Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, MaxaM napisał(a):

I naprawdę uważasz, że to jest ok?

mieszkałem na osiedlu, gdzie popularną praktyką było używanie plastików jako podpałki do pieca. Tak, uważam, że to dobry pomysł, sprawdził się w innych zachodnich krajach i u nas też powinien.

Teraz, blabla123 napisał(a):

To teraz jeszcze busa będę musiał kupić? :E 

zaraz tam busa, wózek elegancki se pan ogarnie

iyz33r84l0g51.webp.e5d459ca1ef662cd23ef69f95fdaf3a6.webp

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, MaxaM napisał(a):

Ale czemu narzucasz komuś swój rytm dnia? To, że Ty tak robisz, de facto nikogo nie obchodzi.

@adashi podał swój i jak widzisz, mu nie jest po drodze z butelkami.

Równie dobrze mógłbym powiedzieć, że nie piję nic z plastiku więc jaki jest problem? Przestańcie pić z niego i tyle.

Z tego samego powodu dla którego narzuciliśmy:

- zakaz palenia śmieci - mimo, że dla wielu było to wygodne i tańsze;

- zakaz palenia w knajpach - mimo, że dla wielu było to wygodne;

- nakaz zapinania pasów - mimo, że dla niektórych to niewygodne. 

2 minuty temu, MaxaM napisał(a):

I naprawdę uważasz, że to jest ok?

Tak, a o co chodzi?

• Upvote 3
Opublikowano
14 minut temu, LeBomB napisał(a):

@adashi ale wiesz że nie będziesz musiał oddawać butelek w sklepie w którym będziesz robił zakupy? :D  Będziesz mógł je oddać w każdym innym miejscu czy automacie.

Wiem. Napisałem, że jak będzie automat w pobliskiej Żabce to git. A jak nie będzie to olewam kwestię. Może jedynie czasem puszki, bo sporo w nich piję. Na pewno nie pety.

Opublikowano
6 minut temu, blabla123 napisał(a):

To teraz jeszcze busa będę musiał kupić? :E 

Stare baby mnie zjedzą żywcem jak będę oddawał te 100 puszek/butelek na raz!

A wyobraź sobie, że przychodzisz a automat nie działa, albo przepełniony. :D

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Z tego samego powodu dla którego narzuciliśmy:

- zakaz palenia śmieci - mimo, że dla wielu było to wygodne i tańsze;

- zakaz palenia w knajpach - mimo, że dla wielu było to wygodne;

- nakaz zapinania pasów - mimo, że dla niektórych to niewygodne. 

Obecnie mamy obowiązek segregacji za który płacimy. Te porównania są chybione. Porównujesz zakazanie złych czynów do czynu, który w teorii jest redundantny, bo jest wymagana od nas segregacja.

A kto palił śmieci, to dalej pali. Bym powiedział, że zjawisko jeszcze bardziej się nasiliło ze względu na drogi opał.

Kto wyrzucał śmieci, cóż, dalej będzie wyrzucać.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
2 minuty temu, adashi napisał(a):

A jak nie będzie to olewam kwestię.

Pff i tak będę wywalał do kosza pod domem,

1 minutę temu, marcin_o26 napisał(a):

to tak jak 99% ludzi, kolejny martwy przepis

i wiecie co jest w tym wszystkim najpiękniejsze? ŻE NIKT WAM TEGO NIE ZABRANIA, nie mówi wam jak macie żyć. Możecie wypieprzać dalej te plastiki do kontenerów, butelki zostawiać pod płotem dla Pana żula - po prostu troszkę więcej za tą wygodę zapłacicie. Także nie ma co robić z igły widły.

Sam przerzuciłem się na Soda Stream, polecam, spora oszczędność kasy, czasu i energii.

1 minutę temu, adashi napisał(a):

A wyobraź sobie, że przychodzisz a automat nie działa, albo przepełniony. :D

korzystałem z podobnych automatów dziesiątki jak nie setki razy w Niemczech, nigdy nie miałem tego problemu. Jak już to uszkodzony był, bo ktoś wsadził coś co zdecydowanie nie powinno się tam znaleźć.

1 minutę temu, blabla123 napisał(a):

zoo z żulami śliniącymi się do moich puszek w koszu na zamkniętym osiedlu

nie wiem gdzie mieszkasz, ale systemu u nas jeszcze nie wprowadzili, a codziennie widzę pod oknem jak jeden pan żul czyści wszystkie kosze z puszek i butelek.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, MaxaM napisał(a):

Obecnie mamy obowiązek segregacji za który płacimy. Te porównania są chybione. Porównujesz zakazanie złych czynów do czynu, który w teorii jest całkowicie zbędny, bo jest wymagana od nas segregacja.

