Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dziś premiera Creative Audigy FX Pro w sklepie oficjalnym Creative i dali mi jakiś kod zniżkowy więc wrzucam tutaj, może ktoś skorzysta - 40zł rabatu: AUDIGYPRO

Edytowane przez caleb59
  • Upvote 3
Opublikowano

Wziąłem do sypialni Dali Kupid, ale wcześniej wrzuciłem na testy na główne stanowisko i WTF, skąd te wypierdki mamuta biorą tę skalę dźwięku? Małe to to, leciutkie, aż ciężko uwierzyć. 

Wykonanie świetne, irl prezentują się sporo lepiej, niż na foto. 

Skuteczność faktycznie niska (we interencie różnie podają, często przewija się 83dB) i względem Testi5 (około 91dB, ale nie wiem, czy tak samo mierzone) trzeba trochę mocniej amp odkręcić. 

IMG_20260318_174555672_HDR.jpg

• Like 3
Opublikowano
5 godzin temu, sierotaZpclaba napisał(a):

ale nie wiem, czy tak samo mierzone

Najpewniej nie, bo 8dB to duża różnica. Pewnie w jednych była podana czułość, a w drugich efektywność. Choć te nazwy i tak są ze sobą często mieszane, więc najlepiej patrzeć na jednostkę.

Opublikowano (edytowane)

Nie znam pojęcia czułość , jest efektywność jeśli chodzi o pomiary glosnikow.Czulosć wejścia wzmacniacza, jest w V

No to któraś firma podaje nieprawdziwe dane , jak zwykle .

Edytowane przez Mar
Opublikowano

@Mar, nie chodzi o wzmacniacz, tylko o kolumny. Abstrahując od nazewnictwa, raz jest podawane dB/W/m, a raz dB/2.83V/m. Dla mnie wygodniejsze jest to pierwsze plus impedancja. Drugie też jest ok dla kolumn 8Ohm. W przypadku innych impedancji zaczyna się zabawa, co tak naprawdę podał producent. Przeliczył, czy zostawł to dla czytającego? Poza tym ów impedancja podawana jest dla tonu prostego 1 kHz, a ta zazwyczaj nie jest stała dla całego pasma. Największy rak to jest db/V/m.

Ja to traktuję tylko jako wartość poglądową. Zdarzało mi się, że miałem słuchawki, które teoretycznie miały być łatwe w napędzeniu, a gałka głośności musiała dotrzeć podejrzanie daleko. W praktyce i tak ciężko o sprzęt, który nie zagra na tyle głośno, żeby uszy miały dość. Większym problemem każdego sprzętu audio jest nieliniowa charakterystyka przy zmianach głośności, a tego nie ma w żadnych pomiarach.

• Thanks 1
Opublikowano

Dali chyba jednak podaje czułość, bo jak inaczej przetłumaczyć:

Sensitivity [2.83V/1m] 83 [dB]

Z bardziej przyziemnych problemów wynikających z dużej różnicy między "skutecznościami" kolumn, to przeprowadzanie testów A / B - za każdym przełączeniem trzeba podregulować gałkę, a jak wiadomo, kolumna która zagra głośniej, wyda nam się zwykle lepsza.  

Klipsch chyba też w dziwny sposób mierzy ów wartość, bo w pomiarach zawsze sporo mniej wychodzi. 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Mar napisał(a):

Nie znam pojęcia czułość , jest efektywność jeśli chodzi o pomiary glosnikow.Czulosx wejścia wzmacniacza, jest w V

No to któraś firma podaje nieprawdziwe dane , jak zwykle .

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem .

@Karister

Jest efektywność jeśli chodzi o pomiar glosnikow . 

Edytowane przez Mar
Opublikowano
3 godziny temu, sierotaZpclaba napisał(a):

Dali chyba jednak podaje czułość, bo jak inaczej przetłumaczyć:

Sensitivity [2.83V/1m] 83 [dB]

Z bardziej przyziemnych problemów wynikających z dużej różnicy między "skutecznościami" kolumn, to przeprowadzanie testów A / B - za każdym przełączeniem trzeba podregulować gałkę, a jak wiadomo, kolumna która zagra głośniej, wyda nam się zwykle lepsza.  

Klipsch chyba też w dziwny sposób mierzy ów wartość, bo w pomiarach zawsze sporo mniej wychodzi. 

