Cappucino 222 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada 13 minut temu, galakty napisał(a): UE dzielnie walczy za cały świat Normalnie Don Chichot...tylko, że płacą za to zwykli obywatele, no ale pali się przecież.
Camis 5 885 Opublikowano 13 Listopada Autor Opublikowano 13 Listopada 1 godzinę temu, AndrzejTrg napisał(a): Po tyle to piwo było ze 10-15 lat temu, teraz chyba poniżej 4 zł nie kupisz. Kupisz jakieś sikacze, u mnie w monopolu 2,8-3,5zł, a zdążają się takie za 2,5zł ale to te w plastykowych butelkach po 1L
blabla123 836 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada (edytowane) Bzdura, da radę kupić dobre piwo poniżej 3zł bez promocji. A na pewno poniżej 4zł. Chociażby Stephan Brau (różne ale pszeniczne, ciemny lager i pils najlepsze) w Kauflandzie poniżej 3zł czy Trybunał Pils/Esport choć one chyba za 3,99 były jak brałem w wakacje. Zastanawiam się nawet czy czasem Grodziskie White IPA nie było za 3,99 wtedy, a to dobre piwo. Edytowane 13 Listopada przez blabla123 2
Badalamann 979 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada @Camis Monopolowy jest drogi, w biedrze i lidlu kupisz żywce, warki i kasztelany w takich cenach.
AndrzejTrg 2 740 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada 34 minuty temu, blabla123 napisał(a): Bzdura, da radę kupić dobre piwo poniżej 3zł bez promocji. A na pewno poniżej 4zł. Chociażby Stephan Brau (różne ale pszeniczne, ciemny lager i pils najlepsze) w Kauflandzie poniżej 3zł czy Trybunał Pils/Esport choć one chyba za 3,99 były jak brałem w wakacje. Zastanawiam się nawet czy czasem Grodziskie White IPA nie było za 3,99 wtedy, a to dobre piwo. No ja nie mam Kauflanda także nie mam aż takiego rozeznania. I tak strzeliłem 🙂 no a Grodziskie za taki pieniądz to pół darmo, w żabie 7zł a tylko w niej jest, w innych sklepach nie widziałem, a sory w lidlu ale to opiszę poniżej. 35 minut temu, Badalamann napisał(a): @Camis Monopolowy jest drogi, w biedrze i lidlu kupisz żywce, warki i kasztelany w takich cenach. Tylko wiesz że te piwa to są jakieś zlewy czy wuj wie co... Ww Grodziskie z lidla pić nie idzie, tak samo te niby warki, żywce czy inne, one po prostu się niesamowicie smakiem różnią, oczywiście na niekorzyść. To podobnie jak u mnie w januszexie produkuje się części z jednej matrycy, pierwsze 1000-1500 sztuk idzie na Niemcy(bo najlepsze wizualnie), następne 1000 na Hiszpanię(wujni się nie posyła bo reklamują) i ostatni najgorszy sort na Szwecję bo oni biorą mech trowa, to podobnie(tak mi się wydaje)z tymi hipermarketowymi piwami, te jak to wyżej nazwałem zlewy trafiają później do hipermarketów i na promocję 12+12, czy ogólnie do zwykłej sprzedaży.
Badalamann 979 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada @AndrzejTrg To zwyczajne, dobre, piwa z średniej półki od dużych koncernów. Ich sprzedaż to pewnie większość rynku.
LeBomB 2 052 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada Godzinę temu, blabla123 napisał(a): Bzdura, da radę kupić dobre piwo poniżej 3zł bez promocji. A na pewno poniżej 4zł. Chociażby Stephan Brau (różne ale pszeniczne, ciemny lager i pils najlepsze) w Kauflandzie poniżej 3zł czy Trybunał Pils/Esport choć one chyba za 3,99 były jak brałem w wakacje. Zastanawiam się nawet czy czasem Grodziskie White IPA nie było za 3,99 wtedy, a to dobre piwo. Już niedługo, od stycznia akcyza rośnie o kolejne 15% stawki tegorocznej.
