Skocz do zawartości

Wybory prezydenckie 2025 - 18.05.2025 r. / 1.06.2025 r.

Ankieta dot. wyborów prezydenckich  

159 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w wyborach prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      56
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      10
    • Sławomir Jerzy MENTZEN (Konfederacja / Nowa Nadzieja)
      25
    • Szymon Franciszek HOŁOWNIA (Trzecia Droga / PL2050, z poparciem PSL)
      9
    • Grzegorz Michał BRAUN (Konfederacja / Konfederacja Korony Polskiej)
      7
    • Magdalena Agnieszka BIEJAT (bezpartyjna, z poparciem Nowej Lewicy)
      5
    • Adrian Tadeusz ZANDBERG (Razem)
      18
    • Artur BARTOSZEWICZ (bezpartyjny)
      2
    • Marek Marian WOCH (Bezpartyjni Samorządowcy)
      0
    • Joanna SENYSZYN (bezpartyjna)
      0
    • Maciej MACIAK (Ruch Dobrobytu i Pokoju)
      3
    • Marek JAKUBIAK (Wolni Republikanie)
      1
    • Krzysztof Jakub STANOWSKI (bezpartyjny, z poparciem PiS (?) )
      6
    • Nie wiem jeszcze, na kogo zagłosuję...
      11
    • Nie wezmę udziału w wyborach (czyli masz gdzieś przyszłość tego kraju...)
      6
  2. 2. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w II turze wyborów prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      21
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      8
    • Nie wezmę udziału w wyborach...
      3

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, voltq napisał(a):

A dlaczego aktualna koalicja rządząca nie zmieniła tego złego prawa

Bo jak sami mówicie, przecież to ścisle lewicowa partia, na co liczycie, że ograniczy prawa ludzi? Do tego podpowiem Ci, co się stało z ustawą o obniżeniu składki zdrowotnej dla przedsiębiorców - czemu nie weszła w życie?

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Skąd pomysł, że Estonia ma bardziej zwarte prawo? :) 

~2lata temu choćby ustawa o VAT w Estonii miała ~60 stron, gdy w Polsce było to ~370 stron...

O inwestycjach pisałem w kontekście Planu Balcerowicza, a ów plan był najlepszym na co Polska wtedy wpadła. I był on konsultowany z ultrakapitalistami - takimi jak lubisz.

Którzy jak zwykle oddali kierownicę np.  Jeffrey Sachs bez argumentacji potrzeb i zagrożeń dla Polski... Zrobiono tak, aby zagraniczne inwestycje miały jak najlepiej, bez kierowania tego tak, aby było również dobrze dla Polski, gdzie raczej potraktowano to jako skutek uboczny. 

Plan Balcerowicz uwypuklił braki w zarządzaniu oraz zapóźnienie technologiczne tych jednostek. Ty chciałeś, żeby państwo wiecznie dotowało nierentowne zakłady? Komunistą jesteś? 

A kto mówi o dotowaniu i utrzymywaniu nierentowanych zakładów... Chodzi o lepszą strukturę inwestycji zagranicznych oraz jakieś uwarunkowanie.
Może warto byłoby zacząć od rządu bez ludzi, którzy swoją karierę polityczną robili poprzez podlizywanie się PRLowi i załatwianiu swoich interesów? Zmienił się tylko tyłek do lizania. 

Coraz więcej urzędów tak działa. Byłem w szoku gdy załatwiałem ostatnio sprawy urzędowe. To nei to samo co 10 lat czy 20 lat temu. 

Ciekawe czy w Irlandii mają  legendarne prowokacje kontroli skarbowej... Na szczęście w niektórych sytuacjach bywa coraz lepiej.

Fajna bzdura. Nie pisz tkaich więcej.

Taa, a co tu jest bzdurą? Klepią to co im góra przyniesie, a samemu olewają zarządzanie krajem, chyba że dla swoich interesów lub dla opłaconych interesów.
Ewentualnie nieudolnie próbują coś zmienić, aby podbić wizerunek, jak PIS z Nowym Ładem, który był niekompetentnym bajzlem.
Uginają się pod byle naciskiem, samemu nie podejmując inicjatyw. Łatwo "współpracować", gdy nie ma się swoich celów.

Ale dam spokój, bo robię tu burdel, nie będąc typowo w temacie wyborów prezydenckich. 

