Skocz do zawartości

Kto jest twoim ulubionym reżyserem gier?  

32 użytkowników zagłosowało

1. 1. Których z tych twórców szczególnie cenicie?

• Hideo Kojima (Metal Gear Solid, Death Stranding)
    • Hidetaka Miyazaki (Dark Souls, Bloodborne, Elden Ring)
    • Neil Druckmann (The Last of Us, Uncharted 4)
    • Todd Howard (TES: Skyrim, Fallout 3/4/76, Starfield)
    • Sam Lake (Max Payne, Alan Wake, Control)
    • Yoko Taro (NieR: Automata, Replicant)
    • Shinji Mikami (Resident Evil, Evil Within)
    • Chris Avellone (Planescape: Torment, KOTOR 2)
    • Fumito Ueda (ICO, Shadow of the Colossus, The Last Guardian)
    • Casey Hudson (Mass Effect, KOTOR)
    • Amy Hennig (Uncharted 1 - 3, Legacy of Kain)
    • Ken Levine (BioShock, System Shock 2)
    • Inny (napisz jaki)
    • Toshihiro Nagoshi (Yakuza 0-6, Judgment, Lost Judgment)
    • Hisayoshi Takeiri (Trails - Sky, Azure, Zero, Cold Steel, Kuro)
      0
    • Daniel Vavra (Mafia, Mafia II, Kingdom Come: Deliverance and Kingdom Come: Deliverance II)
    • Swen Vincke (Divinity seria, Baldur's Gate 3)
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, Sheenek napisał(a):

Moze kiedys na bezrybiu sprobuje jeszcze raz, chociaz szanse marne bo backlog ogromny a czasu ciagle malo.

Heh, na tą serię poświęciłem już chyba z 8-9 miesięcy, z jeszcze nie ukończyłem. Także jak nie masz czasu, to nie ma o czym rozmawiać :) 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Roman_PCMR napisał(a):

LOL. Ale bzdura. Oklepany motyw zemsty to topka? :E :E :E

Aha, czyli to sie wg ciebie odnosi do rezyserii? A nie przypadkiem fabuly/scenariusza?

17 minut temu, Roman_PCMR napisał(a):

Ja tak a ty widocznie nie. Bo mylisz terminy

Dalej chcesz blyszczec i sie blaznic?

Potrafisz to jakos sensownie uzasadnic czy tylko potrafisz trolowac?

Moze innaczej patrzymy na koncepcje rezysera, dla mnie to ktos kto czowa nad caloksztaltem artystycznym dziela. Kieruje aktorow w strone swojej wizji, grafikow, dzwiekowcow, animatorow itd. Wszystko to by gra reprezentowala pewny poziom ktorego oczekuje.

Akurat w przypadku tlou2 scenariusz tez pisal Druckman, ale to nie jest zasada ze rezyser pisze scenariusz. I tak, w przypadku obydwu czesci tenze mozna nazwac prostym i nie jest niczym nowym. Moze sie podobac lub nie, ale juz samo wykonanie i przedstawienie tej opowiesci od strony artystycznej stoi na bardzo wysokim poziomie.

Edytowane przez Sheenek
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Litości Druckmann i jego Uncharted czyli niemalże Indiana Jones który jest dla dzieci (to już nawet trzy ostatnie gry z serii Tomb Raider są bardziej poważne) i TLOUS czyli zrzynka z filmów klasy B typu Ludzkie dzieci, World War Z, 28 dni później więc jak to ma się do epickości Mass Effecta albo KOTORA?

O gustach się nie dyskutuje ale was jest fatalny no chyba, że oceniacie grafikę i animację zamiast samej historii i wyszło wam, że Druckmann "zrobił" najlepsze gry pod tym względem.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

No trochę za bardzo to uprościłeś. :P

Jakby się tak czepiać, to 90% gier to jakaś zrzynka z czegoś. :E Lara to baba-Indy, Uncharted to kolejne podejście, tylko z facetem i większym budżetem. ;)

Finalnie liczy się, czy ktoś to umie skleić tak, żeby działało i jako gra, i jako historia.
Dla mnie TLOU (zwłaszcza jedynka) miało super tempo, fajnie napisane postacie i emocje, które serio siadają - mimo że setting przerobiony z miliona innych rzeczy.

