Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mi się podoba. Jedyne zastrzeżenia mam do tej mechaniki odbijania się od tych czerwonych cosiów. Same w sobie są ok, ale przez to że Hornet przy ataku w dół (w powietrzu) leci pod skosem, a nie jak HK, prosto w dół, sprawia że trzeba tutaj niewiarygodnie sporo precyzji przy dłuższych segmentach. Może być męczące, jeśli ta mechanika będzie się często przewijała.

Podoba mi się na razie projekt bossów. 2 już leży, nawet jakiegoś trzeciego biłem, ale to chyba był jakiś miniboss po prostu. Na dziś starczy. Szkoda że dopiero tak późno grę mogłem kupic. Jutro na szczęście piątek ;) 

Opublikowano

U mnie też dopiero drugi boss (ten który umożliwia przemieszczanie się), ale zamiast grać, przeglądam różne opinie i pierwsze wrażenia z gry. :E Dla mnie tytuł świetny- sporo rzeczy poprawiono: poruszanie i akrobacje są płynniejsze, sekretów jest masa, klimat fantastyczny, a muzyka naprawdę dodaje uroku. Zauważyłem też, że robaczki chyba biją mocniej? Jeden cios i znikają dwie maski, trzeba więc uważać. Podoba mi się też nowy system questów.

28 minut temu, userKAMIL napisał(a):

@Jaycob Jak już nawet profilowe zdj jest to ładnie musiało Ci siąść! ;) Miłej zabawy bo pamietam, że czekałeś…

Dzięki!

No wciągnęło mnie;) I dziwię się, że Ciebie nie - gra ma taki soulsowy vibe, tylko trzeba dać jej trochę czasu. 30 minut w metroidvanii to praktycznie rozgrzewka. ;) 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Jaycob napisał(a):

No wciągnęło mnie;) I dziwię się, że Ciebie nie - gra ma taki soulsowy vibe, tylko trzeba dać jej trochę czasu. 30 minut w metroidvanii to praktycznie rozgrzewka. ;) 

W Ori praktycznie się zakochałem a tutaj jakoś nie zaiskrzyło. 

P.S. ''system questów'' Tu jest coś takiego? XD 

Przez te pół godziny to się tam pogubiłem i finalnie nie wiedziałem gdzie iść. :blant: jest tam jakaś mapa?

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano

hej,   podpowie  mi  ktoś   skąd  tak potęzny  hajp  na  taką  platformową  grę?  na  steam   niemal  500 tysięcy  ,  a  ja  ani jednego   niusa nie czytałem na temat tej gry  :D  chyba pora wyjść z jaskini

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, userKAMIL napisał(a):

P.S. ''system questów'' Tu jest coś takiego? XD 

Podobnie jak w Soulsach - NPC dają ci tylko szczątkowe info, a jak coś zrobisz, dostajesz nagrodę. Tylko że teraz jest trochę łatwiej i wygodniej - masz listę zadań i nawet dziennik questów.

4 minuty temu, samsung70 napisał(a):

hej,   podpowie  mi  ktoś   skąd  tak potęzny  hajp  na  taką  platformową  grę?  na  steam   niemal  500 tysięcy  ,  a  ja  ani jednego   niusa nie czytałem na temat tej gry  :D  chyba pora wyjść z jaskini

Co ciekawe, gra prawie wcale nie miała marketingu. :E 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, userKAMIL napisał(a):

Przez te pół godziny to się tam pogubiłem i finalnie nie wiedziałem gdzie iść. :blant: jest tam jakaś mapa?

Kupujesz mapę od robaka który przeważnie coś nuci. ;) Potem przy każdym posiedzeniu na ławce dorysujesz fragment mapy, przynajmniej tam gdzie byłeś, o ile kupisz pióro do tego. Położenie na mapie zajmuje jeden slot - kompas.
To jest gra przygodowa w tym względzie, że eksplorujesz mapę z naturalnie pojawiającymi się przygodami. Musisz kreślić w pamięci przebieg mapy i swoje położenie, ponieważ nie zawsze masz mapę terenu, którą dokupisz później. 
Tereny swoją naturą też potrafią prowadzić do właściwej drogi, otoczenie naprawdę coś tu opowiada, tak ja w Dark Souls.

