro.pl/oferta/plynny-termopad-50g-fehonda-ltp65-16-w-mk-podkladka-termiczna-w-plynie-17116770468

@Send1N

Ten Gelid 0.2mm potrzebuje temperatury powyżej 45C dla prawidłowej przemiany i pracy co przy chodzeniu cieczą jest praktycznego nieosiągalne... 

Przy wyłączonych wentylatorach na chłodnicach + skręcona pompa to może osiągnę temperaturę cieczy powyżej tych 45C ;) 

Noctua NT-H2 powinna ogarnąć temat. Na VRAM, VRM,może dać putty co powyżej podałem ??

Edytowane przez sniper76
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, Send1N napisał(a):

Jak go nie rozerwałeś przy odklejaniu folii to wszystko ok ;) termopady mogą zostać ich wymiana niczego nie wniesie za to wymiana gluta na rdzeniach owszem ;) 

operacja zakończona sukcesem :E ogólnie 1 Gelid 40x30 mi starczył, został mi taki mały kwadracik może na procka kiedyś. Żałuję tylko, że tej pasty nie wsadziłem do zamrażarki bo przycinanie jej, układanie to była mordęga.

Edytowane przez huudyy
  • Like 1
Opublikowano

To ty rozbierając lapka zmieniłeś tylko na gpu a nie na cpu-gpu ? :E schładzanie go niewiele zmienia, aplikacja jest po prostu męcząca to fakt, testowałem bez zamrażania i z zamrażaniem, za pierwszym razem pierwszy kawałek poszedł do śmieci :P 

Opublikowano (edytowane)

Tu i tu zmieniłem, spokojnie :E może nie wygląda ale działa :E

IMG20250908191358.thumb.jpg.cbfea02a054ac7df7ee441c7e0e76c53.jpg

po prostu został mi taki mały kwadracik, na procka akurat by wystarczył. 

Ja mam te problem ze mi się moje duże łapy trzęsą i mam kurcze problem z takimi delikatnymi sprawami. 

2 godziny temu, Send1N napisał(a):

schładzanie go niewiele zmienia

może to placebo, ale mam wrażenie że TROCHĘ łatwiej odchodzi od tej folii

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja mam małe dłonie i też się trzęsą ale to jak nie wypije :E w ptm'ie gelida i tak łatwiej schodzi ta folia (biała) niż w zwykłym gdzie obie są takie same (przezroczyste) ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 8.09.2025 o 23:18, Send1N napisał(a):

Ja mam małe dłonie i też się trzęsą ale to jak nie wypije :E w ptm'ie gelida i tak łatwiej schodzi ta folia (biała) niż w zwykłym gdzie obie są takie same (przezroczyste) ;) 

Ja tak miałem jak nakładałem PTM'a...

78a2f71fb32f66ba64adb8df93e9defbeb3ab2e9

:E

• Like 1
  • Haha 3
Opublikowano
W dniu 8.09.2025 o 22:13, huudyy napisał(a):

Tu i tu zmieniłem, spokojnie :E może nie wygląda ale działa :E

IMG20250908191358.thumb.jpg.cbfea02a054ac7df7ee441c7e0e76c53.jpg

po prostu został mi taki mały kwadracik, na procka akurat by wystarczył. 

Ja mam te problem ze mi się moje duże łapy trzęsą i mam kurcze problem z takimi delikatnymi sprawami. 

może to placebo, ale mam wrażenie że TROCHĘ łatwiej odchodzi od tej folii

A tu u mnie cyk, góra 5 min cała operacja trwała. Bez żadnego schładzania i cudowania. Przycięte na szerokość + kilka mm więcej po długości. Odstawcie % Panowie albo zacznijcie łykać magnez jak wam się tak łapy trzęsą :D
kdLjlDY.jpeg

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Ja ostatnio wymieniałem u siebie pastę na RTX 4080 Super z chłodzeniem wodnym na PTM i generalnie jestem bardzo zadowolony. Myślałem, że temperatura będzie jednak nieco niższa (teraz w zależności od gry wychodzi od  ok. 46 do 50-52 stopni), a na paście w początkowym okresie nie przekraczała 48-49. Za to różnica między temperaturą GPU, a hot spotem spadła do 9 stopni, gdzie na paście zaczęła mi już dochodzić w ostatnim okresie do 22-25 stopni. Pastę jaką miałem wcześniej była Maxtor CTG-10 którą kupiłem na Amazonie. Polecana na IgorsLab, w samej czołówce w rankingu, choć rozsmarowywanie było trudne :) Pasta w początkowym okresie radziła sobie bardzo dobrze, no ale po paru miesiącach wyniki osłabły i tak jak właśnie pisałem na hotspot znacząco wzrosła.

Na VRAM i VRM dałem sobie tym razem TG Putty Pro i z niej też jestem zadowolony. Generalnie chciałem sprawdzić jak sprawuje się w porównaniu do thermalpadów i wypada właściwie tak samo. Temperatury pamięci są na tym samym poziomie jak na padach więc mogę polecić TG Putty Pro. Pozatym putty ma tą zaletę, że nie trzeba się przejmować grubością padów, bo jak wiadomo u jednago producenta może się okazać że jest odrobinę grubsza lub twardsza i się gorzej dopasuje i rdzeń będzie miał słabszy kontakt czy coś. Z nakładaniem było trochę zabawy, bo nie robiłem tego tak jak większość czyli nakłądanie łopateczką z zestawu czy formowanie kuleczki i nakładanie na pamięci i VRM które się rozpłaszczają przy montażu. Utrudniłem sobie zadanie i nakładałęm putty do strzykawki i wyciskałem w równych "niteczkach" dla idealnego pokrycia :P Trwało długo, ale efekt był bardzo dobry, zarówno temperaturowy jak i estetyczny (wiem, że to nie ma znaczenia i tego nie widać, ale jakoś lepiej mi na duchu jak wiem jak jest nałożone :D )

• Upvote 1