Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powie ktos tak szczerze który procek będzie lepszy do gier? 7700 ryzen czy 14600k? Bo na yt w gierkach duzo więcej fps ma intel, a na forach każdy poleca ryzena i mowi ze ma tyle samo fps jak nie więcej... chcę na około 5 lat kompa na ddr5, na intelu bym uv zrobil.  Zanim wymienię kompa to będzie pewnie juz am6

Opublikowano

Oba w podobnej cenie można złożyć. Do intela potrzebna płyta na z690 lub z790 jeśli chcesz wykorzystać pełny potencjał. Do AMD wystarczy B650 lub B850 i nawet za kilka lat można wsadzić tylko nowszego proca i być na czasie. Nawet jakbyś nie wsadził kolejnego proca to w 2030 chyba szybciej i za więcej sprzedasz AM5 niż już obecnie martwe lga 1700.

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

14600K jest szybszy w grach i programach, szczególnie z jakimś DDR5 6800 MHz, pobiera mniej prądu w spoczynku/przy lekkim obciążeniu, grzeje się znacznie mniej, wcale nie wymaga płyty Z690/790 - zamiast OC lepiej zrobić UV które da się też zrobić na B760.

7700 pobiera mniej prądu przy wysokim obciążeniu i daje możliwość zmiany na 9800X3D.

Moim zdaniem 14600K jeśli bierzesz CPU na 5 lat, 7700 byłby lepszy gdybyś miał zamiar wymienić na 9800X3D lub 10800X3D za rok czy dwa.

Edytowane przez Krisol
  • Like 2
  • Upvote 3
Opublikowano
15 godzin temu, Pentium D napisał(a):

za więcej sprzedasz AM5 niż już obecnie martwe lga 1700

To też zależy co kupi. Jak widać po starszych modelach Intela - dalej trzyma cenę (co jest dla mnie absurdem, ale trudno, nie ja to ustalam). Jak kupi bieda płytkę AM5 to kto mu za nią cokolwiek da za 5 lat? Jak kupi jakiś wyższy model B850/X870 to fakt, można coś odzyskać, ale za jakiegoś B650M HDV? Będzie to chodzić tyle co B450M, czyli ~130-150 zł.

14600k - 5 lat gwarancji = 5 lat spokojnego użytkowania, a po okresie gwarancji sobie zmienisz komputer. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

7-15%:

Z tego wykresu wynika, że +5% w przypadku tylko zdjętych limitów mocy, co jest dostępne na B760.

Tu niżej z kolei mamy niecałe +4%, ale ithardware jakąś złotą sztukę 7700 mieli:

obraz.thumb.png.5e8df179f679bd5d2557f15f799c917b.png

Fakt jest taki, że 14600K za 649zł jest i tańszy i wydajniejszy, ale trzeba trochę podłubać w biosie, aby UV zrobić.

Edytowane przez wamak
Opublikowano (edytowane)

Przy czym większość redakcji testuje na takich samych ustawieniach RAM dla Ryzena i Intela, ITH akurat sensownie 6000 MHz dla AMD i 7000 MHz dla Intela.

Edytowane przez Krisol
Opublikowano
1 godzinę temu, Krisol napisał(a):

większość redakcji testuje na takich samych ustawieniach RAM dla Ryzena i Intela

Na TPU chyba mają 6000@36 wszystkie testy. Gdzie Intel bardziej odczuje zmianę na np. 7200@32/34 niż AMD z takich na 6000@30. Lepszy RAM, UV i 14600K niewiele odstaje od 7800x3D.

Opublikowano
W dniu 17.09.2025 o 23:08, philips449 napisał(a):

Powie ktos tak szczerze który procek będzie lepszy do gier? 7700 ryzen czy 14600k? Bo na yt w gierkach duzo więcej fps ma intel, a na forach każdy poleca ryzena i mowi ze ma tyle samo fps jak nie więcej... chcę na około 5 lat kompa na ddr5, na intelu bym uv zrobil.  Zanim wymienię kompa to będzie pewnie juz am6

Weź sobie 14600k + b760 + 7200cl34-42-42.