A kto palił śmieci, to dalej pali. Bym powiedział, że zjawisko jeszcze bardziej się nasiliło ze względu na drogi opał.

No, ale recykling butelek to czyn dobry. Brak takiego recyklingu to czyn zły w zasadzie w świetle tego co się dzieje ze światem :) 

No i trzeba mocno ścigać śmieciów śmiecących :) 

Opublikowano
Teraz, huudyy napisał(a):

i wiecie co jest w tym wszystkim najpiękniejsze? ŻE NIKT WAM TEGO NIE ZABRANIA

No i co z tego? Dalej będę robił tak jak robię, z wygody i oszczędności czasu. Wyrażam opinię jak każdy tutaj. Jedni będą biegać ze śmieciami, inni nie.

Opublikowano
1 minutę temu, huudyy napisał(a):

po prostu troszkę więcej za tą wygodę zapłacicie.

Zapłacą wszyscy. Dlaczego? Bo w ustawie jest informacja jaki % opakowań dany producent ma z powrotem zebrać z rynku w ramach systemu kaucyjnego. Jak nie uzyska odpowiedniego stopnia recyklingu, zapłaci karę, którą przeniesie potem na cenę produktu. Także owszem, nikt do niczego nie zmusza, ale po prostu niektóre decyzje mają swoje konsekwencje.

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, MaxaM napisał(a):

CI co do dziś traktują butelkę pet jako świetną rozpałkę jak zobaczą, że z każdą sztuką idzie 50 groszy z dymem, szybo zweryfikują swoje nastawienie i pobiegną do sklepu odzyskać pieniądze z kaucji :E 

• Upvote 4
Opublikowano

@LeBomB Zapłacą wszyscy, którzy to kupują u danego producenta - wierzę w niewidzialną rękę rynku, która załatwi to konkurencją. 

No i może spora część ludzi pójdzie po rozum do głowy i przestanie kupować tyle napojów słodzonych?

Będą ogłoszenia na olx "oddam 3 kartony puszek za paczkę fajek" :rotfl2:

może nie aż tak drastycznie, ale ktoś w temacie dobrze napisał, że pewno żulerstwo pod sklepami zamiast prosić o złotóweczkę, to będą prosić o buteleczki.

• Haha 1
Opublikowano

Każda próba sprawienia, że Polacy będą sensownie ogarniać swoje śmieci spotyka się z bardzo dużym sprzeciwiem społecznym. 

To samo było z segregowaniem, zakazem palenia śmieciami czy byle czym. Zawsze to samo.

Bo w tym kraju nie może być "czysto". 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, confused12 napisał(a):

Ale ja sobie nie zyczę ingerencji w moją wygodę i nie chcę za nic płacić więcej. Dlaczego znowu ktoś się wpieprza w co i jak mam robić i oczywiście ponownie z identycznym efektem - będzie drożej.

A ja mam w dupie twoją wygodę. Ja chcę, aby śmieci nie walały się po lasach i ulicach. Ja chcę, aby plastik był kontrolowany i poddawany recyklingowi.

icoteras.jpg?

image.png.e4dd7a532b3598fc73e7d147e082e6e5.png

Edytowane przez GordonLameman
  • Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 3
Opublikowano
4 minuty temu, confused12 napisał(a):

SodaStream, nie bądź żałosny człowieku, wspierasz żymiański biznes i jeszcze się tym chwalisz :boink:

Ale wiesz, że nikt nie każe Ci kupować ori SodaStream? powiem wiecej, sam kupuje podrobione koncentraty bo mi bardziej smakują.

ICOTERAS? :E

5 minut temu, confused12 napisał(a):

Ale ja sobie nie zyczę ingerencji w moją wygodę i nie chcę za nic płacić więcej. Dlaczego znowu ktoś się wpieprza w co i jak mam robić i oczywiście ponownie z identycznym efektem - będzie drożej.

a ja sobie życzę pokój na świecie i średnia hawajska dla wszystkich. PS czyim multi jesteś? Ktoś już robi legendę pod bana?

• Upvote 2
Opublikowano
3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Każda próba sprawienia, że Polacy będą sensownie ogarniać swoje śmieci spotyka się z bardzo dużym sprzeciwiem społecznym. 

To samo było z segregowaniem, zakazem palenia śmieciami czy byle czym. Zawsze to samo.

