Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Bilewater jednak jest tą lokacją, gdzie przemieszcza Hornet jeśli ją złapią czy nie?

Wlazłem tam normalnie i jestem już na bossie. Nie jest aż tak źle i arenę zrobiłem za drugim razem, ale okazało się że jeszcze to nie koniec, bo Boss się pojawił. :E

Rzeczywiście jedna ławka i z powolnym tempem, gdzie życie doładuje się do 100% z hmm neutralnych stworków wyszło mi 7 i pół minuty drogi.

Edit. A zwiedziłem jeszcze te odnogi i znalazłem bliższą ławkę. Jednak nie są niespełna rozumu. Z drugiej ławki to mniej niż 2 minuty.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

I to niestety dużo. :E Pierwszy raz skończyły mi się odłamki, gdy eksperymentowałem z niebieskim i Crest architekta. 

Boss w Bilwater ubity, musiałem go broniami pomocniczymi zwalczyć i była to walka do ostatniej amunicji i życia. Robiłem zwykłym atakiem.

Nienawidzę tych skaczący "żab" co miotają 2 strzałkami. Mają czasem nieprzewidywalne ruchy, bo zależą od twojego poleżenia. Raz zostaje na jedną salwę, a innym razem na aż trzy. :E

Z leczeniem po dotarciu do bossa nie było problemu, przecież w pobliżu są 4 pajęczyny dla jednego leczenia+ trup Hornet to kolejne leczenie.

Nie wiem co tak narzekacie na te Bilwater, poza tymi skaczącymi mędami. :E Najlepiej było być nad nimi.

Edit. Całe już obeszlem i potencjalna droga do Cytadeli jest zamknięta od drugiej strony, a dodajcie do otwarcia nie wiedzę. Nie wiem jak ktoś dotarł inną drogą do niej, ale może coś jest otwarte, jeśli nie weszło się normalnie?

Alvo szukam w złym miejscu.

Za to znalazł się klucz do.podejrzanych drzwi.

Edit.2 Google użyłem po łebkach i wyszło mi że przegapiłem jedną ukrytą drogę w sinners road. To za daleko grzebałem szukając alternatywnej drogi do Cytadeli. :E Eh, w podejrzanych zaułkach jednak trzeba sprawdzać sufit i ściany za każdym razem. W jakiś "workach" z trupami też może coś być i na szczęście je sprawdzałem, bo za dużo skakania było, aby nic tam nie umieścili.

Oh i kolejna lokacja odkryta, ile tego jest, bo już myślałem że prawie wszystko zrobiłem zanim zbiorem się za główne zadanie...

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, j4z napisał(a):

Jak to jest z naszymi rzutkami, pułapkami itp.? Ja myślałem że się respią jak odpoczywamy na ławce, ale wychodzi że nie...

Respią. Ale zużywasz ten materiał co dropi z mobków - shardy. Jeśli ich nie masz to Hornet nie będzie miała z czego ich crafić ;) 

Ale quest znalazłem... znaczy był to dość dobrze ukryty item, który odkryłem przez przypadek w zamkniętej wcześniej części pewnej lokacji, kiedy szukałem czegoś innego :E Poszedłem z tym do NPCa i zaczęło się ciekawie. Potem jeszcze drugi quest musiałem zrobić i dostałem nowy crest - Witch! Całkiem fajny, chyba w końcu zamienię na coś Reapera. ;) Tylko ma jeden minus, nie ma ani jednego slota na itemy do eksploracji. A wolałbym mieć chociaż kompas :( 

Już większość lokacji mam zrobione. Teoretycznie mógłbym kończyć grę, ale czytałem że 3 akt jest opcjonalny i żeby go zacząć, trzeba porobić sporo rzeczy. Jestem na dobrej ścieżce do tego. Więc niby koniec, ale jeszcze nie :) Spodziewam się że jak uda mi się dotrzeć do 3 aktu, to będę miał jeszcze trochę do roboty.

Edytowane przez Isharoth
Opublikowano

Polecam Wanderer albo Reaper Crest. Będziesz miał atak bezpośrednio w dół zamiast po skos. Wtedy skakanie po balonach jest dziecinnie proste. Sam chętnie korzystałbym z ulepszonego Hunters Cresta, ale ten atak po skosie skreśla go dla mnie. :/ 

Ten Witch crest jednak do dupy, bo nie można się normalnie leczyć. Czyli już drugi minus. Może bym się tym pobawił gdyby ten kompas chociaż był, ale już się przyzwyczaiłem do Reapera.

Opublikowano

Na którymś etapie gry, gdy wrócimy do miejsca gdzie zyskujemy chyba beast crest, dostajemy kolejne ulepszenie. Jest to dodatkowy slot na kompas do każdego creast. Więc w każdym buildzie zwalnia się miejsce na coś innego.

