Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wiadomo kiedy wersja czarna wychodzi ? dziwne ze zaraz jej nie wypuscili sprzedaż pewnie była by dużo lepsza . Ciekawe jaka była by różnica miedzy d15 na 7800x3d 

Edytowane przez zlotnik
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

AIO jeśli chodzi o pompy poszło już tak do przodu, że nie trzeba się bawić w CLC aby uzyskać cichą pracę oraz wydajność. Jednak wydajnościowo CLC po prostu górą.

Dalej jednak problemem jest... rezonans, a mianowicie wibracje z pompy przenoszone na płytę, a dalej na obudowę tworząc nieprzyjemne buczenie. Nie ma tego jak odizolować. Dlatego wiele się rozchodzi o to jak to jest zaprojektowane oraz charakterystykę pracy/wibracji.

Czego mi brakuje na rynku, to bardzo cichej i zarazem wydajnej pompy, czy to aby była na wężu, czy jakoś inaczej aby się dało odciąć od wibracji. Nie może to być zamontowane do chłodnicy na sztywno. Można wtedy stworzyć sobie customowe AIO, a więc blok czy chłodnica jaką sobie chcemy, a tak samo i węże. No ale producenci raczej tego nie zrobią, bo to kopanie dołów pod sobą.

Ostatnio po 2 latach czekania (chyba musiało chłodzenie dojrzeć) zamontowałem Nucleusa 360 Lux. O ile wydajnością od CLC trochę odstaje, to pompka zadziwiająco cicha przy 2250 rpm, a różnica pomiędzy tym a maks 3100, to góra 1 stopień. Właściwie, to on sama w sobie nawet na 100% jest cicha, ale... nie wiem kto wpadł na ten durny plastik w postaci tego kapsla. Podbija to szum pompy chyba z 5x albo i lepiej, a jak się palcem dociśnie, to nastaje cisza. No może przy 100% to już rezonans na obudowę jest zbyt zauważalny, ale to i tak nic w porównaniu do innych aio. 

Kiedyś miałem EK-AIO Basic i one odpowiednio skręcone też było ciche, ale nucleus wygrywa. Nie mogę tego samego powiedzieć o wersji elite, z ciężką miedzianą blokopompą, bo to przenosiło takie wibracje, że ić pan w uj :Crash:

Ciekawe jak ta noctua, bo w każdym razie na papierze wydaje się, że dużo robili aby zniwelować przenoszone wibracje oraz hałas. Może jak kiedyś chromax będzie na bardzo dobrej promocji... kto wie...

Jeszcze czekamy i pewnie sobie poczekamy na to AIO od noctua bez pompy. Ciekawe co z tego wyjdzie.

Opublikowano (edytowane)

Mialem na chwile 420ke, calkiem fajne chlodzenie.

czekam na wersje w czarna, bo lepiej pasuje do mojego buildu.

ale czekam tez co Asrock pokaze ze swoimi chlodzeniami.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)

Ale ja nie mowie o tym co byloby sparwiedliwe.

Widzialem dwa testy

1 - w jednym tescie, ktory byl robiony przez Polaka, porownywali z ARCTIC Liquid Freezer III Pro 420, bo popularny i wg wielu 'best of' - i Noctua wypadala wyraznie lepiej

2 - w innym tescie porownywali z ASUS ROG Ryujin III 360 ARGB Extreme z pompka gen 8 v2 - Noctua wypadala rowniez zdecydowanie lepiej.

ogladalem mase testow roznych i teraz ciezko mi by bylo namierzyc gdzie te porownania byly dokladnie bo bym podrzucil.

Edit:

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Zachy napisał(a):

Ale ja nie mowie o tym co byloby sparwiedliwe.

Widzialem dwa testy

1 - w jednym tescie, ktory byl robiony przez Polaka, porownywali z ARCTIC Liquid Freezer III Pro 420, bo popularny i wg wielu 'best of' - i Noctua wypadala wyraznie lepiej

2 - w innym tescie porownywali z ASUS ROG Ryujin III 360 ARGB Extreme z pompka gen 8 v2 - Noctua wypadala rowniez zdecydowanie lepiej.

ogladalem mase testow roznych i teraz ciezko mi by bylo namierzyc gdzie te porownania byly dokladnie bo bym podrzucil.

