Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
58 minut temu, naitsabest napisał(a):

Wczoraj montowałem kompa i zapomniałem sprawdzić czy mam pastę, okazało się że została mi jeszcze tubka od chłodzenia Thermalright Spirit 120 niestety za dużo jej nie było trochę jak ziarnko grochu, obawiam się jednak że chyba to trochę za mało i będę musiał wymienić pastę, możecie coś polecić?

https://www.x-kom.pl/p/1106572-pasta-termoprzewodzaca-endorfy-pactum-4-4g.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=DSA_-_ALL,_ALL,_ALL_(PL,_periodic)_-_P01M106&utm_id=225317199&gad_source=1&gad_campaignid=225317199&gclid=CjwKCAjw7MLDBhAuEiwAIeXGIcjrPiYExSz_b_e9n4NeioSW8fgNqk_1q0WBiPlEZZp7YexoqmJidxoCUhAQAvD_BwE

Opublikowano (edytowane)

@Send1NDzięki ale już zamówiłem Pactuna 4 zależało mi żeby dzisiaj lub najpóźniej jutro doszła a ten Gelid dopiero po weekendzie by był. Przy okazji mógłbyś zerknąć na moje temperatury po złożeniu kompa pisałem w temacie Ryzena ale jak na razie zero odzewu.

Edytowane przez naitsabest
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 9.07.2025 o 21:20, Lameismyname napisał(a):

Generalnie to mój największy zarzut to żywotność tych past, chociaż igorslab wykazał inne mankamenty:
https://www.igorslab.de/en/thermal-paste-details/?id=118

Jak po ponad roku sprawdzałem gd900 to dalej byla w zasadzie rzadka jak w dniu nakładania. Temp też nie skoczyły w żaden sposób. Nie wiem na ile te testy sa miarodajne, na ile trzymaja kontrole jakosci w fabryce i wyniki zalezą od tego czy Pan Chińczyk się wyspał jednak w realnych testach gd900 sprawuje się całkiem dobrze. Możliwe, że te ze starej dostawy są lepsze od tych nowszych?

EDIT: Mam i5 12400 + Freezer 36. W sumie to faktycznie ciężkiego życia ta pasta nie miała. Temp procka rzadko kiedy przekraczają 55 stopni.

W dniu 10.07.2025 o 02:56, Send1N napisał(a):

Niż 2 czy 4 owszem ale 5 i 6 to już udane pasty (mimo że 5 została wycofana :E

Własnie sprawdziłem i Arctic Mx 6 dawali fabrycznie do pudełka z Freezer 36. Zobaczymy za jakiś czas jakie będą wyniki vs gd900

Edytowane przez Michaelred
Opublikowano

GD900 jest najrzadsza ze wszystkich GD, ale jak zastosujesz tam gdzie są wysokie tempy to na wyschnie dość szybko. Także to nie kwestia jakości tylko w jakich warunkach pracuje.

Ale już wiek pasty ma znaczenie po kilku latach traci właściwości pomimo, że po podgrzaniu i wymieszaniu wydaje się ok.

Opublikowano

Ja miałem GD 900 i GD 007 - używałem wielokrotnie.
Niestety tracą swoje właściwości dosyć szybko. Nie to, że nagle skrajność ale mimo wszystko odstają od konkurencji.

Dla mnie cena-jakość-wydajność Thermalright TF7. (https://www.igorslab.de/en/thermal-paste-details/?id=16)
Wychodzi ok. 5zł za 2g. łącznie z wysyłką z aliexpress z oficjalnego sklepu producenta.

@Send1N Ten Gelid GC-04 którego polecasz wychodzi realnie 14zł za 1g czyli 21zł za 2g (bo z przesyłką) no i wedle igorslab.de pasta wypada raczej słabo... (https://www.igorslab.de/en/thermal-paste-details/?id=18)
Oczywiście jak ktoś nie chce z ali, to TF7 wyjdzie u nas trochę drożej tj. 24zł vs 21zł ale jak wyżej - TF7 wypada lepiej. 