• Like 1
Opublikowano

Dziwne to jest, że musisz marnować jeden slot tylko po to, żeby mieć maseczkę pokazującą, gdzie jesteś na mapie. W żadnej nowszej metroidvanii czegoś takiego nie widziałem. Team Cherry dłubało to prawie 7 lat i mam wrażenie, że trochę się zatrzymali w czasie - cisza radiowa, zero update’ów, zero kontaktu ze społecznością, a w tym czasie cały gatunek już poszedł do przodu.

No i te runbacki do bossów… niektóre są spoko, 10-15 sekund i jesteś z powrotem, ale są też dłuższe, trzeba się znów przedzierać i uważać na wszystko. Nawet FromSoft już od tego odchodzi, a tam też kiedyś trzeba było biegać pół mapy po zgonie. Skoro już dotarłem do bossa, to czemu nie mogę od razu próbować walki?

A crestami chętnie bym się pobawił, ale te ataki po skosie to nie moja bajka - tylko się frustruję. :D

• Upvote 1
Opublikowano

@Dresiq ile miałeś godzin na liczniku wtedy? 

2 godziny temu, DITMD napisał(a):

Udałem się do Greymoor i chyba zrobiłem to za wcześnie, bo dostaję tam niezły oklep :lol2: Ta walka z tymi j%$#&* krukami :cenzura:

O, to ja tam jestem właśnie. 

Spojrzałem właśnie na mapę w necie. Jakie to jest duże. Toć ja chyba ze 100h będę w to grać, jeżeli nie polegnę. 😀

Opublikowano (edytowane)

Na zbiorowe walki polecam pułapki od "kowala". Świetne na każde ptactwo + bumerang.

Ale tam niewiele jest do zrobienia i głównie opcjonalne rzeczy są w greymoor ;)

3 godziny temu, Jaycob napisał(a):

No i te runbacki do bossów… niektóre są spoko, 10-15 sekund i jesteś z powrotem, ale są też dłuższe, trzeba się znów przedzierać i uważać na wszystko. 

Zrobiliby tryby easy i git gut to by każdy wybrał co chce. ;) Easy miałoby zapisy przed bossem, odnawialną amunicję oraz kompas w standardzie, ale w zamian jest brak części osiągnięć.

Nawet RE miewało głupie poziomy "easy".

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Nie chodzi mi o easy mode, tylko coś jak w Eldenie - ta statuetka Mariki. Masz wtedy wybór: walczysz od razu z bossem czy respisz się przy ognisku.

Wciąż siedzę w Act 2 i właśnie pokonałem

Spoiler

Trobbio

- co za spektakularna walka! 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Jaycob napisał(a):

No i te runbacki do bossów… niektóre są spoko, 10-15 sekund i jesteś z powrotem, ale są też dłuższe, trzeba się znów przedzierać i uważać na wszystko.

A widziałeś już ten runback do bossa w Bilewater? :E 

Ja już zrobiłem chyba wszystko co mogłem w 2 akcie. Idę na bossa. Co prawda zostało mi jeszcze trochę itemów do kupienia w sklepach, ale mam nadzieję że będę mógł je wykupić w 3 akcie, bo nie chce mi się farmić ponad 3k koralików. Z tymi koralikami to też balans mocno leży. Raczej nie czułem potrzeby w oryginalnym HK żeby ciągle farmić walutę. Jak dla mnie coś takiego nie powinno mieć miejsca w metroidvanii. Ceny itemów z kosmosu, pełno sklepów, a koralików mało. Otworzyłem chyba największy skarbiec z koralikami jaki był w grze - musiałem użyć ostatni Simple Key... w środku było może z około 500 koralików? :E Przecież niektóre itemy są za 800.

Oj jak dla mnie to mają sporo do poprawiania i balansowania w tej grze. Zarówno rozstawienie ławek jak i waluty. Ulepszenia broni też bardzo mało dają. Na szczęście narzędzia z trucizną jakoś dają radę. Szczególnie kolce czy cogfly. Szkoda że najbardziej toksyczna część community, ta najbardziej 'elitarna' już stęka po pierwszym patchu, żeby nic nie ułatwiać. :E

Edytowane przez Isharoth
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja zrobiłem całe Bilewater i nie jest tak źle, druga ławka jest ukryta w odnogach i wtedy czas spada z 5 do 2 minut drogi, tylko te zielone komary czasem wybiorą sobie kiepskie losowe miejsce. 

Wodę z robalami można olać, ponieważ przed bossem jest miejsce z pajęczynami oraz wasz trup, więc starczy na dwa "leczenia".

Zrobiłem już wszystko przed szukaniem melodii, poza znalezieniem wejścia do więzienia od góry. Myślałem że będzie w tym "forum" / wyższych salach, ale była tylko melodia iii... Świetne bronie poboczne, jak ktoś ma problem z bossem lub latającymi, to będą doskonale. :E

CKM z 80 korali :bandyta: Tylko trzeba tylko załadować wcześniej w menu lub na ławce.

Na dodatek jest jeszcze jedna świetna broń, ale nie zdradzę spoilera. Odkryłem to dopiero, gdy zrobiłem wszystkich bossów pobocznych w akcie 2, poza tym o czym nie wiem.