blabla123 836 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada 17 minut temu, LeBomB napisał(a): Już niedługo, od stycznia akcyza rośnie o kolejne 15% stawki tegorocznej. Różnica akurat dla mnie nieodczuwalna, bo rok to roku i tak kraft drożeje o te 2zł na przeciętnym cenowo piwie więc różnicy mi to nie zrobi wielkiej osobiście. Więc tutaj co najwyżej po dudzie dostaną piwa koncernowe, bo płacą większą akcyzę (nie mają ulgi jak browary poniżej 200tys hekto) i jeszcze im dojdzie kaucja. 39 minut temu, AndrzejTrg napisał(a): Tylko wiesz że te piwa to są jakieś zlewy czy wuj wie co... Ww Grodziskie z lidla pić nie idzie, tak samo te niby warki, żywce czy inne, one po prostu się niesamowicie smakiem różnią, oczywiście na niekorzyść. Bzdura. Nie może się piwo różnić od takiego samego sprzedawanego gdzieś indziej. By musieli pozmieniać etykiety. To jest jakiś mit jak to, że jak masz kropkę na puszce na dole tzn, że piwo wróciło ze sklepu do browaru i jeszcez raz je sprzedają Piwa z marketów mogą być gorsze z kilku powodów. Najczęściej: - były źle przechowywane/transportowane (to chyba główny czynnik, bo już wielokrotnie widziałem jak stoi paleta pod biedrą w słońcu) - piwo było do gazetki więc musieli zmieścić się w danym czasie (to najczęściej w krafcie i może trafiłem z 5 takich piw na zakupione z 500?) - nie jest świeże (to samo piwo świeże, a stojące z miesiąc na regale może się diamentalnie różnić smakiem, zwłaszcza jasne w butelce) Do tego samo piwo może różnić się lekko smakiem zależnie od warki. To nie coca cola gdzie masz wodę z cukrem i barwnikami 1
Keller 726 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada (edytowane) 1 godzinę temu, Badalamann napisał(a): @Camis Monopolowy jest drogi, w biedrze i lidlu kupisz żywce, warki i kasztelany w takich cenach. Ta, jak kupisz 6 lub 8 to jest najgorszy szwindel ostatnich lat namawiający do chlania dużych ilości. To samo robi żabka i inne sklepy. Edytowane 13 Listopada przez Keller 1
Badalamann 979 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada @Keller No tak, pisałem o tym. Na promocjach masz ceny poniżej 3 zł za te w zwrotnych. Z tego roku pamiętam że nawet żywce w jakichś "5+3 " wychodziły ok 2,50. Warki i kasztelany nawet jeszcze mniej.
Keller 726 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada Aż tak tanio nie widziałem, wszystko coś koło 3zł, Tatra 3,20 za 6 to najtaniej co widziałem. Może za równo 3zł coś by się jeszcze znalazło cudem. No ale aż tak nie zapamiętuje cen i nie wiem czy są zunifikowane na cały kraj.
