Skocz do zawartości

PCI-E 5.0 x16 dla GPU na B650 - działa na ASRock B650M-HDV/M.2, Gigabyte B650 EAGLE (rev. 1.0) rev. 1.2 i pewnie innych płytach B650 nie posiadających oficjalego wsparcia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Możliwe że to jakiś błąd po stronie raportowania, mam płytę Gigabyte bez PCIE 5.0 i też mi aktualnie pokazuje, że karta działa w trybie 5.0.

Screenshot2025-05-10212550.thumb.png.6482711e4c73bbd32a5100582f95e82a.png

Ewentualnie AMD coś odblokowało którąś Agesą :E

Opublikowano
10 minut temu, some1 napisał(a):

Możliwe że to jakiś błąd po stronie raportowania, mam płytę Gigabyte bez PCIE 5.0 i też mi aktualnie pokazuje, że karta działa w trybie 5.0.

Przecież wystarczy sprawdzić przepustowość i będzie pewność czy jest 5.0 ;)

Opublikowano
3 minuty temu, sideband napisał(a):

Przecież wystarczy sprawdzić przepustowość i będzie pewność czy jest 5.0 ;)

Moja teoria. Tak się śpieszyli z łataniem gdzie ma świeczniku są chipsety 8xx, że zapomnieli zablokować.

Pamiętam jak się wahałem nad obecną płytą (500zł), a dopłatą do PCI-E 5.0 x16 w riptide za 1000zł. Janusz we mnie wygrał i spijam tego profity xD

Opublikowano
6 minut temu, some1 napisał(a):

Przepustowość według 3dmarka to mam już 6.0 :E

Wszystko się zgadza 3dmark sumuje przepustowość od i do urządzenia ;) Teoretyczny max to 128GB/s.

W zależności od testu są mniej lub bardziej niższe od max teoretycznego. Także wyniki do 1.25x niższe od teoretycznego max są całkowicie normalne.

14 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Moja teoria. Tak się śpieszyli z łataniem gdzie ma świeczniku są chipsety 8xx, że zapomnieli zablokować.

Pamiętam jak się wahałem nad obecną płytą (500zł), a dopłatą do PCI-E 5.0 x16 w riptide za 1000zł. Janusz we mnie wygrał i spijam tego profity xD

A tego tego to już nie wiem na pewno nikt z tego powodu nie będzie płakał :E

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, sideband napisał(a):

Wszystko się zgadza 3dmark sumuje przepustowość od i do urządzenia ;) Teoretyczny max to 128GB/s.

Bynajmniej, dla starszych kart wcale nie mierzy podwójnie. 

Okazuje się, że dla RTX5xxx benchmark pokazuje wartości z tyłka i w sumie nie wiadomo co mierzy, derbauer przestawił w biosie na 4.0 i miał tyle samo. :D

Edytowane przez some1
Opublikowano
9 godzin temu, sideband napisał(a):

To masz test ode mnie odpalasz z wiersza poleceń i po spacji wbijasz 0 jako id karty do sprawdzenia.

Creating a conext with devID 0 failed, aborting

Dla id innych od zera jest z kolei "Could not get device, aborting;)

Opublikowano (edytowane)

@tomcugczytałeś co napisałem pod tym screenem?😂

Chyba że to było do @Lameismynameto zwracam honor, choć zapewne bez risera by złapał 😅

Ogólnie przełożyłbym kartę bezpośrednio w pcie na płycie, ale do tego muszę odkręcać mobo, a tego mi się nie chce robić 😂

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
21 minut temu, Krzysiak napisał(a):

@tomcugczytałeś co napisałem pod tym screenem?😂

Chyba że to było do @Lameismynameto zwracam honor, choć zapewne bez risera by złapał 😅

Do niego, bo na screenie 4.0, a on pisze, że odblokowali %-) Ta opcja ze zmianą PCIe jest w BIOS-ie od dawna, ale nie wiem, czy kiedyś też można było wybrać 5.0.

Opublikowano

@tomcug Odniosłem się do poprzedniego screena gdzie @Krzysiak pokazuje, że ma opcję "Gen 5" do wyboru w BIOSie.
Pisał też o riserze na 4.0 przez co w GPU-Z chodzi jako 4.0 co przyjąłem do wiadomości.
Skoro u mnie na ASRocku chodzi 5.0, koledze @some1 na Gigabyte, a @Krzysiak ma także taką opcję w BIOSie, to domyślam się, że mu też zadziała.
Musieli to po drodze odblokować, bo jakby ta opcja była od początku ludzie by zobaczyli.

Jak kupowałem płytę gdzieś na wiosnę 2024 to wahałem się między ASRock B650M-HDV/M.2 (wtedy 500zł), a Riptidem na B650E (wtedy 1000zł) bo chyba był najtańszą płytą na chipsecie "E" z supportem PCI-E 5.0 x16 i chciałem mieć ten ficzer na wyrost.
Teraz okazuje się, że mądrze zrobiłem bo mam to samo na swojej i 500zł zostało w kieszeni.