Skocz do zawartości

Auta elektryczne (BEV)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, SuLac0 napisał(a):

ktory w ogole nie powinien wyjechc na ulice i cale szczescie, ze w EU nie dostanie tak szybko homologacji, jezeli w ogole

ekhm

image.png.0caf83aeb269ca224ef683aad77086a1.png

może i ma małego siusiaka, ale za to parkuje jak debil :E 

• Upvote 2
Opublikowano

homologacja "indywidualna", na cale szczecie nie dziala dla wszystkich. i nie bede zaskoczony jak sie okaze, ze ta rejestracja w tym przypadku, to tez tak nie do konca poprawna byla :cool: do pierwszego przegladu/zmiany wlasciciela . "lysy z 4kolek" cos o tym wie ;)

Opublikowano
W dniu 8.10.2025 o 10:29, galakty napisał(a):

Wgl powinniśmy się zastanowić czy ponad dwutonowe kloce to są dobrym pomysłem w mieście...

Dyskusje o spalaniu, cząstkach, DPFach, ekologii, a potem taka masa wjeżdża w pieszego i nie ma co zbierać. 

Czy w grupę ludzi wjedzie  KIA Sportage CRDi2.0   1650kg  czy   kloc  BYD Sealion 7  2350kg  to prawie żądna  różnica .  Ten Cybertrack wedle przepisów nawet jednym kołem nie powinien stać na  chodniku  bo przekracza wagę  dopuszczalną chyba .

Opublikowano
17 minut temu, BEM.22 napisał(a):

Czy w grupę ludzi wjedzie  KIA Sportage CRDi2.0   1650kg  czy   kloc  BYD Sealion 7  2350kg  to prawie żądna  różnica . 

Ale jak wjedzie w inny samochód to już ogromna róznica się robi.

Natomiast w przypadku pieszych, nie chodzi o masę, ale o kształt maski - i tu też powinni te kloce wyj..a z Europy.

• Upvote 4
Opublikowano
31 minut temu, BEM.22 napisał(a):

Czy w grupę ludzi wjedzie  KIA Sportage CRDi2.0   1650kg  czy   kloc  BYD Sealion 7  2350kg  to prawie żądna  różnica .  Ten Cybertrack wedle przepisów nawet jednym kołem nie powinien stać na  chodniku  bo przekracza wagę  dopuszczalną chyba .

Ależ proszę bardzo, można spalinowe SUVy też wykluczyć. Jak dla mnie takie kloce nie powinny jeździć po centrach miast. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.10.2025 o 19:01, galakty napisał(a):

Z zewnątrz rozumiem jak ktoś chce mieć chowane (chociaż przy mrozach to jest proszenie się o kłopoty) ale na litość boską od środka ma być fizycznie klamka połączona cięgnami czy innym mechanizmem, żadnej elektryfikacji czy wadliwych projektów. To TYLKO klamka... 

W 2009 r miałem poważny wypadek. Auto uszkodzone od strony pasażera a od strony kierowcy nic nie tknięte. Mialem zwykle klamki z cięgnami a i tak nie mogłem wydostać się z auta bo otwieranie nie działało. Finalnie wybita szyba i o własnych siłach wydostałem się oknem. 
Przy uderzeniu nawet zwykłe mechanizmy potrafią ulec awarii także nie zawsze to najprostsze rozwiązanie daje gwarancję poprawnego działania przy wypadku i zostaje wybicie szyby. 

Ja mam w każdych drzwiach po za elektrycznym otwieraniem awaryjne, mechaniczne. 

2 godziny temu, bergercs napisał(a):

Natomiast w przypadku pieszych, nie chodzi o masę, ale o kształt maski - i tu też powinni te kloce wyj..a z Europy.

Dokładnie. 
Dziwi mnie fakt, że Cybertruck jest w ogóle dopuszczony do ruchu na terenie UE, która ma jasno określone przepisy na temat ostrych krawędzi w samochodach. 

Jak dla mnie to auto to fanaberia producenta i marnowanie surowców. 

2 godziny temu, galakty napisał(a):

Jak dla mnie takie kloce nie powinny jeździć po centrach miast. 

+ diesle :E 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
3 godziny temu, bergercs napisał(a):

Ale jak wjedzie w inny samochód to już ogromna róznica się robi.

Zgadzam się co do  CyberTrucka  , nie powinni tych kloców dopuszczać do ruchu miejskiego .

