Skocz do zawartości

Auta elektryczne (BEV)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, marko napisał(a):

Chcesz ciągnąć przez dobę albo i dłużej 16A z gniazdka? serio? Z gniazdka, które prąd maksymalny przewidziany przez producenta to właśnie 16A

Właśnie dlatego ładowarki dorzucane przez producentów domyślnie z samochodem wcale nie ciągną 16A.

W Oplu miałem dołączoną ładowarkę 1.8kW, w Ioniqu ma 2 tryby, domyślnie 6A i do włączenia 12A.

(Od razu mówię że nie wiem jak Tesla)

Wszystko dlatego że to jest "zwykłe gniazdko" które teoretycznie użytkownik może podpiąć w dziwnym punkcie instalacji i wcale nie ma pewności że zwykła domowa sieć może być gotowa na pełne i długotrwałe obciążenie, szczególnie że taką ładowarkę bardzo łatwo zabrać do "kogoś".

Dopiero na dodatkowych ładowarkach do kupienia są pełne moce, gdzie użytkownik jest już bardziej świadomy.

Opublikowano (edytowane)

i dlatego masz max 16A zabezpieczenie . tutaj jest mowa o 1f typu "sila/kemping" 1f 16/32A  - niebieskie

image.png.4cc2a25b8587e2e4481d715487e1c423.png

mozna tez zamontowac dedykowane gniazdo typ F 16A pod ladowanie np. legrand green'up

image.png.9e888c4eb949bfabf9edb23d60f84742.png

i wtedy "niechinska" ladowarka przelaczy sie w tryb 16A. kwestia magnesu w obudowie ;)

ogolnie, jezeli instalacja jest dobrze zrobiona, masz dedykowane gniazdo dobrej jakosci i tylko pod nie zabezpieczenie 16A oraz same przewody nie sa jakies szczegolnie dlugie do rodzielni, ladownie sie 16A z zwyklego gniazdka typ F, nie jest czyms szczegolnym. 

Edytowane przez SuLac0
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@Wu70 Ty to wiesz, ja to wiem, chat to wie i wielu innych tutaj to wie. 

No ale świadomy kolega kazał mi liczyć 16A x 230V. Bo to trzeba tylko gruby przewód! Zaraz się okaże, że świadomy kolega podpina się u rodziny pod wyjście na kuchenkę elektryczną. Taki adapter sobie zrobił. "W tym roku gotować nie będziecie! Muszę wrócić jakoś do domu!" :E

PS: gniazdka upalają sie najczęściej na zaciskach, bo tam jest najczęściej najsłabszy styk. Fajnie, jak pod bezpiecznik podpięte jest tylko jedno gniazdko. Z reguły po drodze jest jeszcze jakieś gniazdko, albo nawet i kilka: kolejnych punktów, w których może zacząć się grzać instalacja. 

Edytowane przez marko
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Katystopej napisał(a):

Zabezpieczenie 25A, przewód 4mm² i standardowe gniazdo 16A? 

Do takiej instalacji są zupełnie inne gniazda.

To teraz "misiu kolorowy" z bujną wyobraźnią zacytuj gdzie wspomniałem o zwykłych gniazdkach 16A ? Lubisz sobie dopowiadać różne historię. 

Wyraźnie napisałem, że rodzina ma dedykowane przewody o przekroju 4mm puszczone do kuchni pod indukcję i do garażu - typowo pod duże obciążenia w tych miejscach. 

Godzinę temu, marko napisał(a):

@Wu70 Ty to wiesz, ja to wiem, chat to wie i wielu innych tutaj to wie. 

No ale świadomy kolega kazał mi liczyć 16A x 230V. Bo to trzeba tylko gruby przewód! Zaraz się okaże, że świadomy kolega podpina się u rodziny pod wyjście na kuchenkę elektryczną. Taki adapter sobie zrobił. "W tym roku gotować nie będziecie! Muszę wrócić jakoś do domu!" :E

PS: gniazdka upalają sie najczęściej na zaciskach, bo tam jest najczęściej najsłabszy styk. Fajnie, jak pod bezpiecznik podpięte jest tylko jedno gniazdko. Z reguły po drodze jest jeszcze jakieś gniazdko, albo nawet i kilka: kolejnych punktów, w których może zacząć się grzać instalacja. 

To skąd ubzdurałeś sobie jakieś gniazdko skoro ja o żadnym gniazdku nawet słowa nie wspomniałem ? 

