Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, obecny zestaw to: płyta Asrocka na chipsecie B450m steellegend; RAM DDR4 4x8gb 3000 MHZ Goodram/Kingston(mieszany zestaw); Radeon RX6700XT XFX i Ryzen7 5700X.
Wniosek: więcej nie wyciągnę (no chyba ze jakiś procek x3d).

Kontra planowana modernizacja: płyta na chipsecie x870/b850 Asrocka (do 1000 zł); RAM DDR5 2x16Gb 6400 MHZ Goodram (500 zł) i procek Ryzen 5 9600x (ok. 1100 zł); karta zostaje czyli Radeon RX6700xt.
Wniosek: podstawa pod rozbudowę; system wifi w komputerze z płyty; i przewidywany przyrost 20% w grach bo gry wykorzystują grafikę a nie procki?

Monitor 2k.

Powiedzcie teraz czy warto 2500 zł wydawać dla 20% wydajności w grach i tylko tyle że to przyszłościowe rozwiązanie pod dalszą rozbudowę? Czy może jednak wydać te 2500 zł na kartę graficzna rtx5070, ale powstanie wąskie gardło w postaci ograniczeń procesora?

Opublikowano

I co ma większe zużycie podczas rozgrywki, CPU czy GPU?

8 godzin temu, pawelsake napisał(a):

i przewidywany przyrost 20% w grach bo gry wykorzystują grafikę a nie procki?

No nie, jeśli gra korzysta mocniej z grafiki to zmiana procka nie przyniesie kompletnie żadnych korzyści.

Opublikowano
18 godzin temu, Dirian napisał(a):

W jakiej rozdzielczości grasz?

2k.

11 godzin temu, kalderon napisał(a):

I co ma większe zużycie podczas rozgrywki, CPU czy GPU?

No nie, jeśli gra korzysta mocniej z grafiki to zmiana procka nie przyniesie kompletnie żadnych korzyści.

właśnie i dlatego zastanawiam się czy poczekać na nowe: radeon rx9700xt lub rtx 5070; ale tu mamy wąskie gardło w postaci szyny moje płyty PCI 3.0 x16 a nowe to PCI 4.0; PCI 5.0

Opublikowano
1 godzinę temu, Dirian napisał(a):

Zakładając, że 1440p to zdecydowanie do wymiany GPU. 

5700X to nadal dobry procek i musiałbyś wsadzić topowe GPU żeby w 1440p jakoś mocniej odstawał od najmocniejszych CPU na rynku w grach AAA.

czyli co polecacie  w cenie do 2.k widzę rx7800xt; ale może rx9700 będzie w tej cenie chyba ze jakiś rtx 5070 który teraz wyjdzie?

Opublikowano (edytowane)

Dozbierałbym więcej kasy i czekał na RX 9070 XT, może RTX 5070.

Z 6700 XT nie warto skakać na 7800 XT wg mnie, przyrost wydajności przyzwoity ale nie jakiś spektakularny. 

Edytowane przez Dirian
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jw., procesor może zostać. Sam mam taki w drugim kompie, i nie odczuwam szczególnie braków w większości gier. Ewentualnie możesz kupić 5700x3d, i przyrosty min. fps będą wyraźne, ale średni fps i maks raczej się wiele nie zmieni.

To w 1080p, w 1440p różnice mogą być większe.

Ja bym się nad ramem pochylił. 3000MT/s to raczej do ryża pierwszej i drugiej generacji, Twój zenek woli jednak ramy 3600 i szybsze, więc tutaj też jest kwestia do ugrania - albo podkręcić albo sprzedać te i kupić szybsze, ale z gotowym XMP.

No i karta. 6700XT do 1080p jeszcze jest relatywnie ok, ale w 1440p już pewnie dostaje mocne bęcki. Niemniej na dzisiaj nie kupowałbym dosłownie nic, tylko poczekał aż rynek okrzepnie po nowych premierach. A nuż ktoś będzie sprzedawał np 4070super albo 4070ti super w rozsądnych kasie z gwarancją, to przyrost będzie wtedy wyraźny. Możesz też czekać na premiery 5070 lub 9070xt i kupić to co będzie szybsze, w każdym razie na dzisiaj bym się wstrzymał.

Co do zmiany na AM5 - przeskok technologiczny - tak, będzie. WIFI na płycie, szybsze dyski, nowocześniejszy UEFI etc - ale wydajnościowo zmiana marginalna niestety :/ 

Przed świętami znajomemu pomagałem przy składaniu R7 7700X, 32gb ddr5 i RTX 4060. Fakt, karta wyraźnie słabsza ale do 1080p nie chciał więcej.

Tak czy inaczej, ok, proc w c23 szybszy o 3k punktów, ale to tyle :E wszystkie testowane przeze mnie gry u niego w 1440p dzialały wyraźnie gorzej niż u mnie - czy na 3080 czy 3070. O 1080p nawet nie wspominam.

Edytowane przez Qrdello
  • Upvote 1