Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

IMG_20260424_234149728_HDR.thumb.jpg.29e38908fdf196645b7100b58a9bcd73.jpg

Tania, mała d klasa chyba nie jest dla mnie. Rozpisywać się nie będę, bo nawet nie znam dobrze aktualnych Aleva 500. Przez większość czasu stoją niesłuchane, podłączone do kilkunastoletniego, najniższego kina Denona. Ale nabrałem ochoty na jakiś wzmacniacz. Nawet ten Chińczyk za 600zł jakąś tam stereofonię pokazał w porównaniu do kina. Posłuchałbym tych kolumn z jakąś entry level hybrydą z kontrolą barwy, np. Vincent. O Vincenta jeszcze nie miałem okazji... Ale to nie prędko. 

@wallec Ty pytałeś o podłączenie gołych drutów do chińczyków? To musisz zwracać uwagę na wielkość dziurek w terminalach we wzmaku, bo tutaj na oko to max 1,5mm jest. 

Edytowane przez j4z
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

No lepiej niż z chińczykiem, ale nadal wolę słuchawki. Wczoraj wspominałem Harbethy i Spendory i odechciało mi się w ogóle słuchać HiFi. 

Pier#ole chyba wydawać siano na HiFi, jak na słuchawkach za 160zł lepiej mi się słucha. 

Nawet nawet gra ten zestaw hi-fi, ale miewałem większe wokale, jednocześnie łatwiej namierzalne źródła. Do tego teraz brakuje pogłosów w wokalach, wirtualnej akustyki pomieszczenia utworów. 

Zastanawiam się, jakby to zagrało, jakbym wymienił lampkę w Vincentcie na gold lion. Mogłoby pojawić się więcej szczegółów, ale znowu pakować szmal w to (przecież w "wypożyczonym" wzmaku nie będę lampy wymieniać), żeby znowu okazało się, że wolę słuchawki, jest trochę średnio opłacalnym biznesem. 

Edytowane przez j4z
Opublikowano

Nie można xd

Te słuchawki to nie jest jakiejś wysokiej jakości granie, ale jest hiper przyjemne. Brakuje w nim szczegółów, ale wokale są duże, dociążone i łagodne, co uwielbiam. 

Ale fakt, z tymi słuchawkami trafiłem jak ślepa kurwa w ziarno. Tym bardziej, że wyrwałem je przypadkowo w Euro za 1zł od niechcenia. Musiałem coś wybrać, jak kupiłem jakiś komponent do PC. xd

Tak się spodobały że na wszelki wypadek kupiłem drugą parę już w normalnej cenie. 😀

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

A mi ostatnio, gra nawet całkiem osiem.

Nie wszystkie kawałki , ale .... Nie mozna mieć wszystkiego. 

Ale myślę o słuchawkach nr 2 

Moze sennheiser hd 650

Edytowane przez Mar
  • Upvote 1
Opublikowano

Ładny ten Vincent, ale nieaudiofilski (czyli dobry), bo ma pokrętła bass & trable. :D Fajny, ale bez wycieraczek to u mnie odpada.

A co do słuchawek, to łatwiej i taniej w nich jest uzyskać dobry dźwięk, ale zawsze będzie to erzac. Jest szklany sufit. Odbiór muzyki z dużych kolumn, gdy dźwięk też się czuje, a całe pomieszczenie pracuje to jednak jest zupełna inna bajka. Ewentualnie mniejsze kolumny i dwa suby. Da się to fajnie zgrać i jest masa opcji dla DSP. IMO puryzm, że sub nie do stereo, tylko do KD, to bzdura powtarzana przez tych, co się nie pofatygowali, aby to dobrze skonfigurować, tylko pieprznęli buczypudło w róg pomieszczenia i wio. Do tego głowa wolna, więc można wygodnie leżeć. Ja zaraz wskakuję do wyrka i pewnie przysnę przy jakimś bluesie.

13 maja koniec brudnych robót w pokoju odsłuchowym i dostawa filców akustycznych. Po lewej kawałki tego, co pójdzie na ściany. Po prawej próbki na baffle. Chyba się zdecyduję na ten drewnopodobny nadruk UV na filcu. Z bliska wygląda tak sobie i w dotyku też średnio, ale pod sufitem na wysokości 3m będzie ok.

IMG_5877.thumb.jpg.a2bf6484db38effb13da51f432759942.jpg

Opublikowano
7 minut temu, Karister napisał(a):

IMO puryzm, że sub nie do stereo, tylko do KD, to bzdura powtarzana przez tych, co się nie pofatygowali, aby to dobrze skonfigurować, tylko pieprznęli buczypudło w róg pomieszczenia i wio.

Tutaj się zgodzę. Po prostu jak ktoś nie ma narzędzi, to tego dobrze nie ustawi, a jak dobrze nie ustawi, to będzie gadał że sub nie do stereo.

Przy dobrym ustawieniu (osobiście używam kalibracji sprzętowej z Genelec) to sub "znika". Ma się wrażenie, że go nie ma, tylko same kolumny grają całą masę.

Opublikowano (edytowane)

Nie korzystałem z zadnych pomiarów gra jak chcialem. 

Chyba ze mam za małe wymagania .

Albo najnormalniej fart,  bo stoi tam gdzie musi nie gdzie powinien 🙂

Edytowane przez Mar
Opublikowano (edytowane)

Sub spoko, ale tylko do 80hz... Najlepiej jednak mi grał, jak tylko uzupełniłem pasmo kolumn, przycinając go jak najniższej. Spoko też było jak tv uzupełniłem subem. Tv gra mniej więcej do 80 i sub był przycięty na 80. Ewentualnie kolumny też można przyciąć. Zależy od sytuacji. 

