Lameismyname 2 340 Opublikowano 14 Kwietnia Autor Opublikowano 14 Kwietnia @Yedi Nie mam żadnej, chociaż fizycznie brak śladu. Rozsądnym krokiem z mojej strony byłoby zamówienie teraz jakiegoś mobasa na prędce. Jeżeli combo ASRock + 9800X3D uśmierciło oba komponenty, a oba są w różnych sklepach kupione to będę miał jazdę bez trzymanki... Płyta chodziła od paru dni na najnowszym biosie 3.20. Myślałem, że on załatwi sprawę i te problemy z szalejącym VSOC.
Krzysiak 1 517 Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia (edytowane) 6 minut temu, Yedi napisał(a): Skąd pewnośc ze procek żyje ? Może faktycznie proc był strzelony i uwalił mobo...a może faktycznie nie bez powodu problemy 9800x3d przytrafiają się głównie na aszrocie Edytowane 14 Kwietnia przez Krzysiak
Send1N 4 153 Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia (edytowane) 1 godzinę temu, JacekRTX napisał(a): Mi po zmianie z i5 12400 na i5 14600k też power nie działał. Ołączyłem prąd na listwie, załączyłem i działa póki co. Co było przyczyną - nie wiem, Zasilacz załączył zabezpieczenie z jakiegoś powodu, wiele modeli tak ma że jak nie odetniesz całkowicie dopływu prądu na chwilę to się nie włączy jeżeli wcześniej załączył np ocp. Edytowane 14 Kwietnia przez Send1N
Lameismyname 2 340 Opublikowano 14 Kwietnia Autor Opublikowano 14 Kwietnia Teraz, Krzysiak napisał(a): Może faktycznie proc był strzelony i uwalił mobo Czyli co, aż tak chujowo bym trafił w loterii krzemowej? Zamiast problemów czy sztuka wytrzyma CO -30, -20 czy -10 to zasadnicze pytanie czy sztukę wytrzyma mobo? AM5 proc killer dla teściowej "mamusia sobie sparuje z ASRockiem to Excell będzie szybciej tabelki liczył" 1
Yedi 277 Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia (edytowane) 5 minut temu, Lameismyname napisał(a): @Yedi Nie mam żadnej, chociaż fizycznie brak śladu. Rozsądnym krokiem z mojej strony byłoby zamówienie teraz jakiegoś mobasa na prędce. Pamiętaj że kupiona płyta (cos poniżej x870) moze nie miec biosu pod 9800x3d i takie testy są o kant dupy potłuc .. Edytowane 14 Kwietnia przez Yedi
Krzysiak 1 517 Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia Teraz, Lameismyname napisał(a): Czyli co, aż tak chujowo bym trafił w loterii krzemowej? Różnie to bywa...raz dawno temu zaraz po premierze phenom 2 kupiłem P2 920 i tylko udało mi się odpalić kompa na dosłownie minutę, CPU wyzionął ducha
JacekRTX 252 Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia 4 minuty temu, Send1N napisał(a): Zasilacz załączył zabezpieczenie z jakiegoś powodu, wiele modeli tak ma że jak nie odetniesz całkowicie dopływu prądu na chwilę to się nie włączy jeżeli wcześniej załączył np ocp. Niby wyłączyłem pstryczkiem, ale kabla nie wyciągnąłem 1
Krzysiak 1 517 Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia 1 minutę temu, Yedi napisał(a): Pamiętaj że kupiona płyta (cos poniżej x870) moze nie miec biosu pod 9800x3d i takie testy są o kant dupy potłuc .. Wystarczy że kupi coś z flashback i po problemie
Send1N 4 153 Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia 1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a): Jak je "wyzerować"? Poprzez wciśnięcie i przytrzymanie przycisku power przez kilka sekund przy odłączonym dopływie prądu czyli wyciągnięta wtyczka od zasilania lub przełącznik na 0 Teraz, JacekRTX napisał(a): Niby wyłączyłem pstryczkiem, ale kabla nie wyciągnąłem No jak dałeś na 0 to nie musiałeś kabla wyciągać 1
Keel 55 Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia (edytowane) @Lameismyname jaki nr partii tego 9800 ? Nie tylko na asrockach padają reddit, nie zdziwiłbym się gdyby i mobo i cpu zdechło Edytowane 14 Kwietnia przez Keel
Lameismyname 2 340 Opublikowano 14 Kwietnia Autor Opublikowano 14 Kwietnia 2 minuty temu, Send1N napisał(a): Poprzez wciśnięcie i przytrzymanie przycisku power przez kilka sekund przy odłączonym dopływie prądu czyli wyciągnięta wtyczka od zasilania lub przełącznik na 0 Serio to coś daje? 2 minuty temu, Keel napisał(a): @Lameismyname jaki nr partii tego 9800 ? Na pudełku mam 100-000001084 To to?
