Skocz do zawartości

Jaki widok kamery najbardziej lubisz w grach Resident Evil?  

49 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki widok kamery najbardziej lubisz w grach Resident Evil?

• Kamera zza pleców postaci (TPP)
    • Widok pierwszoosobowy (FPP)
    • Stała kamera - Fixed Camera Angles (stare klasyczne RE)
    • Nie mam preferencji / zależy od gry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

W ktorych poprzednich masz PT ?? 

Zobacz jeszcze raz kontekst dyskusji.

Mówię że RT często nie było warte włączenia, przez kompromisy, ale PT działa całkiem znośnie w RE9.

Za to nie ma zbytnio sensu włączyć samego RT w RE9, bo kompromisuje się wydajności, a niektóre efekty wyglądają tak sobie, niezbyt warte tego spadku klatek i niewiadomo jak będzie z atmosferą, choć zakładam że będzie lepiej.

Podałem również wydajności dla PT rtx5060ti 16gb i wraz z rtx4070 powinno działać całkiem znośnie w 1440p i od biedy 4K DLSS P.

Jednak techpowerup mnie zmylił, bo wyniki były z DLSS Q oraz FG x2, a myślałem że to natywne 4K 31fps dla rtx5060ti.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Qrdello napisał(a):

Chyba z CDA :D 

Za 19 ziko to nie, ale za 29 ziko można było kupić premierowe świeżynki w PL. Seria eXtra Gra, a później eXtra Gra Premiery.

Pomijając aberrację, jaką były ceny gier w latach '90 i początku lat zerowych, to np. początek poprzedniej dekady wyglądał okej.

Np. pre-order XCOM: Enemy Unknown za 84 ziko.

2026-02-2612_06_32-Muve_e-shop.thumb.png.e1d99f81d6ea0a691c0dff44679041ce.png

Albo pre-order PoE w dopasionej wersji za 119 zł.

2026-02-2612_09_36-NoweZamwienienr_60992041-01(przedsprzeda).png.338bed32c9f831cf78258d543928cfc6.png

Edytowane przez Lypton
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Zobacz jeszcze raz kontekst dyskusji.

Doskonale widze, gosc pisal o PT i ty na to odp,a ja sie do tego odnioslem wiec prosze nie pisz mi o kontekscie bo robisz sam maslo maslane ;) 

Tescik wpadł:

https://ithardware.pl/testyirecenzje/resident_evil_requiem_test_kart_graficznych-48976.html

4090 ladnie :hihot:

obraz.png.119a4ded8b2d888fb69b26458d113956.png

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)

@Phoenix.

Eh, dlatego na koniec napisałem że może to nie być tak złe jak w poprzednich oraz występuje tam deszcz..., ale mniejsza. Chciałem tylko podkreślić że samo RT może nie być wartę użycia jak w poprzednikach, ale PT może nadać się i trochę przesadza z pierwszym wrażeniem. Zależy czy utrzymają zamierzoną atmosferę, a RE9 od początku mógł być robiony z zamysłem PT.

Na YouTube wyskoczył mi już pewny fragmenty rozgrywki...

Skopiowali chyba najgorszy element RE6. Zobaczymy ile tego będzie i w jakiej jakości, ale 24 sekund pokazały lipę.

Seria RE nie powinna mieć takich elementów, ponieważ są okropne przy ponownym przechodzeniu.... Chyba że jest to zrobione jak moment we wagoniku.

Literówki
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Wrzucę w spoiler, będzie to element z RE6, abyście mieli porównanie, gdy dotrzecie do podobnej sekwencji w RE9. Tak, RE6 ma okropne UI w tym momencie, ale rozgrywka jest dużo bardziej angażująca, niz to co zobaczyłem w RE9 w kolejnych fragmentach podobnej akcji... Przynajmniej wygląda na krótsze w RE9 i oby nie przeszkadzało w ponownych przejściach.

Zirytowałem się bo ludzie już okrzykują to najlepszą taką sekwencją w historii RE lub gier, gdy RE6 na PS3 zrobiło coś takiego.

Spoiler

Gra tutaj z botem, przy dwóch graczach zabawa byłaby jeszcze lepsza.