Edytowane przez Jaycob
  • Like 1
Opublikowano

Tak to można wszystko zdyskredytować. Masz Effect to banał o złych kosmitach chcących zniszczyć ludzi, motyw powtarzany po tysiąckroć. A cześć 2 i 3 to w 90% zbieranie sprzymierzeńców do walki z wspólnym wrogiem, banał już wielkości himalajow.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

E tam, bo ty juz od tych skosnookich zle widzisz🤣

A tak na powaznie to co to za wyznacznik jak moze z 50 glosow jest oddanych. W tym ja sam oddalem z 7 roznych (4 na skosnych😱), a w sumie nie wiem czy tak mialo byc czy po jednym. Za malo glosujacych zeby cokolwiek tu osadzac.

Mamy tam spora rozpietosc tworcza, i do tego wiele "marmitowych" rezyserow i gier.

Edytowane przez Sheenek
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Element Wojny napisał(a):

Mnie wyniki ankiety totalnie bawią póki co, pokazują pewien poziom tego forum xD 

Mnie najbardziej takie komentarze mające pokazać wyższą jednych (świadomych i elitarnych) nad resztą (szarą masą zadowalającą się podłym mainstreamem).

Edytowane przez bleidd
  • Haha 1
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Sheenek napisał(a):

E tam, bo ty juz od tych skosnookich zle widzisz🤣

No nie wiem, wczoraj ogladalem dwa odcinki Squida (zostal mi tylko final) i plakalem (z totalnego zazenowania poziomem prezentowanej fabuly) xD 

Mainstream mnie juz meczy. Mainstream sam sie juz zmeczyl soba. Teraz Casey dostaje glosy w ankietach, a w latach 2011-2013 tego czlowieka mieszanego z blotem i grzebanego zywcem. Jak widac uplyw czasu zmienia perspektywe. 

Godzinę temu, bleidd napisał(a):

Mnie najbardziej takie komentarze mające pokazać wyższą jednych (świadomych i elitarnych) nad resztą (szarą masą zadowalającą się podłym mainstreamem).

Plebsu nie bede komentowal. :gordon:

Edytowane przez Element Wojny
  • Haha 1
Opublikowano

Ta, bo łolaboga zakończenie ME3 było jakie było. A że cała gra dobra i reszta jego wcześniejszych gier jest świetna? Szkoda tylko, że to pomału już prehistoria.

• Like 1
Opublikowano

No tego nowego rezysera od Like A Dragon, ktory zadebiutowal w Infinity Wealth, juz nie lubie. Gry z tej serii od zawsze cechowala duza ilosc minigierek, ale wrzucanie ich do FABULY GLOWNEJ (jakas debilna wyspa, gdzie musialem zbierac jakies liscie + kamienie i budowac jakies pierdoly) to juz jest jakas przesada. Do tego pacing kompletnie lezy w tej grze, fabula nie jest plynna, jest bardzo duzo przestojow.

Nowa lokacja bardzo mi sie spodobala, ale sporo innych rzeczy w tej grze lezy i kwiczy. Niedawno ogralem Lost Judgment pod "starym" rezyserem, tam to wygladalo o wiele lepiej. 

Opublikowano
28 minut temu, Element Wojny napisał(a):

ale wrzucanie ich do FABULY GLOWNEJ (jakas debilna wyspa, gdzie musialem zbierac jakies liscie + kamienie i budowac jakies pierdoly) to juz jest jakas przesada.