Edytowane przez musichunter1x
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, huudyy napisał(a):

Bo jak sami mówicie, przecież to ścisle lewicowa partia, na co liczycie, że ograniczy prawa ludzi? Do tego podpowiem Ci, co się stało z ustawą o obniżeniu składki zdrowotnej dla przedsiębiorców - czemu nie weszła w życie?

mówimy? ja reprezentuje siebie nie trzymam się w kółku wzajemnej adoracji jak wy to robicie

Jakie ograniczanie praw ludzi? właśnie PIS ograniczył prawa ludzi którzy posiadają własność w postaci mieszkania i ktoś zajmuje im tą własność i korzysta z niej na koszt tego właściciela co jest kradzieżą i złodziejstwem niezgodną z prawem ludzkim i boskim

KO/PO i cała koalicja nic z tym nie zrobiła żeby to zmienić i wy tego faktu nie możecie przyznać tylko kręcicie i udajecie ze nie ma takiego tematu

I zawsze to samo winny prezydent , po pierwsze KO i koalicja miała przywrócić stan sprzed polskiego ładu a tego nie zrobiła , natomiast ja ich chwale za to ze przynamniej zrobili cos lepszego niż PIS ale to nie jest to co obiecywali

Edytowane przez voltq
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, voltq napisał(a):

KO/PO i cała koalicja nic z tym nie zrobiła żeby to zmienić i wy tego faktu nie możecie przyznać tylko kręcicie i udajecie ze nie ma takiego tematu

PIS/Konfederacja i cała opozycja nic z tym nie zrobiła żeby to zmienić i wy tego faktu nie możecie przyznać tylko kręcicie i udajecie ze nie ma takiego tematu

XD

mogę tak odbijać Twoje piłeczki do usranej śmierci. Czemu Sławek jeszcze nie zgłosił takiej ustawy?

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Coraz więcej urzędów tak działa. Byłem w szoku gdy załatwiałem ostatnio sprawy urzędowe. To nei to samo co 10 lat czy 20 lat temu. 

Do mojej żony zadzwonili z Urzędu Skarbowego z informacją, że błędnie opisała kilka opłat podatkowych. I co jej kazali zrobić? No właśnie nic, sami to skorygowali i dzwonili czysto informacyjnie. 

Zresztą sam miałem sytuację, że przeoczyłem maila od US o brakującym dokumencie w zgłoszeniu i dosłałem go dopiero po 2 miesiącach. Odpowiedź z Urzędu - "dziękuję za przesłanie dokumentu, zgłoszenie zostało zweryfikowane i zatwierdzone".

Edytowane przez Lypton
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, huudyy napisał(a):

PIS/Konfederacja i cała opozycja nic z tym nie zrobiła żeby to zmienić i wy tego faktu nie możecie przyznać tylko kręcicie i udajecie ze nie ma takiego tematu

Wygooglowałem na szybko i Konfa chociaż głosowała przeciwko, z resztą tak samo te KO. Teraz rządzą to już nie są przeciwko? ;) 
Konfa na dodatek walnęła sobie pdf w 2023r o sytuacji mieszkaniowej, poruszając m.in. sprawę lokatorów:
https://konfederacja.pl/app/uploads/Zalozenia-reformy-mieszkaniowej.pdf

KO/PO, PIS nawet czegoś takiego nie zrobią, bo nie zależy im na rozwiazywaniu spraw, lecz na sztucznym, medialnym wizerunku i zbieraniu głosów na walce plemion.
image.png.3e2c516b16f0b823ddf11566a77d04a1.png

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, huudyy napisał(a):

XD

mogę tak odbijać Twoje piłeczki do usranej śmierci. Czemu Sławek jeszcze nie zgłosił takiej ustawy?

Właśnie o tym pisze patrzymy na czyny i zachowujmy symetryzm

Tak mam pretensje do całej konfederacji jeżeli nie złożyli jeszcze takiej ustawy o której mówi tu mentzen

Opublikowano
13 minut temu, musichunter1x napisał(a):

~2lata temu choćby ustawa o VAT w Estonii miała ~60 stron, gdy w Polsce było to ~370 stron...

No, ale to jeszcze o niczym nie świadczy :) 

Którzy jak zwykle oddali kierownicę np.  Jeffrey Sachs bez argumentacji potrzeb i zagrożeń dla Polski... Zrobiono tak, aby zagraniczne inwestycje miały jak najlepiej, bez kierowania tego tak, aby było również dobrze dla Polski, gdzie raczej potraktowano to jako skutek uboczny. 

