bourne2008 1 202 Opublikowano 10 Lipca Autor Opublikowano 10 Lipca Liczyłem na więcej no ale pożyjemy zobaczymy. **Dotyczy Zen 6** Próbki inżynieryjne zostały już rozesłane. To nie będzie rewolucja, a ewolucja. Będzie więcej rdzeni na matrycę CCD, a zamiast jednego kontrolera pamięci będą dwa (szczegóły są wciąż skąpe). Liczba kanałów pamięci pozostanie na poziomie dwóch. Nie oczekuje się żadnych nowych technologii boost, a optymalizator krzywych pozostaje niezmieniony. Obsługa HYDRA nie będzie stanowić problemu.
Phoenix. 4 712 Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca https://videocardz.com/newz/first-amd-next-gen-ryzen-cpu-samples-with-zen-6-cores-reportedly-reach-partners 4 godziny temu, bourne2008 napisał(a): Liczyłem na więcej no ale pożyjemy zobaczymy. Okres rewolucji sie skonczyl w sprzecie, nie bedzie juz go nigdy Ale Zen6 to bedzie piekna ewolucja rdzenia Zen5 na kazdej plaszczyznie. 1
Krzysiak 1 519 Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca I tak dobrze że z zena na zena są przyrosty w tym co większość tu obecnych interesuje - gry...intel ostatnimi czasy pokazuje, że tak średnio z tym bywa.
ryba 1 246 Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca 30 minut temu, Phoenix. napisał(a): Okres rewolucji sie skonczyl w sprzecie, nie bedzie juz go nigdy Nie pitol, x86 nie beda ciagnac do konca swiata, a to jeden z hamulcowych obecnie.
AMDK11 35 Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca (edytowane) Myślę, że duże zyski są możliwe, ale to zależy od priorytetów. Priorytetem AMD w tej chwili jest więcej rdzeni. 21 godzin temu, ryba napisał(a): Nie pitol, x86 nie beda ciagnac do konca swiata, a to jeden z hamulcowych obecnie. Z tego, co wiem, nic nie stoi na przeszkodzie, aby x86 osiągnęło znacznie wyższy IPC niż obecnie. Chociaż x86 komplikuje projekt, osiągnięcie IPC obecnego i przyszłego rdzenia ARM jest dla x86 całkowicie możliwe. Apple może teraz mieć znacznie wyższy IPC, ale projekt i techniki zastosowane w jego mikroarchitekturze nie są tak zaawansowane, jak na przykład Zen5(m.in predyktor(BPU)). Ściśle kontrolując proces pisania kodu oprogramowania, Apple upraszcza mikroarchitekturę rdzenia, co przenosi większy narzut na wysiłek pisania softu. W przypadku x86 projektanci rdzeni muszą jednak wykazać się umiejętnościami i pomysłowością a nawet geniuszem, aby poradzić sobie z uniwersalnością, zmienną długością i chaotyczną naturą instrukcji w każdym strumieniu oprogramowania. Z drugiej strony, x86 jest znacznie bardziej wszechstronny i nawet dodając nowe instrukcje nie trzeba się martwić, że nowy rdzeń x86 z nowymi instrukcjami nie będzie już kompatybilny z poprzednim oprogramowaniem. Moim zdaniem ciągłe spory i kłótnie o to, który x86 czy ARM jest lepszy, są bezcelowe. Apple Mx to inny cel i bardzo wąska grupa użytkowników. 99% z nich nie ma pojęcia, jaki procesor jest w nim zainstalowany ani jaką ma mikroarchitekturę. Nikogo nie obchodzi, czy osiągnął daną wydajność przy taktowaniu 2 GHz czy 10 GHz, czy ma cztery, czy dziesięć potoków dekodujących na rdzeń itd. Priorytety rynku x86 są zupełnie inne, ponieważ ARM nie stanowi znaczącej konkurencji. Dla AMD i Intela priorytetem są procesory Epyc/Xeon i urządzenia mobilne. AMD projektuje x86 Zen z silnym naciskiem na Epyc, o czym świadczy Zen5, który także musi działać dobrze w