Skocz do zawartości

Co w obudowie grzeje?  

112 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co w obudowie grzeje?

• AMD
      49
    • INTEL
      52
    • AMDiINTEL
      11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, areczek1987 napisał(a):

@sidebandNikt nie debatował na temat tego czy ecores podbiera jakieś ważniejsze procesy gierkom. Swego czasu były testy robione jak i sam chyba coś o tym pisałeś. Zawsze jakiś świeży eksperyment się z tymi 12c golasami zbliżał. Sam jestem sceptyczny czy będzie to jakaś rewolucja jeśli nie cenowa... Już mniejsza o te bump arrow w zegarkach + może jakiś szczegół podciągnięty. Człowiek patrzy na to i tak z dystansu i tylko łapie za słówka...

Z E-core to dość skomplikowana sprawa bo działanie CPU z E-core jest zależne od biosu(mikrokod) i systemu operacyjnego. W praktyce wyłączając E-core możesz sobie popsuć wydajność nawet jeżeli gra korzysta 1-2wątków i nie ma to nic wspólnego z procesami działającymi w tle. 

Gdyby Intel wprowadził procki bez E-core kilka msc po Alder Lake to miałoby sens z pkt widzenia konsumenta tylko przy okazji bardziej uwidoczniłyby się problemy związane z E-core.

Refresh ARL i BTL to typowe produkty na przeczekanie do nowej platformy na którą będzie trzeba czekać około roku ;) 

Dodatkowo nowe oznaczenia nie jednemu zamieszają w głowie ;)

• 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Rok temu najpierw się zastanawiałem czy kupić i5-12600KF, a że była promocja i 14600KF kosztowało niemal tyle samo i była różnica w wydajności wybrałem ten drugi. Troszkę szkoda że nie później, bo teraz nawet bez promocji jest tańszy o ponad 100 zł i może dlatego że mało kto kupuje. Przed tym myślałem jeszcze nad Ultra, ale po zobaczeniu jakie osiągały wyniki i że ceny były zawyżone nie chciałem. Przed wymianą miałem i5-4460 który już nie nadawał się do nowszych gier a też chciałem żeby nowszy procesor nie miał problemów z kompatybilnością starych gier.