A mnie się podobało - ogarnąłem wszystko, z max ilością gwiazdek. :E  I jeszcze sporo hajsu wpadło z tej mini gierki. :D 

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Jaycob napisał(a):

A mnie się podobało - ogarnąłem wszystko, z max ilością gwiazdek. :E  I jeszcze sporo hajsu wpadło z tej mini gierki. :D 

Spoko, tylko że to powinno być dostępne opcjonalnie, a nie ładowane w fabułę główną. Nie mogłem z tej wyspy sobie po prostu wyjść, nie mogłem tego anulować, nie mogłem przyśpieszyć czasu, musiałem tam tkwić 3 dni i robić jakieś pierdolniki. Już w Lost Judgment nie podobało mi się chowanie warstwy fabularnej za serią minigierek, a tu jest jeszcze gorzej. Z gry na grę to postępuje, bo przecież kolejni w kolejce Piraci to jedna wielka minigra, a warstwa fabularna jest totalnie na drugim planie i jest najsłabsza z wszystkich Yakuz. Naprawdę nie dziwi mnie, że Infinity Wealth sprzedało się 2x gorzej od Like A Dragon, do tego NG+ i różne dodatki za paywallem, to jakiś żart, szczęście że kupiłem wersję Ultimate.

32 minuty temu, Jaycob napisał(a):

I jeszcze sporo hajsu wpadło z tej mini gierki. :D 

Tego motywu kompletnie nie rozumiem. Zrobiłem już sporo questów pobocznych, robię sporo contentu dodatkowego, jestem już w 6 chapterze z 12, a na koncie mam 2 tysiące dolarów, gdzie w sklepach rzeczy kosztują od kilkudziesięciu tysięcy do kilku milionów. Nie mam pojęcia w jaki sposób miałbym te pieniądze zebrać, żeby mnie było na cokolwiek stać. Udaje mi się zebrać drobniaki na jobs, nawet na naukę w szkole nie mam kasy, a żeby coś kupić, jakiś ciuch czy broń? Zapomnij. 

Opublikowano

Prawda, Dondoko Island powinna być totalnie opcjonalna, a nie wciskana na siłę, żeby pchnąć fabułę dalej. No nie każdy jara się takim Animal Crossingiem w wersji Yakuzy. :E  Mogli dać opcję pominięcia.

Szkoda, że Ci nie siadło, bo to chyba najlepszy sposób na kasę w grze, szczególnie jak się postawi 5 gwiazdkowe domki i przyjmuje VIP'ów, to hajs leci dużo szybciej niż z lochów.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Jaycob napisał(a):

Prawda, Dondoko Island powinna być totalnie opcjonalna, a nie wciskana na siłę, żeby pchnąć fabułę dalej. No nie każdy jara się takim Animal Crossingiem w wersji Yakuzy. :E  Mogli dać opcję pominięcia.

Szkoda, że Ci nie siadło, bo to chyba najlepszy sposób na kasę w grze, szczególnie jak się postawi 5 gwiazdkowe domki i przyjmuje VIP'ów, to hajs leci dużo szybciej niż z lochów.

Robie ta mini gre stricte dla kasy - bo nie wiem seryjnie skad mialbym ja wziac, w tej grze za questy zdobywasz jakies drobniaki kiedy wszystko kosztuje grube tysiace. Mam juz 3 level - ale bedac szczerym fun totalnie zerowy, ciagle tylko lowienie ryb, rabanie drzew i budowanie jakichs totalnych pierdol. Wkurza mnie tez ze pozio m satysfakcji praktycznie stoi w miejscu, i nie wiem jak mam go podniesc o kilka tysiecy wyzej. Biorac pod uwage ilosc poswieconego czasu zarobek tez do dupy - mam na koncie raptem 35 tysiecy dolarow. Te przedmioty w sklepach to chyba tylko dla trybu NG+ - przeciez jesli nawet jakims cudem zbiore 1mln dolarow, w co drugim sklepie jest cos fajnego co kosztuje od 200 do 500 tysiecy. Jak mam na to zebrac kase? Nie bede w stanie kupic nawet 10% przedmiotow, ktore chcialbym. No chyba ze jest jakis zwrot fabularny i po pokonaniu jakiegos bossa znajde walizki pelne $$$. 