Edit:

Nie rozumiesz, jeżeli AIO innego producenta posiada tą samą pompkę, to wymiana wentylatorów na Noctua powinno dać zbliżone wyniki.

Arctic to budżetowe chłodzenie, które na promocjach było w cenie 2 wentylatorów 120mm od Noctua, porównywanie Fiata do Mercedesa nie ma sensu. 

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano (edytowane)

czego nie rozumiem?

Ja pisalem o tych testach co sa dostepne, a nie tworzylem jakies swoje teorie.

Wg testow ich - nawet jesli chlodzenie Asusa mialo pompke Asetek gen 8 v2 (taka jak u Nocuty) wyniki na Noctua byly lepsze o te kilka stopni.

co w tym do rozumienia - to sa suche fakty wynikajace z ich testow, a nie moje wlasne wymyslane wyniki.

testow z Asusem + wentylami Noctua cos nie moge namierzyc :|

Te z Arctic to mniej-wiecej kojarzylem kto je zamieszczal.

Dodatkowo w komentarzach wiele osob pytalo o porownania z Arctic wlasnie,

ze wzgledu na ich popularnosc i niska cene.

wiec takie testy recenzenci porobili.

Czy to ma wiekszy sens przy roznicy ceny? tego nie komentowalem, bo wg mnie nie te polki cenowe.

Co innego porownanie z AIO Asusa, gdzie cena Noctuy jest nawet nizsza.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
43 minuty temu, Zachy napisał(a):

czego nie rozumiem?

Ja pisalem o tych testach co sa dostepne, a nie tworzylem jakies swoje teorie.

Wg testow ich - nawet jesli chlodzenie Asusa mialo pompke Asetek gen 8 v2 (taka jak u Nocuty) wyniki na Noctua byly lepsze o te kilka stopni.

co w tym do rozumienia - to sa suche fakty wynikajace z ich testow, a nie moje wlasne wymyslane wyniki.

testow z Asusem + wentylami Noctua cos nie moge namierzyc :|

Te z Arctic to mniej-wiecej kojarzylem kto je zamieszczal.

Dodatkowo w komentarzach wiele osob pytalo o porownania z Arctic wlasnie,

ze wzgledu na ich popularnosc i niska cene.

wiec takie testy recenzenci porobili.

Czy to ma wiekszy sens przy roznicy ceny? tego nie komentowalem, bo wg mnie nie te polki cenowe.

Co innego porownanie z AIO Asusa, gdzie cena Noctuy jest nawet nizsza.

Testy AIO 360 mm z taką samą pompką jak w Noctua z wentylatorami Noctua. Zrobił ktoś? Bo nie widziałem.

Według AI w tych chłodzeniach jest pompka Asetek.

ASUS

Gen 8 / Gen 8 v2: ROG Ryujin III, ROG Ryujin III Extreme, ROG Ryuo III.

Gen 7: ROG Ryujin II, ROG Strix LC II, TUF Gaming LC II.

Gen 6: ROG Ryujin, ROG Ryuo, ROG Strix LC.

NZXT

Gen 7: Kraken 2023 / Elite, Kraken Z-3 (np. Z73, Z63), Kraken X-3 (np. X73, X63).

Gen 5: Kraken X52, X62, X72, X42.

Phanteks

Gen 8: Glacier One T30 Gen 2 / v2.

Gen 7: Glacier One MPH / MP Series.

Fractal Design

Gen 7: Celsius+ (S24/S28/S36 Prisma & Dynamic).

Gen 5: Celsius S24 / S36.

TRYX

Gen 8: Panorama 3D (seria chłodzeń z zakrzywionym ekranem AMOLED).

MSI

Gen 7: MEG CoreLiquid S (np. S360, S280), MPG Gaming K Series.

EVGA

Gen 5 / Gen 6: EVGA CLC (120, 240, 280, 360).

