Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, Send1N napisał(a):

32e96cce616e586194c2a1adf150b4776c2639f4

Cena wydajność GC-4 to jest dobry deal, to jest jedna z najtańszych dobrej jakości past na rynku

Ten test wg mnie jest średnio wiarygodny, część past które ten gość testował od dawna nie są w sprzedaży, więc testował pasty które pewnie kilka lat leżały u kogoś w szufladzie (wspominał, że niektóre pasty ludki mu dosłali) ;) 

Tzn. GC-04 jest ok, ale chodzi mi o pozostałe wyniki - raczej trzeba patrzeć na tę tabelkę z lekkim przymrużeniem oka. 

Opublikowano

@Send1N  Chyba kolega @Dirian ma trochę racji. Co to za pozycja 15? Gelid ma tylko pada HeatPhase i on powinien być na równi z Honeywellem.
Paradoksalnie mam wrażenie, że GD900 > GD007 a trochę tubek już zużyłem. Arctic MX-4 miał lepsze lub co najwyżej takie same osiągi u mnie na 7500F co HeatPhase (=PTM 7950), więc coś tu trochę nie gra.
Oczywiście nie podważam GC-04 dlatego się o niej nie wypowiadam bo nie miałem.

Opublikowano (edytowane)

Mam na swoim ryzenie GC-4 od roku jedyne co mogę napisać to brak degradacji :E pasta jak pasta przy takim zakresie TDP jak na ryzenach każda inna niż biała silikonowa ma podobne wyniki a różnice zamykają się w 1 stopniu, więc @duzyNosal11 brać co tanie, nie przepłacać za "kryonauty" Zaproponowałem gc-4 bo jest tania i przyzwoita.

37 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Co to za źródło?

https://www.youtube.com/@PatrykTech

31 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Paradoksalnie mam wrażenie, że GD900 > GD007 a trochę tubek już zużyłem. Arctic MX-4 miał lepsze lub co najwyżej takie same osiągi u mnie na 7500F co HeatPhase (=PTM 7950)

Ciężko o różnicę między pastami na cpu który ma TDP w okolicy 100W w dodatku z problemem transferu ciepła do odpromiennika, przecież te procki nawet chłodnicy nie są wstanie rozgrzać :E niektórzy do tej pory nie zwracają na to uwagi, prawdziwe różnice wychodzą przy wyższych poborach i jak nic innego nie stoi na przeszkodzie w oddawaniu ciepła, dlatego on podkreślił nawet w tytule że robi porównanie past na intelu 230W mimo że może nie wyszedł on wiarygodnie to coś tam pojęcia ma ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Wiem o co chodzi. U mnie na undervoltowanym 7500F nie widzę różnicy między GD900, GD007, jakąś starą pactum co miałem wcześniej, MX-4, a teraz Gelidem HeatPhase.

Aż przetestuję tą GC-4 co piszesz bo możliwe, że procka zmienię niedługo z iGPU.

• Upvote 1
Opublikowano

Mieliście styczność z czymś takim jak "termo-żel", który można zastosować w dowolnym laptopie jako zamiennik termopadów na kości pamięci, sekcję zasilania procesora itp.? Jeśli tak, to skąd najlepiej coś takiego kupić, żeby nie było chłamem? 

Opublikowano

Na pewno duży plus jest taki że przy tym nie popełnisz błędu z grubością pada bo spłaszczy się do idealnych wymiarów pod dociskiem chłodzenia, a są przykładowo pady które mają 1mm i chcesz takie podmienić z fabrycznych które mają ten 1mm a realnie się okazuje że te nowe są ciut cieńsze i mają 0.9mm :E jak np gelid gp-extreme

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Send1N napisał(a):

przykładowo pady które mają 1mm i chcesz takie podmienić z fabrycznych które mają ten 1mm a realnie się okazuje że te nowe są ciut cieńsze i mają 0.9mm :E jak np gelid gp-extreme

No właśnie miałem dokładnie taką sytuację jaką opisałeś. Specjalnie wymierzyłem grubość termopadów w lapku, żeby nie popełnić błędu, a po zakupie nowych, zamontowaniu i skręceniu okazało się, że temperatury były znacznie wyższe. Założyłem z powrotem stare - temperatury wróciły. Nowe termopady były znacznie twardsze niż oryginalne (czyli 1 milimetr 1 milimetrowi nierówny) i pewnie przez to nie rozpłaszczały się tak jak powinny po dokręceniu śrub. Dlatego zacząłem myśleć o tym żelu/kicie termicznym. 