mobile. Oczekuje się, że Zen6 przyniesie mniejsze ulepszenia, ale między innymi o 50% więcej rdzeni i pamięci podręcznej. Prawdopodobnie trochę zwiększy taktowanie. Dodając więcej rdzeni i pamięci podręcznej, AMD musi zrównoważyć złożoność samych rdzeni. Apple ma tylko kilka dużych rdzeni na chip, co zapewnia większą swobodę rozbudowy mikroarchitektury. Co więcej, Apple spowolniło teraz rozbudowę rdzenia i zwiększa taktowanie. AMD i Intel walczą ze sobą o osiągnięcie jak największej ilości rdzeni na gniazdo, co zostawia małe pole do rozbudowy. Intel już zaprojektował potężny rdzeń, 3-4 razy bardziej złożony niż GoldenCove i prawdopodobnie bardziej rozbudowany i szerszy niż jakikolwiek ARM, ale porzucił projekt, ponieważ nie chciał marnować krzemu wyłącznie na procesory do komputerów stacjonarnych lub urządzeń mobilnych, gdzie można było wykorzystać prostsze rdzenie i osiągnąć „stały” wzrost generacyjny. AMD i Intel to korporacje, a akcjonariusze chcą widzieć stały, niezawodny i stabilny wzrost. Bardzo duży wzrost złożoności rdzeni w ciągu jednej generacji oznacza dłuższy czas projektowania i walidacji oraz większe ryzyko błędów. AMD i Intel mają własną ścieżkę rozwoju dla x86. Siła x86 tkwi we wstecznej kompatybilności, uniwersalności i miliardowych ilości softu(w tym otwartych i darmowych) działających natywnie na x86. Edytowane 11 Lipca przez AMDK11
kalderon 1 088 Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca Zyski w grach mogą być spore bo po pierwsze zegary, po drugie więcej rdzeni=więcej cache, a po trzecie wyeliminują wąskie gardło Zena 5 czyli stary kontroler pamięci 59 minut temu, ryba napisał(a): Nie pitol, x86 nie beda ciagnac do konca swiata, a to jeden z hamulcowych obecnie. Inne architektury mają duże braki które trzeba by nadrobić całkowitym przemodelowaniem całego ekosystemu (a przecież pracują na tym wszelakie urządzenia na całym świecie, w przemyśle itp), zaś przewagi innych architektur wynikają np. z tego że Apple stać na najnowszy proces produkcyjny rok przed innymi czy fakt że wszystko jest zalutowane na jednym PCB. Póki co nie widać nic równie uniwersalnego jak x86.
AMDK11 35 Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca (edytowane) 19 godzin temu, kalderon napisał(a): Zyski w grach mogą być spore bo po pierwsze zegary, po drugie więcej rdzeni=więcej cache, a po trzecie wyeliminują wąskie gardło Zena 5 czyli stary kontroler pamięci Inne architektury mają duże braki które trzeba by nadrobić całkowitym przemodelowaniem całego ekosystemu (a przecież pracują na tym wszelakie urządzenia na całym świecie, w przemyśle itp), zaś przewagi innych architektur wynikają np. z tego że Apple stać na najnowszy proces produkcyjny rok przed innymi czy fakt że wszystko jest zalutowane na jednym PCB. Póki co nie widać nic równie uniwersalnego jak x86. Gry osiągają średnio 1-2 IPC, podczas gdy Zen5 i LionCove osiągają 8(szczytowo więcej dzięki UOP Cache). W grach lepiej jest mieć najniższe możliwe opóźnienie i najwyższą możliwą częstotliwość taktowania. Opóźnienie jest znacznie redukowane dzięki dużym pamięciom podręcznym, takim jak 3D V-Cache AMD i samą logiką sterującą rdzenia obliczeniowego. Edytowane 11 Lipca przez AMDK11
kalderon 1 088 Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca Godzinę temu, AMDK11 napisał(a): Gry osiągają średnio 1-2 IPC Co to za jednostka?