Opublikowano

kwestia duzego ekranu, jak i braku fizycznych przyciskow tez zostala poruszona. ogolnie to jest ten przyklad, jak szybko zmienia sie zdanie, gdy przechodzi sie z teorii do praktyki :cool:

"mechanicy jezdza elektrykami, ale ciesza sie jak klienci ich nie kupuja" serio? :hahaha:

Opublikowano

Tylko Chris to już nie to co kiedyś... Nie wiem od kiedy go oglądacie, ale miał filmy o płukankach do silnika, mówił że to ściema i lepiej sobie naftą zalać. A teraz co? Uuuuu płukanka Luqui Moly taka super zalewamy. $$$ robi swoje ;) 

I też ciężko żeby na podlasiu miał mnóstwo klientów z elektrykami, skoro tam mało elektryków jest. Poczekajmy 20-30 lat i zobaczymy. 

Opublikowano

Naturalny cykl życia jutubera, najpierw utożsamia się z tłumem, robi ciekawy content, łapie suby, potem wchodzi lokowanie produktu, dorabia się i nagle zapomina o czym mówił, a ostatecznie staje się łysym z m4k :hahaha:

19 godzin temu, galakty napisał(a):

I też ciężko żeby na podlasiu miał mnóstwo klientów z elektrykami, skoro tam mało elektryków jest. Poczekajmy 20-30 lat i zobaczymy. 

Na Pomorzu też elektryki widuje tylko w okolicach 3City albo w kaszubskich sypialniach pod aglomeracją. Podobnie na Kujawach, głównie Bydgoszcz-Toruń. Może na południu jest inaczej, północ kraju to bida z nędzą jest. 

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Totek napisał(a):

Naturalny cykl życia jutubera, najpierw utożsamia się z tłumem, robi ciekawy content, łapie suby, potem wchodzi lokowanie produktu, dorabia się i nagle zapomina o czym mówił, a ostatecznie staje się łysym z m4k :hahaha:

Ostatnio Chris "pochwalił się", że u niego  wymiana tarcz (robocizna) na jednej osi to 600zł.  Delikatnie mówiąc 'zaczyna się odklejać".

Edytowane przez bergercs
  • Upvote 2
Opublikowano

wymiana , wymianie nie jest rowna. w "swiezym" aucie zajmuje to <1h, bo wszystko ladnie sie odkreci i zejdzie, a w innym przypadku bedzie walczl z rdza i zapiekami >3h. jezeli robi to dobrze, bierze odpowiedzialnosc za to jak zrobi i uwaza, ze tyle to u niego kosztuje, ma prawo tyle oczekiwac. klient nie musi sie zgodzic. wolna droga, nikt nikogo nie zmusza do korzystania z jego uslug. 

• Upvote 3
Opublikowano

Na dzień dzisiejszy to mechanicy też mają skrzywiony obraz, naprawiają często gęsto pełnoletnie spalinówki, a elektryki to raczej nie starsze niż 10-12 lat ?

Silniki elektryczne z czasem będą się psuć, jak każde urządzenie mechaniczne, kto im zrobi nowe uzwojenie? Jak trwałe będą te silniki po wymianie łożysk czy uzwojenia, jeśli ktoś niedoświadczony będzie miał problem z uszczelnieniem tego jak to zrobili w fabryce itp. itd. 

Opublikowano (edytowane)

Chris trochę naciąga w kwestiach awarii Tesli bo zawsze coś może się zepsuć - to normalne.
Zgodzę się z nim co do wad, które wspomniał. Tesla 3 wersja przedliftowa ma bardzo sztywne zawieszenie, jak w każdym aucie z czytaniem znaków potrafi zaczytać ograniczenia z pupy, ma „ghost braking” czyli na autopilocie potrafi zwalniać widząc coś czego nie ma na drodze :E 

Mam takie jedno miejsce niedaleko domu gdzie Tesla zawsze mi zwalnia o 10km/h i później przyspiesza do ustalonej prędkości. Wielokrotnie sprawdzałem co tam może być ale tam nic nie ma. Prosty odcinek bez zabudowań. Kiedyś tam miało być skrzyżowanie i może dlatego sobie zwalnia :E
Co do silników to w przypadku Tesli są trwałe ale początkowo były z nimi problemy.
Pierwsze silniki z S miały wadę chłodzenia i często się psuły ale silniki w 3 to bardzo dobrze zaplanowane konstrukcje nie wymagające żadnej obsługi. 
Na bieżąco śledzę kilka dużych grup w Polsce i za granicą i 90% awarii Tesli 3 dotyczy baterii, konkretnie wadliwej serii  Panasonica. Pozostała reszta to wahacze, gniazdo ładowania, awaria akumulatora niskonapięciowego. Od czasu do czasu ekran, światła LED. O awariach silników jest bardzo mało zgłoszeń a tam 3 przedliftowe mają nawet po 300-350tys km. Awarie silników w 3 to głównie elektryka bo mechanicznie tam nie ma się co popsuć. 
Idąc dalej kompletnie nowy silnik do Tesli 3 LR w serwisie Tesli kosztuje aktualnie 3800$.

