Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No ale ciepło, to ciepło. Bez znaczenia skąd pochodzi. Taki IHS, jako pośrednik, może opóźnić jego oddawanie ale to nie jest tak, że nagle za jego pośrednictwem prawa fizyki przestają działać. Skoro PTM się sprawdza powyżej 45 stopni a już zupełną furorę robi powyżej przykładowo 80 stopni, to co za różnica, czy odbiera (właściwie przenosi) on ciepło z krzemu czy metalu (IHS). 

Nie odbieraj mojej wypowiedzi jako ataku, czy negowania tego co piszesz. Staram się jedynie zrozumieć Wasze argumenty ale jak na razie nie padły żadne konkretne. 

Edytowane przez Miś Koralgol
Opublikowano (edytowane)

Przy najbliższej okazji sprawdzę. Mam R7-7800X3D + Noctua NH-D15 chromax black i po roku wypadałaby już przedmuchać kompa w środku i zmienić pastę na.... no właśnie korci mnie, żeby założyć tego PTMa w wykonaniu Gelida.

Nawet jak po załażeniu PTMa będzie tak samo jak na paście, to przynajmniej będę miał spokój na lata i następna wymiana odbędzie się się przy wymianie procka.

Edytowane przez Miś Koralgol
Opublikowano
16 minut temu, Miś Koralgol napisał(a):

Przy najbliższej okazji sprawdzę. Mam R7-7800X3D + Noctua NH-D15 chromax black i po roku wypadałaby już przedmuchać kompa w środku i zmienić pastę na.... no właśnie korci mnie, żeby założyć tego PTMa w wykonaniu Gelida.

Nawet jak po załażeniu PTMa będzie tak samo jak na paście, to przynajmniej będę miał spokój na lata i następna wymiana odbędzie się się przy wymianie procka.

No na IHS to głównie chodzi o żywotność. Taki np. 9800X3D długo pozostanie królem gamingu, więc spokojnie można dać na niego pada Gelida i zapomnieć... z 7800X3D myślę podobna historia.
Gorzej jak ktoś ma tani przejściowy procesor, szkoda wtedy 20zł pchać moim zdaniem, tym bardziej tak jak pisaliśmy - nie będzie żadnej poprawy jeżeli chodzi o temperatury.

Za to jak ktoś ma gołe rdzenie np. laptop cpu/gpu czy tam gpu w pececie, to tylko pad. Tutaj koła na nowo nie wymyśli...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zastosował ktoś może ptm'a w ten sposób aby pokryć całą powierzchnię kilkoma małymi kawałkami? :E mam robotę a materiał się skończył zastanawiam się czy jak pokryje cały rdzeń równo trzema paskami czy to zda egzamin :hmm: tylko takie wycinki mi zostały.

Opublikowano

Macie jakąś kombinację, aby w laptopach gamingowych położyć coś i "zapomnieć"? Przy następnych konserwacjach zajmować się tylko oczyszczaniem z kurzu itd. już bez ponownej aplikacji past i termopadów? Pomysł jest, aby na CPU / GPU kłaść PTM'a, a konkretnie Gelid HeatPhase Ultra. Jednak nie wiem co zrobić z termopadami na VRAM itd. Czy zostawić fabryczne termopady jeśli będą w dobrym stanie czy może położyć coś w rodzaju "thermal putty" ZT-PY6 / UPSIREN U6 PRO?  Co dłużej zachowa swoje właściwości i termoprzewodność? Ze względu na mnogość rozmiarów i możliwość popełnienia błędu chciałbym zrezygnować z dawania nowych, klasycznych termopadów. Tym bardziej, że sporo różnego sprzętu przewija się przez moje ręce i "thermal putty" wydaje się tutaj fajnym i uniwersalnym rozwiązaniem. 

