boban666 101 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października Dzień dobry. Od kilku tygodni mam mały mętlik w głowie. Obecnia posiadam 4080s Ventus. I wszystko by bylo ok , gdyby nie pomysł i kupienie 3 monitorów 27" 1440p. Wszystko pięknie ładnie , ale w/w karta posiada dwa złacza HDMI i dwa złącza DP. Nie trudno się domyśleć , że przez to mam mocno ograniczone możliwości korzystania z monitorów. Gsync nie działa , no i odświeżanie mam ograniczone do 144 Hz. Kiedy ponad rok temu kupowałem 4080s nie przypuszczałem ze będe posiadaczem 3 monitorów. I teraz pytanie , czy kupować za prawie 5000 zl RTX 5080 , czy może nie będzie lepsza dla rozdzielczości 7850x1440 , 7900 XTX. Nie zależy mi na RT , bo kompa używam tylko do simracingu.
VRman 2 635 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października (edytowane) Jeśli już to nie Radka. 5070ti bywa wolniejszy, czasem sporo od 4080S, ale całościowo jest blisko, więc może kup coś za 3500 czy 4050, o ile te karty (Asus Prime, Zotac Infinity) mają takie porty jakich Ci potrzeba. Radek to słaby pomysł. Brak sensownego upscallera mocno zaboli w nowych grach. Nawet w simracingu mogą się niedługo pojawić jakieś nowe i wtedy co? 3500 za Asus Prime'a 5070ti + używany Quest 3 za pozostałe 1500 to byłby najlepszy wybór. Może wygoda nie będzie taka jakiej byś chciał i raczej nie wykręcisz na tym wyników takich jak na 3 monitorach, jesli grasz "na poważnie" ale imersja i fun zdecydowanie te 3 monitory rozwalcują. No, pod warunkiem, że uzyskasz w grze prawdziwe i stabilne X fps (gdzie X = odświeżanie headsetu) Edytowane 1 Października przez VRman 1
AndrzejTrg 2 740 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października Mimo że posiadam radka ale 7800xt to w Twoim wypadku zrobiłbym jak kolega wyżej radzi, choć chyba bardziej bym się skłaniał ku 5080 i jak nie śpieszno, to chyba NV ma wydać wersję z S, także te dwie opcje tylko bym brał pod uwagę.
boban666 101 Opublikowano 1 Października Autor Opublikowano 1 Października (edytowane) Próbowalem gogli , niestety mam rozwalony błednik więc efekty byly mało zadowalające , dlatego poszedłem w 3 monitory. A nie jest tak , że jednak więcej vramu jest wskazane dla 3 monitorów o rozdzielczości 7850x1440 ?.Co do upscalerów , to w simach , według mnie , średnio się to sprawdza , obraz jest jakoś tak za bardzo rozmyty , tym bardziej jak siedze 40cm od monitora. 4 minuty temu, AndrzejTrg napisał(a): Mimo że posiadam radka ale 7800xt to w Twoim wypadku zrobiłbym jak kolega wyżej radzi, choć chyba bardziej bym się skłaniał ku 5080 i jak nie śpieszno, to chyba NV ma wydać wersję z S, także te dwie opcje tylko bym brał pod uwagę. Czytalem już na temat 5080s , w sumie mają wyjść na początku marca/kwietnia , przy dobrych wiatrach 😁 , z tym że rożnica między 4080 a 4080s nie jest jakaś wielka , więc po 5080s nie spodziewam się niczego innego jak przyrostu maks.5%. A cena pewnie jakies 1000 zl wiecej 🤣 Edytowane 1 Października przez boban666
VRman 2 635 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października (edytowane) 5 minut temu, boban666 napisał(a): Próbowalem gogli , niestety mam rozwalony błednik To jest bardzo częsty błąd wynikający z braku wiedzy. Otóż MASA ludzi ma problemy z VRem na początku. Tymczasem zaledwie dosłownie 2 promile ludzi będzie mieć te problemy zawsze. Masz z nim problemy w normalnym życiu? Np nie możesz jeździć autobusem czy samochodem? Pewnie nie, bo miałbyś też problem z graniem na 3 monitorach. Tak ma mój kumpel, który faktycznie ma wyjątkowo "wybredny" błędnik. On nawet na kompie grać w niektóre gry nie może na monitorze, bo mu się źle robi. Ale to są serio promile w całej ludzkiej populacji. Jak w realu nie masz problemu, to spokojnie. VR zdechło bo 2/3 ludzi nie ma pojęcia o banalnie prostej zasadzie: najpierw mózg musisz przyzwyczaić. Grasz po 5 minut dziennie przez tydzień. Potem przez 10 minut dziennie. Potem dalej. Po jakimś czasie nie będzie nawet śladu po nieprzyjemnościach związanych z błędnikiem, choć te uczenie mózgu musi też się odbywać w umiejętny sposób. Jakby co to pomogę i podzielę się wiedzą. Pisz na priv jakbyś chciał dobrego "przewodnika". Jak źle się do tego zabierzesz, to nie tylko nie poprawisz sytuacji, a wręcz ją pogorszysz. Edytowane 1 Października przez VRman
boban666 101 Opublikowano 1 Października Autor Opublikowano 1 Października (edytowane) Mam problem w samochodzie , szczególnie jak coś czytam w autobusie to samo. Robilem to co piszesz z tym czasowymi interwałami. Ja mam fizycznie uszkodzony blednik , nawet na rowerze mi się cieżko jeździ. A te 3 monitory też mie nie do konca słuza , ale nie ma takiej tragedii jak przy goglach Edytowane 1 Października przez boban666
