Skocz do zawartości

Upgrade procesora pod Stalkera 2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja będę zmieniał na 9800x3d :E Obecnie najlepszy proc i najlepiej sobie również radzi w zwalonym stalkerze.

Ale nie stricte pod tą grę, ale ogólnie na dłuższy czas. W Stalkera będę grał dopiero jak podłatają + mody wyjdą ciekawe.

Opublikowano

Ja też mam nie jedno hobby, ale mobo i proca zmieniam raz na kilka lat. Teraz mam upatrzonego właśnie 9800x3d + Asrock nova x870E i 64GB ram na kolejne ~4-5lat.
Ale muszę się psychicznie zebrać z zakupem bo strasznie nie chce mi się rozbebeszać kompa i tego wszystkiego przerzucać :E

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, ju-rek napisał(a):

Ale ja w żopie mam ich gadanie, ty sobie ich czytaj, a ja gram w zajebistą gierkę. Tym się różnimy. I aż tym.

Graj. Nikt Ci nie broni.
Gra nie spełnia moich oczekiwań technicznych.
Ja - na 4090 - zrobiłem refund.
I tym się różnimy.

2 minuty temu, lukadd napisał(a):

Teraz mam upatrzonego właśnie 9800x3d + Asrock nova x870E i 64GB ram na kolejne ~4-5lat.
Ale muszę się psychicznie zebrać z zakupem bo strasznie nie chce mi się rozbebeszać kompa i tego wszystkiego przerzucać :E

Ja mam to samo !

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano

@lukadd Nauczyłem się od czasów 286 - lepiej kupować sprzęt że średniej półki i częściej modernizować jak brać topkę z dużymi odstępami czasu. Każdy ma swoje doświadczenie.

@JeRRyF3D a dałeś szansę czy przy pierwszej lepszej przeciwności obraziłeś się jak baba? Ja nie mogłem znieść dropów, ale mod pomógł i na eleganckości mogę pograć..FPS 100-145 około z generatorem. Ja jestem happy. Z bugów raz jedna postać trochę nad ziemią stała i raz dwie na sobie się zblokowały. Muzyka, klimat, oprawa. Zboczyłem z głównej misji żeby poeksplorować. Masa starych lokalizacji i smaczków. Sentyment jest.

Opublikowano
Teraz, Lameismyname napisał(a):

@JeRRyF3D a dałeś szansę czy przy pierwszej lepszej przeciwności obraziłeś się jak baba? 

Może nie jak baba, ale gdy gra sama dała mi do zrozumienia, że ma się źle. 

JA MAM ALERGIĘ NA DROP. Jeżeli w scenie mam 90-100 fps i nagle robi się cut scena i... zjazd do 45 (min. 38 fps!)... scena się kończy, nic się nie zmieniło, oświetlenie, ilość npc, fizyka, światło - NIC - nagle sobie fps "wraca" do 100 fps, to ja mam drgawy. Jeżeli był w stanie ciągnąć 100 fps i było OK, to co nagle się wydarzyło (?), że zjechał do 38 ?

Niech łatają. Nie odmawiam grze "fajności". Jest po prostu TERAZ popsuta.
Naprawią. Zagram tak samo, jak i teraz bym zagrał, ale bez wqrwa. 

Opublikowano (edytowane)

Mój pierwszy komp to też 286 16mhz jeszcze z Herculesem GPU :E

Kiedyś zmieniałem częściej i wachlowałem sprzętem, teraz już mi się nie chce, wolę siąść i pograć. Jakiś czas temu jak zmieniałem zasilacz to 10 dni przeleżał w pudle jak doszedł bo jak się patrzyłem na te kabelki to odechciewało mi się grzebania w kompie i układania tego :E Dopiero po tych 10 dniach ruszyłem, bo 14dni na zwrot jakby coś mi nie pasowało. Jakbym miał 30dni na zwrot to by jeszcze dłużej leżał w pudle :E 

Z gpu luzik, moment wymiana. Ale jak mam 4090 i co się nim nabawiłem to moje i gdy 5090 nie zrobi szału to dalej wiem, że na kolejne 2 lata mi styknie :E Bo to będzie i tak poziom ~5080 i do tego więcej vram.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

Ja gniotłem 4090 na 550W! Wsadziłem na chwilę i...  rok tak bujał.
W końcu kupiłem zasiłkę 750W. I tak leżała w folii (!), aż trafiła się fajna promka na 1000W - wziąłem - zanim jeszcze rozpakowałem 750W. ;)
Więc 750W poszła na OLX.

