Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, MaxaM napisał(a):

@Camis

To jest bardzo słabe. Z reguły jak jakieś szkło wala się na ulicach, to są właśnie małpki albo flaszki.

Nawet w piwnicy zostawiają. W jednej ze ścian jest taka wnęka a tam napowane z 10 buteleczek po małpkach. 

Opublikowano (edytowane)

Od jakiegoś czasu zauważyłem, że shoty treningowe, które kupuje mają już na etykiecie wymagane informacje dotyczące kaucji. Czy to oznacza, że jak 1 października pójdę oddać butelkę po tym shocie to zwrócą mi kaucję mimo, że płaciłem standardową kwotę?  

Edytowane przez lokiju
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, lokiju napisał(a):

Czy to oznacza, że jak 1 października pójdę oddać butelkę po tym shocie to zwrócą mi kaucję mimo, że płaciłem standardową kwotę?  

Jak ma prawidłowe oznaczenie to tak, ciekawe może producent się pomylił z partią :o

Jak możesz wrzuć zdjęcie.

Zwrot na kartę w max 2 minuty:

Cytat

Z początkiem października rusza system kaucyjny. Zobaczcie, jak może wyglądać zwrot kaucji na kartę

Jak wynika z badania Mastercarda, zwrot środków na kartę jest wskazywany jako preferowana metoda odbioru kaucji przez 73 proc. Polaków

Podczas odbywającego się wczoraj w Warszawie wydarzenia Mastercard Space4Commerce można było przetestować działanie recyklomatu (zwanego też butelkomatem), umożliwiającego zwrot kaucji na kartę. Urządzenie marki Selfmaker zostało wyposażone w terminal płatniczy obsługiwany przez Fiserv, właściciela marki PolCard, który jest dostawcą certyfikowanej usługi przesyłania kaucji za zwracane opakowania na kartę płatniczą. Maszyna wygląda tak:

aws4_request&X-Amz-Date=20250922T000000Z

https://www.cashless.pl/17626-butelkomat-recyklomat

Edytowane przez Camis
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, galakty napisał(a):

Te małe buteleczki też mają mieć kaucję? :E 

Ogólnie do 3litów plastiki i do 1 litra puszki.

Czyli małe plastikowe buteleczki i puszki pewnie też. W Niemczech małe puszki np. 150, 200mln i tak samo małe buteleczki z różnymi shotami mają kaucję.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Czyli małe plastikowe buteleczki

Z wódką te 80-200ml nie będą zwrotne, a szkoda bo ich jest najwięcej.

System jest niedorobiony, nakazać żeby wszystko było robione takich samych opakowaniach zwrotnych i wielokrotnego użytku. A nie że jeden producent ma taką butelkę inny trochę inną itp. 

• Upvote 5
Opublikowano (edytowane)

Patrząc po znajomych, to chyba nikt nie będzie zdawać butelek. Jak komuś jest po drodze biedra, to tam dalej będzie jeździć zamiast parę km dalej do lidla. A w biedrze nie zamierza ganiać ze śmieciami za kimś co łaskawie je przyjmie. Zresztą, nie chcą robić sobie śmietnika w chatach i męczyć się z samą logistyką.

Tyle ten system będzie warty. Zobaczycie po latach, że współczynnik recyklingu w zasadzie się nie zmieni. 

Ogółem słyszałem, że te automaty są mocno problematyczne. Często nawalają, a to nie rozpoznają butelki, a to są pełne. I co jeśli zaistnieje taka sytuacja? Robienie zakupów z worem butelek w wózku, a później zabranie ich ze sobą.

Edytowane przez MaxaM
  • Confused 1
Opublikowano
16 minut temu, MaxaM napisał(a):

Ogółem słyszałem, że te automaty są mocno problematyczne. Często nawalają, a to nie rozpoznają butelki, a to są pełne. I co jeśli zaistnieje taka sytuacja? Robienie zakupów z worem butelek w wózku.

W przeciągu ostatnich 10 lat w Niemczech może 2-3 razy nie udało mi się zwrócić butelek bo automaty w danym sklepie były zwalone na amen :E Mega okazjonalnie, raz na ruski rok trafia się, że musiałem poczekać te kilka minut na obsługę i odblokowanie automatu. A tak w 99.9% przypadków bezproblemowo.

23 minuty temu, MaxaM napisał(a):

Patrząc po znajomych, to chyba nikt nie będzie zdawać butelek

Będą, chyba nie będą gorsi od Rumunów :E W Rumunii już po kilku miesiącach od wprowadzenia systemu kaucyjnego poziom zwrotu butelek kaucyjnych wyniósł 93%. 

W Niemczech jest to ~98%.

100% nie będzie nigdy, wiadomo, bo, albo jakaś butelka szklana zaplącze się z innym szkłem i poleci do ogólnego szkła, albo pucha czy inny plastik poleci do żółtego, albo po prostu ktoś raz na jakiś czas wywali do zmieszanych.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, lukadd napisał(a):

Będą, chyba nie będą gorsi od Rumunów :E W Rumunii już po kilku miesiącach od wprowadzenia systemu kaucyjnego poziom zwrotu butelek kaucyjnych wyniósł 93%. 

Internety mówią, że mają jeden punkt na 240 mieszkańców. To tak jakby każdy blok miał obok śmietników postawiony automat. A to zmienia całkowicie postać rzeczy. Chyba jest różnica pomiędzy magazynowaniem i ciąganiem wora do sklepu, a wyrzuceniem butelek przy okazji wyrzucania zmieszanych? Wierzysz, że u nas tak będzie? U nas to nawet masz problem co zrobić z zużytymi ciuchami :E

U nas będą dążyć do jak najmniejszej liczby punktów, bo ktoś na tym będzie zarabiać grube pieniądze poprzez odzysk z żółtego kosza ;) 

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ogólnie szczególnie pierwsze miesiące to będzie dalszy rozwój systemu. Do końca roku jest jeszcze okres przejściowy, więc w obrocie będą również jeszcze stare opakowanie bezzwrotne.