AndrzejTrg 2 740 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października 11 minut temu, boban666 napisał(a): Czytalem już na temat 5080s , w sumie mają wyjść na początku marca/kwietnia , przy dobrych wiatrach 😁 , z tym że rożnica między 4080 a 4080s nie jest jakaś wielka , więc po 5080s nie spodziewam się niczego innego jak przyrostu maks.5%. A cena pewnie jakies 1000 zl wiecej 🤣 Aaaa widzisz, to nie wiedziałem że tak późno, i z tym przyrostem to wsumie też sząłu ni ma, więc pozostaje jedyny słuszny wybór czyli 5080
boban666 101 Opublikowano 1 Października Autor Opublikowano 1 Października (edytowane) Chyba tak zrobie , do tego 7900xtx pobiera prawie 300W 😁. Tylko ta mała ilośc ramu troszkę mnie martwi przy tym 5080 Edytowane 1 Października przez boban666
VRman 2 635 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października A. no to współczuję Zobacz jednak czy po czasie nie zauważysz poprawy na tych monitorach. Jeśli pewnego dnia stwierdzisz, że jednak zauważyłeś postęp i już nie masz z monitorami problemu to może i dałbyś radę z VR, ale to by trzeba naprawdę mooocno rozwlec w czasie i wykorzystać wiedzę na ten temat, bo samo wykorzystanie metody "chwilę dziennie, ale regularnie" nie gwarantuje sukcesu. Co do RAMu. Nie wiem. Nie gram w simy, bo z powodu zdrowia nie jestem w stanie grać w gry wymagające skilla jakiegokolwiek.
boban666 101 Opublikowano 1 Października Autor Opublikowano 1 Października (edytowane) Sprawdzałem ile ramu mi łykaja te gry w tej rozdzielczości na ustawieniach "High" te 12 , 13 Gb wciągaja. Edytowane 1 Października przez boban666
Send1N 4 162 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października 41 minut temu, boban666 napisał(a): Chyba tak zrobie , do tego 7900xtx pobiera prawie 300W 😁. Raczej prawie 400 gdyby 7900xtx pobierała 300w na pełnej mocy to była by bardzo efektywnie energetyczną kartą 1
Grolshek 516 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października 10 godzin temu, Send1N napisał(a): Raczej prawie 400 gdyby 7900xtx pobierała 300w na pełnej mocy to była by bardzo efektywnie energetyczną kartą Miałem ten piekarnik. 380W to tak z bazy wciągała. 4080s to przy niej jak Eskimoska jest. 1
boban666 101 Opublikowano 2 Października Autor Opublikowano 2 Października Tylko czy do tego tripla wystarczy te 16Gb ❔
JohnyWol 81 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października Jak się nie spieszy to poczekałbym na wersję Super z 24GB VRAM. A do tego czasu korzystać z 4080 Super. Zawsze można obciąż pewne detale w ustawieniach gry lub skorzystać z DLSS (przy użyciu czy aplikacji Nvidii czy DLSS Swapper można podmienić DLSS na nowszą wersję i wymusić Preset K który na prawdę daje nieźle radę z jakością obrazu 1
boban666 101 Opublikowano 2 Października Autor Opublikowano 2 Października (edytowane) Mam juz w paru simach DLLS 4.0 (K). Mi bardziej chodzi ze ta moja 4080S Ventus jest wykastrowana ( 2x Hdmi , 2x DP) i tak jak pisalem na poczatku nie moge w pełni wykorzystac monitorów. A ze mam czułe oczy 😁 (zapraszam do wątku o stutteringu 😁) to widzę że obraz nie jest taki płynny. No i własnie się łamie czy czekac na te nowe "s" i się męczyć 😁 czy jednak brac 5080. Myślalem jeszcze czy nie da się może jakoś oszukać karty jakimiś przejsciówkami z HDMI na DP , ale mam obawy 😁 Edytowane 2 Października przez boban666
JohnyWol 81 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października OK. Tak czy inaczej dla lekkiego wzrostu wydajności i 3 złącza DisplayPort to sredni biznes aby inwestować w zwykłą 5080. Tak jak wspominalem, poczekałbym na wersje Super dla dodatkowych 8GB VRAM bo przy 3 monitorach to już moze mieć jakieś znaczenie. Jak bedzie z cenami to się okaże. Gdzieś chyba bylo wspomniane ze MSRP ma byc na poziomie 5080 na premierę. U nas pewnie i tak dowala "podatek od nowosci" wiec cena bedzie pewnie wyższa od proponowanej ceny producenta. A co do przejściówki to nie wiem czy jest sens z niej korzystac, bo raczej nie sprawi ona ze na tym monitorze bedzie aktywny GSync, on działa tylko przez DisplayPort. Przez HDMI powinien byc dostępny AdaptiveSync ktory jest w ramach standardu VESA i to sie ustawia gdzieś z poziomu ustawoen Windows dla monitora czy karty graficznej 1 2
skunRace 797 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października Również wolałbym się przemęczyć do premiery Superek, bo już wymiana na 5080S 24GB ma jakiś sens. Wymieniać 4080S 16GB na 5080 16GB głównie dla złącza DisplayPort to kiepski interes.
