Skocz do zawartości

Auta elektryczne (BEV)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Wu70 napisał(a):

U mnie hala prawnie jest oddzielnym lokalem i mogę mieć całkowicie oddzielne przyłącze prądu (i licznik) albo mogę po prostu podpiąć się pod obecny licznik (tak zrobiłem, mam jeden licznik na halę i mieszkanie).

Jeśli masz halę garażową to najpewniej się da chyba że jakaś spółdzielnia robi problemy ale wtedy potrzeba tylko więcej czasu, przypadki gdzie faktycznie nie da z jakichś problemów technicznych są bardzo rzadkie.

Hmmm nie pytałem jeszcze o taką możliwość, może po prostu popyt mały i nie zauważyłem nigdzie. Akurat u mnie mam osobną księgę wieczystą i udział w hali, nie wiem jak to się ma prawnie. Ale ja i tak muszę mieć spalinówkę, co najwyżej plug-in bym mógł wtedy mieć. Ale czy prąd z domu taki opłacalny jest?

5 minut temu, Wu70 napisał(a):

Jeśli masz manual to czym prędzej zmieniaj 8:E wystarczy byle DSG i to będzie generacyjny przeskok w komforcie w mieście!

Planuję wymienić na razie po taniości na Mazdę 3 z automatem, a coś fajnego to za kilka lat, dopiero co na kredyt wydałem kupę kasy :E 

Edytowane przez galakty
Opublikowano
9 minut temu, Wu70 napisał(a):

Nie znam przypadku ale uogólniając to najprawdopodobniej jest ;)

Nie ma, myślisz, że ludzie w bloku nie pytali? :E Nie ja jeden bym chciał, ale zwyczajnie nie ma takiej możliwości w podziemnej hali. Nie wiem jak jest w naziemnej, ale tam nie mam miejsca.

10 minut temu, Wu70 napisał(a):

brak możliwości dołożenia nowego przyłącza to zawsze masz już teraz 11kW na mieszkanie i można je wykorzystać też w hali.

Mam ciągnąć kabel z mieszkania z piątego piętra czy jak? 

Opublikowano (edytowane)

Sam miałem przez krótką chwilę pomysł na wynajem ale niech to się zacznie jarać w podziemnym to raz, że nie wyciągniesz tego, bo jak, dwa - naruszenie konstrukcji stropu i cały blok do przynajmniej czasowego przesiedlenia. I ja wiem, że zaraz ktoś napisze "hurr durr, elektryki się wcale częściej nie palom jak spalinowe!!!ONE!11ONE". Ale się palą, jak każde inne i samozapłon nie jest niczym wyjątkowym. Podziękuję.

1 minutę temu, huudyy napisał(a):

Mam ciągnąć kabel z mieszkania z piątego piętra czy jak? 

Normalnie robisz podlicznik - możesz przecież ciągnąć z bloku i rozliczać się ze spółdzielnią. Tylko stawki są inne za prąd dla firm ;) A kabel pociągnąć to też nie jest wielki problem, przecież są kanały do tego. Jak się robi monitoring bez prucia wszystkich ścian ;)

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano (edytowane)

A skoro mówi nie to nie przeskoczysz. Ew. wziąć rzeczoznawcę i mieć papier na to, że można, chyba, że to nie jest kwestia, że nie pozwalają założyć podlicznika, bo nie, tylko może właśnie nie chcą elektryków w hali ale nie mówią o tym wprost lub nie chcą tworzyć precedensu. Bo skoro nie chcą zgodzić się na podlicznik to i na kabel z mieszkania potrzebujesz zgody, na co też mogą powiedzieć nie. No ogólnie ciężka sprawa, najlepiej na piśmie do nich się odnieść i prosić o uzasadnienie. Potem można działać coś dalej. 