Biedronka się burzy, ale chcą pewnie zaobserwować w praniu jak to dostosować optymalnie(jak najtaniej) :E. Na dłuższą metę jak ludzie zaczną wybierać częściej lidla i inne sklepy ze względu na ułatwiony zwrot butelek kaucyjnych sobie nie pozwolą.

Co do ubrań, ostatnio jak byłem u mamy to naoglądała się tiktoków i wrzutek na fejsie, że nie ma gdzie wyrzucać ubrań. I zaczęła marudzić co teraz, ja mówię, że są kontenery. Ona, że nie ma :E 

Następnie, wybrałem się na spacer po miasteczku zobaczyć co tam się dzieje, przechodząc jakieś 4km naliczyłem ~20 kontenerów(w zasadzie punktów, bo czasami było po 2 kontenery obok siebie) na ciuchy, żaden nie był przepełniony. A wisienka na torcie była gdy wracając do domu od tyłu osiedla zobaczyłem kontener zaledwie ~50 metrów od naszego rodzinnego domu. Ale ona nie chodzi w tamtą stronę, bo brama jest z innej strony i nawet nie wiedziała, nie zwracała uwagi :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
3 godziny temu, MaxaM napisał(a):

Patrząc po znajomych, to chyba nikt nie będzie zdawać butelek. Jak komuś jest po drodze biedra, to tam dalej będzie jeździć zamiast parę km dalej do lidla. A w biedrze nie zamierza ganiać ze śmieciami za kimś co łaskawie je przyjmie. Zresztą, nie chcą robić sobie śmietnika w chatach i męczyć się z samą logistyką.

Tyle ten system będzie warty. Zobaczycie po latach, że współczynnik recyklingu w zasadzie się nie zmieni. 

Ogółem słyszałem, że te automaty są mocno problematyczne. Często nawalają, a to nie rozpoznają butelki, a to są pełne. I co jeśli zaistnieje taka sytuacja? Robienie zakupów z worem butelek w wózku, a później zabranie ich ze sobą.

Z jedną butelką lecieć się nie opłaca, a zbierać 20 na balkonie to też mega frajda. 

Ja i tak butelkowane kupuję jedynie na siłownię, tak to filtr i sodastream i pluję na butelki. Może jedynie puszek szkoda bo lubię craftowe piwka ale nie będę ganiał dla groszy do sklepu i stał w kolejce do automatu xD 

Opublikowano
32 minuty temu, LeBomB napisał(a):

z tekstyliami nie w każdym mieście są kontenery, bo to w zasadzie nie zostało w żaden sposób uregulowane.

Wiem bo to kwestia gminy, ale większość zdecydowana ogarnia. Reszta co nie ogarnia niech się weźmie do roboty :E 

Opublikowano
3 godziny temu, lukadd napisał(a):

Wiem bo to kwestia gminy, ale większość zdecydowana ogarnia. Reszta co nie ogarnia niech się weźmie do roboty :E 

Są jakieś statystyki? W Warszawie nie ma, znajomi z Krakowa narzekają, że nie ma, w moim rodzlnym powiecie tez wszystkie gminy każą do PSZOK-ów wozić. W moim odczuciu miejskie kontenery to raczej wyjątek.

Opublikowano
3 godziny temu, LeBomB napisał(a):

@MaxaM automat to nie jest jedyna możliwa forma odbioru butelek i zwrotu kaucji.

W zasadzie nieważna jest forma. Żeby ten system działał, to nie może być upierdliwy dla obywateli. Tyle i aż tyle ;) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

W sklepie żabka i to jednym z tych niewielkich już widziałem specjalny kosz na butelki. Wychodzi na to, że z dużych sieci to tylko biedronka ma problem :E

Automat wygląda tak jak na tych zdjęciach

aDEk9kpTURBXy8zOGQ3MzZiOWZlYTY0YmIwZmIyN

8bCk9kpTURBXy9iNzQxNDY3Y2YwZmMyNjc5NjBjY

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 1
Opublikowano

@blabla123 a kto jeszcze ma?

W Auchan już się pojawiają automaty. W sklepach Społem pojawiają się automaty. Nie widziałem jeszcze w Carrefour, nie wiem jak Selgrosy. Większość sklepów i tak nie ma 200 m2 powierzchni, więc nie będą miały obowiązku przyjęcia opakowań innych niż szklane jeżeli takie sprzedają, a te ponad 200 m2 które nie wstawią automatów, będą musiały przyjmować opakowania ręcznie. 

A teraz uwaga, skupcie się :D

Nieoddanie opakowania objętego systemem kaucyjnym - konsekwencje:

1. Kasa za kaucję nie trafi do producenta produktu, a zasili krajowego operatora systemu kaucyjnego.

2. Kaucja nie jest objęta podatkiem VAT, chyba że opakowanie nie zostanie zwrócone, wtedy VAT musi zapłacić podmiot wprowadzający opakowanie do obrotu, czyli producent danego artykułu spożywczego. 

Zatem ci co nie będą oddawali opakowań nie dość że zasilą państwową kasę z własnej kieszeni (kosztem kaucji) to jeszcze przyczynią się do tego, że producent, którego produkt kupili będzie musiał zasilić kasę państwową ze swojej kieszeni, więc te koszty za rok przerzuci na konsumentów. 

• Haha 1
  • Upvote 3