Zrób UV procka (IA cep disabled) i wykorzystasz pełny potencjał 

• Upvote 1
Opublikowano

14600k to typowy średniak podchodzący pod TOP procesorów. W grach jak zobaczysz 50wat poboru prądu, to już mus jakiś wypas. Ofkors UV na -ofsecie 0.050 - 0.075 Volt. LLC na 5 i to cała zabawa z UV. Druga sprawa, jak kolega parę postów napisał, położysz 9800x3d na paździerzową  mobkę ? Do takich procesorów kupuje się wypasione płyty, a nie jakieś bieda dziadostwo.

14600K + 2x16GB DDR5 z wysokim taktowaniem + mobka na b760.

Opublikowano
2 minuty temu, leven napisał(a):

9800x3d na paździerzową  mobkę ? Do takich procesorów kupuje się wypasione płyty, a nie jakieś bieda dziadostwo.

Ale wiesz ze on bedzie dziala tak samo na plycie na 600zl jak i tej za 3tys zl :hahaha:

• Sad 1
Opublikowano
2 minuty temu, leven napisał(a):

Druga sprawa, jak kolega parę postów napisał, położysz 9800x3d na paździerzową  mobkę ? Do takich procesorów kupuje się wypasione płyty, a nie jakieś bieda dziadostwo.

A co jest złego w zakupie Asrocka B650M-HDV/M.2 za 399zł, postawieniu na nim 9800X3D, a potem zmiana np na 10800X3D? Sam to rozważam, bo po 1 ma bardzo dobrą sekcję zasilania a 9800X3D bierze śmiesznie mało prądu, do tego mam swoją kartę WiFi na pcie więc nie potrzebuję jej w płycie, i mam słuchawki na donglu USB wiec nie potrzebuję dźwiękówki... ? To po co mi lepsza płyta główna ?

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

A co jest złego w zakupie Asrocka B650M-HDV/M.2 za 399zł, postawieniu na nim 9800X3D, a potem zmiana np na 10800X3D? Sam to rozważam, bo po 1 ma bardzo dobrą sekcję zasilania a 9800X3D bierze śmiesznie mało prądu, do tego mam swoją kartę WiFi na pcie więc nie potrzebuję jej w płycie, i mam słuchawki na donglu USB wiec nie potrzebuję dźwiękówki... ? To po co mi lepsza płyta główna ?

No ale na tej B650M nie odpalisz przecież i5 14600K?

• Haha 1
Opublikowano
48 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ale wiesz ze on bedzie dziala tak samo na plycie na 600zl jak i tej za 3tys zl :hahaha:

Jesteś tego  żywym przykładem, jak można zrobić z dobrego sprzętu jakieś półśrodki   8:E

T o Ty zasłynąłeś na forum z cudownego dobierania podzespołów, a teraz mnie szkalujesz ?

Opublikowano (edytowane)

Musiałbyś wrócić do PC laba i poczytać, jak słynny kolega dobiera sprzęt.  Coraz lepiej Phoenixowi idzie, zaraz będzie mieć RTX 5050 + Rysiek 1300 :hihot:

Miał fajny konfig i go spieprzył, ale dalej obstaje, że jest cool.

Edytowane przez leven
  • Haha 1
Opublikowano
10 minut temu, leven napisał(a):

T o Ty zasłynąłeś na forum z cudownego dobierania podzespołów, a teraz mnie szkalujesz ?

Cos ci sie jeszcze cudownego przysnilo ?? Bo widze, ze brak argumentow i konkretow na odpowiedzi to zaczyna sie wymyslanie... :hihot:

Opublikowano
Godzinę temu, leven napisał(a):

14600k to typowy średniak podchodzący pod TOP procesorów. W grach jak zobaczysz 50wat poboru prądu, to już mus jakiś wypas. Ofkors UV na -ofsecie 0.050 - 0.075 Volt. LLC na 5 i to cała zabawa z UV. Druga sprawa, jak kolega parę postów napisał, położysz 9800x3d na paździerzową  mobkę ? Do takich procesorów kupuje się wypasione płyty, a nie jakieś bieda dziadostwo.

14600K + 2x16GB DDR5 z wysokim taktowaniem + mobka na b760.