Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Najgorsze w tym wszystkim jest to że nigdy nie ma pewności co do raportowanego taktowania samplowego procesora.

Mam szczerą nadzieję na to że Zen6(OlympicRidge) da ~15% wzrost IPC + ~6.5GHz a będzie całkiem solidnie. 

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano

Skoro wynik jest o tyle wiekszy od detalicznego sampla to co to za roznica, to jest akurat najmniej wazne ile jest tam na budziku bo retail gorszego wyniku z pewnoscia miec nie bedzie a traktowac to trzeba i tak z dystansem ;) 

Opublikowano
W dniu 18.07.2026 o 23:33, Phoenix. napisał(a):

Skoro wynik jest o tyle wiekszy od detalicznego sampla to co to za roznica, to jest akurat najmniej wazne ile jest tam na budziku bo retail gorszego wyniku z pewnoscia miec nie bedzie a traktowac to trzeba i tak z dystansem ;) 

Bardziej miałem na myśli to że na tej podstawie nie da się ustalić wzrostu IPC.

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, janek25 napisał(a):

a ja myślę ze amd przysiadło na pupni,w końcu w 17 generacji beda też wydawać rapory i aldery:hihot:

1823446110c6aa0582dbc85f250f_osize9.jpg

Obawiam się, że tak właśnie może być. W końcu OlympicRidge zaoferuje o 50% więcej rdzeni, więc po co bardziej rozbudowywać rdzeń? :P

Osobiście wolałbym widzieć większy zysk z jednego rdzenia niż mieć ich więcej.

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Znaczy w retailu pod gierki i single core przeczuwasz że nie będzie 20-30% nawet z wyłączonym smt?

Nie chcę niczego wróżyć(negatywnie czy pozytywnie). Zobaczymy, jak to się potoczy. Liczyłem na jakieś szczegóły dotyczące rdzenia Zen6, ale niestety – nic z tego.

EDIT:

9-2160.b5922304.png

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano
46 minut temu, AMDK11 napisał(a):

Obawiam się, że tak właśnie może być. W końcu OlympicRidge zaoferuje o 50% więcej rdzeni, więc po co bardziej rozbudowywać rdzeń? :P

Osobiście wolałbym widzieć większy zysk z jednego rdzenia niż mieć ich więcej.

3300 pkt to zaden szał w gekkbench. Tyle ma arrow lake h w zbiorze wyników, postawione na linuxie

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Paw79 napisał(a):

To jeszcze Zen7 ma być na AM5?
Myślałem że Zen6 to już będą ostatnie procki na tą platformę (no może z ewentualnym Zen6 refresh). 

Trudno się temu dziwić. Biorąc pod uwagę obecną kryzysową sytuację na rynku pamięci RAM – gdzie pierwsze moduły DDR6 będą w rzeczywistości wolniejsze od najszybszych kości DDR5 – nie ma silnej presji na zmianę podstawki. Do tego dochodzi fakt, że różnica w wydajności kart graficznych między standardami PCIe 4.0 a 5.0 wynosi zaledwie kilka procent, więc motywacja do modernizacji pozostaje niewielka.

PCIe 6.0 mogłoby wprawdzie przyspieszyć działanie dysków NVMe, ale kryzysowa sytuacja w tym segmencie również stoi w miejscu, zatem nie ma tu żadnej pilnej potrzeby zmian.

To nie te czasy gdy wprowadzano nowe standardy nawet jeśli w pierwszym żucie nie było widać korzyści. 

Do tego dochodzi nowe gniazdo Intela LGA1954(pierwsza gen NovaLake) gdzie także na 4 generacje(2 pełne generacje + 2 odświeżenia(~4 lata)) przewidziany jest wyłącznie standard DDR5.

Także nic tylko się cieszyć i wyczekiwać Zen6 i Zen7 ;)

Edytowane przez AMDK11
  • Upvote 1