Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

header.jpg?t=1749720033

Cytat

The Alters to ambitne podejście do gatunku survival science-fiction z wyjątkowym zwrotem akcji. Wcielasz się w rolę Jana Dolskiego, jedynego ocalałego z katastrofy kosmicznej ekspedycji. Aby przetrwać, musisz sformować nową załogę mobilnej bazy, wewnątrz której pokonujesz powierzchnię nieprzyjaznej planety. Dzięki wykorzystaniu tajemniczej substancji zwanej Rapidium, jesteś w stanie stworzyć alternatywne wersje Jana – Altersów. Każdy z nich uformowany jest przez podjęcie innej kluczowej decyzji w życiu naszego protagonisty.Przed tobą wiele trudnych wyborów, które nieraz wystawią na próbę twój kompas moralny.

Podejmując kolejne decyzje, weźmiesz udział w wielowątkowej historii pełnej zaskakujących zwrotów akcji oraz niezwykłych interakcji.

CECHY:

• Twórz narzędzia i rozbudowuj swoją bazę.
• Gromadź zasoby, aby uciec przed słońcem.
• Przetrwaj na nieprzyjaznej planecie.
• Twórz Altersów i zaspokajaj ich potrzeby.

Równocześnie staniesz przed odpowiedzią na fundamentalne pytanie - czy sami tworzymy swoje przeznaczenie, czy też ono tworzy nas? W ten sposób twoje walka o przetrwanie staje się również głęboko osobistą podróżą.

Stwórz swoich Altersów
Wykorzystaj komputer kwantowy na pokładzie mobilnej bazy aby zasymulować alternatywne wyniki twoich decyzji życiowych i dróg, którymi potoczy się wtedy życie Jana. Każdy Alter ożywiony dzięki wyjątkowym właściwościom Rapidium otrzyma w ten sposób inny zestaw umiejętności i cech charakteru. Wraz z nimi pojawiają się zarówno nowe okazje, jak i wyzwania podczas rozwiązywania kolejnych problemów twojej niecodziennej załogi.

Gra o przetrwanie
Aby zarządzać mobilną bazą musisz eksplorować powierzchnię planety w poszukiwaniu cennych surowców, takich jak metale czy substancje organiczne. Wychodzenie poza bazę wiążę się jednak z ryzykiem kontaktu ze śmiertelnie niebezpiecznymi anomaliami oraz podwyższonym promieniowaniem słońca. Dlatego musisz bacznie śledzić cykl dnia i nocy w grze, po to aby skutecznie planować każdy krok.

Wielowątkowa opowieść
Wkrocz w wielowątkową historię pełną trudnych wyborów i moralnych dylematów. Twoje wybory wpłyną na relacje pomiędzy poszczególnymi Janami, a te z kolei wpłyną na kierunek i finał twojej podróży, cała historia ma bowiem więcej niż jedno zakończenie.

Tworzenie i budowanie
Zdobyte surowce możesz wykorzystać na kilka sposobów – do stworzenia przedmiotów lub rozbudowywania bazy o kolejne moduły, takie jak Laboratorium Badawcze albo Świetlica. Od czasu do czasu staniesz przed wyborem pomiędzy wykonaniem przedmiotu specjalnie dla jednego z Altersów, albo narzędzia, które posunie do przodu całą misję. Ciężar każdej decyzji pozostaje na twoich barkach, a musisz wiedzieć, że nigdy nie zadowolisz wszystkich.

Emocjonalna historia sci-fi
Jan Dolski stanie niebawem przed fundamentalnym pytaniem, o to “co by było gdyby?” pod postacią alternatywnych wersji samego siebie. To sprawia, że jego położenie staje się jeszcze bardziej złożone, ty zaś przekonujesz się, jak znaczące są konsekwencje każdej twojej decyzji dla jego przetrwania.

źródło: https://www.playstation.com/pl-pl/games/the-alters/

Screenshot-2025-06-12-at-21-18-27-The-Al

W ogóle nie śledziłem tej gry… aż do dzisiaj. Zainteresowały mnie świetne oceny recenzentów i sam pomysł na rozgrywkę, chociaż nie do końca leży mi ten motyw z presją czasu i koniecznością szybkiego podejmowania decyzji - nie lubię się spieszyć w grach ;) Jutro premiera, a gra wpada też do Game Passa, więc pewnie sprawdzę, czy to w ogóle gra dla mnie, bo zazwyczaj nie gram w takie gatunki.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Bardzo zaciekawil mnie ten tytul, gra zbiera fantastyczne recenzje, Game Rant wlasnie dal 10/10. Bardzo chwalona jest fabula i wybory, ktore maja duze znaczenie w kontekscie rozgrywki. 

