brainq 61 Opublikowano Sobota o 12:20 Opublikowano Sobota o 12:20 4 godziny temu, Kadajo napisał(a): A ze algorytm ci zaczął sypać filmikami z Forzy. A to ja tez tak mam. u mnie to samo nie ważne gdzie spojrzyć to jest już Forza.
Kadajo 8 995 Opublikowano wczoraj o 07:19 Opublikowano wczoraj o 07:19 Ja wróciłem do FM8 i coś mi się wydaje ze FH6 ma słabszą graficzkę od M8. No ale może to kwestia filmików. 35 minut temu, galakty napisał(a): No fajny ten reskin piątki Może to kwestia gustu a może nie ale naprawdę Motorfest sprawia wrażenie ciekawszej i zdecydowanie ładniejszej gry.
galakty 4 412 Opublikowano wczoraj o 07:55 Opublikowano wczoraj o 07:55 29 minut temu, Kadajo napisał(a): Ja wróciłem do FM8 i coś mi się wydaje ze FH6 ma słabszą graficzkę od M8. No ale może to kwestia filmików. Albo oprawy stylistycznej Ja teraz ogrywam FM na Legionie w usłudze Xbox Cloud (nie chce mi się tego na PC odpalać ani kupować skoro wsparcia brak już, ale w GP mogę razem z F1 25) i tryb kariery jest naprawdę fajny. Na Ultra detalach na OLED z pewnością robi wrażenie. 30 minut temu, Kadajo napisał(a): Może to kwestia gustu a może nie ale naprawdę Motorfest sprawia wrażenie ciekawszej i zdecydowanie ładniejszej gry. A wiesz że nigdy w Motorfest nie grałem?
Kadajo 8 995 Opublikowano wczoraj o 08:02 Opublikowano wczoraj o 08:02 Polecam, naprawdę przegrałem sporo godzin i co jakiś czas mam ochotę wracać. I cały czas coś się tam dzieje. 1
galakty 4 412 Opublikowano wczoraj o 08:55 Opublikowano wczoraj o 08:55 (edytowane) Hmmm widzę że Ubisoft launcher działa na SteamOS, a teraz promka na kluczykowniach jest za 18-20 zł EDIT: I to może być dobry zapychacz zanim ogarną FH6 i błędy, ogram Motorfesta, a potem FH6 Edytowane wczoraj o 09:44 przez galakty
GTM 69 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu Motorfest ma niestety słaby model jazdy, nie ma takiej przyjemności z jazdy jak w Forzie, poza tym nie czuć prędkości w tej grze, jedziesz ponad 300km/h a wygląda jakbyś jechał 80 no i jest tam kilka innych wnerwiających (mnie) rzeczy takich jak np. progres, po prawie 5 godzinach gry stać mnie na 2 golfy , to jest gra na 20 godzin, to kiedy będę mógł łaskawie kupić sobie jakiś fajny wózek? Trochę czuję się jak w jakiejś grze free to play, zwłaszcza że ceny są tam w 2 walutach jak w mobilce, wiem że niektórzy lubią powoli dopieszczać sobie 1 samochód, ale ja nie, ja uwielbiam w Forzie testować nowe samochody i je kolekcjonować, to mnie trzyma dłużej przy tej grze, w Motorfeście nie ma mowy o kolekcjonowaniu samochodów w dużych ilościach, no chyba że ktoś planuje spędzić w grze setki godzin, ale z tym modelem jazdy to raczej ciężko by było na dłuższą mete. Ulepszenia do samochodów to jakieś kolorowe ikonki jak w diablo, +2 do szybkości itp, na szczęście nie stać mnie na fajny samochód więc nie ma problemu No i te oskryptowane wyścigi, po starcie ciężko jest wywalczyć sobie jakąś dobrą pozycje i tak mniej więcej do połowy wyścigu komputerowi kierowcy walczą zaciekle a potem w drugiej połowie nagle odpuszczają i na lajcie dojeżdżam sobie na 1 pozycji, szkoda że to tak wygląda w każdym wyścigu. Niemniej gra ma też dużo zalet, graficznie jest super, świat jest piękny, poza tym są motory, bolidy F1, bardzo zróżnicowane zawody z klimatyczną otoczką, poza forzą jest to i tak chyba najlepsza ścigałka arcade na rynku. A tak BTW widzieliście oficjalne pady do Forzy Horizon 6? Widać że projektantka pada do FH5 ma się dobrze w microsofcie , tylko nie mówcie że nie jest klimatyczny
Kadajo 8 995 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu Ja w Motorfest mam 61H przegranych 1
KamcioGF 104 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Motorfest jest spoko, na początku odrzuciło mnie to, że nie można używać swoich aut w wyścigach, potem trochę wciągnęło multi ale po 200h straciłem zapał. W samej FH5 spędziłem ponad 600h mimo obiektywnie średniej mapy ale tam się dużo przyjemniej jeździ i tuning pojazdów ma coś wspólnego z rzeczywistością a nie ulepszanie auta jak w rpg-u.