• Upvote 1
Opublikowano

Nigdy nie miałem tej pasty ale mogę od razu powiedzieć patrząc na to że w najtańszym sklepie 1g kosztuje 29zł a za 18zł masz kawałek w rozmiarze 40x30 gelida heatphase ultra więc z miejsca jej zakup traci sens nawet jeżeli by miała faktycznie lepsze rezultaty to przewaga zamknie się w 1-2 stopniach a nadal jest to zwykła pasta co za tym idzie ryzyko szybkiej degradacji / wypompowanie się z gołego rdzenia... jak myślisz o aplikacji na ihs to w rozmiarze 1g masz gelid gc4 za 8zł ;) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

comparepastIgors_lab.thumb.jpg.e181324de9776342438814052b920730.jpg

Dzięki za odpowiedź

Tak Gelid GC4 jest ok, używam również z innymi.

p.s 

Savio TG-03 tubka 4g koszt 30-35zł, więc za 1g też jest konkurencyjna, bo wychodzi od 7 do 9 zł /1g

edit:

Pierwsze 4 używam i są ok moim zdaniem, choć u Igora średnio wypadły w szczególności do GPU, no ale to bardziej laboratoryjne i dokładne testy są, więc trzeba brać poprawkę.

Niemniej te Savio chyba sprawdzę z ciekawości.

Edytowane przez Gef76
dodatkowe informacje
Opublikowano

W przypadku gpu to szkoda nawet czasu na rozbieranie karty aby zaaplikować coś innego niż PTM/Gelid heatphase ultra od kiedy są na rynku, aplikujesz to raz i masz spokój na zawsze, testowanie zwykłych past na gołych rdzeniach to strata czasu ;) 

• Upvote 1
Opublikowano

Siema, może ktoś będzie wiedział

Czy jeden plasterek Gelid HeatPhase Ultra o wymiarach 4cm x 4cm wystarczy na pełne pokrycie rdzenia CPU i7 9750H + GPU Quadro T2000 w laptopie? 

Opublikowano
W dniu 5.03.2025 o 19:11, Send1N napisał(a):

W przypadku gpu to szkoda nawet czasu na rozbieranie karty aby zaaplikować coś innego niż PTM/Gelid heatphase ultra od kiedy są na rynku

Ja po tym jakie cuda zdziałał na moim laptopie zacząłem już tego używać prawie wszędzie gdzie są gołe rdzenie ;D Właśnie zaraz będę go nakładał w laptopie ojca z i7 9750H/Quadro T2000 i na RTXie 3070, w którym od nowości nie wymieniałem pasty. Miałem kupić tylko jedno opakowanie, ale kupiłem dwa na zapas. Gdybyś mi tego wcześniej nie polecił to pewnie nadal bawiłbym się w jakieś śmieszne pasty termoprzewodzące pokroju thermal grizzly które nie powinny mieć już racji bytu w lapkach odkąd są do kupienia tak wydajne plasterki termiczne.

P_20250309_114905.jpg

• Upvote 1
Opublikowano

No jednak pasta ma więcej aplikacji niż pasek gelida, nawet ten 40x40 - poza tym do zastosowań tzw. nie na wieczność taki termopad to strata kasy. Czasem trzeba sprawdzić czy dany sprzęt jest żywy - to i szkoda walić po kilkanaście zł za plasterek, jeżeli za kilkanaście można tubkę byle czego na testy.

Natomiast jeżeli jesteś sprzętu pewny i implementacja ma być dożywotnie, to tak - czy PTM czy gelid to powinien być pierwszy wybór.

Opublikowano (edytowane)

18/23zł to i tak jest jak za darmo na to co ten pad oferuje w dodatku nie dość że tańszy od klasycznego ptma to jeszcze mimo wszystko ma łatwiejszą aplikację, sprawdzić czy dany element żyje to można nawet na keczupie czy kremie nivea ;) najlepsze jest to że zwykłe pasty od popularnego grizzly o pojemności 1g potrafią być 2x droższe :hahaha:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Panowie pytanko bo nie jestem pewny.

Jak położyć termopad Honeywell?

Opcja A.

Screenshot_20250311_102447_Gallery.thumb.jpg.397c01a065b76141d973619d81498235.jpg

opcja B.

Screenshot_20250311_102508_Gallery.thumb.jpg.23b69d37ff0b347776d2efeacf1acd46.jpg

Wydaje mi się że opcja A.

Ale do tej pory miałem tylko Intele i nie musiałem rozkminiać 

Pozdrawiam.