Widziałbyś minę gościa, co kupił zasilacz za 100 czy 200 taniej w... folii.
Jego mina = bezcenna. Z 10 min szukał gwiazdki w umowie. :)

Więc znam to. Kiedyś całymi dniami grzebałem, miałem wiecznie otwart komp.
Teraz jak mam zmienić wentyl albo pastę na CPU, to się miesiącami mentalnie szykuję. :)

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano (edytowane)

Ja myślałem o 7900XT lub 7900XTX ale zasilacz. Na nieszczęście nie ma jednej linii 12V

@JeRRyF3D wystarczyłby mod i działało by Ci jak złoto. Wygrała konsumencka pretensjonalność. Cyberbuga przechodziłem na wczesnej wersji i tylko jeden bug przez całą rozgrywkę mi się rzucił w oczy. Ludzie chyba są zbyt wrażliwi jako konsumenci.

@lukadd Ja mam UV procka, OC GPU bo po termopadzie mogę bić rekordy w powerlimicie. Ram tylko expo wczytane. Trzeba mierzyć proporcje poświęconego czasu względem osiągów. Ciekawi mnie jak względem stockowego 4070S wypada mój po OC jak w sygnie. Jeżeli chodzi o memy to Golden sample, w innym programie patrzyłem to VRAM stabilnie działał na pewno przy +2150MHz ale afterburner ma tylko +2000MHz. Gdyby nie czapka na powerlimicie to bym z rdzeniem dalej szedł (w tym momencie w długotrwałym stresie 76*C Hot spot). Termopad na goły rdzeń GPU to najlepsze co może być.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)

@JeRRyF3D

Ta ja kiedyś to nawet okna nie miałem w budzie bo nie było sensu :E Non stop zworki, non stop się coś przerzucało itd. To były czasy :E Dzisiaj to już nawet w timingach ramu się nie chce dłubać w biosie i testować stabilności :E Na szybko ustawiam i zwisa mi te 4% fps co mógłbym więcej ugrać.

Edytowane przez lukadd
  • Like 2
Opublikowano

@LameismynameJak Tobie gra działa elegancko po wgraniu moda, to nie widzę powodu do zmiany sprzętu. Co innego by było, gdyby była niegrywalna, a grę chcesz przejść, bo się podoba.

Te dwa testy CPU są bez FG. Z FG zapewne jest więcej klatek.

Opublikowano (edytowane)

Ja tego Stalkera ogarnąłem z grubsza pod siebie na 10700k. Oczywiście wiadomo na lepszym procku bez wątpliwości byłoby jeszcze lepiej i przyjemniej.
Ale i tak po testach tej gry uważam, że nie ma sobie co nią głowy obecnie zawracać :E
Wymaga wielu poprawek i z czasem będzie to dobra gra. Nie ma sensu sobie psuć zabawy premierowym graniem bo za jakiś czas będzie można tam lizać ściany i się wtopić w ten świat po poprawkach twórców i modach stworzonych przez społeczność.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
7 godzin temu, Send1N napisał(a):

Przyjrzyj się dokładnie na jakich pamięciach oni robili ten test, taki 3600 jest puszczony z ramem 3200 czyli całkiem blisko sweet spotu że tak powiem a 8700k leci na 2666 :E 

A właśnie - takiego 12400f czy 12900k oni naprawdę testują z DDR5 na 4400? To jest literówka, czy tak im się kiedyś ustawiło i "*uj, zostaw tak, dobrze jest"? :D

Opublikowano
15 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Pomyśleć, że kiedyś AMD to była jakaś niszową alternatywa, a teraz na Intela przykro patrzeć. Niech z czasem z GPU się wykażą to świat na głowie stanie.

Czy ja wiem, w każdym segmencie masz wybór. 

Opublikowano
13 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

E tam. A DURONy X lat temu?
Świetne cepy psujące robotę intelowi wówczas.

No ja się wtedy szarpnąłem na athlona. Burżuazja.

4 minuty temu, JacekRTX napisał(a):

Czy ja wiem, w każdym segmencie masz wybór. 

No z intelem to słabo. Żaden szanujący się recenzent nie poleci 13-14 gen że względu na degradację i tj. 15 gen że względu na mizerne osiągi. Świat na głowie staje.

Opublikowano
5 minut temu, JacekRTX napisał(a):

@Lameismyname Lipton poleca w swoich zestawach, zbłądził chłop...

A zarzekał się że 13-14 gen be, a 15 słaba. No ciekawe. Widać po niektórych recenzentach, że jest im polecanie AMD w niesmak. A u herbacianego jak EXPO 6000CL30 nie działało, to cały PCLab darł łacha...