No nie, to już jest twoja interpretacja, ale to nie tak wyglądało.

A kto mówi o dotowaniu i utrzymywaniu nierentowanych zakładów... Chodzi o lepszą strukturę inwestycji zagranicznych oraz jakieś uwarunkowanie.

No ty, skoro sprzeciwiasz się upadkowi przestarzałych i nierentownych np. cukrowni :) 

"uwarunkowanie"? Co masz na myśli? 

Może warto byłoby zacząć od rządu bez ludzi, którzy swoją karierę polityczną robili poprzez podlizywanie się PRLowi i załatwianiu swoich interesów? Zmienił się tylko tyłek do lizania. 

A moze warto zaczać od kompetnetnych i dobrze opłacanych? :) 

Ciekawe czy w Irlandii mają  legendarne prowokacje kontroli skarbowej... Na szczęście w niektórych sytuacjach bywa coraz lepiej.

Nie wiem czy mają, ale u nas też idą zmiany. 

Taa, a co tu jest bzdurą? Klepią to co im góra przyniesie, a samemu olewają zarządzanie krajem, chyba że dla swoich interesów lub dla opłaconych interesów.
Ewentualnie nieudolnie próbują coś zmienić, aby podbić wizerunek, jak PIS z Nowym Ładem, który był niekompetentnym bajzlem.
Uginają się pod byle naciskiem, samemu nie podejmując inicjatyw. Łatwo "współpracować", gdy nie ma się swoich celów.

Ale dam spokój, bo robię tu burdel, nie będąc typowo w temacie wyborów prezydenckich. 

Wszystko co tam napisałeś to była bzdura. :) 

Serio - nie masz pojęcia o temacie to go nie podnoś. 

Opublikowano
4 minuty temu, voltq napisał(a):

Tak mam pretensje do całej konfederacji jeżeli nie złożyli jeszcze takiej ustawy o której mówi tu mentzen

Tak jak ja mam żal do KO za ustawę o składce zdrowotnej - im szybciej do Twojego łba dojdzie, że ja nie chwalę absolutnie każdej akcji naszego rządu, tym lepiej dla ciebie i tego forum. Będzie mniej roboty z punktowaniem Ciebie. 

• Confused 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, GordonLameman napisał(a):

No, ale to jeszcze o niczym nie świadczy :) 

300 stron mniej nie jest bardziej zwięzłe? Podawać kolejne przykłady ustaw?
M.in. dlatego mówię, że nie ważne kto rządzi, każdy kolejny rząd jest gorszy, bo nie redukują, lecz ciągle dokładają. 

No nie, to już jest twoja interpretacja, ale to nie tak wyglądało.

Cóż, na szybką rozmowę na forum nie chce mi się w to bardziej wchodzić, ale skutek taki był.

No ty, skoro sprzeciwiasz się upadkowi przestarzałych i nierentownych np. cukrowni :) 

Wiesz o czym mówię? O tym jak UE wprowadziło przepisy uderzające w nasze cukrownie, one upadły lub wykupiły je Niemcy, a potem zmieniono przepisy pozwalające im funkcjonować. Znowu..., gdyby ktoś z naszych był za kierownicą to pilnowałby naszych interesów, zamiast pozwalać realizować zagraniczne kosztem naszych. 

"uwarunkowanie"? Co masz na myśli? 

Jednym z przykładów był m.in. pomysł zrealizowany w Chinach, gdzie firmy mogły inwestować i tworzyć się, ale musiały mieć chiński udział w 51%. 

A moze warto zaczać od kompetnetnych i dobrze opłacanych? :) 

Byłoby pięknie, niestety ich brak często widać. Zresztą co nam z kompetentnego realizowania obcych interesów ;) ? Musi iść w parze jedno z drugim.

Nie wiem czy mają, ale u nas też idą zmiany. 

Plus że cyfryzacja chociaż działa, chyba że akurat nie i rolnik musi jechać 200km załatwić papiery, bo jego oryginalne gospodarstwo było zarejestrowane w mieście rodzinnym i urząd akurat nie podejmie się tego cyfrowo lub pośredniczo. :E 

Wszystko co tam napisałeś to była bzdura. :) 

Serio - nie masz pojęcia o temacie to go nie podnoś. 

"Wszystko co napisałeś to bzdura", też mogę tak powiedzieć i co to wnosi? 