Niestety Chris ma okropną sekwencję w samochodzie w RE6, ale tą z filmu nawet lubię, ale muszę znaleźć mod na usunięcie UI. :E

Edit. Oh i nie szukajcie odpowiednika tego fragmentu w RE9 ma YouTube, bo wyskoczą inne spoilery. Mi nie robią różnicy, bo główne punkty fabuły lub wstępujący wrogowie nie robią mi różnicy... Bardziej interesuje się jak do tego dojdzie, wraz ze sportretowaniem postaci oraz jak grywalna jest ten tytuł, a tego nie zepsują mi spoilery.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, ODIN85 napisał(a):

4080 po latach dogania 4090:o

Skoro już się nabijamy...

W końcu RTX5070 = RTX4090 :boink:

Aby nie było samego narzekania mojej strony..., są też fragmenty wyglądające na ciekawe, ale nic nie powiem. :E

Oby Raccoon City było tylko wstępem.

@azganSpóźniłeś się, jest dwa komentarze wyżej.

Opublikowano (edytowane)

Co do ceny gry to inaczej wygląda wydanie 300zł w PL gdzie szarak musi zasuwać na to 10h. U mnie w IE musisz pracować tylko 5h i masz nową grę. Mówię tu o minimalnych stawkach za godzinę. Generalnie w krajach nie z dykty to naprawdę nie jest problem wydać jakieś 70 euro na taką rozrywkę. Nie mówię już o ''kluczykowniach'' gdzie nową grę masz za 2h pracy.  

Edytowane przez userKAMIL
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, maras2574 napisał(a):

Kurde !!! Co się dzieje !!! Nikt nie narzeka na optymalizację ?!? :hmm:;)

Niemożliwe w nowych grach :E No ale to Capcom :thumbup:

Poza RT bez RR oraz PT z DLSS preset D nie ma wiele do zarzucenia, choć jeszcze niewiele było widać.

Moje dotychczasowe wnioski to wydajność kart graficznych podobna do Space Marine 2 bez RT. RTX3070 da radę w 4K DLSS Performance 60fps, a 3060ti w 50fps.

Aby osiągnąć tyle natywnie na AMD starszych od RDNA4, potrzeba rx6900xt lub rx7800xt... W natywnej rtx3070 jest ~10% gorszy od rx7700xt.

Eh te AMD... Strzelili sobie w kolano, unikając udostępnienia okrojonego FSR4 na poprzednich generacjach.

Edit. Ale może AMD potrzebuje lepszych sterowników? Trochę dziwne że rx7900gre, jest gorszy od rtx4070.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

TFU z tymi serwisami zagranicznymi.

Techpowerup podał tabelę dla PT z DLSS Quality oraz FG x2. Coś nie zgadzało mi się, gdy chciałem oszacować wydajności rtx4070 na podstawie wyników w RT, bo w PT jest tylko 5060ti.

1772110258782592813577814654983.png.cde1f949ca86581ea47e0ee1b5b92fc2.png

Więc wydajności w PT jest absolutnie koszmarna. Bez FG pewnie trzeba minimum rtx5070 do 1440p dlss performance i prawie 60fps, więc wątpię że to ich docelowy tryb dla projektu atmosfery.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

Więc wydajności w PT jest absolutnie koszmarna.

Panie to pan się jeszcze nie nauczyłeś? Wszystko na maxa, DLSS quality, generator klatek włączony i jedziesz na udawanych fps ale chociaż będzie płynniej. :E 

Widzę, że 1080p spokojnie idzie grać.

Kara musi być za 1440p i 4k udawanie jaśnie państwa. :E 

Edytowane przez caleb59
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, caleb59 napisał(a):

Panie to pan się jeszcze nie nauczyłeś? Wszystko na maxa, DLSS quality, generator klatek włączony i jedziesz na udawanych fps ale chociaż będzie płynniej. :E 

Widzę, że 1080p spokojnie idzie grać.

Niestety zapomniałem, że w testach wrzucają wszystkie sztuczki, zamiast trzymać je tylko w zakładce skalowanie i FG...
1080p bez FG to około 60FPS na  rtx5070 bez generatora, ale z DLSS Quality. Już mamy "nasz" test:
1080p DLSS Q, a jednocześnie można grać w 4K ~60fps DLSS P bez RT na rtx3070 / rtx5060 / rtx4060ti, więc kolejny tryb jako ciekawostka. Oby gra miała dobrą rozgrywkę i projekt, bo inaczej kto będzie chciał wracać do tego...
image.png.d3c83fcd631bf0a24e502b64a3f22956.png