Opublikowano

@matik1030 często to właśnie fabrycznie jest putty położone zamiast klasycznych padów i wtedy można podmienić np na ZT-PY6 właśnie bo przy zdjęciu chłodzenie jeżeli zamiast zwykłych padów jest ten kit to już nie będzie idealnie to leżeć jak nie przesmarujesz od nowa, jeżeli w danym modelu są zwykłe to tak jak wyżej - nie ruszaj, zmień tylko pastę na rdeniu na ptm/gelid heatphase ultra.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Taka ciekawostka: znajomy przyniósł pc z problemem restartów pod obciążeniem, porobiłem trochę testów i okazało się że restartuje się przez grafikę (rtx 2060) za każdym razem gdy puściłem OCCT w trybie 3D temp hotspotu szybko rosła i po przekroczeniu 97 stopni nastepował restart pc :E dość niecodzienna sytuacja taki restart przez temp gpu :dupa: Zdjąłem chłodzenie a tam na samym środku rdzenia ukazuje się obszar kompletnie bez pasty którą sam w tym samym pc zmieniałem na tej grafice w listopadzie 2023 (Arctic MX-6) zaaplikowałem zwykłą testowo odpalam test i 0 restartów hotspot zatrzymuje się na max 85c, zdemontowałem jeszcze raz i czekam na dostawę ptm'a od gelida, nie bawiłem się w to układanie z wycinków bo i tak nie starczy po przymiarkach ;D nigdy więcej zwykłej pasty na gpu nawet nie w swoim pc!

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Taka ciekawostka: znajomy przyniósł pc z problemem restartów pod obciążeniem, porobiłem trochę testów i okazało się że restartuje się przez grafikę (rtx 2060) za każdym razem gdy puściłem OCCT w trybie 3D temp hotspotu szybko rosła i po przekroczeniu 97 stopni nastepował restart pc :E dość niecodzienna sytuacja taki restart przez temp gpu :dupa: Zdjąłem chłodzenie a tam na samym środku rdzenia ukazuje się obszar kompletnie bez pasty którą sam w tym samym pc zmieniałem na tej grafice w listopadzie 2023 (Arctic MX-6) zaaplikowałem zwykłą testowo odpalam test i 0 restartów hotspot zatrzymuje się na max 85c, zdemontowałem jeszcze raz i czekam na dostawę ptm'a od gelida, nie bawiłem się w to układanie z wycinków bo i tak nie starczy po przymiarkach ;D nigdy więcej zwykłej pasty na gpu nawet nie w swoim pc!

Widzisz, kolega mi zgłaszał w przypadku Inno3d RTX 2060 TwinX2 czyli karty którą ma od nowości, że synowi się przegrzewa.
Tam było dosyć słabe chłodzenie fabryczne (wiem bo miałem) ale karta nadrabiała ceną.

Wyglądało tak:
810TtXx91tL.jpg

Rozebrałem i był ewidentnie pump-out i karta się przegrzewała, throttling i restart, potem nie chciała się odpalać póki nie ochłonęła.
Wyczyściłem pastę fabryczną, poleciał pad gelida na rdzeń (naklejany na radiator bo nie chce mi się bawić w docinanie, przyjąłem zasadę 1 gelid 1 wymiana).
Temperatury się drastycznie poprawiły, jeszcze zrobiłem na szybko UV -0,1V bo taka wartość na każdym egzemplarzu pójdzie bez problemu i jest inny świat.

A co do past Arctica, mi MX-4 wydmuchało z rdzenia 4070S po dosłownie miesiącu od wymiany czyli można rzec, że ta pasta była gorsza od fabrycznej Inno3d 8-krotnie.
MX-6 jest gęstszy ale jak widać niewiele lepszy, pewnie więcej czasu mija do pełnego pump-outa.

Na 4070S rzuciłem Gelida HeatPhase Ultra gdzieś w listopadzie i jest bajka.
Nie widać żadnego tracenia właściwości, więc przeciwnie - minimalnie się poprawiło po wielu cyklach ale nie zbadam tego naukowo bo jest wiele czynników.
Sezon grzewczy i może być różnie ;)

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Ta wersja jest jeszcze gorsza (Evga superclocked z jednym wentylatorem) ;) Najlepsza to jest MX-5 na gołe rdzenie z tych zwykłych past a została wycofana :E %-) gęsta konkretnie w porównaniu do mx-2,4,6 do tego mega lepka działa prawie jak jakiś klej termoprzewodzący jak smarowałem nią procki z ihs'em to za każdym razem wyciągałem cpu z socketu przyklejony do stopki chłodzenia mimo wcześniejszego wygrzewania przed demontażem :hihot: ale na gołe właśnie takie właściwości są dobre. Teraz mam nią przesmarowany ten rdzeń testowo.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

@Send1N Ja lubię rozwiązania które są praktyczne, posiadają niewiele lub wcale efektów ubocznych i nie wymagają dodatkowej uwagi użytkownika oraz dają wymierne korzyści. Stąd na dzień dzisiejszy nie widzę lepszego pod tym kątem rozwiązania jak PTM/Gelid na gołe rdzenie.
Żadnej pasty nie biorę pod uwagę bo prędzej czy później wymusi powtórzenie czynności. Teraz sobie myślę, że PAD nawet na IHS ma sens jak ktoś nie planuje upgrade procka ani chłodzenia przez długi czas, np. wrzuci na płytę 9800X3D. Pastę za jakiś czas trzeba będzie wymienić jednak, a tak jest na zasadzie zmontuj i zapomnij. Zanim wyjdzie następca 9800X3D godny zmiany to pewnie minie trochę czasu.

