Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Pentium D napisał(a):

Wątpię w te 6,6 czy nawet 6,5 GHz, ale gdyby to była prawda to pewnie nie na wszystkich rdzeniach i w bardzo lekkim obciążeniu. Zen 4 i 5 potrafi wysoko tykać, ale stabilność ma 500 - 600 MHz niżej.

6.6GHz dotyczy Turbo w ST.

Jeśli to prawda, podejrzewam, że Ryzen bazujący na 12 rdzeniach z jednego CCD będzie miał taktowanie turbo ST(1-2 rdzenie) na poziomie ~6,5 GHz, a to byłaby różnica ~1GHz w porównaniu do mojego R7 9700X, a do tego +10-15% wyższe IPC(średnia z krzywej) + 50% więcej rdzeni i robi się naprawdę pokaźny wzrost wydajności. 

Zobaczymy jak to w praktyce wyjdzie. Jestem przygotowany na Zen6 :) 

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano
2 godziny temu, Pentium D napisał(a):

Wątpię w te 6,6 czy nawet 6,5 GHz, ale gdyby to była prawda to pewnie nie na wszystkich rdzeniach i w bardzo lekkim obciążeniu. Zen 4 i 5 potrafi wysoko tykać, ale stabilność ma 500 - 600 MHz niżej.

Ależ oczywiście że tak, to jest standard od kiedy wprowadzono "turbo", tym niemniej dalej rozmawiamy o min. 15% wzrostu na samych zegarach, plus dwucyfrowy wzrost IPC, plus zupełnie nowy kontroler pamięci o wyższej przepustowości/niższych opóźnieniach, + 50% więcej rdzeni, + 50% więcej cache L3 na start i to w zwykłych bazowych modelach bez X3D. Przyznasz że na papierze nieźle to wygląda?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, kalderon napisał(a):

Ależ oczywiście że tak, to jest standard od kiedy wprowadzono "turbo", tym niemniej dalej rozmawiamy o min. 15% wzrostu na samych zegarach, plus dwucyfrowy wzrost IPC, plus zupełnie nowy kontroler pamięci o wyższej przepustowości/niższych opóźnieniach, + 50% więcej rdzeni, + 50% więcej cache L3 na start i to w zwykłych bazowych modelach bez X3D. Przyznasz że na papierze nieźle to wygląda?

Z tego, co słyszałem, połączeń między CCD a IOD i IMC będzie 10 razy więcej, co powinno przełożyć się na mniejsze opóźnienie w dostępie do pamięci RAM.

Dodatkowo pojawi się nowy, podwójny kontroler DDR5. Różnica polega na tym, że Zen4-5 ma jeden, zunifikowany kontroler, a gdy oba układy CCD wysyłały żądania dotyczące pamięci RAM, występował konflikt. Podwójny kontroler ma na celu zrównoleglenie dostępu do zasobów RAM.

Zobaczymy.

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, AMDK11 napisał(a):

6.6GHz dotyczy Turbo w ST.

Jeśli to prawda, podejrzewam, że Ryzen bazujący na 12 rdzeniach z jednego CCD będzie miał taktowanie turbo ST(1-2 rdzenie) na poziomie ~6,5 GHz, a to byłaby różnica ~1GHz w porównaniu do mojego R7 9700X, a do tego +10-15% wyższe IPC(średnia z krzywej) + 50% więcej rdzeni i robi się naprawdę pokaźny wzrost wydajności. 

Zobaczymy jak to w praktyce wyjdzie. Jestem przygotowany na Zen6 :) 

To przy założeniu że przy tych prędkościach będzie brał proporcjonalnie tyle samo prądu przy tych 6.6? Jeśli wyczarują znowu coś więcej niż 10% ipc to się szykuje fajna sprawa. Jak ten podwójny kontroler ma tylko wspomagać komunikację między ccd to bez szaleństw. Dalej jedno ccd z wyłączonym smt będzie dawało fajne wyniki przy gierkach z konsol szykowanych na 8/16. Niech jeszcze tego cache nie dawkują. Nova liczę że wcześniej wystaruje.

BTW chodzi czy coś się przy tych 6+ ghz zostanie tej perf/w ;) tu bardziej się łapczywa ta elektronika robi na prądy niż efektywna jak tylko poruszają się częściowo w skali samego tranzystora. Tak wiem że te nanosheet ma być nowym jego rodzajem i chętnie poczytam predykcji.

BTW2 imc jest w io die przecież. Chyba że liczysz na więcej połączeń z bankami :lol2:

Już chyba coś wyszło z intel 18A na tym ich ribbon fet( ich nazwa na nanosheet) i power Via (tsmc z ich backside power delivery jeszcze nie wchodzi) to zważywszy na zagęszczenie można snuć teorie.

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, areczek1987 napisał(a):

To przy założeniu że przy tych prędkościach będzie brał proporcjonalnie tyle samo prądu przy tych 6.6? Jeśli wyczarują znowu coś więcej niż 10% ipc to się szykuje fajna sprawa. Jak ten podwójny kontroler ma tylko wspomagać komunikację między ccd to bez szaleństw. Dalej jedno ccd z wyłączonym smt będzie dawało fajne wyniki przy gierkach z konsol szykowanych na 8/16. Niech jeszcze tego cache nie dawkują. Nova liczę że wcześniej wystaruje.

