Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam dwa stare kompy i lapka to ogarnięcia. Zastanawiałem się nad pastą do nich, a MX-6, którego mam na pod ręką nie chciałem tracić i kupiłem 4g Husky za 6 zł. :lol2:

Bardzo rzadka, ale w lapku procek zrobił się chłodniejszy o 6-7 stopni. Zapewne do takich wypadków ta pasta zda egzamin.

A i lapek 18 lat i pasta nie była wcale skamieniała.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Kakarotto napisał(a):

kupiłem 4g Husky za 6 zł. :lol2:

Bardzo rzadka, ale w lapku procek zrobił się chłodniejszy o 6-7 stopni. Zapewne do takich wypadków ta pasta zda egzamin.

A i lapek 18 lat i pasta nie była wcale skamieniała.

Jak ten lapek nie jest używany na co dzień przy wysokich temperaturach to nie powinno być problemu z szybką degradacją zwykłej pasty ale ogólnie jak już ktoś zabiera się za otwieranie lapka to odkąd istnieją pady zmiennofazowe nic innego bym na gołe rdzenie nie kładł jeżeli już poświęcamy czas na rozkręcanie i wymianę ;) Gelid heatphase ultra to też sprawa groszowa a zmieniasz raz i masz spokój na zawsze ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano
49 minut temu, Send1N napisał(a):

Jak ten lapek nie jest używany na co dzień przy wysokich temperaturach to nie powinno być problemu z szybką degradacją zwykłej pasty ale ogólnie jak już ktoś zabiera się za otwieranie lapka to odkąd istnieją pady zmiennofazowe nic innego bym na gołe rdzenie nie kładł jeżeli już poświęcamy czas na rozkręcanie i wymianę ;) Gelid heatphase ultra to też sprawa groszowa a zmieniasz raz i masz spokój na zawsze ;) 

Dobrze prawisz i tak powinno się robić, ale nie będzie to pierwszy lapek, któremu dałem pastę zamiast pada i wszyscy byli zadowoleni. Użytkownicy nawet nie zauważą różnicy. :D

Laptopa jest wart w porywach z 50 zł i włożenie mu pada za 17-20 zł jest nieopłacalne.

• Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, Miś Koralgol napisał(a):

U mnie jest wyraźna różnica w wydajności. 

Może trafiłeś gorszą sztukę, kumpel na swoim 7800x3d jakiego by chłodzenia nie położył dobija do limitu 89, w grach nie widział też nigdy 5050MHz.

Opublikowano
3 godziny temu, Miś Koralgol napisał(a):

Dlaczego słabsza? Mam normalną sztukę. Zachowuje się typowo. Temp jest sztywna jak skała a na lepszym chłodzeniu rośnie wydajność. Taki charakter pracy tych CPU.

No skoro mówisz że jest wyraźna różnica, a na mojej nie to masz gorszą sztukę albo sprawdzałeś na gorszych chłodzeniach (poniżej limitu przy którym temu CPU przestaje to robić różnicę), nie wiem czego nie rozumiesz w tym stwierdzeniu :) u mnie jak pisałem na chłodnicy 240, 280 czy 360 od różnych producentów, czy pastach tanich lub drogich zawsze to samo (temperatura jak i wydajność), bo taka jego jego specyfika. No i też nigdy nie wbił więcej niż 80+/-1 podczas pełnego obciążenia mimo że nie zablokowałem go na ten limit ;)

Opublikowano (edytowane)

Pisałem wyżej, że porównywałem Ferę z kobylastą Noctuą (dokładnie NH-D15 chromax black). Temp się nie zmniejszyły ale wydajność urosła. Zegary wbijały mocno powyżej 5 GHz. Co w tym dziwnego, że urosła wydajność? Nie bardzo rozumiem, dlaczego miałoby to świadczyć, że mam słabą sztukę? ZEN4 tak działa. Oczywiście mówimy o max obciążeniu np. w syntetycznych testach.

CPU żongluje taktowaniem by utrzymać zadaną temp (fabrycznie było chyba 85 stopni) i jeśli ma słabe chłodzenie, to oczywistym jest, że zegary w trybie turbo będą niższe. Identycznie zachowywał się ten CPU na wszystkich testach, jakie oglądałem na YT, czy jakie sam miałem okazję wyłapać w wielu kompach jakie złożyłem na tej generacji CPU. Zwróć uwagę, że testy ochłodzeń dla ZEN4 opierają sie przede wszystkim na porównaniu wyników np. Cinebencha (im lepsze chłodzenie tym wyższe zegary). Analiza temperatur jest przy okazji. 

Edytowane przez Miś Koralgol
Opublikowano

@Miś Koralgolprzecież od początku piszę, że sprawdzałem na różnych aio, pisałem że POWYŻEJ pewnego pułapu chłodzeń nie ma różnicy, więc nie wiem po co komentujesz, że jest i że ograniczyłem pewnie temp opierając się na słabszym sporo chłodzeniu ;) Jak mówię od początku czy zapodałem 240 czy 280, czy 360, czy pactum pt coś tam, czy NT-H2/grizzly  przykładowo w cinebenchu nie mam różnicy temp, zegarów czy wyniku testu ;) Stąd nie wiem z czym dyskutujesz...7800x3d nie wymaga zbyt wiele od chłodzenia i to na samym początku zaznaczyłem.

Opublikowano

Jak myślicie nada się 5letnia ponad pasta? Ludzie na internetowych piszą że do 10 lat jeśli dalej trzyma się konsystencja, więc aż mnie ciekawi ile w tym prawdy

Jeśli nie to co taniego spełni swoją robotę do jednokrotnego użytku hm IMG20250501181651.thumb.jpg.fa30e470177a7d9dcf81c6f5120ee7b8.jpg

Opublikowano

Nie bez powodu nie masz "najlepiej użyć przed końcem" na opakowaniu, pasty nie mają terminu ważności, jak nie jest wyschnięta w tubie to możesz użyć, ja swego czasu 8 letnią prolimatech pk-3 wygrzebałem z piwnicy i była ok ;) 

Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Nie bez powodu nie masz "najlepiej użyć przed końcem" na opakowaniu, pasty nie mają terminu ważności, jak nie jest wyschnięta w tubie to możesz użyć,

Oby fr nie byla wyschnieta bo jakby byla to co polecacie? Ofc byle by tanio i dobrze :E 

Opublikowano
20 godzin temu, Kadajo napisał(a):

@Send1N

Dziś przeprowadziłem "burnout" karty, aby sprawdzić jak pasta trzyma temperatury.

GPU pod korek 285W utrzymuje 70 stopni przy otoczeniu 25 stopni.

Czyli Duronaut sprawdza się gdzie NT-H2 już wymiękała.

@Kadajo

Możesz napisać bardziej precyzyjnie na czym polegało wymiękanie NT-H2?

np delte temp, czy inny czas wejścia na max temp, inne

z góry dziękuję