16A x 230V  ~3.7kW

image.png.4cc2a25b8587e2e4481d715487e1c423.webp

6 godzin temu, Wu70 napisał(a):

(Od razu mówię że nie wiem jak Tesla)

W Tesli ładowarka mobilna (tzw cegła) ma zakres pracy 6-32A w zależności od użytego adaptera.  W przypadku złącza "Schuko" czyli naszego gniazdka zakres ładowania wynosi 6A-13A i tu w zależności od jakości złącza ładowarka sama sobie dobiera moc w przedziale 1.4-3kW

Na niebieskim adapterze 16x230V  (kempingowy) daje 3.7kW

Na niebieskim adapterze 32x230V daje 7.4kW

Ja mam ładowarkę 3F ZenCar, która mieści mi się do plecak od notebooka i do tego adapter z 3F 16A 230V na 1F 16A 230V. 

Edytowane przez DjXbeat
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ooo dawno wojny nie było :D

Dlaczego ktoś na siłę próbuje mi wmówić że BEV jest ch....y ? Mam, używam i jakoś żyję :D

Co do gniazdek 10/16A to kluczowe jest kto to robił i jak.

Przykład z mojego garażu. Pod bezpiecznik 10A podpięto 2 gniazdka, a pod 16A oświetlenie (2 żarówki) garażu :D

Cóż, poprawiłem instalację po swojemu (a w zasadzie zgodnie ze sztuką), zamontowałem gniazdko 16A i nie ma problemu z wielogodzinnym ładowaniem z tą mocą. Zastanawiam się nawet czy nie kupić mocniejszej ładowarki i puścić 20A :P

Co do tego ile instalacja wytrzymuje to polecam obejrzeć: 

Edytowane przez IceMan
  • Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Tak, puść 20A na zabezpieczeniu 16A, na pewno nie wywali go od razu :E

No chyba że zmienisz zabezpieczenie w rozdzielnicy na 20A, wtedy wywali Ci zalicznikowe 25 xD pomijając już fakt rożnicowo-prądowego, mostków pomiędzy zabezpieczeniami i WLZa.

kur... eksperci :hahaha:

Może Wy się jeszcze hodowlą jedwabników zajmiecie? 

Opublikowano
10 minut temu, Katystopej napisał(a):

Tak, puść 20A na zabezpieczeniu 16A, na pewno nie wywali go od razu :E

No chyba że zmienisz zabezpieczenie w rozdzielnicy na 20A, wtedy wywali Ci zalicznikowe 25 xD pomijając już fakt rożnicowo-prądowego, mostków pomiędzy zabezpieczeniami i WLZa.

kur... eksperci :hahaha:

Może Wy się jeszcze hodowlą jedwabników zajmiecie? 

Nie napisałem że nie wprowadzę modyfikacji, a na pewno takie zostały by poczynione.

Oczywiście że nie wywali od razu. Jest znaczna zwłoka czasowa zależna od przekroczenia prądu.

Np. jak do 10A podłączyłem 16A (bo wtedy nie wiedziałem że mądrala elektryk gniazdka podłączył pod 10A zamiast 16A) to zabezpieczenie reagowało dopiero po 2-3 minutach o ile mnie pamięć nie myli.

Proponuję aby nienawidzący elektryki serdecznie wy... nieśli się z tego tematu, bo to czyste hejterstwo.

• Upvote 1
Opublikowano
28 minut temu, IceMan napisał(a):

Ale o jakiej niewiedzy Ty piszesz ?

To raczej przytyk do Ciebie, bo nie użytkujesz pojazdu elektrycznego, więc Twoja wiedza opiera się na ... no właśnie na czym ?

Może na wykonywaniu instalacji elektrycznych? Co prawda amatorsko i głównie dla siebie obecnie czy na potrzeby budów u mnie w firmie, ale jednak, i nie potrzeba do tego mieć auta elektrycznego xD 

• Haha 1
Opublikowano

To ja się przyczepiłem. A przyczepiłem się do durnego udowadniania "da się pół Polski przejechać z 15minutowym postojem", gdzie dla mnie aż wręcz durnie śmieszne jest jak przyjeżdżasz do kogoś w odwiedziny i:

- czeeeść! Napijesz się czegoś, zjesz coś? 

- a macie może wolne gniazdko? 

Co do gniazdka. Ja zacząłem temat, jak długo się ładuje auto ze zwykłego gniazdka 230V. To mi chłop odpisał, żebym sobie policzył 16Ax230V. A potem, jak już ciężko było o argumenty, to udaje zdziwionego, gdzie on coś pisał o zwykłym gniazdku 230V. 

Ale tak tak. On pisze wiecznie o swoim przypadku. Jak się go teraz zapytam, czy w rodzinie musiał ktoś wyjechać z garażu, żeby zrobić mu miejsce pod to gniazdo 1-F, to odpisze, że nie nie. W jego przypadku w rodzinie każdy ma dodatkowe puste miejsce garażowe. 

Nie polecam obciążać zwykłego gniazdka 230V pełnym obciążeniem przez długie godziny.