Sam jestem już z trzecią mapą i ciekawe na ile większe to będzie od Hollow Knight. Świetnie zgrali animacje i przypomniałem sobie, że przecież ta seria ma parowanie. :E Chyba zaraz odkryję odskok od ścian, bo coraz więcej dróg jest niedostępnych przez to.
Również fajny jest robaczek, od które można kupić "sekrety" i opowiada, gdzie można znaleźć coś interesującego. Oczywiści wszystko bez zaznaczanie na mapie, to można zrobić samemu, jeśli kupi się piny. ;) 

Edytowane przez musichunter1x
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Jaycob napisał(a):

Co? Jak? :D 

Przeciwnicy z bronią, np. ten z garnkiem są parowalni, wystarczy zaatakować w momencie ich ataku i ostrza się zetkną. Należy to zrobić trochę wcześniej niż w ostatnim momencie, ponieważ trzeba się zamachnąć.
Nie zapomnijcie o odbijaniu / niszczeniu pocisków. ;) 

Klimacik jest znakomity, jak trafiłem do pokoju z niespokojną muzyką to zostawiłem na później. :E Najpierw ławkę trzeba znaleźć. Oh i mrówki już znalazłem. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, musichunter1x napisał(a):

Kupujesz mapę od robaka który przeważnie coś nuci. ;) Potem przy każdym posiedzeniu na ławce dorysujesz fragment mapy, przynajmniej tam gdzie byłeś, o ile kupisz pióro do tego. Położenie na mapie zajmuje jeden slot - kompas.
To jest gra przygodowa w tym względzie, że eksplorujesz mapę z naturalnie pojawiającymi się przygodami. Musisz kreślić w pamięci przebieg mapy i swoje położenie, ponieważ nie zawsze masz mapę terenu, którą dokupisz później. 
Tereny swoją naturą też potrafią prowadzić do właściwej drogi, otoczenie naprawdę coś tu opowiada, tak ja w Dark Souls.

Szczerze to rozbiłeś mi psychikę w tej chwili! Bez dwóch zdań dam drugą szansę tej produkcji jak trochę więcej wolnego czasu będzie!

1 godzinę temu, musichunter1x napisał(a):

Oczywiści wszystko bez zaznaczanie na mapie, to można zrobić samemu, jeśli kupi się piny;) 

WTF!

P.S. Macie jakiś sensowny filmik gdzie omawiane są podstawowe mechniki tej gry? Ja naprawdę potrafię docenić, że pół bańki ludu nie bierze się z przypadku. XD

Szkoda, że HDR nie ma bo aż się prosi w tych kolorach. 

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, userKAMIL napisał(a):

P.S. Macie jakiś sensowny filmik gdzie omawiane są podstawowe mechniki tej gry? Ja naprawdę potrafię docenić, że pół bańki ludu nie bierze się z przypadku. XD

Po to są w grach tutoriale(które się czyta a nie skipuje ;P[no chyba że w tej grze nie ma to zwracam honor] ) , aby się mechanik nauczyć, ale jak się gra w samograje to wtedy podstawowe umiejętności jakie posiadałeś zanikają, :) np. sam uważałem że soulsy są za trudną grą, ale one nie są trudne, one są wymagające, ale jak się grało tylko w AC i mashowało jeden przycisk bez jakiegokolwiek myślenia to później jak przychodzi gra która czegoś od Ciebie wymaga to robi się problem :) 

Edytowane przez AndrzejTrg
Opublikowano
4 godziny temu, Isharoth napisał(a):

Jedyne zastrzeżenia mam do tej mechaniki odbijania się od tych czerwonych cosiów. Same w sobie są ok, ale przez to że Hornet przy ataku w dół (w powietrzu) leci pod skosem, a nie jak HK, prosto w dół, sprawia że trzeba tutaj niewiarygodnie sporo precyzji przy dłuższych segmentach. Może być męczące, jeśli ta mechanika będzie się często przewijała.

Potwierdzam- na klawiaturze to jest masakra.
Póki co dłuższe parkoury po tych czerwonych "pąkach" (?) to dla mnie ściana nie do przebycia.
W pierwszej części było skakanie po grzybkach, i już tam dawało w kość.
Ale mimo wszystko było łatwiej, bo x + strzałka w dół to było odbijanie na ostrzu, a nie atak po skosie, gdy klikniesz o ułamek sekundy za wcześnie/za późno.
Na razie nie wiem jak to ugryźć, a na pewno będą dłuższe i istotne sekcje oparte na tej mechanice.

Kupę razy zginąłem też na rycerzu-minibossie, bo mi się ciągle mylił dash z atakiem. :P

Eksploracja też potrafi nieźle pokarać.
Moby niby są łatwe, ale spróbuj tylko po śmierci stracić cierpliwość i przepchać jakiś fragment na szybko, lecąc na pałę i spamując atak... :D

PS. Widzę że peak na dzisiaj (sam Steam) to ponad 535 tys. ludzi grających jednocześnie.
A jest jeszcze gamepass i konsole.
Gra się już raczej zwróciła... :D

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Lace pokonana - nie wiem czemu, ale ta walka sprawiła mi sporo trudności. :E
Już wiem, skąd wziął się ten legendarny soundtrack. :D
Dotarłem do Far Fields i wow, jak tu pięknie - oprawa artystyczna to absolutna topka.

Edit: No i gdzie jest kowal? Był w wiosce, zdobyłem jakiś kamyczek do ulepszeń, ale teraz go nie ma.