Edytowane przez lesiu155
  • Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, lesiu155 napisał(a):

chyba, że to nie jest kwestia, że nie pozwalają założyć podlicznika, bo nie, tylko może właśnie nie chcą elektryków w hali ale nie mówią o tym wprost lub nie chcą tworzyć precedensu

I tu jest clue programu - myślę, że w naziemnej hali może i byłaby możliwość, a w podziemnej chcą uniknąć ewentualnych problemów z 'samozaplonami' - szansa nikła, ale cóż, nic nie poradzę na to. 

Na razie mnie to jakoś nie boli, bo chciałem po prostu mieć gniazdko do odkurzania auta :E ale w przyszłości może się to zmieni. 

Opublikowano
2 godziny temu, huudyy napisał(a):

czemu ty zawsze masz w Polsce jakieś problemy? :E mówisz "dzień dobry, nie dziękuję, paragon, kartą, dziękuję, do widzenia" i całą akcję zamykasz w 30 sekund aż paragon Ci wydrukują. Co więcej na większości BP masz kasy samoobsługowe gdzie nikt o nic nie pyta...

Na Orlenie byłem! Ostatnia resztka patriotyzmu mi się odezwała :E

• Haha 1
Opublikowano
35 minut temu, bleidd napisał(a):

Wyjeżdżam, po 350-400 km jestem na miejscu. Baterii pokazuje 2%, nie robię postojów po drodze bo nie mam takiej potrzeby. Wysiadam i idę na szlak, wracam wieczorem, mam 2% i co teraz? :E

nascie km dalej. wybierz sobie

image.png.782725c308d1b51cec5b4e7694424396.png

Opublikowano

Jak 5 osób na krzyż ma elektryka to spoko, jakby zaczeło tego jeździć 5x więcej to już by wesoło nie było z ładowaniem. 

Teraz, GordonLameman napisał(a):

No bo LPG = bieda.

A wiesz co się robi z biedą? :E 

Teraz to LPG dla bogatych w sumie przy wtrysku bezpośrednim ;) 

Ale sens zachowany :E 

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

nascie km dalej. wybierz sobie

image.png.782725c308d1b51cec5b4e7694424396.png

Czyli zamiast wracać prosto do domu i być jeszcze o ludzkiej porze ewentualnie na nocleg kupiony za parę dyszek (no niestety, wtedy bez ładowarki) to jadę na przymusowe ładowanko. Ok

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

dlatego podalem ladowarki +50kW, abys nie musial sie ladowac godzinami. btw. rozumiem, ze na wszsytkie takie wycieczki jezdzisz na rezerwie? 

i co rozumiemsz pod pojeciem "ludzka pora"? czy dodatkowe 30-40min na wycieczke, wymusza organizowanie noclegu?

Edytowane przez SuLac0
Opublikowano

Nie jeźdże bo mam 1000 km zasięgu obecnie bez znaczenia czy jest -20 czy +30 więc takich problemów nie mam.

30-40 min naładuje się tak aby wrócić (350-400 km) czy będę musiał robić kolejny postój po 2h na następne 30-40 min?

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

W kodeksie ruchu drogowego? Prawnie? Bo to że można kupić w internecie to wiem :E 

Godzinę temu, galakty napisał(a):

@GordonLameman tylko jak to jest prawomocne? Da się wyegzekwować? Ktokolwiek sprawdza? Bo z tym to się nie spotkałem ;) 

Na szczęście coraz mniej się LPG opłaca i już rzadko kto montuje. 

Właściciel danego parkingu, w tym wypadku spóldzielnia/deweloper może sobie wymyślić znak "Zakaz wjeżdżania w czerwonych butach" i masz obowiązek go respektować.

Opublikowano

U mnie też 800-900km zasięgu i nie muszę tankować w trakcie praktycznie nigdy, robię to przed wyjazdem i mam spokój. Żadnego planowania. I nawet gdyby coś wyskoczyło to co kilkaset metrów wjeżdżam na 5-10 minut i jadę dalej. 

Elektryk to wymuszone zmiany w podróżowaniu, chyba że ktoś się mieści w 400km w obydwie strony, to ujdzie. Tylko potem i tak ładowanie czeka i albo ciągniesz prąd do hali garażowej, albo jedziesz do galerii chociaż potrzeba nie ma :E