• Like 2
Opublikowano
8 minut temu, huudyy napisał(a):

Tak jak ja mam żal do KO za ustawę o składce zdrowotnej - im szybciej do Twojego łba dojdzie, że ja nie chwalę absolutnie każdej akcji naszego rządu, tym lepiej dla ciebie i tego forum. Będzie mniej roboty z punktowaniem Ciebie. 

Dobrze że to przyznałeś , oczywiście musisz pisać o łbie do którego dojdzie i jakimś punktowaniu mojej skromnej osoby

Opublikowano
Godzinę temu, musichunter1x napisał(a):

Nawet tamtejsze UE wydawało się czymś dobry,

Pamiętam, jak m.in. LPR drukowało ulotki i straszyło Polaków przed wejściem Polski do UE. Nawet udało mi się znaleźć zdjęcie takiej ulotki:

image.png.fade9368d15ff555ff93cfac419d8a41.png

W sumie do tej pory różne partie polityczne częścią tych punktów straszą Polaków. 

47 minut temu, huudyy napisał(a):

czemu nie weszła w życie?

Wina Tuska.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, trepek napisał(a):

Pamiętam, jak m.in. LPR drukowało ulotki i straszyło Polaków przed wejściem Polski do UE. Nawet udało mi się znaleźć zdjęcie takiej ulotki:

image.png.fade9368d15ff555ff93cfac419d8a41.png

W sumie do tej pory różne partie polityczne częścią tych punktów straszą Polaków. 

Akurat gdyby UE narzuciła likwidacje zasiłków socjalnych to bardzo bym to popierał

Osłabienie polskiej tradycji kultury i wiary nastąpiło tutaj mieli racje

A gdzie trafił Roman Giertych w jakiej on partii teraz jest ?

Wiec tutaj jest totalny mix

Edytowane przez voltq
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, trepek napisał(a):

I w sumie we wielu punktach mieli rację..., bo Unia poszła w złym kierunku, ale jeszcze gorzej że nasze rządy dokładają od siebie, zamiast wprowadzać minimum. Pytanie czy nasze "elity" potrafiłyby zawrzeć inne umowy, zamiast UE. Gdyby potrafili i chcieli to wyszlibyśmy na tym lepiej, ale niestety po takiej "dekomunizacji" nie ma co liczyć na dobre owoce. 
UK zrobiło wyjście z UE dla taniego poklasku wyborców, bez kompetencji do sterowania państwem i zawieraniu umów... Baa, pewnie nawet przygotowania nie było. 

Ukraina bez UE miałaby się całkiem dobrze, gdyby nie wszechobecne bandy interesów, gangi oraz oligarchowie. U nas byłoby lepiej, bo nie było aż tak źle, ale to już dumanie... 

"Czysty Korwin" obraca się w świecie idealnym i tylko tam wszystko "sprawdziłoby się", niczym ten mit komunizmu, że tym razem będzie lepiej. :E Za to przynajmniej nagłaśnia pewne mechanizmy, więc bardziej spełnia się jako felietonista, niż polityk. Co innego ze demencja i ego już go wykolejają.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, TheMr. napisał(a):

Najlepsze że od dobrych kilkunastu lat jestem centrowcem i zawsze takie mi wychodziło w latarniku a tutaj będę głosował na lewice :E 

W Polsce Okno Overtona tak wywaliło w prawo, że o centrowe postulaty walczy nasza rodzima lewica.

Edytowane przez Lypton
  • Upvote 8
Opublikowano
26 minut temu, musichunter1x napisał(a):

300 stron mniej nie jest bardziej zwięzłe? Podawać kolejne przykłady ustaw?

Jest, ale to tylko jedna z ustaw. I dodatkowo - zwięzłe prawo wcale nie oznacza "lepsze". Niestety.

M.in. dlatego mówię, że nie ważne kto rządzi, każdy kolejny rząd jest gorszy, bo nie redukują, lecz ciągle dokładają. 

Cóż, na szybką rozmowę na forum nie chce mi się w to bardziej wchodzić, ale skutek taki był.

Ale to wynika z tego, że jak robisz jakąkolwiek deregulację to zaraz wszyscy krytykują. ;) 

Wiesz o czym mówię? O tym jak UE wprowadziło przepisy uderzające w nasze cukrownie, one upadły lub wykupiły je Niemcy, a potem zmieniono przepisy pozwalające im funkcjonować. Znowu..., gdyby ktoś z naszych był za kierownicą to pilnowałby naszych interesów, zamiast pozwalać realizować zagraniczne kosztem naszych. 

Musisz pokazać te przepisy, bo nie kojarzę takiego tematu. 

Jednym z przykładów był m.in. pomysł zrealizowany w Chinach, gdzie firmy mogły inwestować i tworzyć się, ale musiały mieć chiński udział w 51%. 

I jak bysmy to zrobili bez prywatnego biznesu na początku lat 90-tych? :) 

Byłoby pięknie, niestety ich brak często widać. Zresztą co nam z kompetentnego realizowania obcych interesów ;) ? Musi iść w parze jedno z drugim.

No bo bez kombinowania w polityce kasa jest słaba. :) 

Plus że cyfryzacja chociaż działa, chyba że akurat nie i rolnik musi jechać 200km załatwić papiery, bo jego oryginalne gospodarstwo było zarejestrowane w mieście rodzinnym i urząd akurat nie podejmie się tego cyfrowo lub pośredniczo. :E 

Niektóre urzędy są zapuszczone - to prawda. Ale cyfryzacja dużo zmienia. I fajnie, że pojawiają się w duzych miastach Centra obsługi. 

"Wszystko co napisałeś to bzdura", też mogę tak powiedzieć i co to wnosi? 

Możemy założyc osobny wątek, żeby nie śmiecić i ustalić zasady dyskusji (m. in. limit znaków), bo inaczej będziemy pisać wielkie elaboraty tutaj :) 

11 minut temu, musichunter1x napisał(a):

I w sumie we wielu punktach mieli rację..., bo Unia poszła w złym kierunku, ale jeszcze gorzej że nasze rządy dokładają od siebie, zamiast wprowadzać minimum. Pytanie czy nasze "elity" potrafiłyby zawrzeć inne umowy, zamiast UE. Gdyby potrafili i chcieli to wyszlibyśmy na tym lepiej, ale niestety po takiej "dekomunizacji" nie ma co liczyć na dobre owoce. 
UK zrobiło wyjście z UE dla taniego poklasku wyborców, bez kompetencji do sterowania państwem i zawieraniu umów... Baa, pewnie nawet przygotowania nie było. 

Nie, nie dałoby się tego zrobić, bo nie mamy pozycji startowej na odpowiednim poziomie.

11 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Ukraina bez UE miałaby się całkiem dobrze, gdyby nie wszechobecne bandy interesów, gangi oraz oligarchowie. U nas byłoby lepiej, bo nie było aż tak źle, ale to już dumanie... 

Ukraina miała się fatalnie już przed wojną. u nas też potworzyliby się oligarchowie wzorem Kulczyka.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Jest, ale to tylko jedna z ustaw. I dodatkowo - zwięzłe prawo wcale nie oznacza "lepsze". Niestety.

Jest wiele przykładów... Rozpasane prawo też nie oznacza "lepsze", a spróbuj powiedzieć że polskie prawo podatkowe jest dobre. :E

Musisz pokazać te przepisy, bo nie kojarzę takiego tematu. 

Limity produkcji cukru z 2001r, zniesione w 2017r. Startowaliśmy z 78 cukrowni, a skończyliśmy swego czasu na 18. Na dodatek limity ustalano poniżej wykorzystania w naszym kraju, więc trzeba było sprowadzać, a eksport nie liczył się do limitów, więc choćby Niemcy mogli nam go sprzedać.

Cukrownie które były wcześniej państwowe zostały zrzeszone w podmiocie "Polski Cukier" i same zamykały nieefektywne placówki, ale limity dobiły wiele innych. Swego czasu spadliśmy z 3 miejsca na 8, jeśli chodzi o produkcję cukru w Europie.

I jak bysmy to zrobili bez prywatnego biznesu na początku lat 90-tych? :) 

Zacząłby się tworzyć oraz należało pisać uwarunkowania sprzyjające lokalnym interesom lub ich rozwoju z inwestycjami zagranicznymi...

Oczywiście nie każda gałąź rozwinęłaby się i chodzi tu po prostu o większą finezję i dbanie o nasze interesy, niż plan Balcerowicza i późniejsze wybryki.

Mogło skoczyć się inaczej niż kolejny marketowy Land.

Ukraina miała się fatalnie już przed wojną. u nas też potworzyliby się oligarchowie wzorem Kulczyka.

Za to potworzyli się w partiach politycznych i mediach. No cóż, idealnego rozwiązania na tamte czasy nie było, ale coś możnaby zrobić lepiej, a na pewno nie należy chwalić męd za to, że z bagna nie wprowadzili nas w jeszcze większe bagno, mając dobrą pogodę polityczną.

