Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

Miałem to kupować. Przestraszyłem się tylko tego że przewodzi prąd. W laptopie wszystko jest tak nawalone jedno na drugim że lepiej dmuchać na zimne. 

Co do konsol to do Xboxa one x kładłem tf8 i było spoko przez długi czas. Konsola pracowała cicho do końca. Wszak to ten sam cpu. 

Spoiler
Spoiler

Nie wiem co się tu podziało, dodało mi odpowiedź trzy razy 

Edytowane przez Krauziak
Opublikowano

To jest całkowicie co innego, doczytaj sobie jakie są różnice ;) kryoszit nie zmienia stanu pod wpływem temperatury i jest wielokrotnego użytku, więc po demontażu chłodzenia możesz go użyć ponownie z tym że jak już nałożyłeś ptma to chłodzenia demontować już nie będziesz musiał, wystarczy że będziesz przedmuchiwał radiator i wentylatory z kurzu.

Opublikowano

Jak chcesz coś wydajniejszego do laptopa to tylko na metalu urwiesz jeszcze kilka c względem ptma, kryosheet nie zapewni lepszej wydajności, jest wielokrotnego użytku i to jest główna różnica, moim zdaniem dopłata bez sensu już bardziej do stacjonarki na cpu to się nadaje jak ktoś regularnie demontuje chłodzenie bo zmienia np procesor co pół roku ;) 

Opublikowano

Tu już chyba więcej nie da się zrobić. Podkładka robi robotę, a jak jest już bardzo ciepło to wystarczy zwiększyć obroty na v10 i temperatury spadają. Ptm ładnie oddaje ciepło, reakcja na zwiększenie rpm jest praktycznie natychmiastowa

Opublikowano

Tak jak pisałem na metalu byś jeszcze kapkę urwał ale trzeba zabezpieczyć ewentualne elementy sąsiadujące rdzeniom bo przewodzi + zostaną trwałe ślady na chłodzeniu, metal też się degraduje po czasie oczywiście nie tak szybko jak zwykła pasta ale nie jest wieczny ;) 

Opublikowano

W teorii CPU jak i GPU jest zabudowane na tyle że dostęp jest do samego IHS. Radiatory też maja odpowiednie wgłębienia w tym samym kształcie zeby był odpowiedni docisk. Moze i zdałoby to egzamin,tylko po co. Dla paru stopni szkoda ryzykować

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Send1N napisał(a):

Do konsoli tylko PTM, nawet potężny, wszechmocny :E Wielki Elektronik (Spox) ci to powie  ;) możesz wziąć najmniejszy rozmiar od gelida https://allegro.pl/oferta/thermopad-pasta-na-cpu-gelid-heatphase-ultra-intel-ph-gc-02-i-14930811982 i jeszcze zostanie połowa po wycięciu do tego apu.

ostatnie pytanko czy grubość tego z linku będzie odpowiednia pod rdzeń ps4? Czy nie muszę obawiać się o zbyt wielki docisk?

edit.: w sumie właśnie spojrzałem że ma aż 0.2mm, kupione

Edytowane przez Latest Trick
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Krauziak napisał(a):

Moze i zdałoby to egzamin,tylko po co. Dla paru stopni szkoda ryzykować

Gdybałeś czy coś może da się jeszcze zrobić to odpowiedziałem ;) sam ogólnie nie polecam metalu kłaść metalu w takie miejsca od kiedy istnieją inne specyfiki typu właśnie pady zmiennofazowe, jedynie po skalpie cpu pod czapkę najlepiej zaaplikować metal ;) 

Opublikowano

Nie wiem jak ci to powiedzieć bo moja MX-6 się dobrze rozsmarowuje :E w sumie jakie to ma znaczenie skoro pasty rozprowadzać nie trzeba ;) były już takie przypadki tych samych past jak jeden pisał np że u niego jest gęsta a drugi że rzadka :P 

Opublikowano

IC diamond carat - to była dopiero "skała" bez wsadzania do gorącej wody ciężko było to w ogóle wycisnąć z tubki a co dopiero rozsmarować xD na drugim miejscu to któraś pactum od spc tylko nie pamiętam dwójka czy trójka ta z kolei była jak plastelina dla dzieci rolowała się przy próbie rozprowadzania ;) 

• Upvote 1