AMDK11 35 Opublikowano 11 Lipca Opublikowano 11 Lipca (edytowane) Instruction Per Cycle(IPC). Inaczej "Instrukcje na Cykl" zegarowy procesora. Edytowane 11 Lipca przez AMDK11
VRman 2 635 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca (edytowane) Mam nadzieję, że nie było, ale nie chce mi się odwijać ignorowanych, żeby posprawdzać, więc wrzucę: Ten gość drugi raz już gada o tym, że Zen 6 ma być na N2X. Zaraz zaraz... To ma mieć premierę za niecały rok do półtora roku. News sprzed półtora miesiąca mówi o tym, że N2P i N2X osiągną masową produkcję dla mainstremowych segmentów pod koniec 2027r. Poza tym pierwszy N2 się słabo nadaje dla chipów z wysokim zegarem i to właśnie N2P i N2X mają być tym co coś realnie da. Zatem jakim cudem Zen 6 ma korzystać z procesu dostępnego rok-dwa później? I jeśli się okaże, że koleś z filmiku wyżej gadał bzdury to skąd tak duży wzrost zegarów? 2011-2020 to było 5GHz -> 5.5GHz i nagle teraz mamy od tak, na jakimś kiepskim skoku w sensie procesu TSMC nagle przełamać barierę 7GHz i pewnie 6GHz all core? Oczywiście spodziewam się dużego jak na obecne czasy skoku dzięki GAA, ale nadal nie sądzę, aby miało być tak pięknie, że Zen6 w formie proców do gierek miałby dostać chiplety w GAA już latem 2026r. Kolejna sprawa. Zen 7. Ten sam gość mówi, że chip v-cache będzie w 4nm. A w jakim są obecnie te chipy w 9800x3D? Ja myślałem, że to właśnie GAA się przyda do tego z czego się robi v-cache. Ostatnia kwestia. Co oznacza ten dziwny pomysł, że każdy rdzeń Zen 7 dostanie 2MB L2 (to spoko, Intel już wcześniej zwiększał tu bardziej niż AMD) ale i 7MB v-cache jako L3? Czyli dla 8-jajowca byłoby to 8x7MB. Ale zaraz. Czy kod który teraz się ładnie mieści w całym cache'y nie chodziłby na takim procu sporo wolniej? A może to jest dodatkowy v-cache a na to dopiero przyjdzie te 64-128MB normalnego, takiego jak w 9800x3d? Bo chyba gość jednak jakąś tam wiedzę i renomę posiada i by zwykłego L3 z v-cache nie mylił. Jestem ciekaw co o tym sądzicie, bo ja mam w głowie same znaki zapytania, szcególnie z kwestią procesu. GAA to cholernie ciężki temat i od lat u wszystkich są obsuwy a tu nagle tanie procki do komputerów miałyby dostać cholernie drogi proces i to jeszcze wcześniej niż w prognozach/roadmapach? Edytowane 12 Lipca przez VRman
AMDK11 35 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca (edytowane) Na razie nic nie jest pewne i dopóki dane te nie zostaną zweryfikowane, pozostają one jedynie spekulacjami, do których należy podchodzić z dystansem. Co do Zen6 jestem bardzo dobrej myśli Edytowane 12 Lipca przez AMDK11 1
Phoenix. 4 712 Opublikowano 13 Lipca Opublikowano 13 Lipca 2nm wchodzi w masowa produkcje w tym roku, a skoro juz sa sample cpu tzn ze proces jest juz wybrany 1
bourne2008 1 202 Opublikowano 13 Lipca Autor Opublikowano 13 Lipca AMD podobno testuje próbki swojego procesora desktopowego nowej generacji z mikroarchitekturą „Zen 6”, o nazwie kodowej „Medusa Ridge”, wśród bliskich partnerów branżowych, takich jak projektanci platform i producenci OEM – twierdzi Yuri Bubliy, znany jako 1usmus, autor oprogramowania do tuningu Hydra oraz wycofanego już kalkulatora DRAM dla Ryzen. Procesor zakłada aktualizację zarówno układów CCD, jak i klientowskiego układu I/O – mówi. AMD potwierdziło, że buduje układ CCD „Zen 6” w procesie technologicznym TSMC N2 (2 nm), który wszedł w fazę produkcji próbnej wcześniej w tym roku. Proces ten ma być gotowy do masowej produkcji chipów 2 nm jeszcze w tym roku. Węzeł 2 nm oferuje znaczący wzrost gęstości tranzystorów w porównaniu do obecnego węzła TSMC N4P, na którym AMD produkuje 8-rdzeniowy układ CCD „Zen 5”. Według 1usmusa i innych źródeł, AMD wykorzysta to do zwiększenia liczby rdzeni na CCD. Źródła wskazują na możliwość zwiększenia liczby rdzeni na CCD do 12, z 48 MB pamięci podręcznej L3. Na razie nie wiadomo, czy wszystkie 12 rdzeni będzie zgrupowanych w jednym CCX z monolitycznym blokiem 48 MB pamięci L3, czy też zastosowany zostanie układ dwu-CCX, z 6 rdzeniami na CCX, dzielącymi po 24 MB pamięci L3. Kolejną dużą aktualizacją w „Medusa Ridge” jest klientowski układ I/O (cIOD). AMD ma zbudować nową generację cIOD w nowszym procesie EUV, takim jak 5 nm N5 lub 4 nm N4P, co stanowi znaczące ulepszenie w porównaniu do obecnego 6 nm N6. 