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, Kadajo napisał(a):

Dlatego dobra pasta to nie taka która ma super wyniki tydzień po nałożeniu tylko taka co ma dobre wyniki dwa lata po nałożeniu :D

Tak, tylko nikt tego raczej nie bada w sposób naukowy.
Trzeba byłoby mieć pewnie naście identycznych platform testowych w identycznej konfiguracji oraz zadbać aby termicznie panowały w nich te same (realne) warunki.
To lepiej byłoby w jakiejś serwerowni przykładowo przetestować.

Opublikowano

Naprawdę mając kompy po 10 koła dyskutujecie kiedy wam pasta się zdegraduje i czy ma kosztować 3 czy 7 złotych??? Zamiast założyć Kryosheeta albo coś podobnego i mieć spokój na zawsze? Nigdy tego nie rozumiałem :boink:

Opublikowano
51 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Tak, tylko nikt tego raczej nie bada w sposób naukowy.
Trzeba byłoby mieć pewnie naście identycznych platform testowych w identycznej konfiguracji oraz zadbać aby termicznie panowały w nich te same (realne) warunki.
To lepiej byłoby w jakiejś serwerowni przykładowo przetestować.

No wiadomo, problem tez w tym ze producent może zmienić coś w paście i ja pogorszyć, albo pojawia się podróbki. Możliwości jest sporo. Dlatego dobrze, że jest taki igorslab gdzie ktoś to porządnie testuje.

39 minut temu, Grolshek napisał(a):

Naprawdę mając kompy po 10 koła dyskutujecie kiedy wam pasta się zdegraduje i czy ma kosztować 3 czy 7 złotych??? Zamiast założyć Kryosheeta albo coś podobnego i mieć spokój na zawsze? Nigdy tego nie rozumiałem :boink:

No a gdzie tu zabawa.

Opublikowano
3 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Kurde nic się z tego testu nie dowiedziałem zbytnio o tej paście dobrego oprócz tego że w 99% testów dostaje oklep od konkurencji i jest na ostatnim miejscu xD :E gc-4 polecalem bo używałem go trochę z tych bardzo tanich past to dobry glut, niezła konsystencja i nie wysycha zbyt szybko, gelid chyba nie ma do tej pory w ofercie lepszej pasty po tym jak gc-extreme się pogorszyła od "afery" jakoś temat ucichł 

Opublikowano
3 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Ja miałem GD 900 i GD 007 - używałem wielokrotnie.
Niestety tracą swoje właściwości dosyć szybko. Nie to, że nagle skrajność ale mimo wszystko odstają od konkurencji.

To samo piszą o MX-2, a używam od lat i niczego takiego nie zauważyłem.

TF7 zwykła średniej klasy pasty, która jeszcze była dodawana do ramek Intela i mam nawet parę tubek tego. Mama wiaderko past i szkoda czasu to testować bo rzeczywiste różnice między konwecjonalnymy pastami są kosmetyczne.

Większość producentów to i tak daje srogie marże na swoje pasty wyprodukowane ich kosztuje tyle co nic.

Szybką degradacje pasty to widziałem raz w życiu PT2 na 290x po dwóch tygodniach już było po niej :lol2: 

• Upvote 1
Opublikowano
14 minut temu, sideband napisał(a):

TF7 zwykła średniej klasy pasty

Zgadza się.

Cytat

Slightly better performing paste with only average durability, not suitable for graphics cards in long-term operation. CPU only.

Co nie zmienia faktu, że jest jednak lepszym werdyktem od GC-4

Cytat

Rather poorly performing paste with low durability, not suitable for graphics cards in long-term operation.

