Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Chcialem sie dowiedziec do czego moga sluzyc te dwa, kilkulitrowe baniaki widoczne na zdjeciach. Piec kosztowal z montazem ok. 15k, ma niecale dwa lata i jest jeszcze na gwarancji, wiec po co te ustrojstwa? Zbiornik na ciepla wode, tez ma ze 2-3 lata, wiec nie jest stary. Dodam, ze te baniaki zostaly zamontowane kilka miesiecy po instalacji pieca, a nie bylo z nim zadnych problemow.

IMG_20250615_130833869.thumb.jpg.426a9f11dbdb5a18f685b6f0b8a7337a.jpgIMG_20250615_130841978.thumb.jpg.89813c94d6e0615005412260aedb9d74.jpgIMG_20250615_130850320.thumb.jpg.d4f9a95993f417f99b2df1db288409a2.jpgIMG_20250615_130859789.thumb.jpg.9c43d243e74800d49ff7a6efa1bd66dc.jpgIMG_20250615_130910639.thumb.jpg.78678127d67715b86b3925a05c75779c.jpg

Edytowane przez daerragh
  • daerragh zmienił(a) tytuł na Co to za dziwna instalacja grzewcza/hydrauliczna u mnie w domu?
Opublikowano (edytowane)

A ten niebieski? Potrzebne sa az dwa? Dodam, ze zostaly one zamontowane kilka miesiecy po instalacji pieca, a nie bylo z nim po instalacji zadnych problemow, wiec dziwi mnie czemu zostaly zamontowane, a piec dzialal wczesniej ok?

Edytowane przez daerragh
Opublikowano (edytowane)

Poczytaj do czego służy zbiornik wyrównawczy ciśnienia instalacji CO. Wtedy może zmienisz zdanie odnośnie ich potrzeby istnienia. Podpowiem, że bez tego mogłoby dojść do nie lada biedy przypadkiem.

Edit.: Dwa również mogą być. Widocznie ktoś tak przeliczył.

Edytowane przez Pawelek6
Opublikowano
3 godziny temu, daerragh napisał(a):

Witam. Chcialem sie dowiedziec do czego moga sluzyc te dwa, kilkulitrowe baniaki widoczne na zdjeciach. Piec kosztowal z montazem ok. 15k, ma niecale dwa lata i jest jeszcze na gwarancji, wiec po co te ustrojstwa? Zbiornik na ciepla wode, tez ma ze 2-3 lata, wiec nie jest stary. Dodam, ze te baniaki zostaly zamontowane kilka miesiecy po instalacji pieca, a nie bylo z nim zadnych problemow.

Na pierwszym zdjęciu jest prawdopodobnie licznik do kranu na zewnątrz, zrobiony, żeby nie naliczało opłaty za ścieki

Opublikowano

Czy to piec na gaz? Jakim cudem udało Cię się go zamontować w piwnicy i uzyskać wszystkie zgody m. in. Kominiarza?

Moim zdaniem te przepisy są do dupy ale wymusiły u mnie beznadziejne położenie pieca bo nie szło go dać do piwnicy według przepisów.

Opublikowano
W dniu 15.06.2025 o 17:25, Wercyngoteryx napisał(a):

Czy to piec na gaz? Jakim cudem udało Cię się go zamontować w piwnicy i uzyskać wszystkie zgody m. in. Kominiarza?

A to na pewno piwnica? 

Mnie bardziej dziwi jak doszło do tego, że mu ktoś potajemnie zamontował te zbiorniki i nie powiedział co to jest :D

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.06.2025 o 17:25, Wercyngoteryx napisał(a):

Moim zdaniem te przepisy są do dupy ale wymusiły u mnie beznadziejne położenie pieca bo nie szło go dać do piwnicy według przepisów.

Czemu nie? Jeśli wentylacja jest drożna+ odpowiedni przewód/ wkład dymny, to nie powinno być problemu

Kominiarze, to w ogóle jakaś dziwna grupa. Zawód przechodzi z ojca na syna, prawdziwa mafia. Miałem Problemy z wentylacją i ściągnąłem co najmniej 5 kominiarzy. Każdy opowiadał co innego, kwitu z zaleceniami żaden nie chciał wystawić. Dopiero jeden z kominiarzy, który równocześnie był biegłym sądowym powiedział co i jak

Edytowane przez kamassss
Opublikowano

U mnie był ten problem ze żaden z nich nie chciał się zgodzić na piec w piwnicy i finalnie wylądował w innym miejscu. Szkoda ewentualnych późniejszych problemów i użerania się.

Tłumaczenia były typu niezgodne z przepisami ale bez podania konkretów.

Opublikowano

Możliwe, że na przestrzeni lat przepisy się zmieniły... ale kończąc budowę w 2008r piec gazowy (kondesacja, 24kWh) montowaliśmy w piwnicy;
Nie kojarzę żadnych problemów przy odbiorze budowy, z Kominiarzami itd.

Za przepisami w zasadzie piwnica była odpowiednio wysoka (2.3m), ale nie było to wydzielone pomieszczenie, nie miało drzwi przeciwpożarowych;
Sam piec był spięty bezpośrednio do komina + kojarzę siakąś kratkę wentylacyjną z kolejnej komory tego komina (komin był 4-o komorowy jak pamiętam);
Mogę coś teraz mieszać, bo szczegółów nie pamiętam... no ale piec na pewno był w piwnicy :E 

Opublikowano
3 godziny temu, Wercyngoteryx napisał(a):

U mnie był ten problem ze żaden z nich nie chciał się zgodzić na piec w piwnicy

powód?

3 godziny temu, serwal4 napisał(a):

Za przepisami w zasadzie piwnica była odpowiednio wysoka (2.3m)

to chyba w budynkach miszkalnych nie wystepuje xD

W dniu 15.06.2025 o 13:24, daerragh napisał(a):

Chcialem sie dowiedziec do czego moga sluzyc te dwa, kilkulitrowe baniaki widoczne na zdjeciach.

zeby ci instalacji nie rozsadziło,bez tego byś siedział na bombie