Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, MaxaM napisał(a):

Jeśli dobrze widzę, to próg wynosi 90%. Imho nie ma szans go przekroczyć.

Na początku 77%.

90% od 2029 roku

image.thumb.png.4bc2329a22c6f5f63bbcf79bf08ae136.png

Jest jeszcze minimalny poziom recyklingu 

image.thumb.png.1fb4b07e7642d5650af0a292b899aaa5.png

Ogólnie wszystko jest tu:

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/gospodarka-opakowaniami-i-odpadami-opakowaniowymi-18015362

Edytowane przez LeBomB
  • Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, blabla123 napisał(a):

przecież to zabarwiona woda z cukrem.

żeby chociaż cukrem, teraz to bardziej ze syropem fruktozowo-glukozowym albo stewią...

3 minuty temu, blabla123 napisał(a):

A po podwyżkach?

podwyżki dopiero będą niestety, 2l Coli za dychę będzie normalnością.

Teraz, LeBomB napisał(a):

Na początku 77%.

to i tak jest BARDZO wysoki próg. Wątpię, żeby browary miały taki odzysk do tej pory ze szkła, a co dopiero plastiki.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No właśnie o te cholerne pety chodziło tylko. Może nie o same butelki ale o nakrętki, dlatego zrobili te "na stałe".

@huudyy Ani mi nie mów, raz spróbowałem CC Zero na imprezie od znajomej, tego się nie da pić, a potem jeszcze zepsuli i zwykłą wersję. W sumie na zdrowie mi to wyszło... no nie bardzo, bo więcej piwa wchodzi jeśli już mowa o wodzie z cukrem :E 

Edytowane przez blabla123
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Dziarson napisał(a):

Mieszkam   w  Czechach

Po ile teraz w Czechach jest 2-litrowa Kofola? Bo u nas po dyszce, co wydaje się dość drogo. Już pomijam, że mamy zazwyczaj tylko 2 warianty, nie mamy tych smakowych.

Przynajmniej jest opakowanie 2 litrowe, a nie marketo wymysły jak u nas, 0,85 litra itp.

Edytowane przez adashi
Opublikowano
56 minut temu, GordonLameman napisał(a):

43%. Reszta leci do zmieszanych.

To może warto byłoby zobaczyć gdzie leży problem, z czego on wynika?

Ogółem jak nie segregujesz, to szybko potrafią podwyższyć cenę śmieci jako karę. Ludzie się pilnują.

Opublikowano
2 godziny temu, huudyy napisał(a):

zasadniczo spełniają, ale system kaucyjny widocznie sprawdza się jeszcze lepiej dla środowiska.

Ja ci kiedyś wyślę zdjęcie kosza na plastiki w moim bloku to zobaczysz jak się sprawdza. Az się człowiekowi cokolwiek segregować odechciewa jak na to patrzy.

2 godziny temu, huudyy napisał(a):

Dziwi mnie twoja odpowiedź bo jestem z podobnego rocznika i butelki zwrotne były bardzo popularne w moim domu, zwłaszcza w dzieciństwie. Piwo natomiast na studiach :E 

U mnie w domu zwrotnych prawie nie bywało. Tzn czasem mama używała butelek po jakichś napojach na domowe soki z sokownika i tyle.

Za to na studiach... Pamiętam jak zebraliśmy w mieszkaniu całą siatę butelek po piwie i postanowiliśmy je w końcu wymienić i zrobić imprezę, bo goście przyszli. Skończyło się tak, że wróciliśmy z torbą butelek po piwie i 3 połówkami Bolsa :D

1 godzinę temu, adashi napisał(a):

Wiem. Napisałem, że jak będzie automat w pobliskiej Żabce to git. A jak nie będzie to olewam kwestię. Może jedynie czasem puszki, bo sporo w nich piję. Na pewno nie pety.

W sumie pety wygodniej, bo przynajmniej zakręcisz, a puszki to musisz albo poczekać az zaschną zupełnie albo ryzykujesz, że ci torbę wielorazową albo plecak upaprają.

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, 209458 napisał(a):

Ja ci kiedyś wyślę zdjęcie kosza na plastiki w moim bloku to zobaczysz jak się sprawdza. Az się człowiekowi cokolwiek segregować odechciewa jak na to patrzy.

moja poprzednia spółdzielnia rozwiązała ten problem montując monitoring przy śmietnikach. W aktualnej niestety nie jest kolorowo.

7 minut temu, 209458 napisał(a):

Za to na studiach... Pamiętam jak zebraliśmy w mieszkaniu całą siatę butelek po piwie i postanowiliśmy je w końcu wymienić i zrobić imprezę, bo goście przyszli. Skończyło się tak, że wróciliśmy z torbą butelek po piwie i 3 połówkami Bolsa :D

been there, done that - tyle, że my mieliśmy wózek sklepowy do zbierania i wożenia :E

Opublikowano
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

43%. Reszta leci do zmieszanych.

43% nie wydaje mi się bardzo słabym wskaźnikiem.

Z plastikiem jest taka komplikacja, że często są opakowania papierowo-plastikowe i ludzie nie wiedzą gdzie to wywalać.

A nie wiesz jak to wygląda w przypadku aluminium?

Opublikowano
37 minut temu, adashi napisał(a):

43% nie wydaje mi się bardzo słabym wskaźnikiem.

Z plastikiem jest taka komplikacja, że często są opakowania papierowo-plastikowe i ludzie nie wiedzą gdzie to wywalać.

A nie wiesz jak to wygląda w przypadku aluminium?

Jest to ogonek Europy. Finlandia ma prawie 90%. 

Aluminium nie sprawdzałem. Z tego co mi kiedyś klient mówił to z tym jest łatwiej bo mamy „kulturę” zbierania puszek :E 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, adashi napisał(a):

Bo to wymaga chyba doktoratu albo sprawdzania indywidualnego. Patrzę sobie np. https://segregujna5.um.warszawa.pl 

kartonik po mleku -> plastik

tuba po czipsach -> zmieszane

koperta bąbelkowa albo z okienkiem -> zmieszane

Na czym polega reguła? Nie wiem. Tzn niby wiem, ale nie rozumiem: Jak w środku było coś płynnego do plastiku, a jak nie to do zmieszanych. :E

A tego co wymyślił papierowe torby na pieczywo z foliowym okienkiem to powinni chyba przed pluton egzekucyjny zaprowadzić :D

Edytowane przez 209458
  • Upvote 5
Opublikowano

Mam nadzieję że nie dojdzie do tego że od października będzie trzeba segregować butelki na sklepy i chodzić po kilku sklepach różnych sieci żeby kody kreskowe się zgadzały w celu wypłacenia kaucji. Ciekawe czy wtedy będą promocje dla klientów posiadających aplikacje żeby przy oddawaniu pustych butelek były promocje.

Opublikowano

Zaczyna się :rotfl2:

Cytat

Od 1 października w Polsce zaczyna obowiązywać system kaucyjny w ramach którego znalazły się także butelki zwrotne. Jednak za obsługę butelek szklanych operatorzy kaucyjni oferują sklepom jedynie 6 groszy. To wywołuje napięcia, bo sieć zainwestowała w butelkomaty na plastik, gdzie klienci będą mogli wrzucać je sami. Tymczasem butelki szklane sprzedawcy musieli by zbierać w systemie ręcznym przy kasach, aby nie potłuc szkła.

https://www.dlahandlu.pl/detal-hurt/lidl-wyprzedaje-piwa-60-proc-taniej-ale-tylko-w-takich-butelkach,160861.html

• Haha 2