Send1N 4 153 Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia (edytowane) 24 minuty temu, Lameismyname napisał(a): @ITHardwareGPT Podaj prawdopodobieństwo uszkodzenia płyty głównej wyładowaniem elektrostatycznym ze swetra. Powiem ci że ubiłem w ten sposób dongle od myszki w tamtym roku smyrałem się po głowie bo miałem nerwowy dzień mając gumowe klapki na stopach po czym wsadziłem to usb do portu i koniec myszka już nie zadziałała, ale sprzedawca poszedł na rękę i wysłał za darmo taki sam bo nie chciał abym reklamował całość 2 minuty temu, Lameismyname napisał(a): Serio to coś daje? Pytałeś Pentiaka jak to zrobić, nie odpisał to odpowiedziałem po prostu na to, to wszystko Edytowane 14 Kwietnia przez Send1N
Lameismyname 2 340 Opublikowano 14 Kwietnia Autor Opublikowano 14 Kwietnia (edytowane) 2 minuty temu, Send1N napisał(a): Pytałeś Pentiaka jak to zrobić, nie odpisał to odpowiedziałem po prostu na to, to wszystko W moim innym hobby jest podobny proces który dla mnie brzmi jak placebo i jest absurdalny, a połowa ludzi w to wierzy Komputery miałem od czasów 286 i nie pamiętam abym kiedykolwiek albo ktoś mi znany robił to o czym piszesz. Edytowane 14 Kwietnia przez Lameismyname
Keel 55 Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia W niektórych przypadkach rozładowanie ww sposobem może pomóc na różne dolegliwości. Robię tak sprzedaje mobo i wiem, że będzie wystawione na zmianę temperatur/wilgoć (np weekend na magazynie kurierskim itp), czy pomaga ciężko powiedzieć, ale lepiej mi z tą myślą Nie ten nr, ten piętro niżej. CF xxxxxx 1
lukadd 2 901 Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia 3 godziny temu, Lameismyname napisał(a): Odebrałem 9800X3D że sraczkomatu, wrzuciłem na mobasa, zarzuciłem chłodzenie z padem, naciskam power i.... Nic. Umarł w butach. Kurna... A jeszcze wczoraj śmigał na nim 7500F, wszystko dobrze spięte. Nawet na drugim zasilaczu próbowałem odpalić "na krótko". Płyta jak cegła, zero reakcji. Ale nic, nawet dioda nie mignęła na płycie? Totalne nic? Jak to to może jakimś sposobem płyta wyzionęła ducha przed włożeniem nowego procka, gdzieś pomiędzy po wyjęciu starego, a włożeniu nowego.
Send1N 4 153 Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia @Lameismyname nie wiem dlaczego myślisz że to żart ale już sam fakt że za pierwszym razem po wypięciu kabla potrafią mignąć ledy bądź zakręcić śmigła na pół sekundy gdy masz odłączone zasilanie a za drugim już nie pokazuje że wcześniej masz nagromadzony ładunek w kondensatorach a po takim "wyzerowaniu" już nie. 1
wallec 799 Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia Bez procka odpalałeś? Powinno zakręcić wentylami i wyłączyć.
Pentium D 1 157 Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia 31 minut temu, Send1N napisał(a): Taki łowca okazji a nie wie że sferis ma taniej https://www.sferis.pl/procesor-amd-ryzen-5-7500f-tray-i353983?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=PMax - Wszystkie produkty&utm_id=17438910135&gad_source=1 Wiem, ale tu chodzi o wypożyczenie na test więc po co nowy jak jest outlet. 1
Keel 55 Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia Na 99% obstawiam padnięty procesor. Szkoda ze Lama już sprzedal 7500f..