@Send1N Nigdzie nie pisałem, że TF7 jest jakaś wybitna, ale po pieniądzu bardzo ciekawa.
Tu masz krok po kroku porównanie TF7 do GC-4, gdzie w większości wypadków TF7 wypada zauważalnie lepiej:
https://www.igorslab.de/en/thermal-paste-comparison/?ids=18%2C16

• Thanks 1
Opublikowano

Zwykłe pasty to się potrafią zdegradować po jednym dniu jak leżą na czymś co jest bardzo ciepłe pod obciążeniem np rdzeń cpu w lapkach gamingowych i było to udowodnione jeszcze na pclabie, chłopaki brali swoje laptopy i smarowali różnymi (zwykłymi) pastami po czym puszczali benchmarka na kilka godzin aby cpu był stale obciążony i po 1-2 dniach temperatura potrafiła podskoczyć nawet o 5-7 stopni :E nikomu nie udało się uniknąć tego z tego co pamiętam (w tym mi) i dopiero jak jeden chłop dał pierwszy raz info o PTM'ie kilka osób go wrzuciło i objaw pogorszenia temperatury już się nie pojawił u nikogo, temat ciągnął się długo i ludzie po pół a nawet roku dawali info o braku degradacji z założonym ptm'em. Także kwestia degradacji to właśnie warunki na IHS to każda zwykła pasta na rynku wydaje się dobra i mówi się o braku większych różnic a wystarczy goły gorący rdzeń i 90% się nie nadaje ;) 

Opublikowano

Nie patrz na tego typu nierzeczywiste wyniki one nie mają przełożenia ;) Różne pasty inaczej zachowują się na gołym rdzeniu i IHS oraz od rodzaju podstawy np. Direct HP ;)

Nie liczy tylko surowa przewodność czy rezystancja cieplna. Również jest istotne jak dana pasta wypełnia nierówności ;)

Do tego przewodność cieplna w przypadku past i nie tylko zmienia się w zależności od siły docisku, a im wiekszy docisk tym mniej istotna jest też rezystancja cieplna ;)

Takie testy to są dobre by wklepać parametry na pudełku ;)

Opublikowano

Czyli są trzy szkoły. Albo patrzymy na testy że źródeł uznanych (igorslab), albo bazujemy na własnym doświadczeniu (wąsko i subiektywnie) albo wybieramy na pałę xD Na IHS cudów nie trzeba, pełna zgoda, większość past się sprawdzi. Kwestia żywotności - ja nie lubię zmieniać pasty, a czyszczenie ząbków w ryzenie to dodatkowe wkurwianie. Gdyby nie perypetie z ASRockiem to miałbym na procku ponownie PTM, ale go musiałem zniszczyć i poleciał TF7. Ciekawi mnie ile przeżyje.

Opublikowano
10 godzin temu, Send1N napisał(a):

Przy ptmie przecież też byś musiał czyścić te ząbki :P jak komuś to przeszkadza to trzeba w takim wypadku brać coś pokroju Kryosheeta

A tu się mylisz. Przecież PTM schodzi jak plastik płatami. 2 razy demontowałem u siebie chłodzenie z PTM na procku - raz w przypadku 7500F, raz w przypadku 9800X3D. 

Niektórzy uważają PTMa na IHS jako overkill - moim zdaniem jak ktoś nie planuje prędko zmieniać może się szarpnąć na te dwie dyszki i mieć spokój.

• Upvote 1
Opublikowano

Schodzi płatami ale też się rozpuszcza z resztą sam wiesz jak wygląda po ponownym zdjęciu chłodzenia ;) w całości go nie ściągniesz więc może zostać w tych "ząbkach" i trzeba będzie to wyskrobać ale to już mniejsza z tym zawsze można ramkę zapodać jak ktoś ma z tym problem xD 

Opublikowano

Zgadzam się xD swoją drogą to przed wczoraj rozbierałem staruszka HD5570 i musiałem użyć rozpuszczalnika nitro aby wyczyścić radiator od spodu :E + i tak musiałem sobie pomóc plastikową szpatułką i trochę podskrobać co mnie zdziwiło bo takie akcie widziałem tylko pod radiatorami chipsetów gdzie nie zawsze dawali zwykłą pastę czy termopad a właśnie takie coś (nie wiem jak to się nazywa nawet) czego zwykła ipa nawet nie ruszała:wariat:

• Haha 1