Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Zakupilem monitor 27". Kolory swietne ale na czarnym obrazie swieci tak mocno że aż razi po oczach... w zalaczeniu dwa zdjęcia 1 z minimalną jasnością 2 z max. Wiem ze kazda matryca ips ma problemy z podswietleniem - ale żeby tak ? Może matryca.jest uszkodzona ? Co o tym myślicie ? Moge jesscze monitor zwrocić i wybrać co innego... proszę o opinię. Pozdrawiam !

20250406_195627.jpg

20250406_195701.jpg

Opublikowano

Jeśli miałeś IPS i przejdziesz na mini led VA to kąty nie będą ci odpowiadać i będzie identyczny temat założony :E 

Nawet tak głupia rzecz jak przejście z zakrzywionego monitora na normalny jest kłopotliwa i dopiero po kilku dniach wzrok się przyzwyczaja.

Opublikowano
40 minut temu, Cappucino napisał(a):

A  ile tej czarnej powierzchni masz podczas codziennego użytkowania?

Niektórzy kupują po to aby siedzieć na czarnym tle i szukać właśnie nierównomiernego podświetlenia xD czego nie rozumiesz? ;D

Opublikowano

Dziekuje za odpowiedzi. Kąty mało ważne, choc przy 27" to juz troche odczuwalne :) . Rozumiem jeszcze, że przy krawędzi bedzie sie świecić ale (lewy dolny róg) zajmuje pol ekranu :). Mówicie że może być gorzej.... ?

Opublikowano
Godzinę temu, dam85 napisał(a):

. Mówicie że może być gorzej.... ?

Tak to loteria  ,może być  gorzej takie uroki tych matryc ,a producenci nie uważają tego za wadę  .

Jak chcesz idealną czerń to OLED

• Thanks 1
Opublikowano

Jednak spróbuje drugi egzemplarz. Już mam prawie minimalne podświetlenie a jak włącze Wieśka przy ciemnych scenach to jest fatal...(nie tylko czerń - poprostu świeci na wszystko).  Obecnie mam 11 letni iiyama e2427 na matrycy TN (też przez krawędzie wyłazi światło - ale nie żeby raziło po oczach )

Chciałem tylko poprawić odświeżanie z 60hz i rozdziałke na 1440hz - szkoda mi wydawać więcej kaski - lekki zawód po tylu latach :):):):):). Tak marudzi jak 99% Polaków :)

Opublikowano
13 godzin temu, dam85 napisał(a):

nie tylko czerń - poprostu świeci na wszystko

Tak będzie na każdym IPS, niezależnie czy wymienisz raz czy 10 razy. Tak to wygląda w tej technologii, kąty widzenia też, na kolorach okej, ale na ciemnych barwach tragedia i tego nie zmienisz. 

• Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Xiaomi Mini LED Gaming Monitor G Pro 27i. Takie coś będzie lepsze ? Gram sporadycznie <żadne sportowe, nic online> raczej jakiś rpg z fajną grafiką :) albo strzelanka sigle player. Dla odprężenia. 

Zmienilem pc  niedawno. Ryzen 7600 32 ram <czekam narazie z zakupem karty graficznej> prawdopodobnie bedzie to 9070 xt

Jeszcze jakby tylko gdzies na bokach ten monitor tak swiecił to bylo by ok. Ale przebija mi prawie nasrodku  😅 

Opublikowano

Wolałbym AOC na VA, lepszy kontrast zdecydowanie, ALE w SDR trzeba ręcznie przełączać w menu monitora local dimming, w HDR działa automatycznie ale właśnie, musiałbyś grać w HDR. 

Chociaż w SDR nawet bez local dimming będzie kontrast 1:5000, a z nim 1:30000/40000. 

IPS miniled moim zdaniem się nie sprawdza, ale kto co woli. 

Opublikowano
56 minut temu, galakty napisał(a):

Wolałbym AOC na VA, lepszy kontrast zdecydowanie, ALE w SDR trzeba ręcznie przełączać w menu monitora local dimming, w HDR działa automatycznie ale właśnie, musiałbyś grać w HDR. 

No właśnie, te ciągłe przełączanie jest mega irytujące. 

Opublikowano

Jest, a na Xiaomi (nie wiem czy poprawili) nawet włączając HDR nie masz local dimming z automatu :E 

Dlatego sprzedałem i kupiłem OLED, szkoda życia na miniledy. Dopiero microledy zmienią sytuację (ale będą kosmicznie drogie)