Lameismyname 2 340 Opublikowano 14 Kwietnia Autor Opublikowano 14 Kwietnia 14 minut temu, Keel napisał(a): W niektórych przypadkach rozładowanie ww sposobem może pomóc na różne dolegliwości. Robię tak sprzedaje mobo i wiem, że będzie wystawione na zmianę temperatur/wilgoć (np weekend na magazynie kurierskim itp), czy pomaga ciężko powiedzieć, ale lepiej mi z tą myślą Nie ten nr, ten piętro niżej. CF xxxxxx 2983798944948 Więcej numerków na pudełku nie mam. 15 minut temu, lukadd napisał(a): Ale nic, nawet dioda nie mignęła na płycie? Totalne nic? Jak to to może jakimś sposobem płyta wyzionęła ducha przed włożeniem nowego procka, gdzieś pomiędzy po wyjęciu starego, a włożeniu nowego. Totalnie nic, jestem spostrzegawczy - wychwyciłbym cokolwiek. Nie widzę nawet cienia szansy aby płyta zdechła w tak krótkim czasie, sam też robiłem wszystko z głową. To chyba jakiś pech, żyły wodne. 16 minut temu, Send1N napisał(a): @Lameismyname nie wiem dlaczego myślisz że to żart ale już sam fakt że za pierwszym razem po wypięciu kabla potrafią mignąć ledy bądź zakręcić śmigła na pół sekundy gdy masz odłączone zasilanie a za drugim już nie pokazuje że wcześniej masz nagromadzony ładunek w kondensatorach a po takim "wyzerowaniu" już nie. Myślę, że nie ma tu lekarstwa na moją bolączkę Chociaż przydatny detal. 17 minut temu, wallec napisał(a): Bez procka odpalałeś? Powinno zakręcić wentylami i wyłączyć. Odpalałem na różne sposoby na 2 zasilaczach - ani razu nie pojawiło się nic, kompletny brak życia. 10 minut temu, Pentium D napisał(a): Wiem, ale tu chodzi o wypożyczenie na test więc po co nowy jak jest outlet. Chodziło Ci pod nową płytę aby bios uaktualnić? W takim wypadku ma to sens. 5 minut temu, Keel napisał(a): Na 99% obstawiam padnięty procesor. Szkoda ze Lama już sprzedal 7500f.. A ja obstawiam padniętą płytę. Przecież dałaby jakiekolwiek życie bez procka, chociaż na chwilę by coś mrugnęło albo wentyl by ruszyło. Tutaj cegła 100%
Tornado3 327 Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia 3 minuty temu, Lameismyname napisał(a): kompletny brak życia. Czyli bardziej płyta martwa niż CPU. Zdrowa powinna dać jakiś sygnał a tu nic 1
Krzysiak 1 517 Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia Czy CPU żyje okaże się na innej płycie
Lameismyname 2 340 Opublikowano 14 Kwietnia Autor Opublikowano 14 Kwietnia 1 minutę temu, Krzysiak napisał(a): Czy CPU żyje okaże się na innej płycie Tyle, że jak trafię mobasa ze starym biosem nieobsługującym 9800X3D to płyta może się odzywać ale procek się nie zbootuje i będę miał wrażenie, iż jest uwalony Człowiek gdzie się nie popatrzy to z każdej strony dupa.
Krzysiak 1 517 Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia @Lameismynameto kup płytę z bios flashback
Reddzik 2 762 Opublikowano 14 Kwietnia Opublikowano 14 Kwietnia (edytowane) Ale większość jak nie wszystkie nowe płyty AMD mają flashbacka, jedynie potrzebujesz jakiegoś laptopa gdzie możesz wgrać odpowiedni bios na pendriva. edit: Jak kupiłem b450 msi gaming x w x-komie, to zapomnieli mi wgrać bios, a miałem Ryzena 3600 kupiony tak samo u nich, to było w 2019 w lipcu na premierę, nie wstał, musiałem użyć laptopa, stary 2 rdzeniowy ale zrobił swoje, zobaczyłem filmik jak to się robi, ile się czeka, jaka jest odznaka końca tego i tak samemu to zrobiłem bez odsyłania do x-komu. Edytowane 14 Kwietnia przez Reddzik 1
Rekomendowane odpowiedzi