Thermaltake & XPG

Gen 7: Thermaltake Toughliquid Ultra, XPG Levante (120/240/360).

Opublikowano

Pompka pompką, może być ten sam model, ale blok też ma do powiedzenia jaka będzie wydajności. A jeśli chodzi o ciszę przy danym rpm to jeszcze dochodzi konstrukcja, która ogranicza lub wzmaga wibracje.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, lukadd napisał(a):

Pompka pompką, może być ten sam model, ale blok też ma do powiedzenia jaka będzie wydajności. A jeśli chodzi o ciszę przy danym rpm to jeszcze dochodzi konstrukcja, która ogranicza lub wzmaga wibracje.

Noctua zastosowała dodatkowe materiały wyciszające pompkę, lecz po nagraniu z recenzji, pompka i tak przy 2800 RPM będzie wybijała się ponad wentylatory Noctua, które nie wytwarzają niepożądanych dźwięków. 

Jak się uporam ze swoją obudową, to może zamówię AIO od Noctua, będę miał bezpośrednie porównanie do obecnego AIO, w którym mam pompkę Asetek.

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano

W każdym AIO trzeba skręcić pompkę jeśli ma być cicho pod low rpm wentyli. A o ile i jak dostosować krzywe to już trzeba sprawdzić najlepiej w własnej budzie, przy własnych nastawach. 

Po prostu te AIO Noctua, to będzie jedno z najlepszych. Bierzesz, skręcasz pod swoje preferencje i wiesz, że praktycznie na pewno będzie dobrze.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Doamdor napisał(a):

ROG Ryujin III Extreme,

Pisalem, ze widzialem porównanie do tego dokladnie chlodzenia z asetek gen8 v2, ale nie moge go namierzyć.

Asus na wentylach Noctua rownal sie z noctua 240 o ile dobrze pamietam...

Do tego asus ma dosc glosna pompke i ludzie duzo zwrotow robia, jakies problemy konstrukcyjne

U mnie na 9950x3d2 noctua 420 miala wzorowe temperatury i byla naprawde cicha...

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, lukadd napisał(a):

W każdym AIO trzeba skręcić pompkę jeśli ma być cicho pod low rpm wentyli. A o ile i jak dostosować krzywe to już trzeba sprawdzić najlepiej w własnej budzie, przy własnych nastawach. 

Po prostu te AIO Noctua, to będzie jedno z najlepszych. Bierzesz, skręcasz pod swoje preferencje i wiesz, że praktycznie na pewno będzie dobrze.

Pompki Asetek mają znacznie wyższą kulturę pracy od innych pompek, np. Arcitc, co pozwala uzyskać wyższe RPM zachowując ciszę. 

51 minut temu, Zachy napisał(a):

Pisalem, ze widzialem porównanie do tego dokladnie chlodzenia z asetek gen8 v2, ale nie moge go namierzyć.

Asus na wentylach Noctua rownal sie z noctua 240 o ile dobrze pamietam...

Do tego asus ma dosc glosna pompke i ludzie duzo zwrotow robia, jakies problemy konstrukcyjne

U mnie na 9950x3d2 noctua 420 miala wzorowe temperatury i byla naprawde cicha...

To jest jedno z wielu chłodzeń, u mnie pompka Asetek jest niesłyszalna przy 2000 rpm z wentylatorami Noctua. Co mnie cieszy, bo w innym przypadku, wróciłbym do chłodzenia powietrznego, w którym za hałas odpowiada tylko wentylator. 

Edytowane przez Doamdor
  • Upvote 1
Opublikowano
21 minut temu, Doamdor napisał(a):

Pompki Asetek mają znacznie wyższą kulturę pracy od innych pompek, np. Arcitc, co pozwala uzyskać wyższe RPM zachowując ciszę. 

Ogólnie i zwykle lepiej mają. Ale w praktyce co nie bierzesz i tak musisz wrzucić do swojej budy i następnie osłuchać i ustawić.

Albo się ustawi i będzie ciche faktycznie, albo będą rezonanse, wibracje itd.