Camis 6 332 Opublikowano 6 godzin temu Autor Opublikowano 6 godzin temu 10 minut temu, LeBomB napisał(a): Wtedy nie byłoby cwaniakowania niektórych marketów z bonami na zakupy, a nie do wypłacenia kasy. A wystarczyłoby żeby państwowa inspekcja po zgłoszeniu takiego działania mogła nałożyć odpowiednia kare na sklep. Ale nie typu 500zł tylko np 100 tysięcy albo i więcej, skończyłoby się cwaniakowanie ale nasze państwo nie potrafi sobie radzić z patologią w sklepach.
LeBomB Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu @Cappucino ale widzisz, sam sobie odpowiadasz na to co pisałem, że nie ma podstaw by zwiększać ceny wywozu.
Cappucino Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Teraz, LeBomB napisał(a): @Cappucino ale widzisz, sam sobie odpowiadasz na to co pisałem, że nie ma podstaw by zwiększać ceny wywozu. Ale jest inaczej, kolejny raz ci to piszę. To może trzeba ruszyć z kontrolami i karać gminy za bezpodstawne podnoszenie cen wywozu śmieci?
LeBomB Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu @Cappucino no ale przecież pisałem że wiem że jest inaczej i pisałem, że dla mnie to zwykłe działanie gmin, samorządów i firm wywożących na zasadzie "jest okazja by wyciągnąć kasę". Jeszcze przecież opakowań kaucyjnych nie było dobrze w sklepach, a już pierwsze podwyżki z tego tytułu poszły. Gminy zawsze się wytłumaczą kosztami, choćby ze względu na rosnącą najniższą krajową, jakieś tam inwestycje itd. i kontrola niewiele da, choć spróbować jasne że można by było. @Camis Jak wchodził system pisałem wielokrotnie że Lidl namiesza w systemie przyjmując też niekaucyjne butelki i miałem rację, bo przez to niektórzy się pogubili kiedy mogą dostać kasę, a kiedy talon na zakupy, co dodatkowo zaburza funkcjonowanie systemu.
Paarthurnax Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 4 godziny temu, LeBomB napisał(a): Nie, nie pozwala. Ile jeszcze mam pisać o obiegu zamkniętym, żebyście ogarnęli czym on jest i sami poszukali informacji? W momencie gdy PET np. po wodzie zmieszasz z butelką po szamponie, ten PET nie jest już uznawany za odpowiednio czysty. Dlatego chodzi o osobny odbiór tego typu opakowań. Edit: w odpowiedzi odnoszę się do PET, bo na to zeszła dyskusja, ale to samo dotyczy puszek i szkła. Jeżeli odbiór samego tworzywa jest już rzadko 1-2 razy w miesiącu, to co mają ograniczyć jeszcze bardziej - infantylne myślenie. Nie to ty nie rozumiesz, że jak jedna butelka pet zanieczyszczona wpadnie do automatu to masz takie samo zanieczyszczenie jak w układzie sortowanym. Nie rozważam, czy celowo czy nie ale automat to przyjmie więc tak jak pisałem to jest czysto teoretyczne założenie. Poza tym poczytaj sobie że w Niemczech do 2023 tylko 20% surowca z butelek z systemu kaucyjnego trafiało ponownie do obiegu reszta leciała na zagraniczne wysypiska ponieważ taniej i bez problemowo było produkowanie z nowego granulatu. Więc przez kilkadziesiąt lat to było uprawianie fikcji. Odnosisz się wybiórczo tylko do fragmentów pasujących narracji. Nie musisz tłumaczyć co zawierają przepisy, ponieważ każdy potrafi szukać i czytać. Chodzi o to, że to co jest wdrożone mija się z interesem społecznym.
