Napięcie podobne jak u mnie na def z UV -20.
Masz zwyczajnie znacznie wyższy VID dla procka, dlatego wiekszy UV idzi.
Chcesz sprawdzić stabilność bez czekania na grę w jakiej wywali?
yCruncher.
Wybierasz opcję nr. 2, potem 8 aby odchaczyć zaznaczoną grupę testów a potem 11 aby zaznaczyć test BKT i na koniec 0 z enterem. Test staruje. Wytrzyma z 1h, to masz spokój.
Inna opcja to AIDA64 i też stress test 1h.
Edit: w ogóle nie rozumiem testowania stabilności w samych grach. Bo wtedy nie wiesz czy proc czy gra jest zwalona. Albo aktualizacja windowsa broi.
No to na moim starym procku przy -30 miałem 1.065V i przechodziło cinebencha. Nowsza sztuka potrzebuję dużo więcej zejścia na CO aby uzyskać takie samo napięcie.
Na starym przy -15 miałem 1.1V, na nowym mam 1.1 przy -30
Odpowiednia gra albo miejscówka.
Na swoim procku przy CO -20 grałem w naprawdę dużą ilość gier i nie było żadnego problemu. Jednak przy MW3 mi pokazało, że te -20 to za dużo i dopiero na -15 było full stabilnie, wcześniej przeszedłem kilka nowych gier na -20 bez problemu.
CO -25 przechodziło wszystkie syntetyki ale na CS2 sie po 10 minutach wywaliło.
Także no czasami opcja trafienia w odpowiednią gierkę.
A co miało nie działać - w końcu 14900K i 5090.
Ciekawostka - podczas stutterów zmieniłem z DLAA na DLSS quality i płynność wróciła, zmieniłem z powrotem na DLAA i znowu stutter, kolejny raz DLSS quality i niby płynnie ale ze stutterem tak więc coś jest nie tak z samą grą, to jest losowa kwestia bo wystarczy wyjść do menu głównego gry, załadować ponownie save bez restartu gry i płynność znowu wraca z DLAA.
Gdyby to był memory leak to bez restartu gry nie dałoby radę grać bo bufor byłby zapchany cały czas co mogłoby się ostatecznie skończyć crashem.
Nie chce mi się sprawdzać tego patentu od @Phoenix. z wyłączaniem re-bar, czy też patentu numer 2 od @ODIN85 z wyłączaniem wysyłania telemetrii do Capcomu bo być może poprawione sterowniki Nvidii kiedy się już pojawią załatwią sprawę, a może po prostu gra potrzebuje pacza.
Rekomendowane odpowiedzi