A co do wersji chłodzenia - jak widzę ten rodzaj radiatora to unikam. Legendarny Biostar 6600XT miał to samo:
1fc404c30591e8d12de9d24bfe8e42b2.jpg

Ogólnie to są karty do których ten radiator styka ale na niektórych to lipa straszna.

• Upvote 1
Opublikowano

Jasne tutaj też wleci ptm(gelid) na tego rtx'a tylko chciałem sprawdzić czy problem z restartami zniknie po ponownym przesmartowaniu za nim zmarnuje materiał więc zaaplikowałem testowo tą mx5 bo wiedziałem z doświadczenia że będzie najlepsza z tych co mam obecnie w pudełku (mx2,mx6,gelid gc-4,pactum pt3) w takim wypadku dzisiaj rozbieram jeszcze raz i wlatuje tam pad bo czekam na dostawę ;) 

Opublikowano
19 minut temu, Send1N napisał(a):

Jasne tutaj też wleci ptm(gelid) na tego rtx'a tylko chciałem sprawdzić czy problem z restartami zniknie po ponownym przesmartowaniu za nim zmarnuje materiał więc zaaplikowałem testowo tą mx5 bo wiedziałem z doświadczenia że będzie najlepsza z tych co mam obecnie w pudełku (mx2,mx6,gelid gc-4,pactum pt3) w takim wypadku dzisiaj rozbieram jeszcze raz i wlatuje tam pad bo czekam na dostawę ;) 

Tak jak piszesz - na sprawdzenie wystarczy pasta.
Ciekawe czy ktoś próbował po aplikacji pada dokonać ponownego demontażu i odzysku pada. Teoretycznie jakby podgrzał np. suszarką do włosów to pad jest w miarę płynny, dało by się go uformować i skręcić wszystko, a wygrzanie rdzenia pomogłoby aby się materiał znowu równomiernie rozszedł. Oczywiście to wszystko w teorii.

@Grexons Pada po prostu kupujesz. Rzuć okiem na Gelid HeatPhase Ultra - jest tylko w jednej grubości, a to oryginalny, przepakowany PTM za połowę ceny i normalnie wisi w sklepach (ja brałem w proline).

• Upvote 2
Opublikowano
W dniu 19.02.2025 o 14:43, Send1N napisał(a):

Zastosował ktoś może ptm'a w ten sposób aby pokryć całą powierzchnię kilkoma małymi kawałkami? :E mam robotę a materiał się skończył zastanawiam się czy jak pokryje cały rdzeń równo trzema paskami czy to zda egzamin :hmm: tylko takie wycinki mi zostały.

Tak, przy pierwszych kilku aplikacjach pasek mi się porwał więc sztukowałem, ale jako że i tak się rozpuszcza to te fragmenciki przerwane się wypełniły. To na laptopie było i do tej pory spokój.

• Upvote 1
Opublikowano
38 minut temu, Send1N napisał(a):

@maxmaster027 bodajże użył ponownie z tym że nie wcałości a po demontażu go zeskrobał i przesmarował nim cpu ale to z tego co pamiętam była operacja na ihs'ie a nie na gołym rdzeniu.

Skoro na IHS się sprawdza, myślę, że na gołym rdzeniu jeszcze bardziej - przy większej i bezpośredniej temperaturze pad bardziej się rozpłynie i lepiej rozprowadzi.

Opublikowano (edytowane)

@Send1N Ciekawe czy to to samo (skład itd.) i czy to nie podróba. Też jakby się dało jakoś przeliczyć zawartość strzykawki na prostokątny pad. Czy taki Gelid HeatPhase ultra w arkusiku nie wyjdzie taniej mimo wszystko. Wystarczyłoby pewnie zważyć gelida.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano

Jak kupisz to będziesz wiedział dlaczego ;) Jak myślisz czemu nie sprzedaje w innej postaci niż PAD? Skoro nawet przy padzie niepełnosprytni mają problemy z aplikacją, a co dopiero będzie się działo z aplikacją z tubki ;)

PTM jest dostępny nawet w dużych puszkach ;)

• Upvote 1