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, SuLac0 napisał(a):

wymiana , wymianie nie jest rowna. w "swiezym" aucie zajmuje to <1h, bo wszystko ladnie sie odkreci i zejdzie, a w innym przypadku bedzie walczl z rdza i zapiekami >3h. jezeli robi to dobrze, bierze odpowiedzialnosc za to jak zrobi i uwaza, ze tyle to u niego kosztuje, ma prawo tyle oczekiwac. klient nie musi sie zgodzic. wolna droga, nikt nikogo nie zmusza do korzystania z jego uslug. 

I potem wszyscy będą ciągnąć robociznę do góry bo kolega też drogi, a poziom serwisu nie polepszy się... 

Chris zaczynał od edukowania, testów, eksperymentów, pomocy. Dzisiaj tylko bierze hajs i niezbyt wiele daje od siebie. Ehhh kto pamięta silnikowe laboratorium i zielony fartuch to pamięta :( 

Edytowane przez galakty
Opublikowano (edytowane)
W dniu 16.10.2025 o 11:39, SuLac0 napisał(a):

kwestia duzego ekranu, jak i braku fizycznych przyciskow tez zostala poruszona. ogolnie to jest ten przyklad, jak szybko zmienia sie zdanie, gdy przechodzi sie z teorii do praktyki :cool:

"mechanicy jezdza elektrykami, ale ciesza sie jak klienci ich nie kupuja" serio? :hahaha:

Co do autopilota to...

Mam takie coś jak asystent kierowcy, gdzie jak włącze wszystkie układy łącznie z ustawieniem trasy na wbudowanej mapie to dziad sam jedzie, skręca (łącznie ze zwolnieniem przed zjazdem z autostrady, sam pasy zmienił, zwolnił, skręcił i utrzymywał jazde po łuku, następnie włączył się do jazdy)

Aktywny tempomat, aktywny asystent utrzymania pasa ruchu, asystent kolizji, zbliżania się do poprzedzającego pojazdu, aktywne czytanie znaków i ustawienie pod nie prędkości + trzymanie się zadanej trasy.

23 godziny temu, galakty napisał(a):

W Poznaniu jakoś dużo elektryków też nie ma, 1-2 dziennie może widuję. 

Raczej większość znajomych dieslami jeździ :E 

Takimi? ;)

IMG_20251017_173709770_HDR.jpg

Edytowane przez Petru23
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, galakty napisał(a):

I potem wszyscy będą ciągnąć robociznę do góry bo kolega też drogi, a poziom serwisu nie polepszy się... 

ciagnac to sobie moga :E  jakosc uslugi ma miec odzwierciedlenie w cenie. ale niby jak taki "Janusz" ma to zweryfikowac? byle warsztat, ktory "specjalizuje" sie tak w taczkach jak i s-klasach, zrobi mu to za 100zl, wiec identycznej ceny oczekuje od warsztatu, ktory robi tylko s-klasy :) no da 10zl wiecej. ma gest :E a, ze "Janusz" po n-tej poprawce i tak trafi do tego ostatniego, tego juz w internetach sie nie dowiesz. dowiesz sie, ze  zaplacil 100zl za pierwszym razem, nie o kolejnym 1000 :E

btw. wiesz, ze do wymiany klockow w BEV/PHEV potrzebne sa uprawnienia na prace przy wysokim napieciu? no, ale bez prawa jazdy tez przeciez da sie jezdzic autem, czyz nie? ;)

Edytowane przez SuLac0
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, galakty napisał(a):

Safety Car to raczej Emki były, a nie diesle :P 

A tak na serio to górują niemieckie 2.0 TDI. 

Ta akurat w dieslu jest ;)

https://archiwum.allegro.pl/oferta/bmw-5-e39-530-d-184-km-safety-car-warszawa-i15135364595.html

Edit

O, jest i filmik. Oczywiście diesel musi dymić 😂

Edytowane przez Petru23
  • Like 1
Opublikowano
59 minut temu, SuLac0 napisał(a):

btw. wiesz, ze do wymiany klockow w BEV/PHEV potrzebne sa uprawnienia na prace przy wysokim napieciu? no, ale bez prawa jazdy tez przeciez da sie jezdzic autem, czyz nie? ;)

Coś słyszałem... To fajnie koszty serwisu wzrosną, mniej roboty niż przy ICE, ale cena ta sama bo uprawnienia trzeba zrobić. Genialne. 

Opublikowano

ale serwis rzadziej ;) i jezeli w przypadku BEV/PHEV nie bedzie to jakis problem, to w przypadku pozostalych watpie, aby "warsztaty" rodzielaly to cennikowo. ale tak imo tez latwo zweryfikowac  cennnikowa uczciwosc takiego warsztatu oraz jego profesjonalizm