Edytowane przez Jaycob
Opublikowano (edytowane)

@userKAMIL Znajdź sobie jakiś poradnik początkującego do Hollow Knight, bo system gry jest prawie taki sam. Pierwsza gra miała to jaśniej wprowadzane, a tutaj woda jest trochę głębsza. ;)

Mapa przynajmniej zaznacza już napotkane miejsca, jak kupcy, "szybką podróż", ławki, o ile kupisz piny od robaka z mapą, a nie wszystko jest dostępne od razu.

Stan NPCtów zmienia się wraz z postępem, a nie czasem, trochę na wzór Dark Souls, ale dużo łatwiej ich znaleźć, bo biegasz w 2D, a nie pie****** otwartym świecie Elden Ringa. Tak jak lubiłem tą grę, tak nienawidziłem otwartego świata, z takim projektem zadań i NPCtów. W Hollow Knight zazwyczaj jeszcze coś usłyszysz, jeśli coś ważnego jest w pobliżu. Nawet dźwięk leżącego ekwipunku może przebić się przez ściany.

Oh i pierwsze godziny to bieganie gołym i wesołym, z prostymi przeciwnikami, jak to w tym gatunku. ;) W Hollow Knight walka z Hornet / City of Tears / pokonanie modliszek było takim końcem tutoriala, tutaj z trzecią mapą czuję się jakbym był jeszcze przed Hornet w pierwszej części. W HK było chyba 14 map do kupienia, wydanie fizyczne miało pięknie wydrukowaną całość.

EDIT. Jakiś survival horror mógłby dodać atrament do pióra od mapy... Tutaj wystarczy tylko raz kupić i zawsze dorysuje teren posiadanej mapy, ale z drugiej strony byłoby to niepotrzebne bieganie do sklepu, choć możnaby w ten sposób dodać kolejne wydarzenia po drodze i w punkcie zakupu / materiałów.

Opublikowano

Nie słuchaj go! :D Poradnik? Totalnie zbędny. Graj na ślepo - cały fun w odkrywaniu wszystkiego samemu! Eksploracja tu to czysta magia. Trzeba się trochę wysilić, 30 minut i mieć wszystko podane na tacy? Nie w metroidvanii ani w Soulsach.:cool:

No dobra, to trochę ponarzekam - nie podoba mi się nowe pogo. Czemu Hornetka skacze pod kątem 45* zamiast w dół? Ta mechanika z odbijaniem się po głowach od przeciwników w pierwszym HK była świetna, a tutaj tego nie ma. :placz2: Może to mój skill issue, albo jeszcze nie odkryłem (mam nadzieję).

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Jaycob napisał(a):

Nie słuchaj go! :D Poradnik? Totalnie zbędny. 

Chodzi mi tylko o zrozumienia zakresu mechanik i projektu tej gry. ;) Dla milinów osób, które grały w jedynkę są to oczywiste rzeczy, ale sam jeszcze nie wiedział, że mapę się kupuje później od hałasującego robaka w terenie. :E

HK przynajmniej miał sklep i kreślarza praktycznie na samym początku, a tutaj pierwszy sklep nie ma nic odnośnie akcesoriów do mapy, więc człowiek nie wie czego się spodziewać.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, samsung70 napisał(a):

Jedynka była bardzo popularna, w sumie poszło coś koło 15 mln sztuk na wszystkie sprzęty. Samych opinii na Steamie ma 450 tysięcy (szacunkowa sprzedaż na nim to 7-10 mln). Jest na rynku 8 lat, więc miała czas zebrać ogromną fanbazę. Cały czas ludzie w nią grają, dzienne peaki sięgają kilkunastu tysięcy (a w związku z premiera sequela, ostatnio dobiły do ponad 70k). 

Ale najważniejsze - Silksong kosztuje 75 zł. 

Edytowane przez Lypton
Opublikowano
13 minut temu, Jaycob napisał(a):

Czemu Hornetka skacze pod kątem 45* zamiast w dół? Ta mechanika z odbijaniem się po głowach od przeciwników w pierwszym HK była świetna, a tutaj tego nie ma. :placz2: 

Dobrze że to zrobili, ponieważ zmienia to dynamikę starć. ;) Dalej możesz skakać po wrogach, ale pod kątem. Na tych dzwonach, które są przy niektórych ławkach możesz poćwiczyć odbijanie się.

Przynajmniej jej ruchy i przeciwnicy są dostosowani do tego. Wybicie się ze złapanej krawędzi jest miłym dodatkiem 

Opublikowano
6 minut temu, musichunter1x napisał(a):

jedynkę są to oczywiste rzeczy, ale sam jeszcze nie wiedział, że mapę się kupuje później od hałasującego robaka w terenie.

Kurde, brakuje mi tego robala, tak fajnie nucił, ale nowy vendor też jest spoko. :D

1 minutę temu, musichunter1x napisał(a):

Dobrze że to zrobili, ponieważ zmienia to dynamikę starć. ;) Dalej możesz skakać po wrogach, ale pod kątem.

Czy ja wiem... dużo trudniej mi się gra.