Lameismyname 2 340 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października 6 minut temu, skunRace napisał(a): Również wolałbym się przemęczyć do premiery Superek, bo już wymiana na 5080S 24GB ma jakiś sens. Wymieniać 4080S 16GB na 5080 16GB głównie dla złącza DisplayPort to kiepski interes. Chłop chce się uwolnić wreszcie od Ventusa, szuka na siłę argumentu, że Display Port mu się przyda, a Ty go tak szablonowo gasisz. Ech. 2
boban666 101 Opublikowano 3 Października Autor Opublikowano 3 Października (edytowane) Wyobraź sobie moje zdziwienie , kiedy kupilem 3 monitory , poskladałem stojak , podpiałem przewody DP do monitorów , zdejmuje zaślepki a tam buuummm , niespodzianka od MSI. A argumemtu na siłe nie szukam , naprawde irytuje mnie to że zamiast 180 Hz mam 144 i to bez Free Sync/Gsync. Zreszta wystarczy że odpale grę na jednym monitorze podpietym pod DP i już widzę jak dużo tracę dzięki wspaniałomyślnym inżynierom od MSI 😁. Ale chyba jednak poczekam , może do tego czasu wpadnie mi jakas manna z nieba , a może zdecyduje się sprzedać nerke , wtedy z czystyn sumieniem kupie sobie 5090 🤣 i nie będe musiał czekać Edytowane 3 Października przez boban666
CryptTM 404 Opublikowano 4 Października Opublikowano 4 Października Aż mi się wierzyć nie chciało, że wsadzili Ci @boban666 tam 2x DP i 2x HDMI. Nawet moje 4070 Super ma 3x DP i 1x HDMI. Żeby tak przyoszczędzić przy wyższym modelu... Co najlepsze, wersja Slim też ma w 4080 Super 2x + 2x Dopiero Gaming X Trio i Suprim mają 3x DP i 1x HDMI. Oni to chyba celowo zrobili, żeby ludzi po wkurzać...
Lameismyname 2 340 Opublikowano 4 Października Opublikowano 4 Października @CryptTM Kiedyś to DisplayPort był zapychaczem, bo licencja na HDMI była droższa, a tu jakich czasów dożyliśmy 1
CryptTM 404 Opublikowano 4 Października Opublikowano 4 Października (edytowane) No kurde aż sobie sprawdziłem na stronie producenta i faktycznie takie jaja robią w tych wyższych modelach. Ale po co, jaki to ma sens dzisiaj? Przecież oczywiste, że droższa karta, czytaj wyższa modelowo, bardziej skorzysta z tych displayportów, jak karta ze średniej półki - no to zróbmy ludziom pod górkę (chyba, że o to dokładnie chodziło) dobrze, że w ogóle dali te displayporty Edytowane 4 Października przez CryptTM 1
maxmaster027 882 Opublikowano 4 Października Opublikowano 4 Października Jezeli chodzi o rozdzielczosc 3x 2560x1440 to jest to 7680x1440 czyli 11.05Mln px, nieco mniej niz 5160x2160 ta ma 11.3Mln px. Tutaj zdecydowanie przydaje sie 24GB Vram, szczegolnie przy uzywaniu PT lub MFG. Natomiast jezeli nie uzywasz PT lub nie chcesz uzywac ficzerow to 16GB jest ok. Jednak warto sie wstrzymac jezeli planujesz kupic 5080 i kupic 24GB wersje, jednak 50% vram to jest bardzo duzo.
boban666 101 Opublikowano 4 Października Autor Opublikowano 4 Października (edytowane) @maxmaster027nie korzystam z ficzerów.Tylko jak z ceną 🤣 takiego 5080s , bo coś mam przeczucie ze jakaś "lepsza" wersja będzie dobijała do 7000 , a wtedy to wole już uzbierać i kupic sobie jakies 3DOF do ścigania 😁. Chyba ze jest tu ktoś chętny kto nie korzysta z 3 monitorów i zrobimy zamianę 🤪 Edytowane 4 Października przez boban666
Doamdor 1 778 Opublikowano 4 Października Opublikowano 4 Października Dlaczego 3 kiepskie monitory, zamiast jednego dobrego na matrycy Oled?
Rekomendowane odpowiedzi