Opublikowano

U mnie kasa przestała być problemem, jak tylko zacząłem ogarniać tę minigierkę. Na początku faktycznie szału nie ma, ale z czasem się rozkręca. :E  Trzeba podbijać poziom wyspy - im wyższy, tym więcej bogaczy zaczyna się zjeżdżać, a wtedy kasa się zgadza. Poziom rośnie, jak robisz zadania i stawiasz luksusowe budynki (najlepiej blisko siebie) + apartamenty, bo to podbija "satysfakcję” klientów i popularność. Więcej ludzi (tych bogatych), więcej kasy. Trochę to żmudne i trzeba mieć cierpliwość, ale finalnie się opłaca - u mnie szło już w miliony w kilka dni.

Jak to nie pasuje, to zostaje grind w lochach. :P  

Opublikowano (edytowane)

@Jaycob

Wyspa zrobiona, 5 gwiazdek. No ale z kasa nie jest tak rozowo, mam na koncie raptem 600k. Nie moge nadal zaprosic VIP'ow, bo trzeba miec status S, a ja mam A. Z tego co ludzie pisza dla statusu S trzeba miec 20k punktow satysfakcji, mam 18k wiec duzo mi nie brakuje.

Pomysl byl niezly, ale to wszystko trwa za dlugo, tutaj az sie prosi o opcje skipowania/przyspieszania dni. Wiesz jak wczoraj robilem kase? Mialem gre odpalona w tle, robiac cos innego co jakis czas wracalem do gry - dzien mijal, click, kolejny, click, kolejny, click, zapraszanie nowych gosci- i tak w kolko i na okraglo. Gdzie w tym fun? Dlaczego nie mozna zarzadzac tym zdalnie spoza wyspy, np. z poziomu komorki, ustanawiajac na wyspie jakiegos asystenta/prawa reke ktora bedzie pilnowac spraw, z wymagana obecnoscia jedynie w przypadku zapraszania np. po raz pierwszy nowych gosci/VIP'ow, robiac w tym czasie inne rzeczy w glownej lokacji np. fabule glowna czy questy poboczne? Grind w lochach wydaje sie miec znacznie wiekszy sens - tutaj tylko zarabiasz kase i nic wiecej - a tam zarabisz kase, leci XP, rozwijasz grupe, rozwijasz umiejetnosci, odblokowujesz nowe, dopakowujesz sie na dalsza czesc gry. 

Nic nigdy nie pobije minigierki Cabaret Club Manager z Yakuzy 0 - tam byl taki fun ze szkoda gadac, az nie chcialo sie wracac do fabuly glownej. No i milo sie patrzylo na te ladne panie :) A tutaj po prostu przymus zeby moc cos kupic.

Nie odniosles wrazenia, ze poza doslownie 2-3 kobietami w grze (w zasadzie tylko te z fabuly glownej), cala reszta jest jakas taka nie-teges? Te z aplikacji randkowej to sie nadaja tylko na operacje plastyczne... W Yakuzach ogolnie zawsze byly ladne panie, czy to w fabule glownej, klubach czy w randkowaniu, ale ta odslona bardzo odstaje w tym temacie, nawet na ulicach ciezko znalezc jakas na ktorej warto zawiesic oko. Czy czasem nie jest to jakies nowe addition od nowego rezysera gry, hmm? 

Opublikowano

I znowu wojenka, bo ktoś ma problem z tym co inni lubią. Żałosne.

Plus jeszcze faktycznie ludzie nie odróżniający scenariusza od reżyserii :E 

Ja TLOU i Uncharted bardzo polubiłem i są spoko. Podobnie Mass Effect i KOTORy.

Metal Gear Solid próbowałem tą "5" z otwartym światem i kompletnie mi nie podeszło. Death Stranding nawet nie próbuję, bo nie miałoby to sensu.