blabla123 836 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada 15 minut temu, Keller napisał(a): Ta, jak kupisz 6 lub 8 to jest najgorszy szwindel ostatnich lat namawiający do chlania dużych ilości. To samo robi żabka i inne sklepy. Nie musisz tego wypijać od razu. Nikt tego nie sprawdza 2
Keller 726 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada 3 minuty temu, blabla123 napisał(a): Nie musisz tego wypijać od razu. Nikt tego nie sprawdza Tak, tak, do sklepu jedź ciężarówką by wszystko to spakować co ci potrzeba na dłuższy czas (no chyba że ktoś tylko po piwo chodzi), a w domu składuj puszki i butelki 1
AndrzejTrg 2 740 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada 30 minut temu, blabla123 napisał(a): Różnica akurat dla mnie nieodczuwalna, bo rok to roku i tak kraft drożeje o te 2zł na przeciętnym cenowo piwie więc różnicy mi to nie zrobi wielkiej osobiście. Więc tutaj co najwyżej po dudzie dostaną piwa koncernowe, bo płacą większą akcyzę (nie mają ulgi jak browary poniżej 200tys hekto) i jeszcze im dojdzie kaucja. Bzdura. Nie może się piwo różnić od takiego samego sprzedawanego gdzieś indziej. By musieli pozmieniać etykiety. To jest jakiś mit jak to, że jak masz kropkę na puszce na dole tzn, że piwo wróciło ze sklepu do browaru i jeszcez raz je sprzedają Piwa z marketów mogą być gorsze z kilku powodów. Najczęściej: - były źle przechowywane/transportowane (to chyba główny czynnik, bo już wielokrotnie widziałem jak stoi paleta pod biedrą w słońcu) - piwo było do gazetki więc musieli zmieścić się w danym czasie (to najczęściej w krafcie i może trafiłem z 5 takich piw na zakupione z 500?) - nie jest świeże (to samo piwo świeże, a stojące z miesiąc na regale może się diamentalnie różnić smakiem, zwłaszcza jasne w butelce) Do tego samo piwo może różnić się lekko smakiem zależnie od warki. To nie coca cola gdzie masz wodę z cukrem i barwnikami I tutaj najbardziej bym się skłaniał do opcji nr.3 czyli piwo nie jest świeże i opcji nr.1 i chyba takie właśnie trafiają do hipermarketów. Sam się nadziałem na Grodziska gdzie serio to było tak złe że musiałem wylać, a data była znacznie dłuższa niż z żabki, a psykło, bąbelki puściło jakby dobre. A o tym micie z kropką to pierwsze słyszę i się dziwić potem że ludzie w płaską ziemię wierzą. A coca cola to tylko w szklanej butelce
blabla123 836 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada 8 minut temu, Keller napisał(a): Tak, tak, do sklepu jedź ciężarówką by wszystko to spakować co ci potrzeba na dłuższy czas (no chyba że ktoś tylko po piwo chodzi), a w domu składuj puszki i butelki No ale jaki widzisz problem w tym, że kupuję 4+4 czy 8+8? Takich piw to ja pewnie jeszcze znajdę kilkanaście sprzed 2-3 lat w piwnicy. Po co mam przepłacać w normalnym sklepie jak mogę sobie w dyskoncie kupić taniej? Jeśli pijesz do tego, że kupują żule i pijusty to wiedz, że i bezalko jest na promocji. Latem bardzo często kupuję. 1
Badalamann 979 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada Godzinę temu, Keller napisał(a): Tak, tak, do sklepu jedź ciężarówką by wszystko to spakować co ci potrzeba na dłuższy czas (no chyba że ktoś tylko po piwo chodzi), a w domu składuj puszki i butelki Przecież to małe ilości. Wpadnie pare osób to i duża większej promocji potrzeba. Choćby przy jakims grillu czy innym spotkaniu. Nie ma sensu jechać specjlanie po kilka piw, kupuje sie przy okazji zakupów, najlepiej włąśnie jak jest promocja, bo zwyczjanie wychodzi taniej.