LeBomB Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 2 godziny temu, Paarthurnax napisał(a): Nie to ty nie rozumiesz, że jak jedna butelka pet zanieczyszczona wpadnie do automatu to masz takie samo zanieczyszczenie jak w układzie sortowanym. Jedna butelka zanieczyszczona zanieczyszcza partię z jednego butelkomatu. Jedna zanieczyszczona butelka w kontenerze na śmieci odebrana przez śmieciarkę, zanieczyszcza całą partię w śmieciarce. Ot taka "drobna różnica" parudziesięciu lub paruset kilogramów towaru. Ponadto tak chciałeś też technologii, to wiedz, że butelkomaty ważą też butelki, więc taka z jakąś nieznaną zawartością nie wszędzie przejdzie, a i nie oddasz innej niż z odpowiedniego materiału, bo będzie cięższy czy nieprzeroczysty. 2 godziny temu, Paarthurnax napisał(a): Jeżeli odbiór samego tworzywa jest już rzadko 1-2 razy w miesiącu, to co mają ograniczyć jeszcze bardziej - infantylne myślenie. Jeżeli taka gmina czy firma odbierająca śmieci twierdzi, że musi podnieść ceny, bo będzie miała mniej surowca, to czy tym twierdzeniem sami nie określają, że: 1. Śmieciarka za jednym standardowym objazdem zbierze mniej odpadów 2. Pojemniki na śmieci wolniej się zapełnią? Podali argument tak bzdurny, że to właśnie z niego wynika, że skoro będą mieli mniej frakcji plastik/metale, to automatycznie znaczy, że będzie się go odbierać mniej od ludzi, czyli śmieciarki zbierające tę frakcję, mogą jeździć jeszcze rzadziej, albo obsługiwać większy teren. Optymalizacja procesu względem kosztów to według Ciebie infantylne myślenie? 2 godziny temu, Paarthurnax napisał(a): Poza tym poczytaj sobie że w Niemczech do 2023 tylko 20% surowca z butelek z systemu kaucyjnego trafiało ponownie do obiegu reszta leciała na zagraniczne wysypiska ponieważ taniej i bez problemowo było produkowanie z nowego granulatu. Więc przez kilkadziesiąt lat to było uprawianie fikcji. To doczytaj jeszcze raz, bo te 20% to wzrost użycia recyklatu w porównaniu do roku 2013. Konkretnie 27%. O tyle w 10 lat wzrosło zużycie recyklatu do produkcji butelek w Niemczech i obecnie stanowi on ponad 50% użytego materiału. https://www.bkv-gmbh.de/news-reader-4/gvm-study-on-pet-more-recyclate-less-material-consumption.html Co do samego recyklingu, to Niemcy osiągnęły 99% recykling PET, a wskaźnik recyklingu tworzyw sztucznych wynosił 69%. https://eplastics.pl/wiadomosci/sp/15606-rekord-recyklingu-w-niemczech Zatem pokaż gdzie i co czytałeś, chętnie to zweryfikuję, bo może podane przeze mnie źródła są błędne, porównamy. 2 godziny temu, Paarthurnax napisał(a): Nie musisz tłumaczyć co zawierają przepisy, ponieważ każdy potrafi szukać i czytać. Śmiem wątpić po tym co w wielu miejscach czytam. Ludzie nie znają przysługujących im praw, więc nie upominają się o swoje, dlatego dają się dymać. I jakbyś zauważył staram się odnieść do wszystkich odpowiedzi kierowanych do mnie i opisać temat całościowo a nie wybierać sobie fragmenty. To że czegoś nie cytuję w całości, to po prostu oszczędność miejsca, by nie robić ściany tekstu. To co jest obecnie, jest początkowym etapem systemu i jak widać już ludzie nie ogarniają, zarówno konsumenci jak i osoby obsługujące system. Jakby wszystkie pobożne życzenia jakie tutaj niektórzy mają, zostały od razu wprowadzone chaos byłby jeszcze większy. Tak to jest czas i miejsce na ustabilizowanie się systemu, przyzwyczajenie się do niego zarówno przez konsumentów, jak i przez osoby pracujące w sklepach, na dostosowanie systemów i wszystkiego po kolei. Potem należy wymagać wprowadzania dalszych etapów, czyli objęcia systemem m.in. "małpek".
Rekomendowane odpowiedzi