Skocz do zawartości

Intel Alder Lake - 12 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ktoś bawił się mikrokodem 104 oraz i5 12400f lub innym procesorem tej generacji bez K? Pozwala on na UV na B760, ale to stary mikrokod i jestem ciekaw czy ktoś odczuł jakieś braki.
Na nowszych generacjach lepiej nie używać tego mikrokodu, bo nie  chroni przed spaleniem się 13 i 14 generacji. Natomiast AI CEP można wyłączyć na 14 generacji i modelach K 13gen, więc tam UV ruszy na nowszym  mikrokodzie, jeśli producent pozwala. 

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, wallec napisał(a):

Max ~ 0.100mv.
Lepiej wziąć b760m riptide i zrobić blck oc i wtedy masz pełną regulację napieć.
Możesz dać na 105 * 40 i napięcie 1.0v

Na pewno pozwala na 12 generacji bez K? Chodzi mi głównie o UV, bo moje hobby to wyciskanie najwyższej efektywności przy jak najmniejszym power limicie. 
Ten automatyczny ogranicznik napięcia można wyłączyć tylko w 14 gen i chyba niektórych lub każdych z 13gen. 12gen z K chyba pozwala na UV, ale wszystko inne załączy obniżanie zegarów czy coś tam związanego z AI CEP.

Chyba że miałeś na myśli mikrokod 104 na riptide i wspominasz dodatkowe funkcje. ;) Oh, ale to ddr5 więc odpada.

Myślę nad tym CPU, bo aby wycisnąć max z Cezzane muszę zmienić płytę, trzymać szybki ram i najlepiej zmienić na 5700, a i5 12400f na b760i może nawet wyjść lepiej, a stracę tylko wydajność <20W., ale bez UV będzie dużo gorszy przy niskim PL ~30W/. Możliwe że nawet z ramem 3200-3466mhz będzie szybszy od cezzane z 4000mhz, ale na Gigabyte  A520i AC mógłbym próbować zrobić 4266mhz z niskimi nastawami, ale w budzie mam wysoką temperaturę powietrza, więc może nawet 1.4V nie będzie dobre dla viperów B-die.

Mam taką fanaberię, bo sprawdzam jak nisko mogę zejść trzymając 50-60fps w grach z generacji PS4 lub mniej wymagających z obecnych czasów. Obecna chińska płyta na VRM traci tylko parę W względem drmos, ale reszta elektroniki i lichy bios mogą łącznie tracić nawet ~11W względem A520I AC, więc i5 12400f wyszedłby na to samo, a nawet lepiej dzięki normalnej płycie. 

Edytowane przez musichunter1x
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja już "skończyłem" żąglęrkę.

Mam zestaw na lata na częściach premium.

Sprzedałem B760M + 14900KF + AIO240 Snowy, które mi zalegało i za ten hajs ogarnąłem 13700K + Navis F360 + STRIX Z690-G + Lian li A3 Wood.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Heh, człowiek chciał kupić i5 12400f do 350 zł, ale poszły do góry... To zdecydowałem się dopłacić do 13400f, ale tam większość jest na Alder Lake, a Raptor Lake jest z przyciętym cache. Patrzę więc w stronę 14400f, ale tam nadal przecięli cache do poziomu Alder Lake. Kieruje wzrok ku 13600kf i przypomniałem sobie o degradacji krzemu, jeśli ktoś używał na starym mikrokodzie...
Koniec końców niewiele drożej wyjdzie mnie sprzedaż ramu BDIE i zamiast dopłacać do intela wolę dopłacić do ryzena 8400f. :E Przynajmniej moja zabawa w najlepsza efektywność energetyczną w grach byłaby zaspokojona. Daruję sobie sprawdzanie jak nisko zejdzie LGA1700 z power limitem, utrzymując użyteczną wydajność. Na cezzane r5500 jest to 13/16W, 22W, 34W i 44W, gdzie na 51W mam fabryczną wydajność po UV.

Eh, było brać ram na zapas...

Edytowane przez musichunter1x
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, musichunter1x napisał(a):

13600kf i przypomniałem sobie o degradacji krzemu, jeśli ktoś używał na starym mikrokodzie...

Ten model ma tak niski Boost, że szansa na degradację jest śladowa.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tomcug napisał(a):

13700k i podobne nie wiem czym katować aby degradacja była... 1,4v? :E 

Edytowane przez ket_rab
Opublikowano
55 minut temu, ket_rab napisał(a):

13700k i podobne nie wiem czym katować aby degradacja była... 1,4v? :E 

Szybkość degradacji zależy od wszystkich czynników (temperatura, prąd, cykle rozszerzania i kurczenia "DIE"), a nie samego napięcia. 1,4V to Intel podaje na STOCK dla wyższych RaptorLake :E

Opublikowano
5 minut temu, Kyle napisał(a):

Szybkość degradacji zależy od wszystkich czynników (temperatura, prąd, cykle rozszerzania i kurczenia "DIE"), a nie samego napięcia. 1,4V to Intel podaje na STOCK dla wyższych RaptorLake :E

Raz zobaczyłem ten profil na z790 Intela :E 

Opublikowano
39 minut temu, Pentium D napisał(a):

Dzięki, teraz będę myślał czy znowu zmieniać zdanie. :E

Staroświecki jestem i szukałem tylko na olx i allegro.

5 godzin temu, tomcug napisał(a):

Ah, to pewnie chodziło tylko o wyśrubowany boost i napięcie lub kiepskie sztuki które jeszcze bardziej podbijały napięcie?

Przejrze sobie jeszcze raz testy jak to spisuje się na ddr4, ale poluję ns używane, s nigdy nie wiadomo czy ktoś nie podkręcił... Choć kto by chciał chłodzić 250W. :E