Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Eee, musisz się jeszcze dużo nauczyć podstaw inwestowania :E 

Na giełdzie przelatują setki miliardów dolców na dzień. Myślisz że gdyby istniała taka szklana kula, to ktoś z praktycznie nielimitowanym budżetem oraz teamem noblistów by nie wygrał całej giełdy i nie zakończył tej zabawy już dawno temu? ;)

Jedyne co możesz znaleźć, to analizy (mniej lub bardziej rozbudowane) fundamentalne stawiające na tezę, że jeżeli firma ma dobre podstawy do rozwoju, to się będzie chyba rozwijać.

Drugi kierunek to analiza wykresów - szukanie wzorców tam, gdzie wcale nie muszą być wzorce.

Wszystko to ma malejącą jakość predykcji w funkcji czasu. Nie da się przewidzieć dokładnie przyszłości z definicji. To jest fundamentalne prawo wszechświata.

Opublikowano

To, że przelatują setki miliardów dolców to wiem. Chodziło mi bardziej gdzie szukać wiedzy na temat takich ruchów bo wiadomo, że szklana kula zawodzi :rotfl2: i myślałem, że to jakieś ustawki tych "najwyższych" żeby z "biednego być jeszcze biedniejszym". A nie analiza wykresów bo jak na ten moment nie bardzo w nie wierze bo tutaj jeden czy drugi napisze coś na którejś z platform i już giełda zielona lub czerwona :heu:

Opublikowano

Książki. Byle bardziej z kategorii podręczników, niż wywodów magików co znają przyszłość. Jeżeli dane źródło podkreśla możliwość gigantycznych zarobków, olej je. Źródła wyważone, w których autor nie próbuje udawać że ma sposób na "szybki zarobek w 5 krokach, kliknij żeby się dowiedzieć więcej", tylko uczy, będą lepsze.

Jeżeli chcesz dosłownie widzieć ruch na giełdzie, to jest mnóstwo stron, które ten ruch pokażą, łącznie z wielką ilością wskaźników, podstawową analizą techniczną (wykresy), z zestawem wskaźników buy/sell/strong buy/sell/hold, itd.

Ogólnie bardzo duże ruchy bardzo dużych ryb są widoczne i publiczne. Tak samo jak możesz zobaczyć ich portfolio. Cóż z tego...

Opublikowano

Dodałbym że książki na których praktykował Warren Buffet w aktualnej rzeczywistości są już z reguły nieaktualne. To spółki technologiczne ciągną teraz cały rynek. To już nie są huty ani producenci słodkich napojów. Wskaźniki dla spółek technologicznych są o wiele większe niż zakłada nazwijmy to klasyczna literatura. W starej teorii powinny być przewartościowane, ale czy tak faktycznie jest? Rynek weryfikuje że jednak nie do końca.

Opublikowano

No, ale nikt mu nie poleca 100-letnich podręczników znalezionych w muzeum :) 

Na pewno od czasu (młodości) Buffeta wiele na giełdzie się zmieniło: rynek jest o wiele bardziej dynamiczny, ludzie w niektórych aspektach zostali wyeliminowani przez kąkutery, mamy nowe produkty finansowe, mamy duży wpływ globalizacji, internetu. Żyjemy w czasach informacji, a nie produkcji. Itd, itp. 

Na pewno w ciągu ostatnich 100 lat napisano jakieś nowsze książki :) Ja nic nie polecę, większość przeczytałem w innym, niż polski, języku.

Opublikowano

Głuptasek...

No panowie, chyba wreszcie wchodzimy w etap 2 Wielkiego Pomarańczowego Planu, czyli pierwszych raportów finansowych korpo w warunkach dobrobytu i przewspaniałej cudowności, jakie nadeszły w USA.

Główne skupienie widać na nV, ale dobrobyt rozlewa się po całym techu - od AMD do jakichś firm od litografii.

Trump! Trump! Trump!

Opublikowano

Pytanie  co będzie dalej czy faktycznie zmienią tą firmę w  firmę zbrojeniową czy po prostu ktoś przytulił parę €  i nic tam nie powstanie a akcje znowu spadną :>

Opublikowano

Nadszedł trudny czas rozliczenia pita i coś mi się mocno nie zgadza.

Wiecie może w jaki sposób bank wylicza zysk ?

Bo przysłali mi pit z informacją o dochodzie za 24r na kwotę 75 tysi

Natomiast jak porównałem wartość portfela z początku roku i z konca roku czyli z 1.1.2024 i 31.12.2024 to mi wychodzi różnica/dochód 56 tysi

Więc albo ja czegoś nie rozumiem, albo matematyka się zmieniła, albo to są jakieś czary mary ;)

Pomożecie ?

Opublikowano (edytowane)

Liczą się tylko zamknięte pozycje. Jak coś kupiłeś i masz to dalej w portfelu i nie są to pochodne rozliczane codziennie jak np. kontrakty, tylko np. akcje, to się nie wlicza.

Edytowane przez adashi
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

hmmm

to chyba wyższa matematyka w takim razie :)

na początku roku miałem 112500 w akcjach i 500 wolnych środków na koncie maklerskim

na koniec roku miałem 81250 w akcjach i 88450 wolnych środków na koncie maklerskim

chyba nadal nie rozumiem

EDIT

chyba rozumiem

w 2023r nic nie sprzedawałem tylko trzymałem portfel

sprzedałem dopiero w 2024 i mam zysk skumulowany jak gdyby

tak ? :)

Edytowane przez IceMan
Opublikowano

Wolne środki nie mają wpływu.

Koszty to środki wydane na zakup akcji nawet jeśli były to zakupy przed rokiem 2024 plus prowizje od zakupu i od sprzedaży pod warunkiem, że te akcje zostały sprzedane w roku 2024.

Przychody to kwoty ze sprzedaży akcji w roku 2024.

Różnica to dochód do opodatkowania.

Sytuacja jaką opisujesz ma miejsce jeśli zamyka się zyskowne transakcje, a stratne utrzymuje. Aby tego uniknąć można pod koniec roku sprzedać i odkupić akcje, które są stratne. 

• Like 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 12.05.2025 o 17:22, Platun napisał(a):

Panowie co to się dziś dzieje z tą giełdą, że wszystko na zielono :o

Wraca do normy? Wiadomo było, że Trump zacznie w końcu luzować majty.

Warto było się obkupić w dołku, portfel 20% do góry. I na ETH ponad 50%. 

Edytowane przez Lypton
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Lypton napisał(a):

Obstawiam, że z tą ekipą takiego bujania będzie więcej. Kto umie zarabiać na zmienności ma przed sobą złote czasy.

A no i złoto raczej już nie stanieje.

Edytowane przez Jinx
Opublikowano
11 godzin temu, Lypton napisał(a):

juz prognozy sie pojawiaja na 6k na koniec roku :E 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 16.04.2025 o 20:57, Platun napisał(a):

Pytanie  co będzie dalej czy faktycznie zmienią tą firmę w  firmę zbrojeniową czy po prostu ktoś przytulił parę €  i nic tam nie powstanie a akcje znowu spadną :>

eXIQdgW.png

%-)

Opublikowano
15 godzin temu, Wercyngoteryx napisał(a):

Korzysta ktoś ze sklepu poza granicami Polski w celu zakupu srebra fizycznego? Tak co by ominąć VAT? Jeśli tak to poproszę o polecenie;)

ATS Bullion, ale nie wiem czy wysyłają do EU.

• Upvote 1