Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Już od dawna wiadomo, że jak kupować PTM, to tylko sprawdzony model i z legitnego źródła.

Tutaj źródło legitne ale model nie sprawdzony czego efekt niestety widać wyżej.

Rozbijamy się kolejny raz też o to, że materiały termoprzewodzące to ciężki temat. Nawet sprawdzony model z legitnego źródła może okazać się kiepski, gdy firma majstruje przy składzie (akurat nie ten konkretny przypadek). Igorslab wielokrotnie to obnażył np. w przypadku past, gdzie potrafili wyłapać w danym roku cichą zmianę składu przez producenta na gorszy. Dodać jeszcze do tego nowe modele jako kot w worku (nie da się laboratoryjnie sprawdzić żywotności) i mamy wręcz tragiczne doświadczenia.

56 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Ja nie mówię że to tylko przez temperaturę a raczej degradacja + temperatura otoczenia.

Rozumiem. Temperatura otoczenia może co najwyżej zamaskować wstępne wnioski nt. postępującego pump-outa lub wysychania. Podkreślam - wstępne - wstępnie może być zmyłką.

Opublikowano (edytowane)

@Lameismyname czy to już czas żeby przetestować Kryosheeta na GPU? Mam jeden listek z czasów kiedy ściągałem je za szybko i mi się porwał ale na GPU będzie w sam raz. Ciekawy eksperyment. Mam GTXa 960 do takiego eksperymentu jak znalazł. Musze tylko wymyśleć jak przymocować żeby się nie zsunął podczas montażu.

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano
14 minut temu, Grolshek napisał(a):

@Lameismyname czy to już czas żeby przetestować Kryosheeta na GPU? Mam jeden listek z czasów kiedy ściągałem je za szybko i mi się porwał ale na GPU będzie w sam raz. Ciekawy eksperyment. Mam GTXa 960 do takiego eksperymentu jak znalazł. Musze tylko wymyśleć jak przymocować żeby się nie zsunął podczas montażu.

A próbuj :) Ja znowu mam leciwego GTX 560Ti na którym przetestuję pewnie Thermalrighta Heliosa V1 (dotrze mi we wtorek). Na igorslab wypadł nieźle i co prawda gorzej od PTM 7950 ale... lepiej od płynnego PTM 7950 w wersji SP. Ten padzik może być ciekawy przez to, że da się go kupić za ~13zł z darmową przesyłką (prime lub przy pierwszym zamówieniu).

Co do przymocowania Kryosheeta aby się nie zsunął na pewno nie próbuj na ślinę :D 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

dżepetto napisał tak:

UPSIREN LMTG-100 jest dość ciekawym produktem, ale po sprawdzeniu niezależnych testów i opinii powiedziałbym: to nie jest „cudowny ciekły metal 100 W/mK”, tylko bardzo wydajna pasta z mikrokapsułkami ciekłego metalu.

Co to właściwie jest?

LMTG-100 wykorzystuje mikrokapsułki ciekłego metalu zatopione w silikonowej bazie. Założenie jest takie, żeby uzyskać część zalet liquid metalu, ale bez typowego problemu z jego rozlewaniem i zwarciem elektroniki. Producent/sprzedawcy podają około 97–100 W/mK.

To ważne rozróżnienie: nie należy jej traktować jak klasycznego Thermal Grizzly Conductonaut.

Opinie i testy

Najciekawszy jest niezależny test z Reddita, w którym LMTG-100 porównano m.in. z PTM7950. Autor uzyskał przy testowanym układzie około 135 W obciążenia cieplnego, podczas gdy PTM7950 osiągał około 150–160 W i pozwalał na wyższy zegar przed throttlingiem. Autor ocenił LMTG-100 jako co najwyżej przeciętną względem PTM7950.

Z drugiej strony są również pozytywne doświadczenia użytkowników. W jednym z testów laptopa i7-9750H użytkownik podał spadek temperatury z około 99°C przy 70 W do maksymalnie 79°C przy 85 W, czyli bardzo dużą poprawę w jego konkretnym laptopie.

Czyli wyniki są mocno zależne od zastosowania, powierzchni styku i sposobu aplikacji.

Największa zaleta

Dla mnie najciekawsza cecha LMTG-100 to właśnie:

wydajność zbliżona do rozwiązań liquid-metalowych + znacznie łatwiejsza aplikacja.

Nie trzeba postępować z nią tak jak z Conductonautem, gdzie trzeba bardzo uważać na każdą kroplę.

Jest jednak dość gęsta. Jeden z użytkowników określił jej konsystencję wręcz jako podobną do cementu i zwracał uwagę, że nakładanie jest trudniejsze niż przy zwykłej paście.

⚠️ Bardzo ważna sprawa — oryginalność

Tutaj zachowałbym szczególną ostrożność.

W dyskusjach pojawiają się informacje o podróbkach LMTG-100. Jeden z użytkowników Reddita twierdził, że otrzymał podróbkę, a jako element identyfikacyjny oryginału wskazał hologram oraz zdrapkę/kod weryfikacyjny na opakowaniu.

Dlatego jeżeli kupujesz, szczególnie na AliExpress, sprzedawca ma ogromne znaczenie.
A co z deklarowanym 100 W/mK?

Tutaj byłbym sceptyczny.

Nie interpretowałbym 100 W/mK jako „będzie chłodzić lepiej niż Conductonaut”. Parametr przewodności cieplnej samej substancji nie przekłada się wprost na temperaturę procesora. Liczy się m.in. grubość warstwy, kontakt, rozprowadzenie, ciśnienie IHS/chłodzenia i rzeczywisty opór cieplny całego interfejsu.

Zresztą już w 2023 r. użytkownicy zwracali uwagę, że deklaracja 100 W/mK jest trudna do pogodzenia z faktem, że ciekły metal znajduje się w silikonowych kapsułkach.

Edytowane przez Oldman
  • Like 1