MGS był spoko do momentu jakichś dziwnych paranormalnych zjawisk. W tym momencie kompletnie straciłem zainteresowanie tą grą :) 

Bardzo bawi mnie to, gdy konsumenci gier popularnych próbują udawać, że ta rozrywka dla nich jest czymś więcej i jest jakaś diabelnie głęboka w przeciwieństwie do innych, których nie polubili, albo które są mniej popularne. Smutni ludzie, których smutne życia wymagają, aby grając w gry czuli się lepsi od innych :rotfl2: 

• Like 1
Opublikowano

Dorzucę jeszcze do listy Andrieja Prochorowa, ojca serii STALKER Metro. 

Metro: Last Light to najlepiej wyreżyserowany fps, w jakiego grałem. Design lokacji, zróżnicowane tempo rozgrywki, z czasem na ekspozycje, skradanie, ostre wymiany ognia, survival horror - top. W Metro Exodus, ze względu na otwarty świat, zostało to nieco rozwodnione, ale jak już dojdziemy, gdzie mamy dojść, to robi robotę. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Bardzo bawi mnie to, gdy konsumenci gier popularnych próbują udawać, że ta rozrywka dla nich jest czymś więcej i jest jakaś diabelnie głęboka w przeciwieństwie do innych, których nie polubili, albo które są mniej popularne. Smutni ludzie, których smutne życia wymagają, aby grając w gry czuli się lepsi od innych :rotfl2: 

Pod każdym absolutnie medium są takie same pierdy. Ludzie sobie wmawiają, że słuchając np. indie rocka są lepsi od tych co sobie w pracy puszczają pop z Eski czy innego RMF. Albo jak ktoś idzie na DC czy Marvela do kina, do od razu że to rozrywka dla intelektualnych nizin, on to tylko ogląda irańskie kino niezależne z piwnic Meszhedu (ale nigdy Teheranu!).

Z resztą :E Ludzie sobie potrafią wmówić, że są lepsi bo jeżdżą autem z manualem a nie tym automatem dla leniuchów co nie potrafią obsłużyć 3ciego pe.. aktywatora wysprzęglenia. Jak mieszkają w domu to są lepsi od tych z bloków i tak dalej i tak dalej. Zawsze i wszędzie przekonywanie, że ja jestem LEPSZY bo X Y Z. Ja mam lepszy gust, ja jestem mądrzejszy etc.

Edytowane przez bleidd
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Pomysl byl niezly, ale to wszystko trwa za dlugo, tutaj az sie prosi o opcje skipowania/przyspieszania dni.

Czy ja wiem… Jak chciałem ogarnąć wszystkie zadania z checklisty, to czasem brakowało mi czasu - dzień się kończył zanim zdążyłem wszystko zrobić.

I tak, zarządzanie wyspą z poziomu telefonu to byłby sztos, zwłaszcza jak już masz wszystko na S-rank. Tylko przyjmować gości i patrzeć, jak hajs sam się leje. :D 
A co do randkowania - w tej części jakoś totalnie nie miałem na to ochoty. Ze wszystkich minigierek najwięcej czasu wtopiłem w Dondoko, trochę w Ubera na rowerze :E i jeszcze coś tam ogarniałem na plaży, ale już nie pamiętam.  No i przez to, że utknąłem na tej wyspie na dłużej, to potem już średnio chciało mi się robić cokolwiek innego, a tylko fabułę pchnąć dalej. 

Czy czasem nie jest to jakies nowe addition od nowego rezysera gry, hmm? 

A może po prostu dlatego, że tym razem akcja dzieje się w USA i… no wiesz, nie ma "ładnych pań", żeby nikogo nie urazić.  :E 
Ale i tak największy hit to to, że grasz w Yakuzę, jesteś na Hawajach, a wszyscy tam gadają płynnym japońskim - nawet jakiś czarny glina. :E