BTW chodzi czy coś się przy tych 6+ ghz zostanie tej perf/w ;) tu bardziej się łapczywa ta elektronika robi na prądy niż efektywna jak tylko poruszają się częściowo w skali samego tranzystora. Tak wiem że te nanosheet ma być nowym jego rodzajem i chętnie poczytam predykcji.

BTW2 imc jest w io die przecież. Chyba że liczysz na więcej połączeń z bankami :lol2:

Już chyba coś wyszło z intel 18A na tym ich ribbon fet( ich nazwa na nanosheet) i power Via (tsmc z ich backside power delivery jeszcze nie wchodzi) to zważywszy na zagęszczenie można snuć teorie.

Oczywiście że IMC jest w IOD. 

CCD ma łączyć się z IOD 10x większą ilością połączeń co ma zredukować opóźnienia i dać większą przepustowość. 

Podwójny IMC ma głównie dać korzyści w jednoczesnym dostępie do RAM przez oba CCD. Czy cokolwiek zyska na tym pojedynczy CCD? Możliwe że nic. 

Oczywiście nie twierdzę że są to potwierdzone dane. Poczekamy zobaczymy. 

Byłoby fajnie gdyby wypuścili w tym roku bez opóźnień Ryzen Zen6 z 1 CCD (pobożne życzenie). 

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano
42 minuty temu, bourne2008 napisał(a):

Taka sama sytuacja jest u Intela a jakoś nie słyszę twoich narzekań.;)

Niby jak taka sama jak u Intela masz procki F i z igpu i sobie wybierasz. U AMD będzie powrót do ciemnoty jak za dawnych czasów.

Opublikowano

@Krzysiak A ja przez chwilę używałem integry, bo akurat nie miałem nic pod ręką. Dobrze jednak ją mieć.
Na Zen 3 to był ból, bo wersje z integrą, same jako procesor były wolniejsze i było ich mniej (wersje G). W Zen 4, 5 i pewne w 6 będzie podobnie jak jest teraz. 
Integra nie jest zła, a "gratis" to uczciwa cena ;) 

Opublikowano

W domu używam karty dedykowanej ale awaryjnie wolę mieć integrę w procesorze nigdy nie wiadomo kiedy może się przydać tym bardziej mając kartę z wtyczką 12VHPWR. Dla mnie procesor bez integry to produkt wybrakowany. Można też w AM5 włączyć hybrid grafic i pulpit będzie wyświetlać integra a bardziej zaawansowaną grafikę dedykowana ale podpinając monitor do płyty w takim układzie stracimy trochę na wydajności dedyka. W firmie jadę na integrze bo do tego co tam ona ma wyświetlać jest w zupełności wystarczająca chociaż miałbym co włożyć bo została mi po wymianie w kompie w domu 3060 ale ta do wyświetlania pupitu i prostej grafiki to przerost formy nad treścią i szkoda marnować prąd na coś co ogarnie integra z procesora.

Opublikowano
3 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

Trzeci rok niedługo zacznę na amd z igpu i jeszcze mi się nigdy nie przydało, więc bez znaczenia :hihot:

Nawet jak GPU poszło na RMA to włożyłem inne byle nie jechać na integrze.

No to byś sobie wziął 9800X3DF tańszego o 15 dolarów gdybyś miał taki wybór, ale AMD wie lepiej czego potrzebujesz. Po drugie igpu od AMD jest trochę słabsze od tego co oferuje intelowskie UHD 770. Dodatkowo intel ma quick sync.

Opublikowano (edytowane)

Jednych to może będzie boleć, innych nie...akurat należę do tych drugich, sam biorąc kilka lat temu 12 gen wybrałem świadomie 12600KF.

No ale u mnie zawsze w szufladzie leży kilka sprawnych GPU w razie "w" (obecnie 1050ti, 1060 6GB, 580 4GB), do tego w domu 4 kompy w ciągłym użytkowaniu, stąd jest mi to obojętne.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
Godzinę temu, Krzysiak napisał(a):

Jednych to może będzie boleć, innych nie...akurat należę do tych drugich, sam biorąc kilka lat temu 12 gen wybrałem świadomie 12600KF.

No ale u mnie zawsze w szufladzie leży kilka sprawnych GPU w razie "w" (obecnie 1050ti, 1060 6GB, 580 4GB), do tego w domu 4 kompy w ciągłym użytkowaniu, stąd jest mi to obojętne.

To już nie te czasy, gdzie człowiek miał tylko jeden komputer. :E

Opublikowano

Prawdopodobnie ZEN 6 ma być bez iGPU, a w jego miejsce wejdzie jakiś przygwizd odpowiedzialny za obliczenia dla AI na które mocno zaczął cisnąc Microsoft. Takie jakoś nie dawno wyczytałem wieści :woot: