Skocz do zawartości

Wybory prezydenckie 2025 - 18.05.2025 r. / 1.06.2025 r.

Ankieta dot. wyborów prezydenckich  

159 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w wyborach prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      56
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      10
    • Sławomir Jerzy MENTZEN (Konfederacja / Nowa Nadzieja)
      25
    • Szymon Franciszek HOŁOWNIA (Trzecia Droga / PL2050, z poparciem PSL)
      9
    • Grzegorz Michał BRAUN (Konfederacja / Konfederacja Korony Polskiej)
      7
    • Magdalena Agnieszka BIEJAT (bezpartyjna, z poparciem Nowej Lewicy)
      5
    • Adrian Tadeusz ZANDBERG (Razem)
      18
    • Artur BARTOSZEWICZ (bezpartyjny)
      2
    • Marek Marian WOCH (Bezpartyjni Samorządowcy)
      0
    • Joanna SENYSZYN (bezpartyjna)
      0
    • Maciej MACIAK (Ruch Dobrobytu i Pokoju)
      3
    • Marek JAKUBIAK (Wolni Republikanie)
      1
    • Krzysztof Jakub STANOWSKI (bezpartyjny, z poparciem PiS (?) )
      6
    • Nie wiem jeszcze, na kogo zagłosuję...
      11
    • Nie wezmę udziału w wyborach (czyli masz gdzieś przyszłość tego kraju...)
      6
  2. 2. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w II turze wyborów prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      21
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      8
    • Nie wezmę udziału w wyborach...
      3

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, GordonLameman napisał(a):

No, ale to jeszcze o niczym nie świadczy :) 

300 stron mniej nie jest bardziej zwięzłe? Podawać kolejne przykłady ustaw?
M.in. dlatego mówię, że nie ważne kto rządzi, każdy kolejny rząd jest gorszy, bo nie redukują, lecz ciągle dokładają. 

No nie, to już jest twoja interpretacja, ale to nie tak wyglądało.

Cóż, na szybką rozmowę na forum nie chce mi się w to bardziej wchodzić, ale skutek taki był.

No ty, skoro sprzeciwiasz się upadkowi przestarzałych i nierentownych np. cukrowni :) 

Wiesz o czym mówię? O tym jak UE wprowadziło przepisy uderzające w nasze cukrownie, one upadły lub wykupiły je Niemcy, a potem zmieniono przepisy pozwalające im funkcjonować. Znowu..., gdyby ktoś z naszych był za kierownicą to pilnowałby naszych interesów, zamiast pozwalać realizować zagraniczne kosztem naszych. 

"uwarunkowanie"? Co masz na myśli? 

Jednym z przykładów był m.in. pomysł zrealizowany w Chinach, gdzie firmy mogły inwestować i tworzyć się, ale musiały mieć chiński udział w 51%. 

A moze warto zaczać od kompetnetnych i dobrze opłacanych? :) 

Byłoby pięknie, niestety ich brak często widać. Zresztą co nam z kompetentnego realizowania obcych interesów ;) ? Musi iść w parze jedno z drugim.

Nie wiem czy mają, ale u nas też idą zmiany. 

Plus że cyfryzacja chociaż działa, chyba że akurat nie i rolnik musi jechać 200km załatwić papiery, bo jego oryginalne gospodarstwo było zarejestrowane w mieście rodzinnym i urząd akurat nie podejmie się tego cyfrowo lub pośredniczo. :E 

Wszystko co tam napisałeś to była bzdura. :) 

Serio - nie masz pojęcia o temacie to go nie podnoś. 

"Wszystko co napisałeś to bzdura", też mogę tak powiedzieć i co to wnosi? 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
8 minut temu, huudyy napisał(a):

Tak jak ja mam żal do KO za ustawę o składce zdrowotnej - im szybciej do Twojego łba dojdzie, że ja nie chwalę absolutnie każdej akcji naszego rządu, tym lepiej dla ciebie i tego forum. Będzie mniej roboty z punktowaniem Ciebie. 

Dobrze że to przyznałeś , oczywiście musisz pisać o łbie do którego dojdzie i jakimś punktowaniu mojej skromnej osoby

Opublikowano
Godzinę temu, musichunter1x napisał(a):

Nawet tamtejsze UE wydawało się czymś dobry,

Pamiętam, jak m.in. LPR drukowało ulotki i straszyło Polaków przed wejściem Polski do UE. Nawet udało mi się znaleźć zdjęcie takiej ulotki:

image.png.fade9368d15ff555ff93cfac419d8a41.png

W sumie do tej pory różne partie polityczne częścią tych punktów straszą Polaków. 

47 minut temu, huudyy napisał(a):

czemu nie weszła w życie?

Wina Tuska.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, trepek napisał(a):

Pamiętam, jak m.in. LPR drukowało ulotki i straszyło Polaków przed wejściem Polski do UE. Nawet udało mi się znaleźć zdjęcie takiej ulotki:

image.png.fade9368d15ff555ff93cfac419d8a41.png

W sumie do tej pory różne partie polityczne częścią tych punktów straszą Polaków. 

Akurat gdyby UE narzuciła likwidacje zasiłków socjalnych to bardzo bym to popierał

Osłabienie polskiej tradycji kultury i wiary nastąpiło tutaj mieli racje

A gdzie trafił Roman Giertych w jakiej on partii teraz jest ?

Wiec tutaj jest totalny mix

Edytowane przez voltq
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, trepek napisał(a):

I w sumie we wielu punktach mieli rację..., bo Unia poszła w złym kierunku, ale jeszcze gorzej że nasze rządy dokładają od siebie, zamiast wprowadzać minimum. Pytanie czy nasze "elity" potrafiłyby zawrzeć inne umowy, zamiast UE. Gdyby potrafili i chcieli to wyszlibyśmy na tym lepiej, ale niestety po takiej "dekomunizacji" nie ma co liczyć na dobre owoce. 
UK zrobiło wyjście z UE dla taniego poklasku wyborców, bez kompetencji do sterowania państwem i zawieraniu umów... Baa, pewnie nawet przygotowania nie było. 

Ukraina bez UE miałaby się całkiem dobrze, gdyby nie wszechobecne bandy interesów, gangi oraz oligarchowie. U nas byłoby lepiej, bo nie było aż tak źle, ale to już dumanie... 

"Czysty Korwin" obraca się w świecie idealnym i tylko tam wszystko "sprawdziłoby się", niczym ten mit komunizmu, że tym razem będzie lepiej. :E Za to przynajmniej nagłaśnia pewne mechanizmy, więc bardziej spełnia się jako felietonista, niż polityk. Co innego ze demencja i ego już go wykolejają.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, TheMr. napisał(a):

Najlepsze że od dobrych kilkunastu lat jestem centrowcem i zawsze takie mi wychodziło w latarniku a tutaj będę głosował na lewice :E 

W Polsce Okno Overtona tak wywaliło w prawo, że o centrowe postulaty walczy nasza rodzima lewica.

Edytowane przez Lypton
Opublikowano
26 minut temu, musichunter1x napisał(a):

300 stron mniej nie jest bardziej zwięzłe? Podawać kolejne przykłady ustaw?

Jest, ale to tylko jedna z ustaw. I dodatkowo - zwięzłe prawo wcale nie oznacza "lepsze". Niestety.

M.in. dlatego mówię, że nie ważne kto rządzi, każdy kolejny rząd jest gorszy, bo nie redukują, lecz ciągle dokładają. 

Cóż, na szybką rozmowę na forum nie chce mi się w to bardziej wchodzić, ale skutek taki był.

Ale to wynika z tego, że jak robisz jakąkolwiek deregulację to zaraz wszyscy krytykują. ;) 

Wiesz o czym mówię? O tym jak UE wprowadziło przepisy uderzające w nasze cukrownie, one upadły lub wykupiły je Niemcy, a potem zmieniono przepisy pozwalające im funkcjonować. Znowu..., gdyby ktoś z naszych był za kierownicą to pilnowałby naszych interesów, zamiast pozwalać realizować zagraniczne kosztem naszych. 

Musisz pokazać te przepisy, bo nie kojarzę takiego tematu. 

Jednym z przykładów był m.in. pomysł zrealizowany w Chinach, gdzie firmy mogły inwestować i tworzyć się, ale musiały mieć chiński udział w 51%. 

I jak bysmy to zrobili bez prywatnego biznesu na początku lat 90-tych? :) 

Byłoby pięknie, niestety ich brak często widać. Zresztą co nam z kompetentnego realizowania obcych interesów ;) ? Musi iść w parze jedno z drugim.

No bo bez kombinowania w polityce kasa jest słaba. :) 

Plus że cyfryzacja chociaż działa, chyba że akurat nie i rolnik musi jechać 200km załatwić papiery, bo jego oryginalne gospodarstwo było zarejestrowane w mieście rodzinnym i urząd akurat nie podejmie się tego cyfrowo lub pośredniczo. :E 

Niektóre urzędy są zapuszczone - to prawda. Ale cyfryzacja dużo zmienia. I fajnie, że pojawiają się w duzych miastach Centra obsługi. 

"Wszystko co napisałeś to bzdura", też mogę tak powiedzieć i co to wnosi? 

Możemy założyc osobny wątek, żeby nie śmiecić i ustalić zasady dyskusji (m. in. limit znaków), bo inaczej będziemy pisać wielkie elaboraty tutaj :) 

11 minut temu, musichunter1x napisał(a):

I w sumie we wielu punktach mieli rację..., bo Unia poszła w złym kierunku, ale jeszcze gorzej że nasze rządy dokładają od siebie, zamiast wprowadzać minimum. Pytanie czy nasze "elity" potrafiłyby zawrzeć inne umowy, zamiast UE. Gdyby potrafili i chcieli to wyszlibyśmy na tym lepiej, ale niestety po takiej "dekomunizacji" nie ma co liczyć na dobre owoce. 
UK zrobiło wyjście z UE dla taniego poklasku wyborców, bez kompetencji do sterowania państwem i zawieraniu umów... Baa, pewnie nawet przygotowania nie było. 

Nie, nie dałoby się tego zrobić, bo nie mamy pozycji startowej na odpowiednim poziomie.

11 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Ukraina bez UE miałaby się całkiem dobrze, gdyby nie wszechobecne bandy interesów, gangi oraz oligarchowie. U nas byłoby lepiej, bo nie było aż tak źle, ale to już dumanie... 

Ukraina miała się fatalnie już przed wojną. u nas też potworzyliby się oligarchowie wzorem Kulczyka.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Jest, ale to tylko jedna z ustaw. I dodatkowo - zwięzłe prawo wcale nie oznacza "lepsze". Niestety.

Jest wiele przykładów... Rozpasane prawo też nie oznacza "lepsze", a spróbuj powiedzieć że polskie prawo podatkowe jest dobre. :E

Musisz pokazać te przepisy, bo nie kojarzę takiego tematu. 

Limity produkcji cukru z 2001r, zniesione w 2017r. Startowaliśmy z 78 cukrowni, a skończyliśmy swego czasu na 18. Na dodatek limity ustalano poniżej wykorzystania w naszym kraju, więc trzeba było sprowadzać, a eksport nie liczył się do limitów, więc choćby Niemcy mogli nam go sprzedać.

Cukrownie które były wcześniej państwowe zostały zrzeszone w podmiocie "Polski Cukier" i same zamykały nieefektywne placówki, ale limity dobiły wiele innych. Swego czasu spadliśmy z 3 miejsca na 8, jeśli chodzi o produkcję cukru w Europie.

I jak bysmy to zrobili bez prywatnego biznesu na początku lat 90-tych? :) 

Zacząłby się tworzyć oraz należało pisać uwarunkowania sprzyjające lokalnym interesom lub ich rozwoju z inwestycjami zagranicznymi...

Oczywiście nie każda gałąź rozwinęłaby się i chodzi tu po prostu o większą finezję i dbanie o nasze interesy, niż plan Balcerowicza i późniejsze wybryki.

Mogło skoczyć się inaczej niż kolejny marketowy Land.

Ukraina miała się fatalnie już przed wojną. u nas też potworzyliby się oligarchowie wzorem Kulczyka.

Za to potworzyli się w partiach politycznych i mediach. No cóż, idealnego rozwiązania na tamte czasy nie było, ale coś możnaby zrobić lepiej, a na pewno nie należy chwalić męd za to, że z bagna nie wprowadzili nas w jeszcze większe bagno, mając dobrą pogodę polityczną.

Obecnie kończą się czasy "autopilota" politycznego i jestem niemalże pewien, że te stare "elity" nie złapią za kierownicę, lecz będą szukać komu mocniej lizać, aby się zajął sytuacją, przy utrzymaniu ich na stołkach.

Opublikowano
5 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

Normalnie bardzo ciężko jest pozbyć się niechcianych lokatorów, a z dzieckiem to już w ogóle, ale państwo może sobie to robić za przekroczenie 200 zł. :E Może warto byłoby dodać im po prostu koszty, po przekroczenia procenta 

Jak dodać koszty? Przecież miasto nie może sobie ot tak podwyższać kosztów. No i warunek dotyczy zarobków. Granica nie jest zależna od wysokości czynszu. To nie jest tak, że jak ktoś ma od miasta mieszkanie 2-pokojowe to może zarabiać max X, a ten co ma 4-pokojowe może zarabiać max 2X.

Granica musi gdzieś być. Jeśli chcemy mieć miejsce na wyjątki to trzeba to wprowadzić do ustawy, bo zapewne miasto aktualnie nie ma takiej możliwości. 

Tryb egzekucji też nie jest zależny od miasta. 

Jest na pewno wiele rodzin w gorszej sytuacji, które czekają w kolejce na jakiekolwiek mieszkanie. 

Zrobimy wyjątek dla kogoś kto zarabia za dużo, a jednocześnie odbierzemy możliwość mieszkania w tym mieszkaniu rodzinie co zarabia o połowę mniej. Czy to będzie sprawiedliwe? 

Opublikowano (edytowane)

@michasm
I właśnie tu wychodzi całkowite niedbalstwo prawne i brak chęci pracy nad szczegółami...
Limity powinny być podczas przyznawania, a jeśli przekroczysz będąc już w mieszkaniu to miasto powinno doliczać Ci koszty zależnie od stopnia przekroczenia. W pewnym momencie powinni sami je opuścić, ponieważ będzie mniej opłacalne dla nich niż rynkowe. 
Nawet możnaby po prostu dać długi okres wypowiedzenia przy przekroczeniu, aby rodzina znalazła sobie inne miejsce, choć nie wiem jak obecnie to wygląda.

Poprawiły mu się warunki lub inflacja podniosła mu pensję to nagle ma być wyrzucona rodzina z dzieckiem? Przecież tam od razu powinny być wpisane miękkie mechanizmy przekraczania tego limitu, ale taka to jest ta nasza państwowa opieka.
Kiedyś naciągnęli Polaków na inny program, gdzie trzeba było złożyć jakieś oświadczenie o którym żaden urząd nie mówił. Potem klepali masowo kary... Niech no ja wygrzebię felieton o tym...

Opublikowano
10 minut temu, musichunter1x napisał(a):

@michasm
I właśnie tu wychodzi całkowite niedbalstwo prawne i brak chęci pracy nad szczegółami...
Limity powinny być podczas przyznawania, a jeśli przekroczysz będąc już w mieszkaniu to miasto powinno doliczać Ci koszty zależnie od stopnia przekroczenia. W pewnym momencie powinni sami je opuścić, ponieważ będzie mniej opłacalne dla nich niż rynkowe. 
Nawet możnaby po prostu dać długi okres wypowiedzenia przy przekroczeniu, aby rodzina znalazła sobie inne miejsce, choć nie wiem jak obecnie to wygląda.

Poprawiły mu się warunki lub inflacja podniosła mu pensję to nagle ma być wyrzucona rodzina z dzieckiem? Przecież tam od razu powinny być wpisane miękkie mechanizmy przekraczania tego limitu, ale taka to jest ta nasza państwowa opieka.
Kiedyś naciągnęli Polaków na inny program, gdzie trzeba było złożyć jakieś oświadczenie o którym żaden urząd nie mówił. Potem klepali masowo kary... Niech no ja wygrzebię felieton o tym...

Przecież to by było karanie za zaradność… pomysł bardzo, bardzo zły i zachęcający do kombinatorstwa i pracy na lewo.

Opublikowano
5 minut temu, TheMr. napisał(a):

Nie u betonu :) Być może u wyborców Memcena stracił w oczach. Na wschodzie będzie miał solidne 70-80% poparcia, w Polsce twarde 25% jest pewne. 

W sumie racja ;[

Ogólnie rysuje się z tego takie coś, że znalazł se dziada z trudną sytuacją, zawarł z nim niekorzystną umowę na pożyczkę co skończyło się przejęciem mieszkania.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Przecież to by było karanie za zaradność… pomysł bardzo, bardzo zły i zachęcający do kombinatorstwa i pracy na lewo.

A obecnie państwo tego nie robi? :E Ja wiem czego tu się czepiasz, ale twierdzę że skoro już robią rozwiązania socjalne to niech to robią dobrze i po ludzku.
Ludzie i tak pracują na lewo oraz kombinują. 

Tymczasem za granicą potrafili umieszczać imigrantów w hotelach oraz wycieczkowcach i nie dziwię się że zachodni obywatele się wkurwili.
Oby wszyscy malarze zostali przyjęci na swoje kierunki, bo ktoś weźmie się za "inżynierów" i wznowi projekt mydło+, tym razem  o zapachu Afryki. 

Opublikowano

Koroluk przygotował orkę Memcena. Ciekawe ile on ma obrońców na tym forum? Przecież gość w minimalnym stresie nawet myli czy głosuje za czy przeciw danej ustawie, a łatwo go zestresować pytaniem nawet "co u niego". I on ma gadać z poważnymi politykami zagranicznymi? Gość ma psychikę 5 latka.

Opublikowano (edytowane)

Wszystko na to wskazuje, że to był typowy mechanizm wykupywania mieszkań jaki był stosowany przez grupy... nie do końca etyczne :) :

https://www.rp.pl/polityka/art42289761-gazeta-wyborcza-karol-nawrocki-pozyczal-jerzemu-z-pieniadze-na-procent

Tak po ludzku bardzo to źle świadczy o Nawrockim...

PiS nie chciał dawać nikogo kojarzącego się z PiS... Szukali, szukali i jedyny co wydawało się, że będzie się nadawał to Prezes IPN nie kojarzony z bieżącą polityką, ale nawet on umoczony... Ja prd... PiS ma chyba naprawdę problem z ludźmi mającymi minimum etyki :) A wygrali wybory na fali tego, że politycy PO parę razy przy wódce poprzeklinali sobie i to była ich największa wina :) 

Nigdy więcej PiS w Polsce! I nigdy nie dopuśćmy do rządów Konfy ! Szkoda słów... Kupił mieszkanie warte 100000 za jakieś grosze i mimo obietnicy nawet się nie zajął seniorem... Ja bym takiego typa nie chciał nawet wśród znajomych, a co dopiero jako Prezydenta RP... Tu już nie chodzi o politykę, a po prostu jakieś ludzkie odruchy...

Edytowane przez hubio
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Wyszła też public alpha RTX Remix Dark Messiah. Aż zainstalowałem grę. Po tylu latach... I jeżeli ktoś się spodziewa przyzwoitej wydajności w RTX Remixach, to raczej będzie zawiedziony.  
    • a nie pomyliły ci sie kraje?   Ukraińcy zdobyli więcej ziemi niż stracili. Pierwsza taka sytuacja od 2 lat https://www.rmf24.pl/raporty/raport-wojna-z-rosja/news-ukraincy-zdobyli-wiecej-ziemi-niz-stracili-pierwsza-taka-syt,nId,8070769
    • a w gamingowych monitorach to nie jest przypadkiem zmienne zeby nie bylo wrazenia shutteringu czy zacinania obrazu wlasnie? wziąść???? miales na mysli wziĄĆ bo nie braŚĆ.   moze matryca fast VA albo po prostu IPS? czy duzo pracujesz z czarnymi elementami? Jesli nie to mzoe IPS. Zwlaszcza ze priorytetem sa gierki i jakosc tekstu to tutaj stawialbym na IPS. Zapewne trafisz na monitor ktory w srgb wykraca poza 100% przepelnienia (monitor wysokogamutowy), ale za to mialbys pewnosc ze w standardzie adobe siega przynajmniej 95% (oczywiscie kwestia budzetu). pewnie w tych drozszych jest opcja 100%srgb blokada w osd i przelaczenie na 95%+ adobe w razie potrzeby. Zakladam ze na HDR ci nie zalezy?  Mysle ze do 2k znajdziesz ips z opcjami wyswietlania koloru czarnego za pomoca ips black. Kwestia tego czy dla tych 5% grafiki oplaca sie az tyle placic za to? Jesli w pracy duzo pracujesz z czernią to odp oczywista, ale pomysl o tym.   na jakiej wielkosci montorze ci zalezy? jaka rozdzielczosc? czy zasilanie portow usb albo porty usb to must have? Czy chcesz pure 10bit glebie kolorow czy moze byc sztucznie za pomoca frc?  
    • Dokładnie...u ciebie widać syf na dole budy, u mnie nie...bo jest biała     Dlatego wolę jasne kolory
    • Witam, Jak w temacie, chciałbym się dowiedzieć czy wśród aktualnych modeli znajdę jakąś perełkę która spełni moje oczekiwania i nie przetrzepie przesadnie kieszeni. Żeby było prościej może opisze w skrócie co mi się podoba w sprzęcie z którym mam styczność:   Eizo CG277 od niedawna w robocie - praca w coreldraw oraz adobe photoshop, grafika głównie pod druk - wysoki komfort pracy, świetne kolorki(pełne 10bit), teksty i krzywe wyraziste jak nigdy, no i tam chyba odświeżanie monitora jest prądem stałym a nie zmiennym jak w typowych monitorach - nie męczy nawet po kilku godzinach siedzenia, ale do grania się nie nadaje, za wolny - bo to nie jego przeznaczenie, wiadome   TV sony 65XF9005 - matryca LCD (PFS LED – “TRILUMINOS”) typ. VA, Direct LED(Full Array Local Dimming) - z tego co wyczytałem to taka technologia analogiczna do QLED (kropka kwantowa) czy LCD LG (NanoCell), zapewnia wysokie pokrycie barw i wszystko wygląda bardzo naturalnie, atrakcyjnie cieszy oko ale nie jest przesadnie przejaskrawione, maksymalna jasność po kalibracji 600cd/m2 (pełny ekran klasyczna treść SDR), 1 100 cd/m2 (HDR, skrawek ekranu), kontrast statyczny 6000:1, kontrast ANSI 3500:1, świetne kąty, czarny bardzo dobry - przy zgaszonym świetle w pokoju i czarnej planszy z białymi napisami końcowymi w filmie, widzisz wyraźnie tylko białe napisy, ostre i wyraźne, dla porównania u kumpla to samo oglądałem na OLED to czerń spoko ale napisy i jasne elementy dużo słabiej wypadały, za mocno świeciły i stawały się przez to mało wyraźne, jak dla mnie przegrywa z oledem jedynie płynnością ruchu, mimo że matryca jak na swój rodzaj do wolnych nie należy.   iiyama G2770HS 180Hz FastIPS, 0,2ms - monitor kupiony okazyjnie bardzo tanio jako tymczasowy, szybka matryca, ale max 1080p w 27" i praca z tekstem to słabe połączenie, używam go na zmianę z Dell 2713hm   Dell 2713hm - chyba najdłużej na nim siedziałem i w pracy w domu głownie do pracy z grafiką zanim pojawił się Eizo, do pracy ok, ale w grach za wolny   Lenovo R27q-30 - kupiony dla syna do grania, jakoś nie mogłem znaleźć sensownych ustawień dla niego, obraz wydawał mi się za ciemny, albo za jasny, coś w nim nie pasowało, mimo że na papierze wydawał się spoko wyborem   No i teraz pytanko czy jest coś na rynku co mogłoby spełnić moje oczekiwania? przeznaczenie to głównie granie 75%, czytanie 20%, grafika 5%, praca z grafiką na nim to raczej sporadycznie raz na jakiś czas, ale wtedy mocno i intensywnie -  mam też taki zamysł że może zamiast skupiać się przy monitorze na tym aspekcie - olać to i po prostu brać monitor z roboty na czas prac i tyle, a docelowy mieć tylko pod rozrywkę, chociaż zapewne jak dobry monitor by sie trafił to jak sRGB będzie niezłe bo to się głównie w grach liczy to i Adobe RGB też będzie nienajgorsze:) Idąć dalej... dużo czytam i przetwarzam danych tekstowych, więc komfort pracy z tekstami, czcionkami itd. tu bardzo się liczy i gdyby nie to pewnie celowałbym w OLEDY, ale tam teksty to słaby temat, tak więc... co by tu wziść na celownik? jeżeli chodzi o budżet to sam niewiem ile trzeba by wydać? 1400-2200zł to jakieś sensowne pieniądze? czy za mały budżet na takie potrzeby?
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...