MaxxGroo 53 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Gralem trochę w Motorfesta, jeżeli ktoś nie za bardzo lubi gry wyścigowe i nie ma wyrobionego gustu, to mozna się tam dobrze bawić. Ale dla kogoś kto odczuwa satysfakcję z prowadzenia samochodów i liczy na coś więcej niż lekko zmodyfikowany karton z need for Speeda to będzie miał ciężko. Mimo to da się samego siebie oszukiwać i nadal próbować dobrze się bawić, po czym nawet pozytywne słowo o prowadzeniu aut na forum napisać. Xd Szkoda czasu na tą grę, była to alternatywa na PlayStation , gdy jeszcze nie mieli Forzy Horizon . Edytowane 2 godziny temu przez MaxxGroo
Kadajo 8 995 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Tak, jakby FH pod względem prowadzanie auta była jakimś guru od innych arcade scigalek. To, co opisujesz to tylko kwestia preferencji i z każdej można odczuwać satysfakcje jak się nauczysz grac. To nie ma nic wspólnego z realizmem.
MaxxGroo 53 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Bo jest, Jeżeli chcesz możesz wymienić inną, która chociażby do FH4/5 się zbliżyła. Chyba F1 można by porównać, jasnym dla mnie jest, bo znam telemetrie UDP która jak na simcade jest rozbudowana i oprócz wartości które widzi wprawione oko bez numerków, są również takie które wpływają na zachowanie aut w głębszym stopniu.
galakty 4 412 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Widziałem gameplay i tam formuła przy 300 km/h wygląda jakby jechała 80 km/h Nie czuć prędkości totalnie.
Kadajo 8 995 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu @MaxxGroo To są gry arcade, a nie sim, wiele osób uważa ze kierownica lepiej się zachowuje w TCM niż FH5, pomimo że FH ma vibe bardziej realistyczny a TCM bardziej arcade. Mnie chodzi o to ze każda z tych gier ma swoich charakter i jeśli nie potrafisz się w jednej z nich odnaleźć to jest to twój problem, a nie gry. Ograłem wszystkie FH i The Crew na PC i Motorfest to ogromny krok naprzód względem poprzednich The Crew i jest to pierwsza część która może śmiało stawać do walki z FH i pod wieloma względami jest od niej lepsza. Ale nie chodzi o to która gra jest lepsza, tylko że obydwie są dobre, a jednocześnie na tyle się od siebie różnią ze można się dobrze bawić w obydwu. Jak chcesz simracingu to nie tutaj. Tak się wszyscy śmieją z FM8 z zjada na śniadanie wszystkie FH i inne arcade ścigałki pod względem realizmu.
j4z 1 462 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Oj ja bardzo szybko odbiłem od The Crew...
KamcioGF 104 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Jest arcade i jest arcade, tu chyba nigdy nie zostaną ustalone jakieś sztywne ramy co jest czym. The Crew to bardzo arcadowa gra tak jak i NFS ale minimalnie próbuje pokazać jak wygląda zachowanie auta na jezdni, gdzie w NFS dałoby radę zagrać na joysticku. Model jazdy w FH to z kolei nieco uproszczona wersja z FM, która z założenia sili się tam na jakiś realizm ale bez przesady bo to gra dla mas. Na pewno w FH można sobie na spokojnie podpiąć kierę i dobrze się bawić gdzie w Motorfest ja przynajmniej nie daję rady tak grać.