Gra w GP albo do kupienia za 120zl, chyba nie ma sie nad czym zastanawiac. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano (edytowane)

Z 3-4 h za mną, wkręciłem się, do 00:30 siedziałem ale zasypiałem i musialem isc w kime. Generalnie sam pomysł jest świetny, w miare jak idziemy do przodu to co raz więcej rzeczy trzeba robić na raz wykorzystując do tego altersów..Altersi - no pomysł z tym jest zajebisty! Każdy alters to jest bohater ale w wersji co by było gdyby w czasie życia podjął inną decyzję w jednym z kluczowych jego momentów. Dialogi między "Tobą" a drugim czy trzecim ( już mam czterech) "Tobą" są bezbłędne, wybudowałem teraz świętlicę i idę sprawdzic jak wyglądają interakacje z oglądaniem filmów i grą w jakiegoś ala ping ponga :E Teoretycznie  na samym począteczku gra polega na tym że wychodzisz z bazy, zbierasz surowce, budujesz potrzebne rzeczy do przeżycia do usprawnienia bazy, ale to tylko przez chwilę, można w bogatych źródłach wybudować słupa wydobywczego i poprzez szybką podróż się do niego przenieść lub wysłać altersa żeby zbierał surowiec za Ciebie - więc bardzo szybko to zbieranie wydaje się tyllko dodatkiem do całej reszty. Fabuła kręci się wg. najważniejszego surowca - rapidarium - które ma pewne mega właściwości dal ludzkości i jakże by inaczej dla pewnego korpo :E Definitywnie twoje szefostwo ma różne rzeczy do ukrycia i wydaje mi się że będą fajne plot twisty, a jaki będzie finał z dodatkowym faktem że przecież nie do końca legalnie musialeś stworzyć swoje klony - które mają od teraz swoje życie, przemyślenia - bardzo mnie to ciekawi więc chce się grać dalej i chyba o to chodzi :)  Klimat tej gry któremu pomaga też muzyka - mega 

Dokładniej piwny ping pong :E

obraz.thumb.png.290f01dca2b7c7b9cbc1406fabbc1389.png

Edytowane przez JeanPepin
  • Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
24 minuty temu, brainq napisał(a):

A zobacz czy bez masz tez taką cene bo są przypadki ze normalny tez moze kupić.

Trzeba mieć konto bronze/gold wtedy masz taniej na pewne gry, ja tak kupiłem Clair Obscure za 128zł, tam wszystkie gry od Square Enix mają dużo lepsze ceny, Finale itp. Bywa tak, że żaden keyshop nie ma podobnych cen jak na GMG. 

• Upvote 1
Opublikowano
42 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Trzeba mieć konto bronze/gold wtedy masz taniej na pewne gry, ja tak kupiłem Clair Obscure za 128zł, tam wszystkie gry od Square Enix mają dużo lepsze ceny, Finale itp. Bywa tak, że żaden keyshop nie ma podobnych cen jak na GMG. 

Przy niektórych tytułach tak. Ale z kolei taki Stellar Complete o ponad stówkę droższy niż na CDKeys. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 14.06.2025 o 13:01, Element Wojny napisał(a):

Przy niektórych tytułach tak. Ale z kolei taki Stellar Complete o ponad stówkę droższy niż na CDKeys. 

Tak, ale na CDKeys nie dawali bonusu za preorder do Stellar Blade, tylko na stronach z oficjalną dystrybucją kluczy można było go zgarnąć. A status bronze na GMG jest bardzo łatwy do zdobycia, ja mam gold, a kupiłem tam osiem gier. 

Edytowane przez DITMD
  • Upvote 1
Opublikowano

Filtrami montowanymi w maszynowni można je ograniczyć i wtedy przebywając w bazie spada poziom napromieniowania, z tego co zauważyłem.

Zrobiłem 3h i na razie jestem zaintrygowany. Świetna atmosfera, fajne rozwiązanie z mobilną bazą i tworzeniem klonów. Ciekawe interakcje z tymi ostatnimi i tajemnicza korporacja w tle. Bardzo dobra muzyka. Lecimy dalej.

• Like 2
Opublikowano
10 godzin temu, Vulc napisał(a):

Filtrami montowanymi w maszynowni można je ograniczyć i wtedy przebywając w bazie spada poziom napromieniowania, z tego co zauważyłem.

To akurat wiem - chodzi mi o promieniowanie poza bazą. Chciałbym móc dłużej wydobywać surowce na zanieczyszczonych terenach. Jestem w akcie pierwszym i może jeszcze czegoś nie odblokowałem albo nie ulepszyłem, np. skafandra.