Bo w tym kraju nie może być "czysto". 

Tylko butelki szklane i puszki to nie był problem. Pet pewnie i owszem, odzysk szkła/alu był i tak na relatywnie wysokim poziomie u nas. Jedynie czego brakowało to automaty na pety i te cholerne małpki. Ale oczywiście pissiory zrobiły to co potrafią najbardziej, zepsuć coś co już działa.

Piszę już serio, bez specjalnej beki, nawet jak będzie kaucja na puszkę/butelkę 1zł to wygodniej mi jest robić jak teraz czyli wywalić pod domem. Nie odczuję tego totalnie, bo nie pijam sikaczów za 2zł.

I nie mam z tym problemu, bo nienawidzę syfiarzy, bez względu czy palą w piecu czy wywalają do lasu ale wylaliśmy dziecką z kąpielą. Próbowałem ze 2 razy oddawać butelki w Auchan, 30% nie chciało przyjmować, bo błąd kodu, a wszystko kupione u nich. To co zrobiłem? Wywaliłem przy najbliższym śmietniku, bo ten kosz co był przy butelkomacie był pełny właśnie przez to, że nie przyjmowało wtedy wszystkiego.

• Upvote 2
Opublikowano
11 minut temu, huudyy napisał(a):

No i może spora część ludzi pójdzie po rozum do głowy i przestanie kupować tyle napojów słodzonych?

Woda przecież też. W butelkach plastikowych do 3 litrów pojemności.

@confused122 To kup saturator DAFI. Polska firma, polski produkt.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, blabla123 napisał(a):

Jedynie czego brakowało to automaty na pety i te cholerne małpki. Ale oczywiście pissiory zrobiły to co potrafią najbardziej, zepsuć coś co już działa.

absolutnie się z Tobą zgodzę. Od kilku lat największym problemem ze śmieciami u mnie w mieście to wszędobylskie małpki, których oczywiście a) nie ustandaryzują b) nie wprowadzą na nie kaucji

Piszę już serio, bez specjalnej beki, nawet jak będzie kaucja na puszkę/butelkę 1zł to wygodniej mi jest robić jak teraz czyli wywalić pod domem. Nie odczuję tego totalnie, bo nie pijam sikaczów za 2zł.

Większość słodkich napojów jakie pijam to z koncentratów, a butelki jeśli jakieś mam zwrotnę chowam obok kosza na śmieci, raz w tygodniu mogę je zabrać do tego Dino/Lidla/Kaufa/Biedy

nie mam z tym problemu, bo nienawidzę syfiarzy, bez względu czy palą w piecu czy wywalają do lasu ale wylaliśmy dziecką z kąpielą.

zgadzam się

7 minut temu, LeBomB napisał(a):

Woda przecież też. W butelkach plastikowych do 3 litrów pojemności.

#kranówalife

lodzka_woda_banner_1-1278739501.jpg.cf0d5450f2c4ed08306c762a28007c2c.jpg

Edytowane przez huudyy
Opublikowano
18 minut temu, LeBomB napisał(a):

Zapłacą wszyscy. Dlaczego? Bo w ustawie jest informacja jaki % opakowań dany producent ma z powrotem zebrać z rynku w ramach systemu kaucyjnego. Jak nie uzyska odpowiedniego stopnia recyklingu, zapłaci karę, którą przeniesie potem na cenę produktu. Także owszem, nikt do niczego nie zmusza, ale po prostu niektóre decyzje mają swoje konsekwencje.

Jeśli dobrze widzę, to próg wynosi 90%. Imho nie ma szans go przekroczyć.

Opublikowano
2 minuty temu, huudyy napisał(a):

Większość słodkich napojów jakie pijam to z koncentratów, a butelki jeśli jakieś mam zwrotnę chowam obok kosza na śmieci, raz w tygodniu mogę je zabrać do tego Dino/Lidla/Kaufa/Biedy

Nie pijam w zasadzie słodkich napojów już. Owszem raz na ruski rok mam chcicę na puszkę Fanty czy jakiegoś DrPepper. Coca Cola czy Pepsi to zanim wprowadzili podatek cukrowy to może wypijałem ze 2l rocznie do rudej, bo nawet wtedy i tak wolałem albo sok jabłkowy albo mineralkę do tego. A po podwyżkach? Jak widzę dużą Pepsi za 8-10zł to zastanawiam się kto to może pić i za to tyle płacić, przecież to zabarwiona woda z cukrem.

• Thanks 1
  • Upvote 1