MaxxGroo 53 Opublikowano 52 minuty temu Opublikowano 52 minuty temu (edytowane) @Kadajo Dokładnie, Złożoność modelu jazdy wpływa na jego ostateczną ocenę, Dlatego NFS jest krytykowany za kartonowy model, na który nie wpływa niemal nic. FH i Motorfest są w tym samym przedziale gier, różni je szczegółowość. Dokładnie tak jak wyżej napisałeś, tylko bezkrytycznie. Można to po prostu ocenić i nie udawać, że The Crew jest grą dla miłośników kartonów. Edytowane 50 minut temu przez MaxxGroo
Kadajo 8 995 Opublikowano 50 minut temu Opublikowano 50 minut temu Chodzi o to ze każda z tego typu gier ma swoją charakterystykę. Odpalając NFS nie spodziewam się i nie szukam FH. Odpalając FH nie spodziewam się i nie chce tam widzieć FM. Odpalając TCM nie spodziewam się FH tylko TC. Itd. itd. Jeśli zamkniemy się w wąskim pudelku no to pretensje możemy mieć już tylko do siebie ze nie dajemy grze szansy, bo nie ma fizyki jak inna gra. Ja np. długo nie potrafiłem się odnaleźć w ostatnim NFS, czyli Unbound a ostatecznie jak nauczyłem się w niego grac okazał się bardzo fajny.
MaxxGroo 53 Opublikowano 46 minut temu Opublikowano 46 minut temu (edytowane) To, że po czasie przymykasz oko na niedoskonałości nie oznacza, że jazda ostatecznie jest dobra. Być może zaangażowałeś się w inne elementy gry , dlatego wyżej napisałeś , że The Crew robi wiele rzeczy lepiej, a NFS się po czasie spodobał . To percepcja . Każdy z elementów gry należy ocenić osobno i nie mieszać ich jak bigosu. Ostatecznie nam smakuje, mimo że kiełbasa śmierdziała. Edytowane 44 minuty temu przez MaxxGroo
Kadajo 8 995 Opublikowano 41 minut temu Opublikowano 41 minut temu No tak. Ale ostatecznie chodzi o zabawę. Gdybym podchodził do gier wyścigowych tylko pod względem tego, czy są realistyczne czy nie to bym w nic nie pograł. Z drugiej strony co rozumiesz przez dobrą jazdę, to ze gra ma realistyczną fizykę czy to, że daje fun z prowadzenia tego samochodu. Bo fun nie koniecznie musi oznaczać realistyczną fizykę. Czy Burnout ma realistyczną fizykę? Nie ma a daje mnóstwo frajdy. Czy Rage Racer ma realistyczną fizykę ? Driver. Crazy Taxi. I masa innych fajnych gier wyścigowych arcade które z realizmem nie mają nic wspólnego a są klasykami dobrej zabawy.
MaxxGroo 53 Opublikowano 38 minut temu Opublikowano 38 minut temu (edytowane) Nie pisałem o realistycznej fizyce, a o jej złożoności. FH to gra arcade, ale złożoność fizyki daje poczucie jej wysokiej jakości . Edytowane 34 minuty temu przez MaxxGroo 1
GTM 69 Opublikowano 36 minut temu Opublikowano 36 minut temu 1 minutę temu, Kadajo napisał(a): Jeśli zamkniemy się w wąskim pudelku no to pretensje możemy mieć już tylko do siebie ze nie dajemy grze szansy, bo nie ma fizyki jak inna gra. Generalnie to jest właśnie problem z tymi wszystkimi arcade ścigałkami, większość z nich nie ma żadnej fizyki, tylko jakieś dziwne skrypty, dlatego samochody zachowują się tam dziwacznie i na początku trzeba się przyzwyczajać do modelu jazdy żeby nie jeździć od ściany do ściany, w forzie tego nie ma, tam model jazdy jest bardzo intuicyjny i nie trzeba się go uczyć, bo jest naturalny, samochód zachowuje się w sposób przewidywalny. Zresztą nie tylko w Forzie jest fajny model jazdy, moim ulubionym jest ten z Shifta 2, fajnie się jeździło też we Flatoucie 2, NFS Porsche, Wreckfeście, Driverze i wielu innych grach które mają jakaś fizyke.
Rekomendowane odpowiedzi