1usmus twierdzi, że głównym powodem aktualizacji cIOD jest architektura kontrolera pamięci. AMD ma zastosować w „Medusa Ridge” nową architekturę podwójnego kontrolera pamięci. Nadal będą to dwa kanały DDR5 na gniazdo, ale zaprojektowane z myślą o wyższych prędkościach pamięci, co pozwoli AMD dogonić Intela w tej dziedzinie. Jeśli chodzi o technologie zwiększania częstotliwości procesora, takie jak PBO i Curve Optimizer, nie przewiduje się żadnych aktualizacji, a 1usmus podsumowuje, że wsparcie dla Hydry powinno być proste. 1
Phoenix. 4 712 Opublikowano 13 Lipca Opublikowano 13 Lipca Jak dla mnie to bedzie cpu idealny, 12 core w jednym CCD, wyzsze zegary, wieksza kasza, wieksze IPC i do tego natywnie wieksze predkosci ram, a jak wyjdzie 3D to znowu pewnie pozamiata 6
VRman 2 635 Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca (edytowane) Tym razem plotka, która wygląda znacznie bardziej wiarygodnie niż te pierdu pierdu gościa z kanału Moore's Law is Dead https://videocardz.com/newz/amd-zen-6-to-primarily-use-tsmc-n2p-n3p-for-low-end-mobile-skus n2p ma sens. Wydawanie proca w 2026r. w procesie mającym debiutować w 2027r. sensu nie miało (gość coś bzdurzył o N2X, ale w ciągu tygodnia widzę w jego filmikach dwie kolosalne bzdury poza tym o n2x więc chyba szkoda czasu na ten kanał) W każdym razie jednak N2, więc GAA i przyznam, że jeszcze pół roku temu bym w taki scenariusz nie uwierzył. Fajna niespodzianka. Moje prognozy, że po 9800x3d nic fajnego długo nie wyjdzie właśnie wzięły w łeb. I nie mógłym być z tego powodu bardziej szczęśliwy Przypomnę, że emu PS3 w grach 30fps kończy się na 9800x3d na około 50fps. 2nm może wystarczyć aby zamknąć 60fps, a wtedy sobie wreszcie przejdę Motorstormy i GoW: Ascension O ile do wtedy nie wyłączą MS FS 2020, to też się przyda te 15-20% więcej jednowątkowej do VRu. Go go AMD edit: Znowu ten gość powtarza "N2X". Myślę, że chyba coś się mu pomyliło z następną wersją, może Zen 6 plus, czy Zen 7. Co do tych 7GHz to też jestem bardzo sceptyczny. - bo mnie interesują wersje X3D, a tu może być niżej niż wersje bez cache - zegar jednego wątka przy wyłączonej reszcie - może to tylko nowa forma oszczędzania energii co pozwala np. na wyższy zegar w obliczeniach które mniej wymagają mocy/prądu/ciepła - a może to jakaś inna technologia, której do tej pory nie było, która doda wady obniżające atrakcyjność tych 7GHz w grach - to jego interpretacja. Mówi, że to nie jest "AMD marzy o tylu", a "AMD wkłada dużo wysiłku aby to osiągnąć". Te 7+GHz może więc się okazać zbytnim optymizmem. Na razie mają 6,xGHz. Zgadzam się za to z tym, że będzie drożej. Mam nadzieję, że będzie lepiej niż się obawiam, a po cichu liczę na 8-jajową wersję proca z pełnym cache'em, ale to raczej zbytni optymizm z mojej strony. Edytowane 15 Lipca przez VRman
Boru 8 Opublikowano 16 Lipca Opublikowano 16 Lipca Takie 10 core przytulić czemu nie. Cena pewnie będzie adekwatna
bourne2008 1 202 Opublikowano 16 Lipca Autor Opublikowano 16 Lipca Nowy sweet spot na 8000MT. Niektórzy będą zachwyceni
VRman 2 635 Opublikowano 17 Lipca Opublikowano 17 Lipca Poczekajcie na wyniki w latency. MT/s w grach nie żadnego znaczenia.
Phoenix. 4 712 Opublikowano 17 Lipca Opublikowano 17 Lipca 15 godzin temu, maxmaster027 napisał(a): Jeżeli 1:1 jak najbardziej Dokladnie tak, jak bedzie to 1:1 to czapki z glow Wtedy bedzie trzeba wychaczyc jakies fajne natywne kostki 8k
maxmaster027 879 Opublikowano 17 Lipca Opublikowano 17 Lipca Właśnie chodzi o to, że nie bedzie trzeba ramu zmieniać, bo jak ktos juz ma hynixy A-die to spokojnie 8000 poleci najwyzej wentylatorek i napiecie nieco wyzej i kaska zaoszczedzona
Phoenix. 4 712 Opublikowano 17 Lipca Opublikowano 17 Lipca Moze byc jak mowisz ale nie bylbym taki pewny, natywne kostki jednak moga robic takie takty przy nizszym napieciu. Ale jak finalnie bedzie to sie przekonamy.
tomcug 2 440 Opublikowano 17 Lipca Opublikowano 17 Lipca A po co Ci to niższe napięcie, i tak zrobisz 8k przy sensownym woltażu na przeciętnych kostkach.
Rekomendowane odpowiedzi