Ja przywykłem do czułości podawanej z 2.83V i skutetczności/efektywności z 1W, ale to nie jest nigdzie ustandaryzowane, więc najlepiej pisać całą jednostkę i tyle. Klipsch robi właśnie bardzo efektywne głośniki. Takie R-600F mają 96dB metr od kolumny z wata. To jest dużo.

2 minuty temu, Mar napisał(a):

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem .

Po co? Mowa nie jest o czułości wzmacniacza, tylko głośników. Skoro nie znasz pojęcia ów czułości, to właśnie miałeś okazję poznać.

Opublikowano

I do tego się odniosłem. 

Znów ci cos nie pasuje .

20 godzin temu, Mar napisał(a):

No jeśli przy 4 ohm mierzone , to dali  80 efektywność przy 8ohm a Indiany 88

Tu pewnie do cd sie odniosłem.😏

Dziękuję za kolejne nauki .

Opublikowano (edytowane)

Akurat na stronie Dali jest podane, jak kawa na ławę, więc gdybanie "jeśli przy 4 ohm mierzone , to dali  80 efektywność przy 8ohm" jest bezcelowe. A bardziej wprost - jest po prostu niepoprawne. Wyraźnie jest napisane 83dB z 2.83V podanych na nominalną impedancję 4Ohm. Czyli, tak, jest mierzone dla 4Ohm i nie, nie jest 80dB. Ów kolumny mają niską impedancję, więc lepiej marketingowo jest podać dla 2.83V, bo wychodzi wyższa liczba niż dla 1W. Gdyby miały 8Ohm, to miałyby też inną konstrukcję, a tym samym inną skuteczność, więc całe to gdybanie nie ma sensu. Właśnie dlatego wolę mieć podane to dla 1W plus impedancję. Wtedy ludzie nie mieszają ze sobą tematów. Najwyraźniej pomiar dla 2.83V sprawia problemy. To się podaje dla impedancji nominalnej kolumn, a ta jest tu znana.

Dali to nie jest chiński no-name producent, więc podaje komplet informacji. Problem, o którym pisałem, pojawia się, gdy masz podane x dB z 2.83V dla sprzętu grającego, a nie ma w ogóle nic o impedancji. Wtedy w sumie guzik wiesz, jak to się zgra z wzmacniaczem, którego zazwyczaj znasz moc dla danej impedancji olumn, a nie ile ma VRMS. Odwrotny problem bywa w torach słuchawkowych, gdzie producenci DAPów lubią podać ich moc wyjściową, ale bez impedancji obciążenia. Wtedy się radośnie szuka właśnie ich VRMS na wyjściu. Rak i tyle.

A w 99% przypadków problemu tak naprawdę nie ma, bo tak, jak już pisałem, większość sprzętu i tak zagra wystarczająco głośno. Trzeba naprawdę radośnie dobrać komponenty, aby wzmacniacz dał sobie rady. Ewentualnie być głuchym i oczekiwać odsłuchu 120dB+.

Edytowane przez Karister
Opublikowano (edytowane)

Tak,tak gdybasz tak samo . 

Mam wzmacniacz 2×50w w normalnych warunkach to wystarczy .

Ale widzę ze lubisz popisać i zahaczyć o to o czym nawet sie tu  nie gada.

Pewnie ze nie ma problemu , mozna było tak od początku ,  nie wywody nad wywodami a na koniec (..) większość sprzętu i tak zagra wystarczająco głośno.

Pzdr 

Większość producentów manipuluje danymi , i tyle w  temacie 🤷‍♂️

Edytowane przez Mar
Opublikowano (edytowane)

Akurat to, o czym się nie gada, to to, ile masz W we zmaku. ;) Ja się trzymam liczb i faktów, o których jest tu właśnie mowa, a nie gdybam, więc nie obarcaj - proszę - kota ogonem. Serio, nie ma sensu rzucać kulą w płot na oślep. Tyle ode mnie, bo na więcej szkoda prądu.

Edytowane przez Karister
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
13 godzin temu, Zdzichon napisał(a):

Kable to jest złoty interes. Takich marży nie ma nawet na narkotykach i deweloperce. Sam bym się tym chętnie zajął, ale nie umiem bezczelnie kłamać :)

Bardziej mnie dziwi, że jest tylu ludzi którzy kupują takie audifilskie kable. Jeszcze bym zrozumiał, gdyby byli jakimiś naiwnymi dziećmi, ale to stare chłopy, a w takie audiovoodo wierzą, pomimo tego, że nawet mają twarde dowody w postaci ślepych testów.