Ja natomiast uwielbiam wyższy bas, którego sub mi nie da, który wypełnia brzmienie, nadaje mu większych rozmiarów. I niską średnicę, wypełniającą wokale. :P

W kolumnach często są słynne dwa dołki. Na basie, który lubię - w tych okolicach dochodzi też sbir, a drugi dołek w okolicach wysokiej średnicy chyba.

Meh... 

Kurna mogłem się skusić na te Castle, one jako nieliczne (może nawet jedyne jakie widziałem) nie mają dołka na basie przed średnicą. Ciekawe jakby grały...

@Mar skąd pomysł na te Senki? Ktoś je miał? Czytałeś coś? Na większości pomiarów z Google grafika na szybko wydają się dość jasne. 

Edytowane przez j4z
Opublikowano
Godzinę temu, j4z napisał(a):

Ewentualnie kolumny też można przyciąć. 

Chyba każde kolumny bardziej sieją THD na dolnym krańcu swojego pasma, więc dobrze je przyciąć od dołu. Może taki przykładowy obrazek sytuacyjny:

focal-solo6-be-monitor-relative-distorti

źródło: ASR forum

Powyższe monitory są modelami bliskiego pola raczej (więc raczej patrzmy na wykres przy 86dB). Tam widać, że lepiej ciąć to co poniżej 50Hz w ich przypadku. Generalnie tak to zwykle wygląda w kolumnach - poniżej pewnej częstotliwości zniekształcenia stromo rosną w górę, więc w tym miejscu lepiej wyciąć to pasmo z kolumn i przekierować na sub.

Opublikowano
2 godziny temu, j4z napisał(a):

Ja natomiast uwielbiam wyższy bas, którego sub mi nie da, który wypełnia brzmienie, nadaje mu większych rozmiarów. I niską średnicę, wypełniającą wokale.

To akurat zależy od suba. Taki Neumann zagra i ten wyższy, tylko pytanie, po co? To nie jest trudne do odtwarzania pasmo i kolumny grające w stylu ciepłe kluchy zazwyczaj mają go aż nadto. Ewentualnie kwestia pomieszczenia. Ja akurat w wielu swoich setupach robiłem dołek w okolicach 150-250Hz przy pomocy PEQ. Nie widzę problemu ze zrobieniem górki.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Karister napisał(a):

Taki Neumann zagra i ten wyższy, tylko pytanie, po co?

Nie po co, a: dlaczego tego nie robimy? A no dlatego, że wyżej jest już łatwo namierzyć. 

kolumny grające w stylu ciepłe kluchy zazwyczaj mają go aż nadto

Zazwyczaj to jest tam dołek właśnie. Tak jak wspomniałem. Podbicia zaczynają się od 100hz w dół. 

Nie widzę problemu ze zrobieniem górki

Na kolumnach i z efektem sbir może nie brzmieć to dobrze. Próbowałem. Dlatego zastanawiam się jakby zagrały takie Castle Sterling, które są strojone inaczej niż większość paczek, jakie miałem. 

Ale w sumie na Heco jeszcze nie próbowałem. Może i podbije. 

Edytowane przez j4z
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, j4z napisał(a):

Nie po co, a: dlaczego tego nie robimy? A no dlatego, że wyżej jest już łatwo namierzyć. 

Ponownie - suba nie trzeba ciepać w pierwsze lepsze miejsce, tylko można to zrobić sensownie. Jak ktoś chce. Jasne, nie będzie stał kilka metrów od kolumn, jeśli ma grać wyższe rejestry.

Zazwyczaj to jest tam dołek właśnie. Tak jak wspomniałem. Podbicia zaczynają się od 100hz w dół. 

Na kolumnach i z efektem sbir może nie brzmieć to dobrze. Próbowałem.

No nie wiem, czy tak zazwyczaj. Gęste granie to właśnie też i te wyższe rejony. Może jednak warto wybrać sprzęt raz a sensowniej, zamiast wiecznie gonić króliczka? Właśnie dlatego wolę pójść na kilkanaście godzin odsłuchów, niż randomowo zamawiać sprzęty. Nawet jeśli jest to odsłuch w innych warunkach, to bardzo dużo daje. Przykładowo z takimi Focal Vestia nic nie zrobisz. Pusty, kartonowy bas i tyle. Bywały też kolumny, których słuchałem w trzech różnych salonach i pomimo różnic, zawsze dało się coś z tego wyciągnąć, bo sprzęt na to pozwalał i był w stanie zagrać podbite pasmo bez męczenia się. Jeśli dobrze pamiętam, to niższe serie Dali i średnia półka od Audio Vector nie miały z tym problemu. Aczkolwiek nie poświęcałem im wiele czasu, bo to nie moje granie. Na pewno nie wysokie serie, bo tam to zazwyczaj jest masa wysokich. A może po prostu JBL? Przecież oni zaczynają projektowanie od basu i to wcale nie tego najniższego.

Edytowane przez Karister
Opublikowano (edytowane)

Dla mnie odsłuch w salonie to ch** nie odsłuch, a w domu słuchałem więcej niż nie jeden w salonie. 😀 Z dali miałem Menuet, Zensor 5 i Oberon 7. Z JBL L36 i L100 Classic.

Z Audiovector z kolei miałem QR3. 

Edytowane przez j4z
Opublikowano

ch*** to jest żonglowanie randomowo sprzętem co kilka tygodni IMHO. ;) Rezerwujesz sobie salkę na pół dnia, bierzesz swoją muzę, swoje graty i testujesz wszystko, co trzeba. Swoją drogą są salony, co wypożyczają sprzęt na odsłuch do domu.