W ukrytym miejscu chyba można pozbyć się tych maszynowych pająków, które zbierają naszą sieć. W każdym razie, na razie mi nie wyskoczył od tego czasu, a nix innego to miejsce nie zrobiło.

Jeśli ktoś ma problem z koralami, to polecam kupić od złodzieji przedmiot na więcej zasobów. Wtedy z tych strażników na długiej prostej wypada 55 od sztuki..., a jest ich 5, nie można tylko sie trafić, bo traci się chyba ~13-17. Normalnie wypada z nich 33 korale.

Ale nie ma musu kupować wszystkiego, sam olewam ulepszenie leczenia, choć może pofarmię 5 minut, jeśli to złoty slot. (Jednak niebieski, więc kompletnie nie przyda się w moim podejściu.)

Opublikowano

Pokonałem ostatniego bossa w 2 akcie. Nie był aż taki trudny, choć dużo się działo na ekranie. Pora na akt 3 :) 

Jeśli chcecie mieć 3 akt to polecam robić wszystkie questy i pchnąć wątek z karawaną do samego końca ;) 

Opublikowano (edytowane)

Ej czekaj, to ktoś robi platformowe wyzwania na joysticku :E ? Myślałem że używa się wtedy Dpada, bo łatwo przytrzymać kierunek w dół i zmieniać na lewo - prawo. W pewnym momencie przypisałem sobie kierunek w dół i atak do dodatkowych przycisków na moim padzie, takie plusy 8bitdo. Mniej palce bolą i łatwiej ładować atak, podczas skakania.

A do zwiedzenia nowej okolicy zawsze powinno się przygotować wisiorkami na korale, aby mieć na daniny ławkowe. :E 
Kolejna rzecz do zarządzania, a nigdy nie zabrakło mi na ławkę lub szybką podróż, poza początkowym zwiedzaniem.

2 obrażenia za dotknięcie niektórych przeciwników boli, ale w sumie inaczej zawsze opłacałoby się wpaść w bossa, zamiast dostać atakiem, a większa mobilność ma właśnie pomóc... Powinni jedynie wyłączyć hitbox, gdy jest ogłuszony. Niektóre ataki mają niewrażliwość na zderzenie lub większy zasięg, a przyciągnięcie się nigdy nie uderzy we wroga, chyba że się przemieści.
I nic dziwnego że kończą mu się odłamki jak spamuje "automatony", czy jak się zwie ta samodzielna broń.

Jakby ktoś chciałby się pośmiać :E 

Opublikowano

Ukończyłem! Wpadł mi Weaver Queen Ending - chyba ten lepszy. :E

Finałowy boss, nie był taki straszny, ale i tak musiałem podejść z 10 razy, zanim w końcu ogarnąłem. 

Sama gra… no fajna, ale mam trochę mieszane uczucia. :D Strasznie mnie przetyrała i kompletnie nie mam ochoty wracać po resztę rzeczy czy odblokowywać nowych rejonów, mimo że trochę jeszcze zostało. To chyba najtrudniejsza gra, w jaką grałem od dawna.

Pierwszy Hollow Knight też był wyzwaniem, ale nie pamiętam, żebym się tak frustrował. Tam balans był lepszy - zarówno w platformówkach, obrażeniach, jak i ekonomii gry. Tutaj czułem, że praktycznie na każdym kroku dostaję karę za byle co :E - podwójne/potrójne obrażenia od wrogów, nawet jak tylko wpadniesz na nich bokiem, podwójne obrażenia w sekcjach platformowych, ciągły brak waluty, długie runbacki do niekótrych bossów… a walki w malutkich arenkach 4x4 metry z kilkoma falami wrogów to już w ogóle dramat.  :E 

A jednocześnie... no kurczę wciągnęła mnie totalnie. :P Nowy movement postaci jest świetny (poza nowym pogo), mega płynny i przyjemny. Wizualnie gra to po prostu sztos (polecam grać na OLED) moim zdaniem wygląda dużo lepiej niż "jedynka”. Prawie wszystko się rusza, świat żyje. Eksploracja to absolutna topka - co chwila jakieś sekrety, skróty, znajdźki, często łapałem się za głowę, jak to wszystko po ukrywali. No i muza to też absolutna topka! 

Kocham i nie nawidzę - 8/10 :D 

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Jaycob napisał(a):

Tylko nie wiem, czy da się to normalnie kontynuować, bo po napisach wraca mnie do save’a sprzed walki.

Tak jak w HK, zakończenia uzyskuje poprzez spełnienie warunków, są chyba 2-3 zakończenia w akcie 2.

Akt trzeci to już nowa zawartość i zazwyczaj trzeba wejść z innymi warunkami do bossa lub zakończyć go inaczej, tak jak z dreamnail w HK.

Nie wiedziałem, że będzie można wybrać dowolny autosave po kluczowych momentach, gdy się zrobi akt drugi. Mogłem dokończyć główną fabułę i potem czyścić mapę.

• Upvote 1