AndrzejTrg 2 740 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada Godzinę temu, blabla123 napisał(a): No ale jaki widzisz problem w tym Akurat ten użytkownik ma dużo różnych problemów także polecam jedyną słuszną opcje, a zaczyna się na "i" a kończy na "j" i święty spokój 1
Keller 726 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada (edytowane) 2 godziny temu, blabla123 napisał(a): No ale jaki widzisz problem w tym, że kupuję 4+4 czy 8+8? Nie piszę personalnie, tylko uznaję za głupią manierę sklepów, które doją tak konsumentów, również mniej zarabiających, z emerytami na czele. Kiedyś nie było nic takiego jak pseudo promocje za kupienie większej ilości. A są pseudo bo podwyższa się cenę za pojedynczą sztukę, by udawać że coś jest promocją. Prawdziwa promocja działałaby tak, że cena za pojedynczą sztukę byłaby identyczna, a dopiero zakup większej ilości byłby tańszy. A tu jest na odwrót, im mniej kupisz, tym więcej tracisz i robią to specjalnie. No ale jak ktoś nie widzi w tym zachęty do większego chlania, to okej. Rozumiem jak robi się grille i imprezy na wiele osób to jest nic, no ale mówię o zwykłym kupieniu np 2 piwek do meczu dla siebie tylko. Wolałbym 2 piwa kupić po 3zł, a nie po 4,50-5zł za karę za to że wolę mniej kupić. I tak, to jest kara dla tych którzy kupują mniej i nie potrzebują więcej. Na pewno żadna to jest korzyść. Kupujący więcej oczywiście nie będą mieć problemu, bo im nie robi to różnicy cenowej - bardziej status quo jest to dla nich. Ale teraz jeszcze woź te puchy do sklepu w dużych ilościach na zwrot. Nie no zero problemu, wymyślony, wszystko git, przyzwyczaimy się wszyscy nawet jakby było jeszcze gorzej dla zwykłego obywatela. Edytowane 13 Listopada przez Keller 1
Camis 5 885 Opublikowano 13 Listopada Autor Opublikowano 13 Listopada 4 godziny temu, blabla123 napisał(a): Trybunał Pils/Esport choć one chyba za 3,99 były jak brałem w wakacje. Mi smakuje i w moim monopolowym cały czas są na promocji po 2,99zł, smak dużo lepszy niż te wszystkie Lechy, Tyskie, Warki itp... 1
AndrzejTrg 2 740 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada Nazwa taka jakoś niezachęcająca jakoś nigdy się mi w oczy nie rzuciła, ale też Kauflanda nie ma, a ostatni typowo monopolowy już dawno zamknięty. Ciekawe jakie te esportowe będzie, może jakiś razer czy inny logitech w tym palce maczał
MaxaM 1 658 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada (edytowane) 7 godzin temu, huudyy napisał(a): Dalej się nie zgadzasz? Ale ten wykres mówi wprost przeciwnie, że system kaucyjny nie ma dużego znaczenia. Według niego są kraje, które bez systemu lepiej radzą od krajów z systemem kaucyjnym W tym my, gdzie nie mamy czego się wstydzić na tle innych, pomimo że mamy też inne problemy z recyklingiem. 7 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a): Tam jest system kaucyjny? Segregacja śmieci? No właśnie, a my mamy być ziarenkiem piasku na pustyni. Zająć się tam, gdzie syfu produkuje się i wyrzuca najwięcej. Ale wiesz, że to głównie jest nasz syf, a nie ich? Edytowane 13 Listopada przez MaxaM
blabla123 836 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada 35 minut temu, AndrzejTrg napisał(a): Nazwa taka jakoś niezachęcająca jakoś nigdy się mi w oczy nie rzuciła, ale też Kauflanda nie ma Trybunał w Dino stoi, zacząłem o Kaufie i nie dopisałem. @Keller Czyli promocje są złe?
AndrzejTrg 2 740 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada 5 minut temu, MaxaM napisał(a): Ale wiesz, że to głównie jest nasz syf, a nie ich? Wiem wiem, i to też jest piękne, czysta Europa, ale śmieci wysyłamy gdzieś w pizdu, to tak jak zamiatać prochy pod dywan, niby czysto ale jednak, to też taki paradoks jest 4 minuty temu, blabla123 napisał(a): Trybunał w Dino stoi, zacząłem o Kaufie i nie dopisałem. U mnie też Dino nie ma
MaxaM 1 658 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada (edytowane) 19 minut temu, AndrzejTrg napisał(a): U mnie też Dino nie ma Jeszcze chwila i każdy na podwórku będzie mieć Dino (na tej mapie brakuje 300 sklepów) Edytowane 13 Listopada przez MaxaM 1
AndrzejTrg 2 740 Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada (edytowane) 18 minut temu, MaxaM napisał(a): Jeszcze chwila i każdy na podwórku będzie mieć Dino (na tej mapie brakuje 300 sklepów) We wsiach obok po 2 Dina, a u mnie ani jednego, a niby mieszkam w mieście Edytowane 13 Listopada przez AndrzejTrg
Rekomendowane odpowiedzi