Obecnie kończą się czasy "autopilota" politycznego i jestem niemalże pewien, że te stare "elity" nie złapią za kierownicę, lecz będą szukać komu mocniej lizać, aby się zajął sytuacją, przy utrzymaniu ich na stołkach.

• Like 2
Opublikowano
5 godzin temu, michasm napisał(a):

To jak darujemy komuś kto przekroczył o 200 to mamy też darować temu co przekroczył o 400 zł? 600? Gdzie będzie koniec?

No Bosak ostro przytopił się tą wzruszajoncą obroną.

Opublikowano
5 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

Normalnie bardzo ciężko jest pozbyć się niechcianych lokatorów, a z dzieckiem to już w ogóle, ale państwo może sobie to robić za przekroczenie 200 zł. :E Może warto byłoby dodać im po prostu koszty, po przekroczenia procenta 

Jak dodać koszty? Przecież miasto nie może sobie ot tak podwyższać kosztów. No i warunek dotyczy zarobków. Granica nie jest zależna od wysokości czynszu. To nie jest tak, że jak ktoś ma od miasta mieszkanie 2-pokojowe to może zarabiać max X, a ten co ma 4-pokojowe może zarabiać max 2X.

Granica musi gdzieś być. Jeśli chcemy mieć miejsce na wyjątki to trzeba to wprowadzić do ustawy, bo zapewne miasto aktualnie nie ma takiej możliwości. 

Tryb egzekucji też nie jest zależny od miasta. 

Jest na pewno wiele rodzin w gorszej sytuacji, które czekają w kolejce na jakiekolwiek mieszkanie. 

Zrobimy wyjątek dla kogoś kto zarabia za dużo, a jednocześnie odbierzemy możliwość mieszkania w tym mieszkaniu rodzinie co zarabia o połowę mniej. Czy to będzie sprawiedliwe? 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@michasm
I właśnie tu wychodzi całkowite niedbalstwo prawne i brak chęci pracy nad szczegółami...
Limity powinny być podczas przyznawania, a jeśli przekroczysz będąc już w mieszkaniu to miasto powinno doliczać Ci koszty zależnie od stopnia przekroczenia. W pewnym momencie powinni sami je opuścić, ponieważ będzie mniej opłacalne dla nich niż rynkowe. 
Nawet możnaby po prostu dać długi okres wypowiedzenia przy przekroczeniu, aby rodzina znalazła sobie inne miejsce, choć nie wiem jak obecnie to wygląda.

Poprawiły mu się warunki lub inflacja podniosła mu pensję to nagle ma być wyrzucona rodzina z dzieckiem? Przecież tam od razu powinny być wpisane miękkie mechanizmy przekraczania tego limitu, ale taka to jest ta nasza państwowa opieka.
Kiedyś naciągnęli Polaków na inny program, gdzie trzeba było złożyć jakieś oświadczenie o którym żaden urząd nie mówił. Potem klepali masowo kary... Niech no ja wygrzebię felieton o tym...

Opublikowano
10 minut temu, musichunter1x napisał(a):

@michasm
I właśnie tu wychodzi całkowite niedbalstwo prawne i brak chęci pracy nad szczegółami...
Limity powinny być podczas przyznawania, a jeśli przekroczysz będąc już w mieszkaniu to miasto powinno doliczać Ci koszty zależnie od stopnia przekroczenia. W pewnym momencie powinni sami je opuścić, ponieważ będzie mniej opłacalne dla nich niż rynkowe. 
Nawet możnaby po prostu dać długi okres wypowiedzenia przy przekroczeniu, aby rodzina znalazła sobie inne miejsce, choć nie wiem jak obecnie to wygląda.

Poprawiły mu się warunki lub inflacja podniosła mu pensję to nagle ma być wyrzucona rodzina z dzieckiem? Przecież tam od razu powinny być wpisane miękkie mechanizmy przekraczania tego limitu, ale taka to jest ta nasza państwowa opieka.
Kiedyś naciągnęli Polaków na inny program, gdzie trzeba było złożyć jakieś oświadczenie o którym żaden urząd nie mówił. Potem klepali masowo kary... Niech no ja wygrzebię felieton o tym...

Przecież to by było karanie za zaradność… pomysł bardzo, bardzo zły i zachęcający do kombinatorstwa i pracy na lewo.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...